kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > Олекса 

ПОЛІТИЧНА САТИРА ВІД САШКА ЛІРНИКА.

„Спасіба, хахльонок”, або Святкові миколайчики.

Брязь! Брязь! Лусь! Дзень! Бах! Бабах! АААААААА!!!!! Дзенькіт шабель, постріли мушкетів і пістолів, іржання коней і гарматний гуркіт долинали із клубів порохового диму і куряви.

Це українці билися з українцями. Ті ж самі українці, що раніше всього за десять років перед тим разом громили круля, царя і султана. Разом і під одним прапором. І ніхто не міг їм протистояти ні орда, ні європейські гармати, ні північні бєрдиші і піщалі. А тепер вони були під різними прапорами і з різних боків. І знову ніхто не міг їм протистояти, крім них самих. І чорна рілля була кулями ізо-рана, і білим козацьким тілом зволочена і українською кровію щедро полита. І ворони вночі клювали ясні козацькі очі, і не було кому свічечку запалити, китайкою очі накрити, високу могилу насипати і калину посадити над Лаврінами, Михайлами, Грицями і Максимами.

  Над Україною вставало криваве сонце Руїни.

Після кожної такої битви все менше і менше залишалось козаків і все більше українських міст займали московські і польські окупаційні гарнізони. Аж поки українська держава зменшилась до розмірів Січі. Та й то Задунайської -на землях гостинного султана, якому ще недавно горді і незалежні козаки пропонували в своєму листі голою задницею їжака вбити. А скоро і тієї Січі не стало.

Зате плодилися і множилися роди старшин і полковників. Після кожної братовбивчої війни черговий старшина колишньої Української козацької держави ставав багатший і заможніший, отримував
гроші і землі від царя, короля чи султана, а діти і родичі його отримували шляхетську нобілітацію в Варшаві чи дворянство в Московії.

Козацьку державу, як то не гірко, знищили не стільки московські воєводи, турецькі аги чи польські крилаті гусари — скільки свої власні старшини і гетьмани-запроданці.

Причому продавалися і задешево - хто за хутірець порядний, хто за ставочок і млиночок, хто за пасіку.
Коли до російського царя Петра І перебіг один із козацьких старшин, щоб донести, де стоять війська Мазепи, то Пьйотр Вєлікій поплескав його схвально по щоці і сказав: «Спасіба, хахльонок!». І дав срібного рубля з гаманця.
А потім був Батурин. І була різня, де московські «чудо-богатирі» піднімали на штики дітей і жінок. І плили тисячі плотів по Сейму і Дніпру із розіп'ятими козаками.

Зате у «хахльонка» був срібний рубль. І відбиток царської п'ятірні на щоці.

Запитаєте: «А як же ж народ?! А совість? А сором?»

Ну й кумедний ви, дядечку. Який там народ? «Старшина» вважає, що немає ніякого народу, а є «сірома», «безлика маса», одним словом - «електорат», головне завдання якого покричати «Слава!» черговому гетьману, булаву на вишитій подушечці піднести і далі йти горба гнути на панському полі, панському заводику, чи в панській шахті .
Для цього кандидат на булаву може і в простому одязі походити, вишивками народними обвішатися, каску шахтарську вдягнути і писок вугіллям замастити, і на фабрику до «електората» зайти, і в хлів до «сіроми» заглянути - за дійки у корови потриматися. Тільки треба, щоб «електорат» ту корову вгору-вниз попідкидав, бо інакше молочко не бігтиме і на телекамері видно не буде, який кандидат простий і до народу близький - он бач - прямо, як ми, у гною бабрається.

От нарешті обрали чергового гетьмана, вимазали голову пригорщею болота, щоб, знацця, не забував, що з грязі в князі виліз, і чекаємо, що очільник держави буде для нас старатися, бусурманів проганяти, добро наше примножувати.
І обранець, змивши болото з голови, і, засукавши рукави, візьметься до роботи. Починає «перти плуга», як люблять казати наші, обласкані владою, письменники. Працює вдень і вночі — аж з лиця спадає - рубль до рубля, копієчка до копієчки - і все в калиточку, до якої знизу торба підшита, а до торби - мішок.

Приходить на цю посаду голий і босий, отримує невелику платню державного чиновника, а йде з посади вже «напакований по саме не хочу» землями, маєтками, грошима, акціями підприємств, шахт і футбольних клубів. Сучасний аналог хутірців порядних, ставочків-млиночків і пасік медових. А головне, що руками - як не крав, так і красти не треба.
Як у арабській казці про спритного злодія, якого хотіли впіймати хитрістю. Розсипали на дорозі золоті монети і поставили сторожу, щоб пильно дивилася, хто ж нагнеться чужі гроші взяти -того і хапати. А хитрий злодюга намастив чоботи смолою - і давай повз сторожу воду у відрах носити. А золото само прилипало до підошов - так за день всі гроші і зібрав, руками нічого не вкравши. А дурна сторожа тільки хвалила «роботящого» водоноса.
Лиш би нічого не чіпав, бо руки має чудодійні - як у давньогрецького царя Мідаса, що дотиком все на золото обертав. Тільки наш навпаки - все, чого не торкнеться, на компост обертає. Все, що не розпочне - в помийницю зливає. Просто унікум. Та ще й нас повчає, як жити треба по правді. Ну як таким не милуватися? Як не хвалити?

От і ми, дурні, хвалимо - бо наш, надія наша, нами обраний, нашою мовою розмовляє — хіба ж можна в ньому сумніватися? Хвалимо і не помічаємо, що немає різниці між «нашим» і «не нашим» гетьманом. Обнімаються вони міцно і цілуються так, що не добереш, хто з них де. І меморандуми один з одним підписують, і дітей в одні клуби водять, і на одні курорти їздять. Хіба що «нашого» на булаву болотом мажуть, а «не наших» вугіллям посипають, або трояндами, бо жінкам то личить. Тільки й того.
Проблема лише в тому, що старшини багато, а булава одна. Хоча і велика.

І знову сходить над Україною червоне сонце Руїни.


І знову сходяться українці груди в груди під різними прапорами, щоб дати можливість новим гетьманам і гетьманшам Україну попаювати і розпродати за рубль срібний і за відбиток п'ятірні на щоці.
Ну і награбоване від народу захистити треба. Отут уже вони точно гетьмани і гетьманші однакові - у кожного свій полк охоронців, а у їхніх охоронців - свої. А всіх їх гамузом міліція доблесна охороняє. Армія в Україні майже знищена, літаки без палива, танки без ремонту, а солдати без харчів і навчання. Зате міліції у нас все прибуває і прибуває. І галунів срібних і прикрас на ній все більше. І всіх їх годувати треба, і то непогано. І зарплатами і пенсіями їх треба забезпечити, і хабарями підгодувати.

За часи незалежності з України виїхало 100 тисяч учених, 200 тисяч професорів, 500 тисяч лікарів та інженерів, мільйони кваліфікованих робітників. Лише жоден міліцейський чин не виїхав. І суддя не виїхав. І депутат. Мабуть, незле ведеться їм в Україні.

Пам'ятаю, як в 1990 року міліціянти з кийками кидалися на синьо-жовтий прапор, товкли носаками українську молодь. А зараз ті ж міліціянти під тим же синьо-жовтим прапором знов готові товкти українську молодь, захищаючи від неї свою міліцейсько-гетьманську державу. І аж ніяк не українську, бо українцям відведено роль лише робочої худібки, яка лише раз на п'ять років може щось мукнути із загородки. Та і то ніхто із старшини-еліти не почує. А як почує, то уваги не зверне
- бо не личить новітнім «шляхтичам» із «голотою» знатися.
А вчора самі вони такою ж «голотою» були. Бо всі починали однаково - із пари старих шкарпеток і ваучера на приватизацію народного українського багатства. Всі були рівні. Чи ні?
Мабуть, таки ні. Бо українці так і залишилися із дірявими шкарпетками і із боргами. А колишні «червоні» директори заводів -тепер власники підприємств і фінансових бірж. Колишні «червоні» голови колгоспів
- тепер латифундисти - магнати, колишні комуністичні секретарі райкомів - тепер бізнесмени, банкіри і депутати, колишні бандити - тепер олігархи і «батьки нації».

 Все - як в анекдоті.
Прийшов Іван до Соломона за позичкою: «Позич карбованця - треба сокиру нову купити, бо стара зламалася - нічим на життя заробляти.»
«Добре. Позичу тобі карбованця на рік, але через рік віддаси два карбованці «за проценти». - «Домовились», - каже Іван.
- «Тільки для того, щоб я був спокійний, що ти віддаси борг, я у тебе в заставу твою нову сокиру візьму. Повернеш через рік борг з відсотками - забереш сокиру».
Куди Іванові подітися? Погодився і на те. Іде Іван додому, голову чухає і думає: «І сокири немає, і гроші Соломонові винен, і ніби все чесно».

Не інакше те багатство наше панство так само «чесно» і отримало. Не з неба ж воно впало. Хіба що вони його наколядували, як суддя Зварич. Або Миколай подарував. Так і уявляю, як лежать в ліжечках деякі наші очільники-кандидати - і чекають, коли Миколай їм під подушечки подарунки покладе.

Коли це - Грюк! - у двері. Кидаються наші елітні чільники - гетьмани відчиняти
- а на порозі Миколай-козарлюга стоїть і замашні різки в руці тримає.
"Прасцітє, а ви кто? - торопіють кандидати і кандидатки" - "Гаплик ваш. - А што вам нада?" - "Та от. До вас прийшов!"

Олекса

19 липня 2010, 17:07

Теги статті:
Сашко Лірник  
Голосів:
3
12

Всього коментарів: 2

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"