kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Міські новини 

Нібулону в Каневі сказали НІ

Минулої суботи, 26 червня ц.р., у Каневі відбулися громадські слухання з питання будівництва ТОВ СП «НІБУЛОН» перевантажувального терміналу з відвантаження зернових та олійних культур на річковий транспорт на земельній ділянці орієнтовною площею 5 га в промисловій зоні м.Канів — на лівому березі річки Дніпро та екологічні наслідки експлуатації об’єктів перевантажувального терміналу

Із вступним словом до присутніх звернувся міський голова Канева Василь Коломієць. У зібранні взяли участь генеральний директор ТОВ СП «Нібулон», герой України Олек-сій Вадатурський, начальник служби екобезпеки довколишнього середовища ТОВ СП «Нібулон» Алла Ізметьєва, народні депутати Володимир Яворівський та Іван Заєць, член Головної Ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Микола Біляшівський, представники ЗМІ, громадських організацій, політпартій та жителі Канева. Вів громадські слухання канів-ський міський голова Василь Коломієць. Люди мали можливість висловити свою точку зору біля двох мікрофонів, що були встановле-ні у залі, та біля одного мікрофона на сцені будинку культури. До участі в голосуванні допускалися канівчани, які пройшли реєстрацію за наявності паспорта з місцевою пропискою та отримали мандат учасника громадських слухань.

Про основні напрямки роботи та доцільність будівництва саме у вищезгаданому місці перевантажувального терміналу розповів керівник «Нібулону» Олексій ВАДАТУРСЬКИЙ:

— Протягом останніх 5 місяців іде обговорення питання будівництва нашим підприємством перевантажувального терміналу на земельній ділянці в промисловій зоні Канева на лівому березі річки Дніпро (див. публікації в газеті «Дніпрова Зірка»: «Компанія «Нібулон» має намір збудувати на лівому березі Дніпра зерновий термінал» та «Заява про наміри будівництва» у №23-24 від 19.03.2010 р. – авт.). Загалом при будівництві зернового терміналу у Каневі планується залучити близько 2-х тисяч працівників будівельних спеціальностей. Після введення в експлуатацію тут працюватимуть 100 осіб. Чим зумовлено будівництво такого об’єкту саме поблизу Канева? Найперше – заощадження коштів при тран-спортуванні зернових для сіль-госпвиробників цього регіону та забезпечення їх необхідною кількістю ємкостей для зберігання зерна. Нашими основними постачальниками за планом будуть аграрії з півдня Київської та півночі Черкаської областей, тобто ті сільгосппідприємства, що розташовані на лівому березі Дніпра. Відтак рух транспорту з зерном через місто планується мінімальний. Планований термінал буде екологічно чистим у всіх відношеннях.  

Далі із короткою характеристикою діяльності планованого терміналу виступила начальник служби екологічної безпеки довколишнього середовища ТОВ СП «Нібулон» Алла Ізметьєва. Потім Олексій Вадатурський та Алла Ізметьєва відповіли на запитання присутніх.

Іван ЗАЄЦЬ, народний депутат України:
— На жаль, говорячи про економічну доцільність, ми часто забуваємо про екологічну безпеку підприємства…

Олексій Вадатурський:
— Сьогодні в Україні створено 36 наших підприємств. Ми можемо показати кожному із вас будь-яке з них, ви можете поспілкуватися із тамтешніми мешканцями та працівниками. Упевнений, від жодного з них ви не почуєте скарг на забруднене нами довкілля. Щодо працевлаштування. Ми гарантуємо нашим працівникам (а їх у Каневі буде 100 осіб) заробітну плату в розмірі близько 3000 гривень. Звідси не важко прорахувати, скільки отримає місцевий бюджет: за рік фонд оплати праці складатиме близько 5 мільйонів гривень, внески до бюджету та до фондів складуть близько 3 мільйонів гривень.

Представник громадської організації «Простір свободи»:
— Пил, що виділяється під час розвантажування-завантажування та транспортування зерна – велика проблема, особливо для підростаючого покоління. При будівництві терміналу занадто малою є буферна зона, адже для підприємств такого типу необхідна віддаленість від житлових масивів у кілька кілометрів, а тут напряму маємо 700-800 метрів. Відомо також, що зерновий пил є вогненебезпечним. Важливий фактор – дороги, якими будуть транспортувати зерно до вашого терміналу: пил і шум примножуватимуть ваші доходи і прямо пропорційно забиратимуть здоров’я у канівчан. Що можете сказати з приводу сушки зерна, протруювання його отрутохімікатами? Ще одне питання: як можна будувати такий об’єкт в зоні регульованої забудови Шевченківського національного заповідника? І останнє. Ви із 2007 року носите почесне звання героя України. Як ви можете собі дозволити занапастити перлину України - Канів?     

Олексій ВАДАТУРСЬКИЙ:
— Я горджуся тим, що роблю. Почесне звання мені присвоєно за те, що нині 4 тисячі наших співвітчизників мають престижну роботу і відповідну зарплату саме на підприємствах компанії «Нібулон». Наша діяльність – це щороку 120 мільйонів гривень, сплачених до фондів та до бюджету країни. Ми відкрили ринок поставок зерна до 35 країн світу. Завдяки нашій роботі у світі Україну знають саме як житницю. Щодо хімічної обробки збіжжя. Загальновідомо: через засилля шкідників наразі просто неможливо отримати добрий урожай без застосування хімзасобів. Проте в Україні на сьогодні цих засобів бракує, в тому числі і через низьку купівельну спроможність сільгоспвиробників. Через низький вміст шкідливих хімічних речовин українське збіжжя котирується за кордоном. До того ж, ми всі їмо хліб із того ж таки обробленого хімікатами зерна. Можу заспокоїти канівчан: на нашому підприємстві буде застосовуватися спеціальна технологія зберігання зерна без застосування хімічних засобів. Щодо пожежонебезпеки. На наших підприємствах встановлені сучасні пиловловлювачі для попередження накопичення пилу.

Іван ЗАБРОДСЬКИЙ, заступник голови громадської організації «Фонд розвитку «Шевченків край»:
— За будь-яких умов – чи то при позитивному вирішенні питання будівництва терміналу на лівому березі Дніпра, чи навіть без цього будівництва сьогодні визріла проблема об’їзного шляху, який має пролягати поза межами вулиць міс-та, зокрема, віддалік від житлових будинків.

Марина ШИМАНОВСЬКА, канівчанка:
— 13 березня цього року ми побували на одному з ваших підприємств. Там бачили під’їзди, встелені зерном. Тієї герметичності обладнання терміналу, про яку ви говорите, ми не бачили. Я особисто проти цього будівництва в межах Канева. Канівчани! Якщо ви погодитеся на зерноперевантажувальний термінал у нашому місті, то будете ще більш відсталими від тих індіанців, у яких свого часу за металеві брязкальця, буси та дзеркальця американці купили Манхеттен (район у місті Нью-Йорк, США – авт.).

Володимир ЯВОРІВСЬКИЙ, народний депутат України:
— Олексію Панасовичу, я знаю вас як справжнього патріота України. Тому переконаний, що після сьогоднішніх слухань Ви зробите чудову справу, сказавши: я відмовляюся від цього місця і переходжу до іншої промислової зони.

Ігор ЛІХОВИЙ, колишній посол України в республіці Білорусь:
— Хотілося б нагадати керівництву ТОВ СП «Нібулон», що Канів перебуває у четвертій зоні радіологічного контролю, тож автоматично виникатиме питання щодо придатності зерна для покупців як вітчизняних, так і зарубіжних. Щодо будівництва терміналу, то я вважаю, що даючи згоду, ми наражаємося на багато ризиків. Тож варто добре подумати, аби вчинити правильно.

Іван ЗАЄЦЬ:
— Приймаючи рішення про виділення ділянки під будівництво зерноперевантажувального терміналу, ми маємо виходити із двох позицій. По-перше, Канів є усипальницею Тараса Шевченка. По-друге, саме у проміжку між Канівським та Кременчуцьким водосховищами ми маємо ділянку справді живого Дніпра. Я хочу, щоб «Нібулон» розвивався, але не на шкоду Каневу. Давайте шукати альтернативу і сьогодні проголосуємо за те, аби не забудовувати лівий берег промисловими об’єктами.

Олександр СКОРИНА, канівський осередок ОУН:
— Мені довелося побувати на підприємствах компанії «Нібулон» і я не побачив там нічого такого, що б дозволило нам говорити про недосконалість обладнання чи технологій. Вся справа в тому, що термінал хочуть побудувати на території, яку видно з Чернечої гори. А це неприпустимо. Тому треба розглянути альтернативні ділянки. На мою думку, питання про будівництво терміналу в Каневі треба винести на референдум.

Леонід ГРИЩЕНКО, депутат Канівської райради:
— Розвиток громади без інвесторів неможливий, і ті кілька мільйонів гривень на рік, які отримувало б місто до бюджету від компанії «Нібулон», не були б зайвими.

Володимир КОРЖОВ, депутат Канівської міськради:
— Питання полягає не лише в тому, побудує «Нібулон» термінал у Каневі, чи не побудує. Питання в тому, чи буде Канів культурним та туристичним центром країни. Важливо зрозуміти, що коли рішення прийняте, його потім дуже важко змінити. Цим треба сьогодні керуватися. На мою думку, термінал «Нібулону» у Каневі буде плямою сорому для нашого міста. Тому я говорю «Нібулону» категоричне «ні».

Галина МАРКОВА, канівчанка:
— Мене дивує позиція тих людей, які говорять, що споруди терміналу будуть псувати вид із Чернечої гори. А хіба занедбані, покриті іржею об’єкти, які знаходяться на цій території зараз, виду з Тарасової гори не псують? А розмови про створення заповідника на зазначеній території? Хіба за 20 років незалежності України його не можна було створити? А працювати нашим дітям десь треба, чи не так?

Жанна НІКОЛЕНКО, депутат Канівської міськради:
— Якщо сьогодні лівий берег Дніпра почнуть забудовувати, то цей процес потім неможливо буде зупинити. Треба вирішити: Канів – духовний осередок, чи звичайний районний промисловий центр?

Віктор НІКОЛЕНКО, компанія «Клуб сиру»:
— Не потрібно «футболити» це підприємство. Для тих, хто хоче розвивати туризм, я відповім – у міста немає грошей на його розвиток. А коли сто канівських сімей отримуватимуть добрий дохід, це вже буде досягненням.

Володимир КРИВЕНЕЦЬ, депутат Канівміськради:
— Я виступаю за розміщення терміналу «Нібулон» у Каневі. На мою думку, уся ця дискусія виникла лише через те, що Канів є політичною трибуною країни, і кожен політик хоче заробити собі балів.
Канівчанин Олександр Гнучий, підтримуючи будівництво терміналу, розповів присутнім про свої враження від побаченого під час поїздки на одне із підприємств компанії «Нібулон».
Особливо емоційним був виступ наукового співробітника Шевченківського національного заповідника Зінаїди Тарахан-Берези, в якому вона закликала не дозволити будувати зерноперевантажувальний термінал на лівому березі Дніпра, краще посадити там парк, аби раз і назавжди закрити болючу для Канева тему.

Сказати категоричне «ні» будівництву терміналу закликав присутніх і заступник начальника виконавчої служби Канівського міськрайонного управління юстиції Іван Бредуляк. Чи не основним аргументом проти будівництва перевантажувального терміналу виступаючі називали присутність на канівських землях підприємств «Укршампіньйон» та «Наша ряба», які завдають своєю діяльністю шкоди довкіллю. Плюс до всього – наслідки аварії на ЧАЕС.

Заключне слово взяв керівник ТОВ СП «Нібулон» Олексій ВАДАТУРСЬКИЙ, який сказав, що виступає за конструктивний діалог, тому усі побажання канівчан будуть враховані в можливому проекті. Тим, хто хоче подивитися на роботу існуючих підприємств компанії «Нібулон», О.Вадатурський запропонував поїздку до будь-якого з них. Щодо соціальної програми, за його словами, «Нібулон» може допомогти місту у багатьох питаннях, в т.ч. у розвитку тури-зму. Крім того, сотня робочих місць, які, можливо, створить підприємство в Каневі – це немало. А ще варто врахувати можливість заробітку для більше двох тисяч будівельників, у т.ч. з Канева.

О.Вадатурський сказав: «У Каневі немає пляжу, освітлення вулиць, доріг, будинку культури… Ми ж можемо конкретно допомогти по кожному з цих питань. Компанія також залучить кращих дизайнерів для проектування комплексу. Звісно, ви можете сьогодні заборонити нам будуватися і працювати на вашій землі «Нібулону» чи іншому інвестору. Але жити краще ви від цього не будете».
Кожен, хто хотів на слуханнях поділитися із громадою своєю думкою, отримав таку можливість. Наприкінці міський голова Василь Коломієць, запитавши згоди в учасників зборів щодо припинення виступів, виніс на голосування дві пропозиції, що їх висловлювали канівчани: не давати згоди громади на будівництво ТОВ СП „НІБУЛОН” перевантажувального терміналу в промисловій зоні м.Канів на лівому березі Дніпра або дозволити його. Більшість присутніх у залі, які мали право голосу на підставі мандату учасника громадських слухань (у залі було зареєстровано 229 канівчан та 20 гостей), вирішила не давати згоди на будівництво ТОВ СП „НІБУЛОН” перевантажувального терміналу з відвантаження зернових та олійних культур на річковий транспорт у промисловій зоні м.Канів на лівому березі річки Дніпро.

Від редакції. Загалом населення Канева сьогодні складає більше 25 тисяч жителів. Прикро, що доля міста, в якому ми живемо сьогодні, де будуть жити наші діти завтра, хвилює лише кожного сотого канівчанина...

Фоторопортаж зі слухань дивіться тут.

Віра ЗАГОРОДНЯ
Анатолій ДМИТРЕНКО
Євген БРУСЛИНОВСЬКИЙ

Джерело: Дніпрова зірка

WayBe

30 червня 2010, 11:33

Теги статті:
Нібулон  Канів  термінал  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 3

Сторінка коментарів: 1
WerWolf
30 червня 2010, 13:11

IP: 95.132.80.xxx
Рейтинг: -2
Вася ты балобол, а люди держат свое слово "ВАЖНО Пикет пивзавода прекращен – очередное предупреждение сделано"
http://profsoyuz.kh.ua/VAZHNO_Piket_pivzavoda_prekraxhen_%E2%80%93_ocherednoe_preduprezhdenie_sdelano
WerWolf
30 червня 2010, 13:12

IP: 95.132.80.xxx
Рейтинг: -2
http://podrobnosti.ua/society/2010/06/29/696728.html
WerWolf
30 червня 2010, 13:14

IP: 95.132.80.xxx
Рейтинг: -2
приковал бы себя где-то на ГЕСу... или к дверям... подумаешь хулиганство - максимум 3-15 суток...

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"