kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Влада 

Плани щодо подальшого розвитку Канева та про доцільність оптимізації мережі навчальних закладів

У четвер, 31 березня ц.р., в залі засідань Канівського будинку рад відбулося чергове засідання 3-ї сесії Канівської міськради VI скликання. На порядок денний сесії було винесено ряд питань, серед яких питання про затвердження економічного і соціального розвитку міста на 2011 рік, земельні та інші питання. Вів сесію Канівський міський голова Віктор Ніколенко.

На початку сесії депутати заслухали проміжний звіт комісії з оптимізації шкільної мережі м.Канева. За словами голови комісії Анатолія Леонтьєва, постійна тенденція недостатньої завантаженості шкільної мережі призвела до створення щорічного дефіциту бюджетних коштів, оскільки методика розрахунку бюджетних видатків державних закладів освіти базується саме на кількості учнів, із зарані закладеним дефіцитом у 20% від необхідного фінансування. Протягом останніх років цей дефіцит має тенденцію до збільшення - у зв’язку зі зменшенням контингенту школярів. У минулі роки з певними труднощами цей дефіцит долався за рахунок перевиконання дохідної частини міського бюджету. Проте останнім часом ситуація з доходами бюджету суттєво змінилася у зв’язку із прийняттям Податкового кодексу.

На 2011 фінансовий рік бюджет закладів освіти складає 20 млн. 88 тис. грн., (торік він складав 22 млн. 142 тис. грн.). Таким чином, дефіцит коштів з урахуванням інфляції складає близько 2,5 млн. грн., із яких – 2 млн. грн. заробітна плата викладацького та допоміжного складу шкільної мережі. При повному обліку всіх витрат на утримання закладів освіти, включаючи ремонти шкіл та опалення в зимовий період, отримуємо цифру від 4,4 до 6,5 млн. грн. дефіциту. З урахуванням статистичного прогнозу зниження кількості учнів, ця тенденція зберігатиметься ще протягом  3-6 років. Загальна сума дефіциту за ці роки складає більше 12-18 млн. грн.

За словами А.Леонтьєва, подолати такий дефіцит коштів за рахунок інших статей бюджету неможливо. Голова комісії назвав кілька виходів із цієї ситуації: або збільшити фінансування шкільної мережі на 20% шляхом корегування контрольних цифр з боку Міністерства фінансів України, або ж надання субвенцій з боку Держави. Вирішення питань таким чином є малоймовірним та одноразовим, але з боку Канівського міськвиконкому потрібно зробити відповідні запити.

Іншим шляхом, який, у разі вдалої реалізації, повинен дати стійкий позитивний ефект, є скорочення шкільної мережі, тобто приведення її у відповідність до можливостей бюджету міста. Йдеться про об’єднання двох канівських шкіл: гімназії ім.І.Франка та школи з поглибленим вивченням інземних мов №6. За підрахунками комісії, за 2011 рік економія коштів складе 407,811 тис. грн. і частково компенсує дефіцит бюджету, загальна ж економія за 4 роки складає 8 млн. 197 тис. грн.

Таким чином, створення нового навчального закладу на базі гімназії ім. І.Франка та спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №6 з поглибленим вивченням іноземних мов є економічно доцільним та можливим за умови виконання ремонту приміщень та дотримання інших умов.

 Заслухавши звіт комісії депутати вирішили продовжити її роботу, залучивши до неї представників педагогічного складу обох навчальних закладів, а також батьківських комітетів.

Наступним питанням було питання затвердження Програми економічного і соціального розвитку м.Канева на 2011 рік. За словами начальника управління економічного і соціального розвитку Віри Коломієць, обсяг капітальних інвестицій за рахунок усіх джерел фінансування має бути збільшено у 2011 році до 190 млн. грн., обсяг капітальних інвестицій в основний капітал збільшено до 180 млн. грн. Щодо житлового будівництва, то вже у липні-серпні 2011 року планується увести в експлуатацію 2400 кв.м. житла. На енергозберігаючі заходи у місті планується використати більше 1,5 млн. грн.

Щодо споживчого ринку. Зараз у місті працює 262 підприємства торгівлі, 32 заклади громадського харчування, 208 одиниць СПД у сфері побуту, 3 ринки, 6 автозаправних станцій. Наявна торговельна мережа по наданню послуг в повній мірі задовольняє потреби жителів міста. Є необхідність в поліпшенні умов реалізації товарів і якості надаваних послуг.

На будівництво нових мереж зовнішнього освітлення планується виділити 2 млн. 052 тис. грн., на поточний ремонт автодоріг вулиць 1 Травня, Б.Хмельницького, Дорошенка – 2 млн. 273 тис. грн., озеленення міста (360 га) – 300 тис. грн. На надання соціальної допомоги планується використати 26 млн. грн.

У галузі охорони здоров’я планується: провести заміну лікарняного ліфта; виготовлення проектно-кошторисної документації на проведення реконструкції приміщення  поліклініки № 2; провести ремонт в приміщенні молочної кухні для відкриття на його базі амбулаторної сімейної медицини; придбати: електрокардіограф, колоноскоп з набором інструментів, кольпоскоп; створити окремий гуртожиток для медпрацівників; забезпечити виконання заходів міської комплексної програми «Здоров’я нації» на 2001-2011 роки та інших програм.

Власна інформація

 

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ-ЗВЕРНЕННЯ ДО АДМІНІСТРАЦІЇ, ВЧИТЕЛІВ ТА ШКОЛЯРІВ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ ШКІЛ МІСТА КАНЕВА 

 

В даний час фаховою робочою комісією, яка створена за Рішенням Канівської міської ради, продовжується робота зі всебічного вивчення питань щодо оптимізації шкільної мережі Канева шляхом створення нового навчального закладу на базі гімназії ім. І.Франка та спеціалізованої школи з поглибленим вивченням іноземних мов № 6 (на базі приміщень школи № 6).

Попередні підсумки роботи комісії дозволяють говорити про те, що створення такого закладу цілком можливо та доцільно.

Які проблеми це вирішує?

1. Поступово привести у відповідність витрати на утримання шкіл міста.

Не є секретом той факт, що останнім часом система середньої освіти Канева, яка в основному склалась наприкінці 80-х років ХХ ст., накопичила цілий ряд проблем.

Протягом багатьох років спостерігається безперервне зниження кількості школярів Канева (у середньому 120 - 150 осіб на рік). Ця тенденція буде продовжуватись ще 3 - 4 роки. Планування видатків бюджету на утримання закладів середньої освіти здійснюється відповідно до кількості учнів. Крім цього, контрольні цифри, які щорічно розраховуються Міністерством фінансів, мають дефіцит близько 20% від необхідного.

На 2011 фінансовий рік бюджет закладів освіти складає 20 млн. 88 тис. грн., а у минулому 2010 році - 22 млн. 142 тис. грн. Таким чином, дефіцит коштів з урахуванням інфляції складає близько 2,5 млн. грн., із яких - 2 млн. грн. є зарплатня викладацького та допоміжного складу шкільної мережі. А повний облік всіх витрат на утримання закладів освіти дає цифру від 4,4 до 6 млн. грн. З урахуванням статистичного прогнозу зниження кількості учнів, ця тенденція зберігатиметься ще на протязі 3…6 років. Загальна сума дефіциту за ці роки складатиме більше 13 …18 млн. грн. Подолати такий дефіцит коштів за рахунок інших статей бюджету неможливо.

Вже сьогодні проблематично виплачувати канівським вчителям щорічну грошову винагороду за сумлінну працю. Оскільки своєчасна виплата заробітної плати вчителям є головним пріоритетом соціальної політики, наявність та зростання такого дефіциту є загрозливим і неприпустимим.

В разі реалізації проекту створення нового закладу, за період 2011 - 2015 роки міський бюджет може отримати економію близько 8,2 млн. грн. (у цінах поточного року).

2. Сконцентрувати зусилля та фінанси на ремонт меншої кількості шкільних будівель.

У зв'язку зі старінням будівель шкіл та дитячих садків міста вони потребують значних вкладень із міського бюджету на поточний та капітальний ремонт. Найбільш раціональним є не розпилювання коштів, а їх концентрація на декількох об'єктах, з додатковим впровадженням сучасних технологій енергозбереження.

3. Зберегти у повному обсязі та розвинути ті напрацювання у галузі освіти, якими відомі в Україні Гімназія ім. І.Франка та спеціалізована школа з поглибленим вивченням іноземних мов № 6.

Обидва навчальні заклади, завдяки тривалій праці керівництва і викладачів, стали справжніми осередками високопрофесійної якісної освіти та виховання. Багато випускників цих шкіл продовжує навчання у престижних вищих навчальних закладах або вже стали високопрофесійними фахівцями та вдало будують свою кар'єру та життя.

Грамотне об'єднання закладів тільки примножить освітянський потенціал шкільної мережі міста Канева та надасть більше можливостей саморозвитку кожному школяреві цих шкіл.

Наскільки реально створити новий навчальний заклад?

З метою вдалої реалізації цього проекту необхідно зробити декілька важливих кроків, які стосуються документального та юридичного забезпечення процесу створення нового навчального закладу, майна, кадрового складу, контингенту школярів та т. ін.

Мабуть, найбільш «важким», в тому числі і з фінансової точки зору, є проведення необхідного ремонту приміщень школи № 6, з метою забезпечення необхідних температурно-кліматичних умов для навчання. В даний час у Канівському виконкомі проводиться аналіз можливих шляхів фінансування такого ремонту.

Для успіху такого проекту, який надасть додаткові можливості освіті Канева, необхідна, насамперед, підтримка всіх, кого він торкається - адміністрації освітніх закладів, школярів та їх батьків, вчителів. Саме від такої підтримки залежать добрі перспективи нового навчального закладу.

Як передбачається використовувати будівлі Гімназії ім. І.Франка, що вивільняться?

Попередньо планується використати будівлю під розташування Канівської дитячої школи мистецтв, яка знаходиться в аварійних приміщеннях. Адже, збережеться цільове призначення будівлі (використання за соціальним та громадським призначенням) та будуть виконані зобов'язання перед Українським Фондом соціальних інвестицій. Погодження проекту з боку цього Фонду у даний час готується.

У зв'язку з великою складністю та важливістю для громади Канева планується продовжити вивчення питання про створення нового навчального закладу. Паралельно шукаються можливості покращення фінансування шкільної мережі.

Як і кожен процес оновлення, зміни у міській шкільній мережі є достатньо складними та, у певній мірі, болісними. Це завжди визиває стурбованість громади та хвилі протестів. З цього приводу, зокрема, Канівська міська рада рекомендувала залучити до роботи комісії з правом дорадчого голосу представників колективів гімназії ім. І.Франка та спеціалізованої школи з поглибленим вивченням іноземних мов №6, а також голів батьківських комітетів.

Тим більше необхідна спрямована співпраця всіх зацікавлених сторін - керівництва, профспілки, педагогів, батьків, для спільного вирішення тих проблем, що назріли в освіті Канева.

У будь-якому випадку рішення про створення нового навчального закладу освіти буде прийматись прозоро, у відповідності до чинного законодавства та з урахуванням думки громади.

Запевняю Вас, що вся діяльність Канівської міської влади спрямована на покращення якості життя канівчан, насамперед нашої молоді, підвищення ефективності використання наявних ресурсів на користь та розвиток громади.

З повагою – Віктор Ніколенко, Канівський міський голова

Джерело: Дніпрова зірка

WayBe

7 квітня 2011, 09:33

Теги статті:
оптимізація  школи  
Голосів:
5
50

Всього коментарів: 4

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"