kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Дніпрова зірка 

Комунальні підприємства міста: оцінка роботи

Канівський ЖЕК на порозі реформування

Закон України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирних будинках", прийнятий Верховною Радою в липні минулого року, фактично скасовує всевладдя ЖЕКів. Тепер кожен житель багатоквартирного будинку - його співвласник, котрий разом із своїми сусідами відпові-дає за управління і користування спільним майном. Це означає, що власники квартир відтепер мають можливість обирати виконавця послуг, які раніше виконували переважно працівники ЖЕКів (сантехніки, електрики тощо). Якою буде подальша доля ЖЕКів, кореспондент "Дніпрової Зірки" запитав у директора Канівського комунального підприємства "ЖЕК" Андрія Шацьких

- Андрію Івановичу, чи передбачає реформа житлово-комунального господарства закриття всіх ЖЕКів? Що чекає на ваше підприємство і хто буде надавати послуги по утриманню будинків?

- Ні, ЖЕКи залишаться. Мета реформування - залучити жителів багатоквартирних будинків до конструктивної спів-праці та здійснити конкуренцію на ринку послуг з утримання житла. Головне в новому законі - це чітке визначення терміну, в який мешканці повинні визначитися з формою управління своїм будинком - до 1 липня ц.р. Бо в іншому випадку форму управ-ління та управителя знову будуть призначати органи місцевого самоврядування. Необхідно провести заходи, спрямовані на роз'яснення даної реформи населенню, та надати практичні рекомендації з цього приводу.

По-перше, можна створити ОСББ - об'єднання співвласників багатоквартирних будинків.

По-друге, найняти управителя (управляючу кампанію). КП "ЖЕК" також може бути управителем у двох випадках, а саме:

- співвласники багатоповерхового будинку шляхом проведення зборів визначать наше підприємство управителем і підпишуть із нами договір;

- КП "ЖЕК" мо-же стати управителем для будинків, які не визначилися, шляхом перемоги в конкурсі.

Зауважу, що законодавець вимагає відкриття банківського рахунку на кожен окремий будинок, тому кошти співвласників за утримання будинку в жодному разі не можуть бути використані на ремонт (утримання) іншого будинку.

- Виходить, що монополії ЖЕКів більше не буде і жителі багатоквартирних будинків зможуть відмовитись від ваших послуг, якщо вони їх не задовольнятимуть?

- Так, співвласники зможуть ухвалити будь-яке рішення щодо свого будинку, в тому числі, й щодо зміни управителя без створення ОСББ, а просто загальними зборами мешканців. За новим законодавством, якщо мешканці багатоквартирного будинку визначать нас своїм управителем, вони матимуть можливість замовляти в нас послуги, а платежі будуть надходити на підприємство тільки після складання акту про виконання замовлених робіт. ЖЕК буде постійно звітувати перед жителями багатоповерхівок або визначеними ними ОСББ. Крім того, за новим законом управитель має право (за згоди мешканців) збирати цільові збори на виконання окремих необхідних робіт. Думаю, це вплине на нашу співпрацю позитивно. Така практика вже має місце в кооперативних будинках, де мешканці при потребі замінюють собі каналізацію, опалення, труби холодної води та виконують інші роботи за рахунок окремо (від квартирної плати) зібраних коштів. Підсумовуючи: у спів-власників є декілька варіантів розвитку стосунків із ЖЕКом. Якщо він їх влаштовує - зібратись на збори й визначити ЖЕК управителем. Якщо якість послуг, що надає ЖЕК, не влаштовує - ухвалити рішення про самостійне управління багатоквартирним будинком і відмовитись від послуг ЖЕКу. Третій варіант - найняти нового виконавця робіт і визначити його управителем.

- Які основні задачі на сьогодні ви ставите перед підприємством?

- Найперше, це закінчити опалювальний сезон без значних аварій. Всі ми добре знаємо, що труби старі й давно потребують не ремонту, а повної заміни. Тому час від часу виникають прориви. Як приклад, аварія, що сталася на початку січня ц.р. по вул. Героїв Дніпра в будинку №41. Тоді в п'ятиповер-хівці прорвало трубу холодної води. Щоб відремонтувати порив, довелося перекрити воду в цілому мікрорайоні. По-друге, з настанням весни будемо ремонтувати покрівлі багатоквартирних будинків. Багато із них не витримали січневих снігопадів, дахи протікають і потребують капітальних ремонтів. По-третє, готуємось до реорганізації житлово-комунального господарства.

- Чи достатньо фінансується ваше підприємство?

- Скрутний час у державі негативно позначається на всіх сферах життя, в тому числі, й на фінансуванні нашого підприємства. В нас такі основні джерела фінансування: оплата за послуги від населення, підпри-ємств, що їх ми обслуговуємо, й кошти міської ради, кошти, що надходять від держави за субсидії. Підприємства оплачують 100% послуг, населення - 95%. Ця заборгованість стабільна й незначна. Бюджет нашого під-приємства складає 8,5 млн.грн. на рік. Але цих коштів не вистачає для повноцінного функціонування нашого підприємства. Будинкам потрібен ремонт і повна заміна устаткування, а ми натомість можемо лише реагувати на аварії. Робітників не вистачає, але розширити штат немає можливості. Торік щомісяця всі працівники по черзі брали відпустку за власний рахунок на 2 дні, позаяк коштів на зар-плату не вистачало. Зараз штат ЖЕКу нараховує 131 працівника з середньою заробітною платою 2600 грн. Техніка застаріла. Останнє наше придбання - трактор МТЗ, купили в 2012 р. Пос-тійно виходять з ладу автомобілі-сміттєвози. Щоб залатати діри в бюджеті підприємства, ми були вимушені підняти тариф на вивезення сміття. До кінця року очікуємо отримати прибуток у 150 тис. грн., який піде на придбання нового сміттєвоза. Аби вивести підприємство на новий рівень роботи, необхідно підняти тарифи на послуги в декілька разів. Для цього доходи населення також мають зрости. Сподіваюся, що реформи допоможуть нам покращити якість робіт і послуг, які надає наше комунальне підприємство "ЖЕК".

Коментар Канівського міського голови Ігоря РЕНЬКАСА.

- Головне завдання місцевої влади полягає в тому, щоб забезпечити плавне впровадження реформ житлово-комунального господарства в життя. Протягом року, поки триватиме перехідний період (з 1 липня 2016р. по 1 липня 2017р.) жителі багатоквартирних будинків, у яких із тих чи інших причин не буде створено ОСББ чи не визначено управителя, не будуть покинуті напризволяще. До того моменту, поки влада не призначить нового управителя, ці будинки, як і раніше, обслуговуватиме КП "ЖЕК". Протягом перехідного періоду ніяких катаклізмів і надзвичайних ситуацій у питаннях обслуговування багатоквартирних будинків не повинно відбуватись. На мою думку, професійна команда КП "ЖЕК" зможе це забезпечити. Наразі через нерівномірне надходження до КП "ЖЕК" коштів із державного бюджету у вигляді компенсації за пільги та субсидії, підприємство має певні проблеми, однак завдяки досвіду керівника КП "ЖЕК" Андрія Шацьких, його виваженому стилю роботи, поточні завдання підприємства виконуються. Переконаний, що реформування системи ЖКГ відбудеться в нашому місті без проблем.

***

Дмитро Шайдаров, директор комунального підприємства «Місто»: «Хочу озеленити Канів. Із приходом весни цим і займатимемось»

Упорядковувати парки і сквери, прибирати вулиці, автобусні зупинки, чистити сніг, вивозити сміття, вирізати старі аварійні дерева й висаджувати замість них нові деревця, словом, робити все для того, щоб Канів був чистим і привабливим, покликане КП "Місто". Чи вдається працівникам виконувати покладені на них завдання? Про це була розмова кореспондента "Дніпрової Зірки" із директором комунального під-приємства "Місто" Дмитром Шайдаровим

- Дмитре Олександровичу, згадуючи січневий снігопад, розкажіть, як працювало КП "Місто" і які проблеми виникали із розчищенням вулиць від снігу?

- Це було справжнє стихійне лихо. Буквально за два дні випала тримісячна норма снігу. Працівники комунального підприємства "Місто" працювали майже цілодобово, спали по 2-3 години, постійно розчищували дороги. Додатково ми створили дві бригади, які в ті дні розчищували від снігу автобусні зупинки.

У той час, коли недоброзичливці лаяли наше підприємство, а містяни вказували на погано розчищені зупинки та вулиці, можу сказати, що в порівнянні з іншими містами в Каневі було розчищено від снігу в найкоротші строки 95% ввірених нам доріг. Однією з головних проблем у той момент стала нестача техніки. Одна із двох сніго-очисних машин зламалась на другий день снігопаду й зараз потребує капремонту. Хочу висловити подяку за співпрацю ТОВ "Граніт" за безкоштовну допомогу в чищенні вулиць міста і надану техніку, ПрАТ "Канів-Дні-пробуд", приватному підприємцю Олександру Костенку, який надав свій екскаватор, а також ПП "БВМ-Транс" і особисто Володимиру Буряку, який сам сідав за кермо екскаватора і чистив дороги в районі Костянця.

Ще одна проблема - неадекватна поведінка деяких водіїв. Не звертаючи уваги на те, що позаду їде екскаватор і чистить дорогу, водії зупиняли машини на дорозі, навпроти магазинів і йшли у своїх справах. Під час розчищення від снігу площі Шевченка я особисто підходив до водіїв, які зупинялися в центрі Канева, і просив перепаркувати автівки, які заважали прибирати сніг.

- Чи готове підприємство до нових снігопадів, якщо во-ни раптом будуть?

- У зв'язку з непередбачуваними погодними умовами було використано 600 тонн піщано-соляної суміші, яку ми заготовили на весь зимовий період. Хочу зауважити, що 300 тонн було розсипано по 14 ділянках двір-ників ще восени, а також окремими купками на вулицях, починаючи з Монастирка і закінчуючи Парковою. Наразі додатково закуплено 15 тонн солі, 100 тонн гранітного відсіву і 200 тонн піску, з чого ми приготували нову піщано-соляну суміш. Разом із завезенням і замішуванням це обійшлося в 30 тис. грн.  Думаю, ми готові до затяжної зими.

- Які плани по благоустрою міста по закінченню зими?

- Першочерговою задачею після потепління буде прибирання доріг від піщано-соляної суміші та іншого сміття. Також плануємо вирізати старі тополі по вул. 206-ї дивізії від магазину "Спар" і до кругової розв'язки. Наголошую, жодне дерево не зрізається КП "Місто" без дозволу і без відповідної документації. Замість тополь ми висадимо саджанці катальпи прекрасної. Дерево міцне, стійке до захворювань, квітне навесні, а завдяки своєму незвичному вигляду буде милувати око жителів та гостей Канева. Зараз у містах старі тополі, насіння яких викликає алергію в багатьох людей, замінюють на це екзотичне дерево.

Гадаю, всі помітили, що в районі набережної Дніпра стало набагато чистіше, з'явились клумби. Це заслуга працівників нашого підприємства. Невдовзі на набережній висадимо алею катальпи. Говорячи про плани на весну, скажу, що хочу озеленити Канів, посадити більше дерев, розробити нові клумби. Цим і займемось із приходом тепла.

Коментар Канівського міського голови Ігоря РЕНЬКАСА.

- Якщо говорити про розчищення від снігу вулиць міста в січні поточного року, вважаю, що підприємство зробило все, що могло зробити в ситуації, що склалася.

Водночас, як пересічний мешканець міста, я бажав би бачити більш динамічну і якіснішу роботу по прибиранню. Проте, як міський голова, знаю: щоб підняти її на вищий рівень, потрібно вкладати кошти громади у придбання сучасної техніки, що зможе в умовах складного рельєфу міста ефективно працювати. А поки що доводиться  балансувати між потребами і можливостями. Стосовно озеленення - повністю підтримую ідею заміщення старих насаджень тополі на більш цінні породи дерев. 

Підготувала Анастасія КОРОБОВА-ЯРМОЛЕНКО, фото Оксани Гуленко

Джерело: Дніпрова зірка

WayBe

15 лютого 2016, 14:14

Теги статті:
ЖКХ  реформи  
Голосів:
2
20

Всього коментарів: 16

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"