kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Міські новини 

Спогади Почесного громадянина Канева Миколи Кобелякського

20 жовтня ц.р. виповнюється рівно 75 років з того трагічного дня, коли п’яний німецький солдат під час фашистської окупації Дніпродзержинська у період Другої Світової війни перебив мені, дворічній дитині, хребет лише за те, що плутався під його ногами, мабуть, заважаючи йому поспіхом збирати його награбовані в Україні коштовні речі.

Важкий німецький, кований залізом, чобіт мало не привів мене до загибелі, та зробив з мене каліку на все життя. Для мене збили спеціальний дерев’яний щит, на якому я пролежав понад півтора роки в страшних нелюдських муках без допомоги лікарів, адже ці події трапились під час форсування Дніпра біля нашого міста. Сотні або й тисячі тяжко поранених радянських бійців терміново потребували оперативної медичної допомоги. Тож медикам було не до мене. Без жодного знеболюючого уколу чи навіть звичайної пігулки я терпів нестерпні болі, та обидві ноги мої були повністю паралізовані.

Лише після Дня Перемоги, наприкінці травня 1945-го, запрацювала обласна дитяча хірургічна лікарня у м.Дніпропетровськ, і мене в надзвичайно жалюгідному стані перевезли до неї. Фахові лікарі оглянули мене і винесли страшенний вирок: «Ця дитина більше не буде ходити своїми ногами».

Мій батько – розвідник партизанського об’єднання  полковника Д.Медведєва – загинув у 1944-у. У цій війні загинули всі (без виключення) чоловіки нашого роду – роду Кобелякських. Моя матуся виховувала свого 10-річного братика та на її руках мав опинитися і я – малий каліка. Мені ж хотілося як усім здоровим діткам бігати, стрибати, лазити по деревах... Натомість мене від ключиць до середини тазу «закували» у гіпс.

Цілими днями я міг лише слухати розповіді чоловіків, які провідували своїх синів, котрі лежали зі мною у 20-місній палаті. Усі вони були радянськими воїнами. Вони давали поради своїм дітям, а я слухав і усе «мотав на вус». Так, траплялись «неказкові» випадки, коли мужні воїни не хотіли залишатися на все життя каліками і не дозволяли лікарям ампутувати свої кінцівки. Ризикуючи померти від гангрени, вони мужньо боролися за своє повноцінне життя. І траплялись випадки, коли вони займались фізичними вправами на лікарняному ліжку і так посилювали кровообіг, що вдавалось забезпечити кровопостачання до своїх скалічених ніг. Таким чином декому вдавалося зберегти свої ноги від ампутування.

Я збагнув, що потрібно постійно робити такі фізичні вправи, щоб напружувати м’язи. Але для тренувань необхідно мати гантелі. Та де ж їх взяти? І які вони, ці гімнастичні гантелі? Мені не було і 5-ти років, коли я почав напружувати м’язи рук, тим самим посилюючи кровообіг у своєму скаліченому тілі.

Я не припиняв просити медичних працівників подарувати мені гантелі. Тож одна з найбільш сердечних санітарок принесла мені з дому те, що мала, – товстелезне видання Панаса Мирного «Повія». Важила ця книга близько1 кг! Саме вона і стала моєю першою «гантеллю», а також першою сходинкою до моїх майбутніх перемог і майбутніх нечуваних п’єдесталів.

Величезного формату книга потребувала своєї техніки підйому. Спочатку я тримав її у горизонтальному положенні. Коли відчув сили, почав тримати книгу однією рукою у вертикальному положенні, тобто «на попа». Навчився тримати і рівновагу. Сили мої росли, і я відчув потребу збільшити вагу своєї імпровізованої гантелі. Я вкладав між сторінок книги навчальні зошити. В ті часи папір у зошитах був значно товстішим, розрахованим на чорнила. Тож важив зошит понад50 г. Я добре відчував потребу своєчасно додавати потрібну вагу. Тож згодом моя «гантеля» перевищувала у вазі позначку2 кг.

Єдиною розвагою для 20-ти хлопчиків нашої палати було радіо. Радіоприймач висів на стіні і о 6 годині ранку, коли в кімнаті всі ще спали, я під час зарядки, яку вела Гордєєва, робив попередню розминку. Одна з передач, яку вів легендарний радіокоментатор Юрій Левітан, змінила все моє життя.

На початку 1946 наша країна вступила у Всесвітню федерацію важкої атлетики, й на чемпіонаті світу 1946 року наш український богатир із Києва Григорій Новак став першим радянським чемпіоном світу. Почувши цю новину, вся лікарня була у захваті. Я радів, мабуть, більше за всіх. Тож, коли наступного ранку під час обходу до нашої палати зайшли лікарі, я голосно заявив лікарям: «Будь ласка, вилікуйте мою зламану спину і поставте мене на ноги. І я обіцяю вам, коли підросту, обов’язково стану як Григорій Новак – чемпіоном та рекордсменом світу з підняття ваги!». «Будеш, синку, обов’язково будеш і чемпіоном, і рекордсменом світу! Ми лише вилікуємо твою спину!», - підтримали дружно всі лікарі. Лише на очах моєї лікарки з’явилися сльози.

На той час я не розумів природу тих жіночих сліз, значно пізніше зрозумів. Саме вона більш за всіх знала, що 4 роки, проведені у гіпсі, - це ще не все. Потім на мене ще одягнуть спеціальний протез – корсет на шнурках з металевими міцними шинами, який я повинен був носити на собі до виповнення 25 років; у школі в усіх класах мене будуть постійно звільняти від уроків фізкультури; жоден з тренерів з будь-яких видів спорту ніколи не прийме мене до своєї спортивної секції. Стати чемпіоном чи рекордсменом світу у мене не було жодного шансу. Але я ним став! Наперекір лікарським заборонам, без жодного свого наставника чи тренера.

Лише у віці понад 70 років я усвідомив, що просто не могла людина (я маю на увазі себе) після всього, що їй довелося витримати у дитинстві, підліткові та юнацькі роки, стати чемпіоном та рекордсменом світу. А ще, переживши у свої 69 років важкий інсульт (з паралічем лівої частини тіла), через якихось 2 роки вийти на важкоатлетичний поміст і встановити 5 рекордів світу, й не на один чи два підйоми, а втричі перевищити попередні світові рекорди. Це не те що нереально, а неможливо, навіть без жодного шансу! Тож побачивши мої 72 підйоми за 1 хвилину у Мінську, мене поздоровили всі присутні спортсмени і назвали «Містер права рука». Я перевершив свого кумира Григорія Новака за світовим рекордом – як і обіцяв лікарям у 1946 році.

 

Микола Кобелякський, майстер спорту міжнародного класу, багаторазовий чемпіон і рекордсмен світу, заслужений тренер з гирьового спорту, почесний громадянин міста Канів

kanivrada5

19 жовтня 2018, 09:40

Теги статті:
Кобелякський   Канів   спорт   гирьовики  
Голосів:
5
05

Всього коментарів: 1

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"