kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Податкова 

Інформація від податкової інспекції

Канівські податковці інформують:

За яким кредитним договором платник податку має право на податковий іпотечний кредит?

 

Законом України від 05.06.2003р. №898-IV "Про іпотеку" (зі змінами та доповненнями) визначено, що право на податковий іпотечний кредит матиме платник податку, який надасть податковому органу, зокрема, копії договорів, які одночасно відповідають таким умовам.

У кредитному (фінансовому) договорі зазначається, що його цільове призначення – придбання житла.

До фінансового договору про іпотечний кредит обов'язково укладається іпотечний договір, який є невід'ємним додатком до договору про іпотечний кредит.

Обидва договори нотаріально засвідчуються.

Кредит надається банком чи іншою фінансовою установою (зокрема, кредитної спілки) – резидентом (пп.1.11.1 п.1.11 ст.1 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" від 28.12.94р. №334/94-ВР (у редакції Закону України від 22.05.97р. №238/97-ВР, зі змінами та доповненнями)).

Договір про іпотечний кредит укладається терміном не менше 5 років.
Заставою за іпотечним договором є нерухомість житлового призначення (квартира, кімната, будинок), яка придбавається, або житловий будинок, що будується на земельній ділянці, яка належить на праві власності позичальнику такого кредиту і на яку отримано кредит.
Житло, придбане (побудоване) за іпотечним кредитом, згідно з паспортними даними платника податку, що звертається за податковим кредитом, є основним місцем його проживання (місцем реєстрації).

Договір про іпотечний кредит та іпотечний договір мають бути укладеними після 1 січня 2004р. (після набрання чинності Законами "Про податок з доходів фізичних осіб" та "Про іпотеку").

 

 

Оподаткування доходу від прийняття спадщини чи дарунку коштів, майна, майнових чи немайнових прав

 

Оподаткування спадщини чи дарунку залежить від самого об’єкту та ступеня родинного зв’язку між спадкодавцем (дарувальником) та спадкоємцем ( обдарованим).
Якщо по відношенню до спадкодавця ( дарувальника) Ви є членом подружжя, дитиною чи одним із батьків, то незалежно від об’єкту який успадковується (є об’єктом дарування) отримані Вами доходи не підлягатимуть оподаткуванню.

Вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членом подружжя, дитиною чи одним із батьків спадкодавця, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

За ставками 15% та 17% оподатковуватиметься вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента. При цьому ставка 15% застосовується до доходів, які не перевищують 10 кратний розмір мінімальної заробітної плати встановленої станом на 1 січня поточного року (у 2011 році це 9410 грн.), а до сума перевищення підлягатиме оподаткуванню за ставкою 17%.

Не підлягатимуть оподаткуванню і доходи отримані у вигляді грошових заощаджень, поміщених до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 років, погашення яких не відбулося. При цьому такий пільговий режим поширюється на всіх без виключення спадкоємців незалежно від ступеню родинного зв’язку.
Не оподатковуватимуться доходи отримані від успадкування рухомого та нерухомого майна, а також готівка або кошти, що зберігаються на рахунках спадкодавця, відкритих у банківських і небанківських фінансових установах, у тому числі депозитні (ощадні), іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю, якщо спадкоємцем є особа, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. При цьому також немає значення ступінь родинного зв’язку між спадкодавцем та спадкоємцем.

Незалежно від ступеню родинного зв’язку не підлягатимуть оподаткуванню і доходи отримані у вигляді спадку в якості рухомого та нерухомого майна, якщо спадкоємцем буде особа зі статусом дитини-інваліда.

Відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину. Особи, які мають статус резидентів зобов’язані відобразити суму отриманого доходу у річній декларації, яку подають до податкових органів по місцю проживання в термін до 1 травня року наступного за роком в якому відбулася подія. Нерезиденти – спадкоємці зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.

Нотаріус щокварталу подає до органу державної податкової служби за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину та/або посвідчення договорів дарування в порядку, встановленому цим розділом для податкового розрахунку.
Нотаріус видає спадкоємцю-нерезиденту свідоцтво про право на спадщину за наявності документа про сплату таким спадкоємцем податку з вартості об’єкта спадщини.

 

Ще раз про сплату єдиного податку

 

У зв’язку з численними зверненнями платників податків Канівська ОДПІ надає роз’яснення щодо механізму сплати єдиного податку суб’єктами малого підприємництва в умовах дії Податкового кодексу України.

Згідно з Податковим кодексом України (Перехідні положення) єдиний податок має сплачуватися на рахунок відповідного бюджету, але при цьому розподіл коштів єдиного податку на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та до Пенсійного фонду України Державним казначейством України не здійснюється.

Держказначейство відкрило нові рахунки з обліку надходжень до державного та місцевих бюджетів 7 лютого поточного року. Починаючи з цієї дати, нараховані за звітні періоди 2011 року суми єдиного податку сплачуються платниками податків до місцевих бюджетів у розмірі 43% від загальної нарахованої суми на рахунки, відкриті за кодами бюджетної класифікації 18050400 – для фізосіб – платників єдиного податку та 18050300 – для юросіб, а єдиний соцвнесок – на окремий рахунок, відкритий Держказначейством відповідно до Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Оскільки раніше відкриті рахунки (коди: 16050100 і 16050200) є розподільчими, то всі суми, що надійшли на них у січні-лютому 2011 року за звітні періоди 2011 року, були розподілені Держказначейством згідно з Указом про спрощену систему оподаткування: 43% - до місцевих бюджетів і 57% - до фондів соцстрахування.

Звертаємо також увагу на особливості погашення заборгованості, яка виникла станом на 7 лютого 2011 року.

Повернення сум єдиного податку, які були помилково чи надміру сплачені станом на 7 лютого 2011 року, здійснюється з цього ж розподільчого рахунку відповідно до Порядку повернення коштів, помилково або надмірно зарахованих до державного та місцевих бюджетів (затверджено наказом Державного казначейства України від 10.12.02 №226).
У разі наявності заборгованості з єдиного податку станом на 7 лютого 2011 року, кошти, спрямовані в рахунок погашення такого податкового боргу, повинні сплачуватись на розподільчий рахунок, відкритий за кодом бюджетної класифікації 18050200, який за економічним змістом є аналогом коду 16050200, оскільки ці кошти підлягають розподілу за нормативно встановленими пропорціями, які діяли в період виникнення цього боргу.
Частина суми єдиного податку, сплаченої у грудні 2010 року та у період з 1 січня 2011 року по 7 лютого 2011 року за січень 2011 року, яка спрямована Державним казначейством України до Пенсійного фонду, має зараховуватися до внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

 

 

В Україні змінилися строки виплати заробітної плати

19 листопада 2010 року набув чинності Закон України від 23.09.2010 №2559-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо строків виплати заробітної плати". Цей закон передбачає зміни до Кодексу законів про працю України та Закону України "Про оплату праці".

Зокрема, зміни внесені до ст. 115 Кодексу законів про працю України та ст. 24 Закону України від 24.03.1995 №108/95-ВР "Про оплату праці".

Відтепер заробітна плата виплачується:

-                 не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів;

-                 не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Якщо перша законодавча умова щодо виплати заробітної плати була присутня і до змін, то друга вказана умова є новиною для всіх роботодавців.

Крім того, торкнулися зміни й умов виплати авансу. Розмір заробітної плати за першу половину місяця повинен становити не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

Також звертаємо увагу на те, що строки виплати заробітної плати та розмір заробітної плати за першу половину місяця встановлюються колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективним органом (а в разі відсутності таких органів – представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом).

Закон є обов'язковим для виконання усіма підприємствами, організаціями, установами та приватними підприємцями, що використовують працю найманих працівників.

Відповідно до ст. 36 Закону України "Про оплату праці" за порушення законодавства про оплату праці винні особи притягаються до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної та кримінальної відповідальності.

 

 

Щодо подання Податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб

Канівська ОДПІ нагадує, що термін подання Податкових декларацій з податку на доходи фізичних осіб за січень та лютий 2011 року, що передбачено пп. "д" п. 176.1 ст. 176 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI, закінчується 21 березня 2011 року.
Декларація подається до податкового органу на бланку встановленої форми, яка затверджена наказом ДПА України від 31.01.2011 року № 58, що зареєстрований в Міністерстві юстиції від 09.02.2011 року № 165/11903.

Заповнення та подання Податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб поширюється на юридичних осіб (їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи), самозайнятих осіб, представництва нерезидентів, які незалежно від їх організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок на доходи фізичних осіб до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що нараховуються (виплачуються) такій особі, та є податковими агентами відповідно до пп.14.1.180. п.14.1. статті 14 Податкового кодексу України.
Декларації подається окремо за кожний місяць (податковий період) протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця.
Окрема Декларація за календарний рік не подається.

У разі відсутності нарахування доходів Декларація подається без відображення показників.
Якщо останній день терміну подання Декларації припадає на вихідний чи святковий день, то останнім днем терміну вважається наступний за вихідним або святковим операційний (банківський) день.

Декларація подається до ОДПС за місцем реєстрації податкового агента, уповноваженого - юридичної особи або її відокремлених підрозділів, які уповноважені нараховувати та перераховувати податок на доходи фізичних осіб.

Якщо філії, відділенню, іншому відокремленому підрозділу юридичної особи надано повноваження щодо нарахування, утримання і сплати (перерахування) до бюджету податку (далі - уповноважений підрозділ), то Декларація стосовно громадян, яким нараховуються (виплачуються) доходи цим підрозділом, подається уповноваженим підрозділом до ОДПС за своїм місцезнаходженням. У реквізитах Декларації зазначаються дані про такий уповноважений підрозділ як податкового агента.

Якщо філії, відділенню, іншому відокремленому підрозділу юридичної особи не надано повноваження щодо нарахування, утримання і сплати (перерахування) до бюджету податку, то всі обов'язки податкового агента щодо подання Декларації виконує юридична особа. Декларація з показниками даного неуповноваженого відокремленого підрозділу подається до ОДПС за місцезнаходженням кожного такого не уповноваженого відокремленого підрозділу (відділення, філії), де юридично особа (податковий агент) стає на облік .
Декларація може бути надана ОДПС за добровільним рішенням податкового агента в електронній формі за умови дотримання чинного законодавства, що регулює ці питання.
Декларація готується у двох примірниках. Один примірник подається до ОДПС. Другий - з підписом особи, відповідальної за приймання Декларації, штампом, отриманим при обов'язковій реєстрації Декларації в органі державної податкової служби, - повертається податковому агенту.

Більш детальну інформацію можна отримати на веб-сайті ДПА України за адресою: www.sta.gov.ua та ДПА в Черкаській області за адресою: www.sta.sk.ua або скориставшись послугами Інформаційно-довідкового департаменту ДПА України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів) та цілодобово через мережу Інтернет на e-mail: idd @ sta.gov.ua.

 

Заповнення Податкової декларації з ПДФО

У лютому 2011 року нараховано фізичним особам:

— зарплату в розмірі 127000 грн. (ПДФО — 18364,2 грн., ЄСВ — 4572 грн.);

— відпускні за лютий 4000 грн. (ПДФО — 578,4 грн., ЄСВ — 144 грн.), які було виплачено в січні 2011 року перед виходом у відпустку.

Протягом лютого 2011 року виплачено такі доходи фізособам (чистими на руки):

— зарплату за першу половину лютого 52031,9 грн. (ПДФО — 9182,1 грн., усю суму ПДФО перераховано до бюджету, ЄСВ — 2286 грн.);

— виплату за ЦПД договором у розмірі 8240 грн. (ПДФО — 1500 грн., ЄСВ — 260 грн.)

Зарплату за другу половину лютого виплачено своєчасно 07.03.2011 р. у сумі 52031,9 грн., ПДФО перераховано при виплаті заробітної плати 07.02.2011 р. у сумі 9182,10 грн. Відпускні за лютий у сумі 3277,60 грн. було виплачено в січні 2011 року перед виходом у відпустку.

 

ПОКАЗНИКИ

Код рядка

Сума

 (грн. коп.)

Розрахунок

1

2

3

4

Сума доходів, які нараховані на користь фізичних осіб у звітному (податковому) періоді

01

131000,00

127000 (зарплата) + 4000 (відпускні за лютий)

Сума доходів, які виплачені (надані) на користь фізичних осіб у звітному (податковому) періоді

02

104473,50

49164 (зарплата за другу половину січня, яку виплачено 07.02.2011 р.) + 52031,90 (зарплата за першу половину лютого, виплачена в аванс) + 3277,60 (відпускні за лютий)

Сума податку на доходи фізичних осіб, яка нарахована (утримана) з цих доходів у звітному (податковому) періоді

03

18942,60

18364,20 + 578,40 (ПДФО з доходів, зазначених у ряд. 01)

Сума податку на доходи фізичних осіб, яка перерахована до бюджету у звітному (податковому) періоді

04

19358,10

8676 (податок із зарплати за другу половину січня) + 9182,10 (податок із зарплати за першу половину лютого) + 1500 (податок з ЦПД договору січня)

Сума податку на доходи фізичних осіб, яка нарахована за попередні звітні (податкові) періоди та перерахована до бюджету у поточному звітному (податковому) періоді

05

1500,00

1500 (податок з ЦПД договору січня, перерахований при виплаті винагороди в лютому)

Сума податку на доходи фізичних осіб, яка нарахована (утримана) з цих доходів у звітному (податковому) періоді, але не перерахована до бюджету у зв'язку з невиплатою (ненаданням) доходів

06

 

Сума податку на доходи фізичних осіб, яка підлягає перерахуванню в бюджет за підсумками поточного звітного (податкового) періоду (рядок 03 + рядок 05 - рядок 06)

07

20442,60

18942,60 (ПДФО з доходів, зазначених у ряд. 01) + 1500 (податок з ЦПД договору січня, перерахований при виплаті винагороди в лютому)

 

 

 

ІНШІ ПОКАЗНИКИ

Код рядка

Сума (грн. коп.)

 

Сума заборгованості з виплати заробітної плати на перше число місяця, що настає за звітним (за якою термін виплати не настав)

14

 

Сума заборгованості з податку на доходи фізичних осіб станом на 01.01.2011 за даними обліку податкового агента

15

 

  • ЦПД — цивільно-правовий договір.

 

 

Декларування - 2011: запитували - відповідаємо

 

 

Чи має право платник податку за підсумками податкового року на податковий кредит, якщо юридична особа утримала, але не перераховувала протягом року податок з доходів фізичних осіб до бюджету?

Ні, оскільки поверненню з бюджету підлягають тільки зараховані, сплачені податки, збори (обов'язкові платежі), а не нараховані (утримані) працедавцем.
Іпотечний договір заключений на чотири роки, чи можливо отримати податковий кредит по процентах за цим договором?

Ні, неможливо. Іпотечний житловий кредит - фінансовий кредит, що надається фізичній особі, товариству співвласників квартир або житловому кооперативу строком не менше п'яти повних календарних років для фінансування витрат, пов'язаних з будівництвом або придбанням квартири (кімнати) або житлового будинку (його частини) (з урахуванням землі, що знаходиться під таким житловим будинком, чи присадибної ділянки), які надаються у власність позичальника з прийняттям кредитором такого житла (землі, що знаходиться під ним, чи присадибної ділянки) у заставу.

Чи можливе включення до податкового кредиту сум процентів, сплачених за кредитом, виданим на будівництво гаража?

Іпотечний житловий кредит надається для фінансування витрат, пов'язаних з будівництвом або придбанням квартири або житлового будинку. Індивідуальні (окремі) гаражі або місця на гаражних стоянках чи в гаражних кооперативах не є житловою нерухомістю, тому на неї не можуть бути розповсюджені норми щодо включення до податкового кредиту сум процентів, сплачених за кредитом та будівництво зазначених об'єктів.
Чи має право платник податку включити до складу податкового кредиту частини суми процентів за іпотечним житловим кредитом у разі виїзду його за межі України на постійне місце проживання?

Ні. Платник податку достроково позбавляється права на включення частини суми процентів за іпотечним житловим кредитом до складу податкового кредиту при виїзді за межі України на постійне місце проживання (із втратою резидентського статусу або без такої).
Чи має право платник податку включити до складу податкового кредиту звітного року кошти, які сплачені за страхування рухомого майна?

Відсутні законодавчі підстави щодо включення до складу податкового кредиту суми коштів, сплаченої платником податку за страхування рухомого майна.
Чи включаються до складу податкового кредиту витрати платника податку на сплату вартості державних послуг (держмита) пов'язаних з усиновленням дитини?
Так, включаються, а саме сума витрат платника податку з оплати вартості державних послуг, включаючи сплату державного мита, пов'язаних з усиновленням дитини.
В якому розмірі включається до податкового кредиту сума пожертвувань релігійній громаді?
У розмірі, що перевищує 2 відсотки, але не більше 5 відсотків від суми його загального оподатковуваного доходу такого звітного року у разі наявності підтверджуючих документів на такі витрати.

 

WayBe

16 березня 2011, 12:56

Теги статті:
податкова  ОДПІ  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 2

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"