kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > lihonespit 

ЗАТ «Укршампіньйон»: міфи та реальність

Про це підприємство у Каневі знає чи не кожний. Вже протягом кількох років у пресі та на телебаченні регулярно з'являється інформація, у якій "Укршампіньйон" висвітлюється як чи не найголовніший забруднювач довкілля на Канівщині. Містом ходять чутки, ніби працівники, які зайняті на вирощуванні шампіньйонів, хворіють на грибкові захворювання, які вражають внутрішні органи… Ці чутки та інформація в ЗМІ створили стереотип, ніби підприємство ЗАТ "Укршампіньйон" є такою собі "оселею зла" під Каневом, від якого варто чекати лише неприємностей. А як тут направді?

Автор: №93 від 17 листопада 2010 року


У той же час мало хто з канівчан знає, що підприємство є одним із найбільших роботодавців на Канівщині, працівники якого стабільно отримують достойну зарплату та соціальний захист, а також одним із лідерів з виробництва грибів на Україні, продукцію якого споживають не лише в нашій державі, а й далеко за її межами.
В основі технології вирощування грибів покладено створення для них сприятливих умов, у тому числі закладення поживної субстанції - компосту, на якому, власне, і ростуть гриби. Підприємство самості-йно займається виробництвом компосту не лише для власних потреб, а й для потреб ще 15 компаній по всій Україні.
Як розповів в інтерв'ю "Дніпровій Зірці" заступник директора зі збуту Євген Старинець, солома для закладення компосту постійно звозиться, причому з великої території - з усієї центральної України, курячий послід - із підприємств птахівничої галузі, передусім - ЗАТ "Наша ряба", з яким грибівники давно і плідно співпрацюють. "Терикони" тюкованої соломи, які можна бачити на полях біля підприємства, є своєрідним "стратегічним запасом" на випадок перебоїв із постачанням соломи на підприємство.
Як повідомив начальник цеху з виробництва компосту Володимир Марінчук, на ділянці з виробництва компосту одночасно задіяно близько 30 осіб (зміна). Загалом же тут працює більше 75 осіб. Для закладення компосту за один раз замочується близько 30 тонн соломи та 26 тонн курячого посліду - без техніки не обійтися. Тут працює 14 важковагових навантажувачів. Один із кращих прицівників підприємства, водій навантажувача Павло Білокопитний працює за кермом машини вже 6 років.
- Із самого ранку до вечора в кабіні, - каже Павло Борисович. - За зміну перекидаємо більше 200 тонн вантажів. Так, робота важка, але важлива - без неї все зупиниться.
Заробітна плата працівників залежить від виробітку і складає в середньому 2000-2500 грн. Висококваліфіковані спеціалісти, що працюють на виробництві компосту, отримують більше - в середньому 3000 грн.
Як розповів технолог компостного цеху Ігор Мідзяновський, на підприємстві ЗАТ "Укршампіньйон" за місяць виробляється близько 4000 тонн компосту. У товарному стані він має вигляд брикетів вагою 19 кг кожен із уже засіяним міцелієм грибів. До речі, засівання компосту відбувається міцелієм найвищої якості - фірми "Euro Mycel" з Франції, який до підприємства постачається напряму. Частина готового компосту йде на власні потреби "Укршампіньйону", інша частина - на продаж. Виробництво компосту на підприємстві безвідходне - після збору грибів його пастеризують і він йде на реалізацію у вигляді добрив.
Майстер цеху з виробництва блоків міцелію Анатолій Подорожній на підприємстві працює вже 4 роки. Під його керівництвом знаходиться 9 осіб.
- Працюємо позмінно, виробничий зал просторий, у ньому підтримується порядок і чистота, зважаючи на характер виробництва. Повітря очищується, тому дихати можемо вільно, - говорить Анатолій Олександрович.
В операторській на своєму робочому місці зустрічаємо оператора технологічних установок Олега Довгополика:
- Робота дуже відповідальна, - каже він. - Треба слідкувати за правильним виконанням технологічних програм, за правильною роботою приладів, ме-ханізмів, слідкувати за температурою в боксах пастеризації та багато іншого. Від нашої роботи залежить якість компосту, а відтак - якість та врожа-йність грибів.
Складений у брикети компост потім іде або на власні потреби, або на продаж. Господарюють на складі готового компосту "карщики". Одного з них - Сергія Второва - ми застали за навантаженням фури брикетами компосту, який ітиме на продаж.
Проте виробництво компосту - це лише перший етап у складній технології вирощування грибів - кінцевого продукту роботи підприємства.
- В Україні грибів вирощується лише 30 тис. тонн на рік, - каже головний технолог підприємства Юрій Алєксєєв-Соколов. - Для порівняння у Польщі їх вирощується близько 270 тис. тонн на рік - у десятки разів більше. Це говорить про те, що цей вид господарства в Україні розвинений слабко. У нас чомусь гриби вважаються делікатесом, в той час як за кордоном - це звичайна їжа.
Однак, можливо, найголовнішою проблемою, що стоїть на даний час перед підприємством, є проблема з нестачею кадрів на ділянці збору грибів. За словами начальника цеху з вирощування Наталії Олексюк, на ділянці з вирощування та збору грибів наразі працює 350 осіб, причому на ділянці збору - трохи більше 190 осіб. Цього, за словами Наталії Леонідівни, замало. Робота зі збору грибів постійна, потрібно щодня збирати іноді до 15 тонн грибів. А людей не вистачає. На думку начальника цеху, це пов'язано з дезінформацією населення Канева та району щодо ніби-то шкідливого виробництва на підприємстві.
- Ми возимо на роботу людей іздалеку - з Гельмязева, Пальмири, а в Каневі є люди, які могли б працювати на нашо-му підприємстві, - каже Н. Олексюк. - Але з якоїсь причини вони не бажають у нас працювати. Побутує така майже фантастична думка, ніби працівники підприємства заражені грибковими захворюваннями, які знищують їхні внутрішні ор-гани. Що я можу сказати з цього приводу: це чистої води байка, яку вигадали, можливо, колишні працівники підприємст-ва, які з різних причин були звільнені з роботи, а тепер таким чином мстяться. Я працюю на "Укршампіньйоні" з 2002 року, взагалі з грибами - з 1998 року. За цей час мені жодного разу не довелося стикатися з тією ситуацією, яка описана у цих байках.
Натомість підприємство забезпечує працюючих усіма умовами для роботи і відпочинку. Робота, звичайно, не з легких, але людина, яка дійсно йде працювати, має можли-вість добре заробити. Оскільки робота зі збору грибів є досить специфічною, на навчання нових працівників йде майже місяць (треба мати прави-льну поставу тіла, правильно брати гриби та ін.). Зарплата залежить від виробітку і може сягати 4000 грн. за місяць. Під-приємство також турбується про соціальну захищеність працівників: надаються декретні відпустки, лікарняні, працівників привозять на роботу і відвозять назад додому автобусами підприємства.
Уже 8 років працює на збиранні грибів Тетяна Кобзєва, 7 років працює тут Діана Бутенко, 4 роки - Надія Юрченко. На запитання про те, чи правда, що люди, які працюють на ді-лянці збору грибів, хворіють на грибкові захворювання, відповіли:
- Не вірте у цю балаканину - це неправда. Так, робота напружена, постійно на ногах - гриб підростає - він чекати не буде. Його треба зібрати. І доки гриб не зберемо повністю - нікуди не підемо. За годину в середньому збираємо по 7 кг грибів, іноді - до 14 кг - все залежить від їх розмірів. А розмови про те, що він вражає людину - вибачте, це якась маячня.
Після збору грибів їх відправляють на консервацію до Хмільнянської філії ЗАТ "Укршампіньйон". Звідти продукція надходить до споживачів як нашої країни, так і зарубіжжя. За словами заступника директора зі збуту Євгена Старинця, більша частина продукції йде за кордон - до Росії, Білорусії, Казахстану. Єдиними конкурентами ЗАТ "Укршампіньйон" у справі вирощування грибів є польські та китайські підприємства, проте за якістю та смаковими якостями продукції вони все ж поступаються вітчизняним.

Підготував
Анатолій Дмитренко

джерело "Дніпрова Зірка"

PS. А ви кажете, "шампіньйон", це шкідливо.

lihonespit

18 листопада 2010, 09:49

Теги статті:
«Укршампіньйон»  
Голосів:
1
10

Всього коментарів: 13

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Better Removalists Brisbane

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [1]

Better Removalists Brisbane [0]

Про що зараз спілкуються:

Rima752
Пишаюсь такими людьми! Українці - сильна нація!!! Слава Україні!!
Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [1]

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Травень
НдПнВтСрЧтПтСб
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"