Чому зберегти хатину первісних людей не менш важливо, ніж реставрувати стародавні храми і середньовічні замки, повідомляє "Фокус". 

Таких табличок з номерами будинків, як у селі Межиріч біля Канева, ви не побачите ніде в Україні. Якщо ви не місцевий, а просто гуляєте уздовж траси Черкаси – Канів, що проходить через село, ні за що не здогадаєтеся, чому на багатьох з них намальований слон. У вас буде тільки одна підказка - біля нічим не примітного двору на краю села стоїть знак: "Стоянка мисливців на мамонтів". Виходить, що не слони, а мамонти.

Стоянка мисливців на мамонтів була відкрита півстоліття тому. У світі досить мало таких місць і серед них Межиріцька стоянка, яка серед палеолітичної наукової спільноти вважається безцінною. Крім того, тут збереглися "руїни" хатини з кісток мамонта, в якій близько 15 тис. років тому жили люди. Будь-хто може приїхати сюди влітку, щоб побачити унікальний пам'ятник палеоліту і почути розповіді професійних археологів. Але варто поспішити - можливо, жити йому залишилося не так довго.