kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > WayBe 

Вирок «НІБУЛОНу» чи собі?

Чи вистачає тим, хто вважає себе українцем і патріотом, сміливості та свідомості будувати життя в інтересах громади, так, як підказує розум і турбота про майбутнє? Випадок із забороною будувати в Каневі зерновий термінал відомому не лише в Україні, а й визнаному у світі сільгосппідприємству «НІБУЛОН», учаснику продовольчої програми ООН – яскравий приклад того, як сліпа (недо)віра бере верх над розумом.

«НІБУЛОН», щойно вирішив будувати у Каневі термінал, розпочав відкритий діалог із мешканцями міста, прагнучи розкрити усі карти зерновиробництва. Привезли наглядні матеріали, влаштували екскурсії на свої підприємства для всіх охочих, кілька годин неодноразово (!) намагалися детально розповісти про процес виробництва, але спільної мови так і не знайшли. Мабуть, у хорі слухань надто завзято співали політики, політизована інтелігенція та політичні «прибульці» з Києва. Від міської влади дозволу на будівництво компанія не отримала. А що отримали канівчани? Відразу інвестора й голі обіцянки черкаських та столичних «манілових». То як – задоволені результатом? Перемогли аграрного монстра? Та хіба «туристична Мекка» за ніч намалюється на канівських вулицях? А ті, хто так енергійно перекривав шлях НІБУЛОНу, бодай пальцем поворухнули, щоб зробити з Канева український Зальцбург? І чи посмачнішав від тієї сварки канівський хліб? І хто в підсумку виявився «незрячим гречкосієм» - аграрії, які працюють за останнім словом прогресу, що аж європейські колеги в захваті заходяться, чи люди, які спекулюють на національній святині?

«І премудрих немудрі одурять»

Ніхто не заперечує, що Канів є одним із духовних центрів України. Канівчани своє місто люблять і пишаються ним. Справді, є особливий дух у краєвидах, якими природа нагородила це місце. І ось тут логіка тих, хто хотів би «заморозити» сучасний вид Канева, уривається. Адже нинішні пейзажі – «і Дніпро, і кручі» - продукт не стільки останнього льодовикового періоду, скільки людських рук. Канівське водосховище суттєво змінило русло Дніпра і вид з Чернечої гори. Тож дивно було чути аргумент проти «НІБУЛОНа» - мовляв, хочемо для Тараса зберегти вид, який він тут уподобав.

Зате у Каневі, як і у Києві, замовчують іншу річ. Щоб дозволити собі розкіш влаштувати в місті великий туристичний центр, потрібно чітко знати – за рахунок чого житиме місто, як і де будуватиме підприємства, що його обслуговуватимуть. Адже навіть такий унікальний феномен, як Венеція, є потужним центром суднобудівної та судноремонтної промисловості Європи, там працюють великі підприємства хімічної, нафтопереробної, легкої та металургійної промисловості! Інший приклад – Зальцбург, батьківщина Моцарта і «музична Мекка» Європи – штаб-квартира міжнародних концернів «Porsche» і “Red Bull”, а також низки потужних підприємств у галузях телекомунікацій, комп’ютерних технологій та автоматизації.

Каневу щодня обіцяють шалені прибутки від туризму, і канівчани цим обіцянкам вірять. Та якщо подивитись, яким чином влада Черкащини планує зробити місто «одним із найважливіших туристичних центрів при проведенні турніру з футболу «Євро-2012», охоплює неабиякий подив. Із привітання губернатора, оприлюдненого на офіційному сайті обладміністрації, можна дізнатись, що «в  найближчих планах – створення нового туристичного центру міста з сучасними будівлями річкового вокзалу, автостанції, виставково-торгівельного центру, облаштування набережної». Ось і все.

Влада дуже пишається завершенням реконструкції музею Кобзаря. І тут постає питання до всіх тих «патріотів», які бомбували звинуваченнями «нібулонівців»: чому вони так галасували проти зерна і таким злагодженим мовчанням сприйняли викладений гранітом музей Шевченка? Чому ніхто не згадав, що цей камінь виділяє радон – хімічну речовину, доза опромінення від якої більша, ніж доза усіх інших і техногенних джерел разом узятих? Що коли радон разом із повітрям потрапляє у легені людини, там розпадається і виділяє альфа-частини, що наче «бомбардують» організм зсередини й викликають мікроопік легеневих тканин? Що це – одна із причин раку легенів? Що опромінення радону – шоста за статистикою причина смертей від раку, і що після куріння радон – друга причина раку легенів? Пригадується Шевченкове: «А ми дивились та мовчали. Та мовчки чухали чуби. Німії, подлії раби!»

«І хилитесь, як і хилились! І знову шкуру дерете?»

Кому так насолив «НІБУЛОН» у Черкаській обладміністрації та у Каневі зокрема – питання риторичне. Адже за дивним збігом обставин раптове неприйняття компанії виникло акурат напередодні місцевих виборів. Ще у травні 2010 року «нібулонівці» на свій запит до Черкаської облдержадміністрації – чи потребують зерновиробники області додаткових потужностей для зберігання і перевалки зерна – отримали ствердну відповідь. Головне управління агропромислового розвитку області роз’яснило, що будівництво річкового термінала в промисловій зоні Канева допомогло би розв’язати проблему залишків зерна в обсягах майже 400 тис. тонн! А це – не лише заробіток для аграріїв із шести районів двох областей України – Київської та Черкаської. Це, за висновком того ж Управління, «позитивно вплине на зберігання, збут зернових культур, здешевлення транспортних витрат на перевезення зерна, поповнення місцевого бюджету, забезпечення продовольчої безпеки регіону, конкурентоспроможність, інвестиційну привабливість економіки та соціально-економічний розвиток регіону в цілому».

Однак уже за кілька місяців за підписом першого заступника Черкаської обладміністрації виходить лист із діаметрально протилежною позицією. У поясненні згадується розпорядження Ради міністрів УРСР 1990-го року, що стосувалося іншого підприємства – «Зарубіженергобуд», яке ще тоді планувало на лівому березі Дніпра у Каневі побудувати свої цехи. За логікою чиновників, будувати на цьому місці зерновий термінал – те саме, що й завод з виробництва комплектувальних до атомних станцій. Та й жодного уявлення про те, що з 90-х технології пішли далеко вперед, і що «НІБУЛОН» має дозвіл будувати свої термінали за 100 (!) метрів від жилої зони, як витікає з листа, вони не мають. До речі, якщо за минулі 30 років жоден із депутатів не пролобіював будівництва в місті суспільно корисного об’єкта, навряд чи зробить це у наступні 30 років.

Однак повернімося до листа Черкаської обладміністрації. У ньому, знову за дивним збігом обставин, згадуються два громадські слухання щодо будівництва термінала «НІБУЛОНа» в Каневі – 26 червня і 27 липня 2010 року. Начебто під час обох – люди не підтримали ідею. Можливо, через неуважність, а можливо, і через незнання черкаський чиновник перекрутив події або став заручником халатності власних підлеглих. Адже по-перше, другі слухання відбулись 24 липня, а по-друге, на цих слуханнях канівчани як раз підтримали ідею спорудження «нібулонівського» термінала як раз на території колишнього «Зарубіженергобуду»! Далі цікавіше – в обладміністрації переконані, що саме зведення термінала «НІБУЛОНа» завадить Каневу стати туристичним центром. А чому тоді маслосирзавод або консервний завод цьому не перешкоджають!? Так само, як і  інші підприємства, розташовані неподалік.

Ще одна деталь: лист Сергія Рябцева, того самого першого заступника губернатора, написаний у відповідь на звернення до Адміністрації Президента місцевого депутата Володимира Коржова, який, подейкують, зібрався у мери міста. Чому саме «НІБУЛОН», який тільки шукає порозуміння з жителями міста, став ворогом номер один з подачі цього депутата? Цікаво, що за дослідженням Світового банку «Умови ведення бізнесу в Україні - 2009», на місцевому рівні в Україні підприємці найчастіше стикаються з вимогами дати хабара за можливість отримати дозвіл на виділення землі. Це, за словами міжнародних економістів, одна з головних причин, чому Україну оминають довгострокові серйозні інвестори.

«Чому не йде Апостол правди і науки?»

«Наше підприємство тут протягом року - це додаткові податки, близько 5 млн. грн. Це доходи бюджету. Наше підприємство – це близько 5 млн. грн. інвестицій у розвиток культурної спадщини вашого міста», – такі пояснення гендиректора «НІБУЛОНа», Героя України Олексія Вадатурського чомусь Коржова не переконали. Так само не захотів цей депутат на власні очі побачити – як працюють підприємства компанії у різних містах України. Так само, як і посадовці районів, міст і обладміністрації.

Дивно, адже сам міністр агрополітики Микола Присяжнюк, який не так давно був на терміналі «НІБУЛОНа» в Миколаєві сказав: «Для нас це перша національна компанія, куди повинні приїжджати іноземці і брати приклад. «НІБУЛОН» – це національна компанія України, яка буде розвиватися і приклад логістичної системи яку вони сьогодні розбудовують, це як раз те, що потрібно державі». Не менш високо якість роботи «НІБУЛОНа» оцінює й аграрний Віце-прем’єр Віктор Слаута. Навіть у Єврокомісії вважають, що безпека, екологічність, організація виробництва, технологічний рівень на підприємствах «НІБУЛОНа» відповідають найбільш вимогливим європейським стандартам. «НІБУЛОН – підприємство із надзвичайно високим рівнем виробництва, технологій, зразок для українських та європейських підприємств. Ми вражені тим, як воно працює, ми готові надалі підтримувати його і розширювати співпрацю з ним», - заявив після поїздки на миколаївський термінал директор ЄБРР від Європейської комісії Вассілі Лелакіс. Тож постає питання: хто кого дурить у Каневі та хто має зиск від такої ситуації?

P.S. 

У народному переказі «Як ховали Шевченка» згадується історія мірошника Арсенія, який проводжати поета в останню путь пішов із міркою пшениці. Частину зерна він засипав по дорозі від церкви до могили, частину – там, де процесія зупинялась. Згодом шлях зазеленів, гарна пшениця виросла і на царині. Люди ходили й дивилися на це як на диво. Та, схоже, такого дива більше в Каневі чекати не варто.

Джерело: "Прочерк"

WayBe

15 жовтня 2010, 08:22

Теги статті:
Нібулон  зерновий порт  будівництво  
Голосів:
10
82

Всього коментарів: 21

Сторінка коментарів: 1
Роман
15 жовтня 2010, 08:31

IP: 91.90.22.xxx
Рейтинг: 0
Золотые слова до которых никто не придерется и никто не даст ответ:

"Далі цікавіше – в обладміністрації переконані, що саме зведення термінала «НІБУЛОНа» завадить Каневу стати туристичним центром. А чому тоді маслосирзавод або консервний завод цьому не перешкоджають!?"
Apple

15 жовтня 2010, 08:40

IP: 94.179.116.xxx
Рейтинг: 0
Не в рифму, но жизненно.

маслосырзавод пахнет згущенкой
укршампиньён пахнет гнильём
только безделье не пахнет ничем
JIeXa

15 жовтня 2010, 11:56

IP: 94.179.176.xxx
Рейтинг: 0
"кілька годин неодноразово (!) намагалися детально розповісти про процес виробництва, але спільної мови так і не знайшли."

Вы же были там... и верите тексту?
НИБУЛОН манипулирует вами!
basozy

15 жовтня 2010, 12:28

IP: 94.179.94.xxx
Рейтинг: 0
Вовчег, откуда ты этот дурнуватий текст выкопал ? Это же очередная заказуха, тока "мягкая".
Нибулон никак не успокоится, очень уж хочется лакомый каневский кусочек.. это что начинается подготовка ко второму этапу наступления ?
Ай-ай-яй.. Вовчег, зачем такую туфту перепечатывать.. Сравнивают сырзавод с нибулоном.. бред, они бы автостоянку с космодромом сравнили..

жостко минусую.. :)

JIeXa

15 жовтня 2010, 12:43

IP: 95.132.155.xxx
Рейтинг: 0
Что-то "Прочерк" сильно Каневом заинтересовался.
slavikf

15 жовтня 2010, 14:35

IP: 82.207.73.xxx
Рейтинг: 0
Дозволю собі кілька коментарів:
1. поповнення бюджету - гарна обіцянка, дуже доречна до обіцянок "Ряби" і "Шампінйона";
2. щось я ніразу по тексту не стрів слова "алергія";
3. те, що "Нібулон" має дозвіл будувати свої об'єкти в 100 метрах від жилої зони я не сумніваюся, бентежить законність видачі такого дозволу;
4. "...місцевого депутата Володимира Коржова, який, подейкують, зібрався у мери міста..." - та шьо ві гаварітє? хто вам таке сказав?;
5. "Так само не захотів цей депутат на власні очі побачити – як працюють підприємства компанії у різних містах України" - це дійсно так?
6. "технологічний рівень на підприємствах «НІБУЛОНа» відповідають найбільш вимогливим європейським стандартам" - знову ж ніхто не сумлівається, будуйте, але на такій відстані від жилої зони, яка відповідає вимогливим європейським стандартам.

P.S. "Що опромінення радону – шоста за статистикою причина смертей від раку, і що після куріння радон – друга причина раку легенів?" - А ви знаєте скільки проблем створює набагато поширеніша речовина - дигідрат оксигену? Зрештою її присутність в достатній кількості і манить "Нібулон" до Канева
slavikf

15 жовтня 2010, 14:50

IP: 82.207.73.xxx
Рейтинг: 0
Apple, ех, ни нухав ти, як пахне з ванни в момент наповнення сирним зерном - добрезними варениками з сиром :)
тато

15 жовтня 2010, 14:57

IP: 94.179.124.xxx
Рейтинг: 0
Розслабтесь, панове,
для зернового терміналу обрано Переяслав на Київщині
Apple

15 жовтня 2010, 14:57

IP: 94.179.116.xxx
Рейтинг: 0
зато я курочек нюхал в своё время.
WayBe

15 жовтня 2010, 17:55

IP: 78.137.2.xxx
Рейтинг: 1
basozy, мнения есть разные.
Мнения свои и мнения чужие ;)
Voland

15 жовтня 2010, 18:11

IP: 94.179.106.xxx
Рейтинг: 0
[youtubehttps://www.youtube.com/watch?v=nL5POTGuZ98]отут[/youtube]
Видео о том как пылит малююююююююсенький по сравнению с нибулоном перегрузчик зерна.
SKI

15 жовтня 2010, 18:18

IP: 75.119.250.xxx
Рейтинг: 0
Вася Лаврович решил напоследок срубить пару копеек, смешав в кучу грешное с праведным.

А, может, не напоследок?
Ведь с приходом нового мэра расклад может поменятся?
Поэтому Нибулон и готовит общественное мнение сейчас?

"...на місцевому рівні в Україні підприємці найчастіше стикаються з вимогами дати хабара за можливість отримати дозвіл на виділення землі. Це, за словами міжнародних економістів, одна з головних причин, чому Україну оминають довгострокові серйозні інвестори." - это да, но разве это имеет отношение к даному случаю?

А еще мне понравилось про мирошника. Как узнаваемо - сеять пшеницу при дороге, а не на поле. Лепить терминал в центре города, а не там где должно быть.
тато

15 жовтня 2010, 20:06

IP: 82.207.23.xxx
Рейтинг: 0
ніяких розкладів, хлопці,..
розклад один - термінал збудують вище по Дніпру - в ПЕРЕЯЛАВІ...
те що треба - будемо милуватися баржами пана олігарха...
по-ходу,оживе канівська акваторія... от і добре)
SKI

15 жовтня 2010, 20:30

IP: 75.119.250.xxx
Рейтинг: 0
тато, меня гнетут тяжкие сомнения...
Уж больно стройная картинка вырисовывается: прощупывание почвы перед выборами - ставка на кандидата - проталкивание кандидата - и вопрос с терминалом решен.
Не верю я в случайности...
Voland

15 жовтня 2010, 21:06

IP: 94.179.182.xxx
Рейтинг: 0
А уже пізно регаться? Бо я б пішов би спробував.
slavikf

15 жовтня 2010, 21:11

IP: 94.179.152.xxx
Рейтинг: 0
Voland, нє, чуваг, ти стратив
Voland

15 жовтня 2010, 21:35

IP: 94.179.182.xxx
Рейтинг: 0
Млин :(
turoc
15 жовтня 2010, 21:59

IP: 94.179.142.xxx
Рейтинг: 0
Вирок партноменклатурним совкам, які хочуть збути «Нібулону» вкрадену землю. Ввійшовши в раж не розуміють убогі, що терпіння людське не безмежне.
azk777

15 жовтня 2010, 23:21

IP: 94.179.169.xxx
Рейтинг: 1
кг/ам
slavikf

20 жовтня 2010, 13:42

IP: 82.207.73.xxx
Рейтинг: 0
18.10.2010 залишив на сторінці сабжа наступне повідомлення:
<<бу-го-га тричі. Гіпотетично розвиваємо події далі:
Ніколенко подає на "Прочерк" до суду, а ті і кажуть - ой, нам подзвонив якийсь чолов'яга, представився Ніколенком, та ще й зв'язок був поганий, то ми бігом і опублікували, а то були не ви, да? Ну звиняйте...>>
Мені ввічливо пообіцяли виставити його (повідомлення) в найближчий час в коментарі після того, як його перевірить модератор, але покищо ніякої реакції
basozy

20 жовтня 2010, 14:10

IP: 94.179.111.xxx
Рейтинг: 0
додам трішечки - якщо вибори виграє Ніколенко, цілком ймовірно, що Нібулон повернется в Канів і питаня піднімется знову, адже Ніколенко був одним з тих, хто організовував сумнозвісні "другі" слухання і привозив масовку. І те що будують термінал в Переяслві - ще нічого не значить. Нібулону, як відомо, потрібно 10 терміналів на Дніпрі.

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"