kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Анонси 

Бучак. Голлівуд українського поетичного кіно

Місце-метафора, незвичайні пейзажі якого впізнаються у картинах Сергія Параджанова, Андрія Тарковського, Юрія Іллєнка. Розливи Дніпра, де Юлія Солнцева знімала "Поему про море" за сценарієм свого чоловіка, українського письменника й режисера Олександра Довженка. Все це про Бучак – село у Черкаській області, що приваблювало режисерів у другій половині минулого сторіччя і стало українським Голлівудом поетичного кіно.

Через багато років до забутих місць повернулися актори, режисери, художники, письменники й тодішні місцеві мешканці, щоби пригадати, як це місце змінило їхнє життя.

Документальний фільм "Голлівуд над Дніпром. Сни з Атлантиди" UΛ:Перший покаже цієї неділі, 8 листопада, о 19:20. Спогадами у фільмі ділитимуться режисер Михайло Іллєнко, акторка Лариса Кадочнікова, а один із фронтменів гурту ТНМК Олег (Фагот) Михайлюта й письменник Любко Дереш розкажуть, чим їх приваблює теперішній Бучак.

 

Про свій шлях до "Голлівуду над Дніпром" в інтерв’ю розповів режисер фільму Олег Чорний. Але почав із розповіді про походження його назви:

Загалом важко визначити, звідки походить назва села. Його називають і "Бу?чак", і "Буча?к", на пристані один час було написано "Бучаки". Ми намагалися цим питанням займатися і дійшли до висновку, що воно має тюркське походження, як і дуже багато назв у Черкаській області – наприклад, той самий Кагарлик. У Туреччині є невелике місто із назвою "Бучак", що означає "невелике місто". Є варіант, що воно походить від давньоруського слова "бучати", коли вода вирує перед порогами. Юрій Іллєнко у своїй книзі "Юрка Іллєнка доповідна Апостолові Петру" виводив назву від "будзьо", або його ще називають "бушак".

 

Що Вас привело у Бучак?

Почалося все дуже просто. Моя життєва історія пов’язана із Бучаком, тому що мій батько Володимир Чорний був редактором на Кіностудії імені Олександра Довженка. І тоді, наприкінці 60-х років, була така традиція: збиралася група працівників кіностудії, всі брали відпустку у той самий час, пакували намети і запас харчів, і на місяць вирушали у такий табір. Бучак був місцем, де я провів кілька літніх канікул ще хлопчиком. А вже 2008 року моя старша сестра Надія Чорна запропонувала мені з’їздити туди подивитися. Ми перестали їздити відпочивати 1973 року, коли піднялася вода за рахунок того, що була збудована Канівська ГЕС, і ці місця були частково підтоплені. З того року я більше туди не їздив. І коли поїхали у 2008-му, із труднощами знайшли те місце, бо колись великого села уже зараз немає.

Потрапивши туди, я мало що насправді упізнав, але це місце збурило спогади в душі, і мені одразу прийшла думка, що з цим варто було б щось зробити. Тоді ще я не знав, що саме – крім того, що кінорежисер, ще займаюся відеоартом, думав, що може б якусь артвідеороботу, але поступово виявилося, що це місце пов’язане ще з великою кількістю людей. До нас приєднався Станіслав Цалик, відомий історик, журналіст, письменник, сценарист. Виявилося, що з цими місцями пов’язаний журналіст, який працює на Українському радіо – Дмитро Іванов. Він також активіст збереження місцевих пам’яток. З Дмитром ми знайомі давно, і от так у нас все сталося. Загалом, п’ять років тривала робота над картиною. Окрім всього, я навчався на кінофакультеті у нашому Театральному інституті, а моїм художнім керівником був відомий кінорежисер Володимир Денисенко. І він у Бучаку також знімав фрагменти своєї відомої стрічки "Сон" про Тараса Шевченка. У мене вся "бучацька історія" пов’язана із родиною, з учителями, з історією українського кіно.

 

А хто назвав Бучак "Голлівудом над Дніпром"?

Назву запропонував сценарист стрічки Станіслав Цалик. Тут є певна літературна алюзія. Свого часу в українського письменника Юрія Яновського був твір, який називався "Голлівуд на березі Чорного моря", він пов’язаний із початком діяльності Одеської кіностудії, коли там працювали Олександр Довженко, Юрій Яновський, а також багато наших визнаних митців. Станіслав запропонував таку подвійну назву "Голлівуд над Дніпром. Сни з Атлантиди".

 

Чим це місце приваблювало режисерів?

Насправді точну відповідь дати важко, бо більшості людей, які тоді знімали з нами, вже немає. У нас у картині чудово про це сказав документаліст Сергій Буковський, який теж знімав там свій документальний фільм "Сон". Він сказав: перш за все, режисера, оператора приваблює незвичність ландшафту. А рельєф дуже незвичний – це і зараз видно, попри те, що частина затоплена. Дивишся – лісиста місцевість, канівські пагорби – і раптом на секунду тебе охоплює відчуття, що ти у Карпатах. Потім ти розвертаєшся в бік "канівського моря" і бачиш зовсім інший пейзаж: море, лінію горизонту або лінію берега десь дуже далеко, стежки поміж кручами. Це взагалі унікальні місця. До речі, у фільмі ми маємо непрямі, знову ж таки, докази, що кіно там могли знімати ще й до шістдесятих років. Вони в картину на жаль не увійшли, бо про зйомки німих картин у Бучаку розповідала нам знайома, яка почула цю історію від бабусі. Є версія, що саме в цих місцях художник Архип Куїнджі писав свої пейзажі. Окрім того, там же величезна кількість археологічних пам’яток. Інтуїтивно, я думаю, кінематографісти обирали саме ці місця.

 

На чиї спогади спиралися, створюючи фільм?

Картина побудована, звичайно, на спогадах тих людей, які могли розповісти про Бучак. Скажімо, та сама Лариса Кадочнікова, яка грала у фільмі "Вечір на Івана Купала", що знімався у цьому селі. Сергій Якутович, відомий художник, який на той час був фактично підлітком, працював там під час літньої практики. Також багато інших наших діячів кіно. Є спогади і місцевих мешканців. Хоча зараз у селі мешкає десь максимум п’ятнадцять осіб, колись це було село із величезною кількістю дворів, і його жителі брали участь у масових сценах. Знаходити їх для наших зйомок допомагав Дмитро Іванов.

 

У фільмі Фагот (Олег Михайлюта), каже, що Бучак – це місце сили. А Любко Дереш, наприклад – що це місце інтенсивності природи. А чим для вас є це місце?

Я згадував про це на самому початку. Бучак – для мене, перш за все, місце пам’яті про кіно, про моїх вчителів, пам’яті моєї власної родини. Не тільки з Володимиром Терентійовичем Денисенком пов’язане. Одною з моїх вчительок була також дуже відома режисерка монтажу Кіностудії імені Олександра Довженка Наталія Олександрівна Каюмова. Вона змонтувала, можливо, більшість легендарних українських стрічок, таких як "Вечір на Івана Купала", що знімався у Бучаку, "Вавилон ХХ", "Криниця для спраглих". Підсумовуючи, скажу, що для мене – це, перш за все, пам`ять…

 

 

Прес-служба: UΛ:Перший

WayBe

7 листопада 2015, 21:57

Теги статті:
Бучак   УТ1   анонс  
Голосів:
5
05

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"