kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Туризм 

Післямова до конференції: 5 тез до стратегії

Наші гості з Києва та Кам’янця 2-го березня зробили фурор. Наступного дня кількість дзвінків з бажанням їхати в Кам’янець-Подільський просто зашкалювала. Можна подавати автобус і їхати хоч завтра. Разом з обопільним підтвердженням обох гілок канівської влади про бажання вступити в проект по розробці стратегії туризму – все це свідчить про абсолютний успіх Кам’янця та наших спікерів, - Олега Демчука та Геннадія Друзенко.

Хоча багато з того, що говорилось, було мені знайомим, значну користь отримав і для себе. Дискусія та спілкування поза нею дозволили більш чітко виділити (кристалізувати) певні моменти в розвитку, які мають важливе значення для Канева саме зараз.

1. Професійність vs Успіхи. Говоримо про якості лідерів, які очолювали напрямок туризму в Кам’янці впродовж 5-7 років.  Олег Демчук – беззаперечний лідер, але звернемо увагу на дві речі, які звучали в презентаціях. Диплом голландської бізнес-школи саме в маркетингу територій та наявність таких самих професійних людей в команді з міжнародним досвідом. І якщо сьогодні ми говоримо, що бренд Кам’янця більш виразний, ніж навіть Львова, якщо в портфелі на кінець 2010 року знаходилось 18 інвестиційних проектів на сотні мільйонів доларів (тут також і вклад Геннадія з його британським дипломом), то для мене це просто свідчення професійності – як відповідних знань, умінь та досвіду.

Уроки для Канева: швидко долати дистанцію можна тільки з професіоналами своєї справи. Переконувати в цьому, здається нікого не потрібно – перемовини з владою показали, що таке розуміння існує. В той же час, хочеться додати – не треба надіятись тільки на запрошених експертів, потрібно вирощувати свої кадри і над цим потрібно працювати вже зараз, - якість кадрів є, як на мене, однією з найбільших проблем міста.   

2. Продукти vs Брендинг. Колеги багато говорили про успіхи в розкрутці Кам’янця, як міста, як бренду. Однако мало (оскільки й часу не було), про те, завдяки чому стала можливою ця розкрутка. Говорю про реальні привабливі туристичні продукти – як ці самі знамениті фестивалі, але й про масу інших речей, які згадувались побіжно – кількість екскурсій та кваліфікованих екскурсоводів, кількість атракцій різних видів, розширення діапазону екскурсій за межі міста тощо.

Уроки для Канева: не плутаємо речі, класичні для маркетингу – якою б красивою не була упаковка, більш важливо, що всередині. Без реальних високо конкурентних тур. продуктів, нам немає чого говорити про технології маркетингу і, зокрема, брендингу. Кам’янець спочатку інвестував значні ресурси в підготовку високоякісних продуктів, після чого їх стало можливо розкручувати. Зараз Канів має спотворений музей Т.Г. Шевченко – і що далі? І канівчани роблять вигляд, ніби це не їх справа.

3. Амбіції vs Масштаб.  Канів зараз кидає то на вселенський масштаб («ми – духовна столиця українства» (тобто, українців всього світу)), то на районний («ми – маленьке районне містечко, що ми можемо»). Багатьох ці крайнощі нервують, інших – дезорієнтують та відривають від реалій, третіх – просто вводять в депресію. Як на мене, бенчмаркинг (технологія пошуку кращих зразків) від Геннадія Друзенко був зроблений ідеально. Звичайно, Каневу варто порівнювати себе з аналогічними по розміру містами і які асоціюються з видатними діячами загальнонаціонального масштабу.

Уроки для Канева: поїздка в Англію мабуть буде дорого коштувати, але якщо вже вивчати досвід створення класних продуктів в містах Канівського масштабу, то орієнтир нам заданий. Варто уважніше придивитись до аналогічних прикладів як в Україні, так і в сусідніх країнах.

4.  Туризм vs Економіка: в черговий раз в дискусії були підняті питання щодо вкладу туризму в бюджети (міста та району), та з розумінням туризму як галузі економіки. Перше прояснення – щодо визначення «туриста», - більш ніж актуальне для Канева. Раніше ми говорили про «проїзних» туристів на Тарасовій горі – тобто, зранку приїхали, після обіду – поїхали геть. Відтепер говоримо більш чітко – ми маємо 100 тис відвідувачів в музеї на Тарасовій горі. Але скільки туристів – очевидно, на порядок менше, якщо брати за критерій визначення туриста «хоча б одну ніч, проведену в місті». 

Друге прояснення – економіка в туризмі не рахується, як в інших галузях. 5-тисячний фестиваль за 2 дні може дати не так і багато, якщо рахувати прямим методом (прямі податки, дозволи тощо). Але якщо порахувати виручку всіх, залучених в обслуговування 5-тисяч людей, то, очевидно, що це зовсім інша арифметика – гроші осідають в десятків приватних підприємців (перевізники, таксисти, екскурсоводи, квартироздавачі), малому та середньому бізнесі (кафе, ресторани, готелі, тур. оператори) й у закладах, вклад в економіку міста яких взагалі важко прорахувати (наприклад, - супермаркети).

 Уроки для Канева: очевидно, що питання поповнення бюджету важливі. Але, очевидно, що в таких підрахунках пора переходити на інші методи як щодо окупності, так і щодо вкладу. Як оцінити в бюджеті створення десятків, якщо не сотень робочих місць, збільшення в рази доходів приватних підприємців, малого бізнесу і т.д. – хай цим переймаються економісти-професіонали. І  хай роблять це професійно, а не просто ставлячи в черговий раз питання про те, чи необхідний туризм Каневу.

5. Віра та Мрія vs Прагматизм. Канів, зрештою, як і вся Україна хворіє сьогодні страшною хворобою – зневіра та безнадія. Говорити про те, що більшість канівчан вірить в світле майбутнє свого міста в туризмі язик не повертається. Досить подивитись на коментарі на громадських сайтах або на те, як «активно» люди відгукуються на ініціативи нашої Асоціації. Нова влада позиціонує себе, як прагматиків, а не «говорунів», що в певних моментах дійсно працює. Однак, успіхи Кам’янця, представлені 2 березня зі всією наочністю показують, що Мрія та Віра в неї є не менш важливими чинниками, ніж вміння працювати з інвесторами. Без чіткого позиціонування себе в майбутньому, лідерам Кам’янця (колишній владі) не вдалося б залучити до проектів сотні громадян міста, а також інвесторів. Без Мрії ви не можете створити ні Місії, ні Бренду, ні навіть пристойно поговорити з інвестором. «Що ви будуєте? Яке майбутнє? Місто чого?» - запитає він. І що ви йому відповісте?

Уроки для Канева: «не бійтесь мріяти» - сказали на конференції наші гості. Можу лише одне додати. Можливо, мрія, перетворена в реальну місію та бачення майбутнього міста та регіону, - можливо саме цього не вистачає громаді сьогодні, щоб об’єднатися? І навпаки, - вже очевидно, що прагматизм, конвертований в реальні меркантильні інтереси гробить будь-яку мрію та намагання гуртом вирішувати спільні справи.

Післямова

Наша конференція називалась «Туризм, як ліки від провінційності». Можливо, постановка цієї теми не досить чітко прозвучало в дискусії. Але, насправді, хвороба провінційності, як периферійного мислення існує. «Ми – слабкі», «ми нічого не можемо», «ми – жертви ситуації» (це ж Лариса Скорик зробила музей, а ми тут причому), «головне – гроші завтра», «влада – завжди погана» - перелік подібних стереотипів та парадигм типовий для громадян Канева. Як і для більшості українських міст. Маємо велику надію, що наша конференція трохи «полікувала» таке мислення. Дякуємо за це нашим гостям та Асоціації, як організатору.

Отже, маємо в підсумку 5 тез – можливо, вони пригодяться до розробки Стратегії туризму Канева:

  • Професійність -  базується, перш за все на знаннях, досвіді та широкому погляді на світ. Без професійності не буде Успіху. Професійність швидко здобувається через запрошення кращих експертів і повільніше, але надійніше - через вирощування власних кадрів.
  • Продукти спочатку – Канів терміново потребує високоякісних туристичних продуктів, які можуть конкурувати з іншими регіонами. Ні дороги, ні термінали, ні один музей (до якого ж є маса питань) погоди не зроблять. Без інших класних продуктів  – це просто даремно витрачені гроші. Якщо вже наводити власні приклади, то дивимось на «Княжу гору» - за декілька років центр відпочинку в рази збільшив потік туристів до себе. І причини тут ті самі, - професійний підхід як до створення власних продуктів («Княжа гора» - вже давно не просто готель), так і до наступного просування на ринку.
  • Здорові амбіції – ТАК. Але амбіції  мають бути приведені до свого масштабу й до реальних вимірів показників ефективності.
  • Туризм – як реальний драйвер місцевої економіки. Кам’янець та інші успішні міста це доказують. Якщо Канів хоче це відчути, варто застосовувати інші методи та підходи, а не намагатись відразу прокласти прямий місток між доходами підприємців та бюджетом міста.
  • Віра та мрія, чіткий горизонт майбутнього  – це  об’єднуючі чинники. І це вкрай потрібно Каневу. І саме зараз.

 Про все  це ми говорили на конференції. І чимало з нас це вже сповідує та робить. Свій внесок в фінансову підтримку події зробили члени нашої Асоціації Лариса Некраса (від Партії регіонів), а також приватні підприємці Віталій Демченко та Олександр Коляда. Міськвиконком – наш партнер теж посприяв, - перш за все, в організаційному плані.

Отже, об’єднуємось. В тому числі з кращими людьми з України. Друзів Канева, насправді, багато.

І дякуємо всім, хто відгукнувся на наше запрошення і прийшов на конференцію.

 

Голова правління Туристичної Асоціації Юрчак Олександр

http://tourism.kaniv.org/

WayBe

10 березня 2011, 20:03

Теги статті:
туризм  ТАК  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 11

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"