kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Дніпрова зірка 

Водозабір із Дніпра для птахофабрики

Чи виконає ПрАТ «Миронівська птахофабрика» рекомендацію Канівської районної ради щодо будівництва альтернативного водозабору до березня 2017 року?

Питання використання потужностями ПрАТ "Миронівська птахофабрика" артезіанської води із підземних родовищ Канівщини вже кілька років поспіль є одним із проблемних питань району. У квітні минулого року, аби привернути увагу влади до цієї проблеми, активісти провели в Каневі акцію протесту, під час якої блокували рух транспорту по вулиці Енергетиків. Екологи  б'ють на сполох, попереджаючи, що ресурси природи не безкінечні, використовувати воду із артезіанських свердловин для технічних потреб надпотужного виробництва - злочин, направлений проти наших нащадків, котрі житимуть на цій землі через 30, 50, 100 років

Підземні горизонти мають здатність виснажуватися - говорять спеціалісти-екологи. Вони стверджують, що подібне виснаження вже відчувають жителі сіл Канівського району, навколо яких розташовані потужності птахофабрики - в їхніх криницях знижується рівень води. У відповідь на попередження екологів керів-ництво ПрАТ "Миронівська птахофабрика" надає висновки досліджень, проведених гідрогеологами, в яких зазначається, що діяльність птахофабрики не впливає на рі-вень водозабору Канева на цей час, і не впливатиме протягом наступних 25 років. Також результати досліджень, проведених на замовлення підприємства, показали від-сутність впливу водозаборів ПрАТ "Миронівська птахофабрика" на джерела водопостачання в прилеглих селах.

Погоджуючи клопотання ПрАТ "Миронівська птахофабрика" для отримання спеціального дозволу на користування надрами Ліпляв-ського та Степанцівсько-Козарівського родовищ підземних вод із метою видобування корисних копалин (йдеться про видобування води із підземних горизонтів) у лютому 2012 року, депутати Канів-ської районної ради VI скликання рекомендували тоді підприємству спільно із відповідними управліннями Канівської РДА розглянути можливість альтернативного водопостачання підприємства з інших джерел (йдеться про будівництво водозабору з Дніпра - ред.) і рекомендували "протягом 5 років розробити проектну документацію та запровадити використання водопостачання з альтернативних джерел" (цитата із рішення Канівської районної ради від 29.02. 2012р. №13-7/VI).

Із того часу минуло чотири роки. Аби дізнатися, як виконується це рішення, депутати Канівської районної ради VII скликання винесли на порядок денний позачергової сесії питання про хід виконання цього пункту. Як передбачено законодавством, попередньо це питання розглянули на засіданні постійної комісії Канівської райради з питань агропромислового комплексу та земельних від-носин, екології, природокористування, ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та інших надзвичайних ситуацій, на яку покладено контроль за виконанням рішення. 

Засідання відбулося 10 лютого ц.р. у Каневі. Крім членів комісії на засіданні були присутні голова Канівської райради Володимир Плисюк, громадські активісти, депутати Канівської міської та ра-йонної рад, екологи, журналісти.

Голова комісії, депутат райради Олег Лактіонов надав слово начальнику відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства, будівництва та з питань цивільного захисту населення Канівської РДА Віталію Скочку. Він повідомив, що на виконання пункту 3 вищеза-значеного рішення райради керівництво ПрАТ "Миронівська птахофабрика" спільно з управліннями та відділами райдержадміністрації веде роботу - проведено декілька нарад і круглих столів, на яких обговорено можливість спорудження альтернативного водогону, попередньо визначено трасу, по якій планується провести водогін, і визначені власники та користувачі 72-х ділянок, по яких він проходитиме.

Але громадських активістів обурив той факт, що протягом трьох років із часу ухвалення рішення не відбувалося конкретних дій. Робота, що ведеться птахофабрикою та райдержадміністрацією наразі, могла б, на думку активних членів Канівської громади, проводитися більш динамічно, адже до кінця терміну, відведеного на виготовлення проектної документації та спорудження водогону, залишився один рік.

Депутат Канівміськради Володимир Коржов, який також був присутнім на засіданні, запитав, чому, коли підприємство здійснює будівництво нових потужностей, самостійно і в короткі терміни вирішує питання із орендою земель, проводить перемовини із власниками та користувачами земельних ділянок, готує проектну документацію, а у випадку будівництва альтернативного водогону перекладає цю роботу на спеціалістів райдержадміністрації. Голова громадського об’єд-нання ВО «Майдан» Олександр Корнєєв запитав, чи не розглядається можливість будівництва водозабору із річки Росава, яка протікає значно ближче до потужностей під-приємства. Канівський еколог Микола Чорний зазначив, що в країнах Європи підприємствам надають дозвіл на водозабір із річок за течією нижче рівня викидів відходів того ж підприємства. Таким чином, підприємства зацікавлені в якісному очищенні стоків, встановленні ефективних фільтрів, спорудженні очисних споруд. Він запропонував розглянути подібний варіант водозабору з річки Росава ПрАТ "Миронівська птахофабрика". Володимир Коржов за-пропонував комісії у проекті рішення не рекомендувати, а зобов’язати підприємство прискорити виконання рішення й поставити перед керівництвом ПрАТ «Миронівська птахофабрика» конкретні терміни для їх виконання.

Далі перед присутніми виступили представники ПрАТ "Миронівська птахофабрика". Світлана Ніколаєнко, начальник відділу охорони навколишнього середовища ПрАТ "Миронівська птахофабрика" повідомила, що птахофабрика працює в межах законодавства, має усі необхідні дозволи й готова, співпрацюючи з органами влади, продовжувати роботу щодо проектування та спорудження альтернативного водогону. Технічний директор ПрАТ «Миронівська птахофабрика» Андрій Сапіга доповів, що затримку в подальшій роботі з проектуванням альтернативного водозабору викликала невизначеність громад сіл, що розташовані вздовж траси майбутнього водогону, стосовно необхідності спорудження водогонів у селах. За словами спеціалістів птахофабрики, без визначення кількості води, необхідної для сільських водогонів, що будуть під'єднані до водогону птахофабрики, визначити загальну кількість потужності водозабору неможливо.

Аби пришвидшити та систематизувати роботу щодо проектування  водогону, Віталій Скочко запропонував скласти календарний план робіт.

У підсумку члени постійної комісії вирішили рекомендувати депутатам перенести розгляд питання про хід виконання пункту 3 рішення Канівської районної ради від 29.02.2012р. №13-7/VI "Про погодження клопотання ПрАТ "Миронівська птахофабрика" на отримання спеці-ального дозволу на користування надрами Ліплявського та  Степанцівсько-Козарівського родовищ підземних вод із метою видобування корисних копалин" на наступне чергове засідання сесії райради, аби дати час спеціалістам на складання календарного плану та узгодження інших питань.

На засіданні комісії були також озвучені питання, що стосуються переробки від-ходів виробництва ПрАТ "Миронівська птахофабрика".

Марія ГЛАМАЗДІНА

Джерело: Дніпрова зірка

WayBe

22 лютого 2016, 11:47

Теги статті:
вода  Миронівська птахофабрика  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 1

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"