kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > Vuyko 

”Справжній майдан почнеться зі спалення райвідділу міліції і його начальника”

Коли можливий новий Майдан? І яким він буде?

Нардеп колишній ”регіонал” 46-річний Тарас Чорновіл бере молоток, підважує круглу віконну раму свого кабінету в приміщенні комітетів парламенту. Зачиняє вікно.

Поряд на холодильнику стоїть напівпорожня півлітрова банка меду. На столі — велика кружка із зображеннями козака й корови та написом ”Казак без коня — кругом сирота”. З неї Чорновіл п’є чай, другий місяць не може вилікувати бронхіт.

Юлія Тимошенко закликає вийти на новий Майдан. Це додасть їй рейтингу?

— Усе, що роблять проти Тимошенко, виглядає так по-ідіотськи, що додає їй балів. Хоча команда Януковича — це не команда Кучми. За Кучми, якщо кого й саджали, то скоро випускали. Арешт Тимошенко 2001-го був для неї подарунком. А тут можуть і не випустити. Очевидно, цього вона й побоюється. Але найгірший варіант для Юлії Володимирівни — це тягучка, коли допити триватимуть місяцями, нові справи відкриватимуть, старі відкладатимуть. Люди перестануть за неї виходити на вулиці, бо їм набридне.

Тимошенко можуть заарештувати і не випустити?

— Ще з часів Кучми всі прекрасно розуміють, що коли в Україні садять когось із політиків, то там є дві складові. Перша — кримінальна. Бо майже всі, хто хоч трохи прориваються до влади, крадуть. Друга — політична.

Мотив допитів Тимошенко, арешту Луценка має політичний характер при реальній кримінальній складовій — для всіх це зрозуміло. Якщо слідчий зацікавлений дістати інформацію й має заготовлені запитання, то за 2–3 години можна пропрацювати весь масив. Однак цього не роблять. Працюють за принципом: сказали ”мочити”, значить мочимо. Влада робить дурницю.

Це відбувається через її некомпетентність?

— Виникає запитання: це некомпетентність чи відверта провокація? Згадайте неадекватний спосіб арешту Луценка, коли його затримували 11 бійців спецпідрозділу СБУ. Після того ще й відновлюють кримінальну справу по ”Україні без Кучми”. Ті, хто відсиділи за УБК — в Раді Європи мають статус політв’язнів. Тож коли їх починають знову смикати на допит, в усьому світі це розглядатимуть винятково як політичну справу. А поряд — і справи проти Луценка, Тимошенко.

Хто це готує?

— У мене своя версія.

Розкажіть.

— Це, певно, ”кремлівський квартет” — Льовочкін, Фірташ, Бойко, Хорошковський. Вони виконують конкретні завдання з компрометації Януковича і України. Завдання перше — не допустити прямих домовленостей між Україною та Євросоюзом про модернізацію газотранспортної системи. Друге — максимально загальмувати питання про договір про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС. Тоді буде відкрита дорога до митного союзу з Росією, як до єдиного варіанту. А хто в цьому зацікавлений? Москва.

Виникає запитання: а де сам президент? Чи справді не розуміє подій, чи настільки залежний? Якщо Янукович хоче мати якесь політичне майбутнє і 2015-го не сісти років на 15–20, йому треба позбутися цих людей.

Влада намагається залякати опозицію, чи це конкретний план щодо проведення виборів до парламенту цього року?

— У згаданого квартету була така ідея, бо нинішня Партія регіонів, фракція їм напряму непідконтрольна. Вона підконтрольна через Януковича. Тобто Льовочкіну (керівник Адміністрації президента. — ”ГПУ”) треба нагинати Януковича, щоб він нагнув Єфремова, Чечетова, і тоді вони зроблять усе, що треба. До того ж Льовочкін програв конкурс на першу особу в партії. У цій ролі закріпився Азаров. А щоб змінити ситуацію, треба змінити партійний список, треба щоб Янукович цей список дотиснув, щоб у ньому були тільки люди Фірташа, щоб не було незалежних, Ахметовських, безпосередньо Януковичівських.

Сьогодні ”кремлівський квартет” відмовився від ідеї проведення виборів 2011-го. Очевидно, дали карт-бланш віце-прем’єру Андрію Клюєву. Мовляв, назбираєш у лютому 300 голосів депутатів за зміни до Конституції, буде по-твоєму — вибори пройдуть 2012-го. А голосів, думаю, буде з лишком.

Тимошенко до 2012 року зможе ”наростити м’язи”?

— Єдиний варіант серйозно ”наростати м’язи” для Тимошенко, якби її заарештували, а потім не дотягнули справу й випустили — як 2001-го. Але тут не той випадок. Вже якщо заарештують, то не випустять. А якщо не заарештують, то будуть так і далі тягти. Для влади найкращий варіант — дотягнути десь до осені, щоб максимально дестабілізувати Тимошенко. Витягнути з неї максимальні гроші на невеликі акції, пікети. Щоб розбіглися всі її прихильники, бізнесмени.

Дзвонить мобільний. Мелодія ”Ти признайся мені, звідки в тебе ці чари”. Чорновіл збиває дзвінок.

— У мене вже давно ця мелодія. Раніше на якихось офіційних людей гімн ставив, на тих, хто дуже надокучав — ”Сім сорок”.

Тимошенко можуть зламати морально?

— І навіть фізично, бо не кожен може таке витримати. Тим більше, коли не знаєш, чим це закінчиться. Очевидно, хочуть, щоб вона наробила дурниць. Вона ж уже 2002-го і 2004-го кликала людей штурмувати Адміністрацію президента. В неї є ця неадекватність. Спробують її спровокувати на щось подібне, після чого від неї розбіжиться навіть інтелігенція.

Чому влада переслідує лише опозиціонерів, а своїх навіть показово не притягує?

— Своїх саджати можна буде, коли ”фірташівські” додавлять решту — ”ахметовських”, старих ”донецьких”, родини Азарова, Клюєва. Однак з Ахметова зробити Ходорковського, очевидно, зуби тупі. Хоч ”кремлівський квартет” про це мріє. Вони повністю пішли в рознос. Таке відчуття, що останній день живуть.

Які перспективи нинішньої влади?

— Влада розуміє, що треба уникнути краху. Для цього необхідні три речі — реформи, чесність і оптимізація. Чесність обов’язкова. Влада має сказати: ми не крадемо і робимо все, щоб не крали інші. Південна Корея змогла зробити це і вийшла з третьосортної країни в світові лідери. Правда, посадили двох президентів. Садять не тому, що вкрав, а тому що або не поділився, або колись крав, а тепер опинився в опозиції. За те, що просто крадуть, в Україні не садять.

Коли можливий новий Майдан? І яким він буде?

— У якийсь момент усе вибухне. Спрацює грецький сценарій, бо свавілля, яке твориться в силових структурах, надто страшне. Доки за вбивство студента у Шевченківському райвідділі міліції Києва не буде спалений райвідділ і його начальник, справжнього Майдану не буде. Коли ж повісять убивць-міліціонерів, вийдуть усі — і базарники, і дрібний бізнес. От тоді рвоне.

Чи зможе Янукович уникнути соціального вибуху?

— Він старається. Сказати, що в соціальному плані в нас повний провал — не можу. Десь щось підтягують, виплачують.

”Межигір’я” в Януковича заберуть?

— Коли прийде нова влада, декому не тільки ”Межигір’я”, а голову вберегти б. Але та влада буде ще гірша, ніж сьогоднішня.

 

Сини мають німецьке громадянство

Тарас Чорновіл збирався на новорічні свята помандрувати Європою, провідати синів-двійнят. Вони живуть у Німеччині, мають тамтешнє громадянство. Однак машину депутата занесло на слизькій дорозі в Львівській області, сталася аварія. Він повернувся додому.

— Діти від першого шлюбу з дружиною живуть у Мюнхені. Вона була там заміжня. Хлопці вже дорослі — по 23 роки. Вчаться на останньому курсі. Один комп’ютерник, другий — економіст. Я частенько в них буваю.

Із другою дружиною та меншим сином Тарас Чорновіл живе в Києві:

— Хоча дивлячись на те, що відбувається в країні, хочеться взяти кілька тисяч євро, поїхати в Австрію, купити кімнатку і жити там.

Оксана ПЕРЕВОЗНА, Ольга СМАЛЮХІВСЬКА

http://gazeta.ua/index.php?id=367833


Vuyko

15 січня 2011, 01:45

Теги статті:
майдан  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [0]

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Травень
НдПнВтСрЧтПтСб
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"