kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > KANIVPOST2 

Церковне рейдерство.

Те , що відбувається останнім часом, дає привід задуматися....

Чи стане Служба безпеки України на «службу» Московському Патріархату? (ФОТО)

Керуючий справами Донецької єпархії УПЦ МП митрополит Іларіон 14 березня надіслав заяву до СБУ з проханням «застосувати міри щодо недопущення дестабілізації міжконфесійної ситуації в регіоні». Чи не вперше в історії сучасних українських міжцерковних відносин високий представник УПЦ МП звернувся до Служби безпеки України, аби вона «дала оцінку» діям ієрархів інших церков. Що насправді викликало таку реакцію митрополита Іларіона?

Храм Вознесіння Господнього

Як стверджує митрополит Іларіон у своєму листі на ім’я начальника Управління СБУ в Донецькій області, 6 грудня 2010 року в селі Кам’янка Тельманівського району було зареєстровано церковну громаду Вознесіння Господнього. На його думку, виключно цей факт спричинив негативну реакцію архієпископа Донецько-Маріупольської єпархії УПЦ КП владики Сергія, а також цілий ряд публікацій в ЗМІ, які подавали цю подію як спробу захоплення церковного майна представниками УПЦ МП.

Однак, в тому ж листі на ім’я начальника Управління СБУ в Донецькій області визнано, що митрополит Іларіон особисто сприяв реєстрації створеної громади УПЦ МП у Кам’янці. Якщо звернути увагу на протокол зборів мешканців села від 6 грудня 2010 року, то можна побачити, що до порядку денного (крім пропозиції щодо створення церковної громади УПЦ МП) четвертим пунктом внесено наступне: «Передача здания церкви села Камянка Тельмановского района Донецкой области (ул. Центральная, 1) религиозной общине Украинской православной церкви Московского Патриархата». Тобто, ще до моменту створення та реєстрації нової церковної громади УПЦ МП в селищі Камянка, одним з завдань було поставлено незаконне отримання храму Вознесіння Господнього, який знаходився в користуванні місцевою громадою Київського Патріархату згідно розпорядження ОДА з 1996 року. Повірити в те, що керуючий справами Донецької єпархії УПЦ МП митрополит Іларіон «не знав» цього факту, доволі важко.

 Рейдери? Православні?

 Під час зборів в селищі Камянка на початку грудня 2010 року, які були ініційована донецьким бізнесменом Анатолієм Корюком для створення громади Московського Патріархату, активно піднімалося питання про зміну власника храму Вознесіння Господнього. Це зафіксував не тільки наведений протокол зборів від 6 грудня, а й офіційна відповідь Головного Управління МВС в Донецькій області Управління громадської безпеки за № 7/3188 від 17 грудня 2010 року. В ній зокрема зазначено наступне: «Під час зборів обговорювалося питання щодо реорганізації та передачі храму Вознесіння Господнього під юрисдикцію УПЦ МП». До речі, вищезгаданий донецький бізнесмен приїхав до Камянки разом з «помічниками», які активно перешкоджали священикам УПЦ КП потрапити на збори. Під час цих подій ними було пошкоджено одяг архієпископа Донецько-Маріупольської єпархії Київського Патріархату владики Сергія.

Після проведених зборів здійснили спробу захоплення храму. Серед ночі було змінено замок на храмі Вознесіння Господнього і встановлено новий. Після того як архієпископ УПЦ КП Сергій звернувся до МВС – замок був таким самим «таємничим» чином знятий. Представники МВС не порушили жодної кримінальної справи за цими подіями, хоча і визнали в своїй відповіді протизаконну спробу заміни замка «невідомими».

Здавалося б – ситуація повністю вичерпана. Нова церковна громада УПЦ МП в селі Камянка була зареєстрована. Проте, вже на наступних зборах села, які ініціювала місцева влада в особі Новоселівського голови 16 січня 2011 під пильним наглядом заступника Голови ОДА Марини Черенкової – було повідомлено, що питання власності храму Вознесіння Господнього буде вирішено в суді.

 Виходить, що насправді питання щодо створення і діяльності нової церковної громади ніколи і не відділялося організаторами від головної мети – відібрання храму від УПЦ КП.

Суддівство по-донецьки: як відмінити розпорядження ОДА?

 До Донецького окружного адміністративного суду звернулася громадянка Варвара Камаралі, яка в своїй позовній заяві заявила те, що на момент побудови храму Вознесіння Господнього в 1894 році не існувало Української православної церкви Київського Патріархату (!), а також про те, що перебування цієї споруди під юрисдикцією УПЦ КП порушує її релігійні та етнічні права. Те, що у 1894 році не існувало і УПЦ МП, вочевидь позивачку та суддів не зацікавило.

 Відповідачем у цій справі стала Донецька обласна державна адміністрація, чиє рішення від 1996 року про передачу храму оскаржувала мешканка Камянки. Протягом декількох засідань, під час яких тривав цей процес, речники ОДА практично весь час мовчали, чим викликали обурення судді. Однак, відразу було очевидно, хто є головним ініціатором суду: вже відомий донецький бізнесмен, а також староста православної громади села Камянка Анатолій Корюк. Саме він привіз свідків на останнє засідання та, ймовірно, був спонсором судового процесу.

 Згідно з рішенням Донецького окружного адміністративного суду було скасовано акт 1996 року, підписаний тодішнім губернатором Донецької області, про передачу храму Воскресіння Господнього УПЦ КП.

Практично весь час з моменту зборів від 6 грудня і до ухвали рішення суду речники громади Московського Патріархату робили все можливе, щоб забрати церкву в УПЦ КП.

 Як можна назвати подібну діяльність? Точно не «реорганізацією». Це рейдерство. Якщо подібна діяльність громади Московського Патріархату селища Камянка є несанкціонованою керуючим справами Донецької єпархії УПЦ МП митрополитом Іларіоном, тоді чому він виступає на боці рейдерів? Навіть намагається за допомогою Прокуратури та СБУ здійснювати тиск на захисників церкви і безпосередньо на архієпископа Донецько-Маріупольської єпархії УПЦ КП владику Сергія.

Чи стане донецька СБУ на «службу» УПЦ МП?

Додатковою причиною, через яку керуючий Донецькою єпархією УПЦ МП звернувся до СБУ, став серйозний інформаційний резонанс щодо подій в селищі Камянка. Як свідчить митрополит Іларіон в своєму листі, інформаційні повідомлення та заяви архієпископа Донецько-Маріупольської єпархії УПЦ КП владики Сергія не пройшли поза увагою громадськості. «Вищенаведені текстові та відеозаяви Горобцова (владики Сергія — ред.) викликали великий резонанс у світовій спільноті, що виявилося в масовій занепокоєності та зверненнях до мене ієрархів та віруючих Української Православної Церкви, а також Церков Росії, Польщі, Чехії, Австралії, Канади, Албанії і багатьох інших держав», - пише у листі митрополит Іларіон.



Тобто, через те, що ситуація з приводу захоплення храму Воскресіння Господнього не пройшла повз увагу віруючих та ієрархів церков з різних країн, СБУ має нарешті покласти край свободі слова і розібратися з архієпископом УПЦ КП Сергієм, який мав необережність стати на захист храму, що 15 років перебував під юрисдикцією Київського Патріархату. І звичайно, розібратися зі ЗМІ, які висвітлювали перебіг подій та були свідками судового процесу.

У свою чергу, Донецьке обласне Управління СБУ в Донецькій області, так само як і київське керівництво СБУ, у відповідь на звернення архієпископа Донецько-Маріупольської єпархії УПЦ КП Сергія у грудні 2011 року повідомило, що не має відповідних повноважень для вирішення ситуації. Чи знайдуться повноваження в СБУ та Прокуратури після звернення представника УПЦ МП?



Поради на майбутнє

 За Конституцією України церква відділена від держави. Ніхто не має права порушувати закон або сприяти протизаконній діяльності на підставі релігійних переконань. Всі зареєстровані в Україні конфесії мають право утворювати свої релігійні громади і не зазіхати на майно інших.

Говорячи про дестабілізацію міжконфесійної ситуації в Донецькому регіоні, слід звернути увагу і на саму риторику митрополита Іларіона в зверненні до Голови СБУ. Пишучи про архієпископа Донецько-Маріупольської єпархії УПЦ КП Сергія, він підкреслено бере в лапки його сан і назву єпархії. Тобто, навіть у листі до державного органу митрополит Іларіон демонструє не тільки зверхність до ієрарха Київського Патріархату, а й підкреслює власну нетерпимість щодо УПЦ КП.

 Українська Православна Церква Київського Патріархату зареєстрована в Україні і має рівні права з іншими релігійними організаціями. Жодні упередження або погляди, що пропагуються Московським Патріархатом, не можуть стати причинами для переслідування з боку правоохоронних органів і зокрема СБУ. Зважаючи на спроби чинної влади створити одну державну церкву, Служба безпеки України має шанс перетворитися на новітню інквізицію. Хочеться вірити, що цього не станеться. Якщо ж ні, чергового світового резонансу не минути.

KANIVPOST2

18 березня 2011, 17:26

Теги статті:
церква  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"