kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Регіональні новини 

НЕЗВАЖАЮЧИ НА ПЕРЕНАСИЧЕНІСТЬ РИНКУ, ВИПУСКНИКИ І ДАЛІ ОБИРАЮТЬ СПЕЦІАЛЬНОСТІ ЮРИСТІВ ТА ЕКОНОМІСТІВ

Цьогорічні темпи вступної кампанії б’ють усі рекорди. А наступного року вузи чекає серйозна проблема – нестача випускників у черкаських школах.

- Люди злякалися 12-річної освіти – і випускники 9-х класів кинулись масово забирати документи, аби вступити до коледжів чи технікумів, щоб не сидіти три роки за партою, а отримати за цей час професію, якою можна заробляти на життя. І це правильно – що раніше людина стане самостійною і зможе заробляти свій шматок хліба – то краще, - так прокоментував останні реформи системи освіти ректор Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Анатолій Кузьмінський. - Я не вбачаю принципової різниці у тому, скільки років навчатися – головне, щоб це було стабільно, без змін. Крім того, важливо не збільшувати шкільні програми і не переобтяжувати дітей за принципом «якомога більше і все підряд». Важливо і те, щоб освіта якомога швидше ставала профільною.

- Попередні покоління школярів закінчували 10 класів, але це не заважало їм вступати до технікумів і вузів. Загалом, шкільну програму можна розтягти і на 11, і на 12 років, питання лише в доцільності: школярі 12 класу нових тем не вивчали б,  лише повторювали  би пройдене у попередніх класах. Це розслабляє, а майбутні абітурієнти, навпаки, мають бути зібраними, - переконаний директор Черкаського Інституту Міжрегіональної Академії управління персоналом та Черкаського кооперативного економіко-правового коледжу Микола Зажирко. - Днями я розмовляв з одним батьком, син якого закінчив 9 клас, 16 із 25 випускників якого забрали документи зі школи. Після прийняття закону, що повертає 11-річну освіту,  8 із них повернулися до школи.

Микола Зажирко розповів про дещо курйозні випадки, коли у деяких сільських школах, які співробітники коледжу відвідували, щоб розповісти майбутнім випускникам про свій заклад, перед ними замикали двері 9-х класів -  учителям на селі робота потрібна особливо, а кого ж навчати, коли дев’ятикласники замість того, щоб і далі сидіти за партою, підуть здобувати професію?..

- За перший день цьогорічної вступної кампанії ми прийняли документи 145 дев’ятикласників – на різні спеціальності (у нас їх 7). 47 з них – на правознавство - хоча, на мою думку, ринок праці цими фахівцями вже перенасичений, - констатував директор Черкаського Інституту Міжрегіональної Академії управління персоналом та Черкаського кооперативного економіко-правового коледжу Микола Зажирко. - Правознавців у нас готують до 6 вузів, і роботи не вистачає навіть їх випускникам. Крім правознавства, найбільшою популярністю користуються фінанси, бухгалтерський облік та ресторанне господарство. Ліцензований план прийому у нас цьогоріч – 650 осіб. Учора ми прийняли 215 документів по Черкасах, та до 90 – по Умані, де також є філія нашого коледжу.  Такий темп першого дня прийому свідчить, що ліцензований обсяг ми виконаємо.

- Вперше за всю історію університету,  першого дня вступної кампанії ми закінчили прийом документів о 00.30, - поділився новиною ректор Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Анатолій Кузьмінський. - Прийняли 1052 документи, а торік за перший місяць кампанії прийняли до 3 тисяч документів. Документи приймало 100 співробітників університету, у коридорах товпилися черги випускників з батьками. Натовпи були біля кабінетів, де приймали документи бажаючих вступити на психологію, економіку, право. Біля «математичних», «фізичних», «хімічних» кабінетів було майже пусто. Ми ледве закриваємо держзамовлення, не кажучи вже про контракт на ці спеціальності. За даними першого дня прийому документів, на правознавство подали документи найбільше випускників –56, а держзамовлення, якщо і буде, то не більше 10. На економічні спеціальності документи подало більше сотні.  Звичайно, це право випускників – обирати юриспруденцію або економіку, хоча ринок цими фахівцями дійсно перенасичений.

…Наш багаторічний моніторинг засвідчив, що рівень підготовки абітурієнтів з кожним роком слабшає. Тести поглибили цю проблему – випускники концентрувалися лише на предметах, потрібних для вступу. Тому добре, що цьогоріч до уваги бралася середня оцінка з атестату – це спонукало випускників звертати увагу і на інші предмети.

За словами Анатолія Кузьмінського, серйозні проблеми чекають на вузи наступного року. 50% студентів ЧНУ – випускники черкаських шкіл, 49% - шкіл області, 1% - інших областей. Цьогоріч черкаські школи випустили до 3 тисяч майбутніх студентів, наступного року їх буде 380.  Цього року на Черкащині було 10,5 тисяч випускників одинадцятих класів, наступного ж їх буде лише 6 тисяч.  Причиною є демографічна ситуація. А вузам доведеться звільняти викладачів (ЧНУ прогнозує скорочення 60-70 ставок) і вже зараз починати об’єднувати кафедри, факультети та групи.

 Джерело: "Черкаський прес-клуб реформ"

WayBe

20 липня 2010, 10:43

Теги статті:
освіта  вступ  навчання  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [1]

Про що зараз спілкуються:

Rima752
Пишаюсь такими людьми! Українці - сильна нація!!! Слава Україні!!
Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [1]

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Травень
НдПнВтСрЧтПтСб
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"