kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Регіональні новини 

АВТОМОБІЛЬНИЙ РИНОК ЧЕРКАЩИНИ ПОЧАВ РУХАТИСЯ ВПЕРЕД

Хоча  покупці поки що економлять на комплектації авто і навіть у випадку  купівлі «Мерседесів» хочуть скористатися банківськими кредитами, фахівці кажуть, що «дно» автомобільний ринок уже «пройшов» і очікують поступового, але впевненого зростання. Прогнози розвитку черкаського ринку авто стали відомими під час прес-конференції у Черкаському прес-клубі.  

За словами  заступника начальника Головного управління статистики у Черкаській області Людмили Януш, у 2007 році – до кризи – в області у роздріб було продано  7408 легкових авто (у тому числі 4019 вітчизняних), у 2008 – 9374 (4984 вітчизняних), а от 2009 року – лише 1989 автівок (вітчизняних – 975).

79% (1576 проданих автівок), проданих вроздріб, реалізувалося у Черкасах. У порівнянні із 2008 роком, у 2009 продаж легкових авто зменшився у 4,6 рази, проте ціни виросли на 25,9%. Загалом, найбільші коливання цін на легкові авто виробництва України та СНД за період 2007-2009 років відбулися саме у 2009.

Щодо  оптової торгівлі, то у 2009 було реалізовано  лише 174 автомобілів (у 2008 році – 1250).

Імпорт  легкових авто на Черкащині був найменшим  за три останні роки саме у 2009 році – на 56% порівняно із 2008 роком. При цьому середня вартість одного імпортованого автомобіля знизилася майже у 2 рази – 10,6 (2008 рік) та 20,4 (2009 рік) тисяч доларів відповідно. Серед країн-імпортерів 2009 року переважали Німеччина і США.

Людмила Януш констатувала, що, незважаючи на кризу, кількість авто у мешканців області з кожним роком зростає: 169951 авто (2009 рік), 175698 (2008 рік), 177271 (2009 рік).

За даними минулого року, найбільше авто «прописані»  у Черкасах (56424), Умані (12812) та Черкаському  районі (10765 автівок). А загалом, за даними минулого року, наша область посідає 9-10 місце по Україні за кількістю легкових авто у її мешканців. З-поміж 177271 авто, що перебувають  власності мешканців області, 80304   - автівки, що експлуатуються понад 10 років. За даними 2009 року, найбільше у нас саме ВАЗів (83245), «Москвичів» (24217), ЗАЗів (15439) та ДЕУ (8735).

- Минулий рік насправді був одним із найважчих. За 5 місяців цього року ми спостерігаємо деяке збільшення продажу авто, - констатував керівник автомобільного напрямку компанії «Мажар» Павло Острицький. - Хоча в абсолютних цифрах продажі легкових авто цьогоріч все ще продовжують падати і загальне падіння продаж за 5 місяців цього року, порівняно з аналогічним періодом 2009 року, складає 25%. Це характеристика авторинку загалом. Якщо говорити про сегмент, у якому працює наша компанія – авто іноземного виробництва – то падіння тут дещо менше (20%). Щодо безпосередньо нашого бренду – Mitsubishi – то за 5 місяців цього року загалом по Україні ріст продажу склав 8%, незважаючи на загальне падіння ринку. Тому ми дивимося у 2 півріччя з оптимізмом, як і на розвиток автомобільного ринку в цілому.

На сьогодні у 90% випадків основними покупцями авто у нас є фізичні особи. Криза вплинула на пріоритети покупців – люди почали економити – і на сьогодні найбільш затребуваними є авто із мінімальною комплектацією, з механічною коробкою передач, з меншим об’ємом двигуна, тощо. За період від початку року  найбільш продаваною у нас була Mitsubishi Lancer з дволітровим мотором, з механічною трансмісією.

Чи могли  би стимулювати розвиток авторинку кредитні програми? Однозначно, продажів стало би більше. І ми вже зараз спостерігаємо, що торік загальна кількість продаж в кредит по Україні не перевищувала 5%, то за 5 місяців цього року вона вже склала 10%. Банки починають працювати активніше – торік з автокредитами працювали не більше 5 банків, то сьогодні їх уже до 20. Відповідно, змінюються ставки кредитування: наразі ставки за кредитуванням опускаються до 18-16%.

Зростання авторинку пов’язане не лише із умовами кредитування, але і  з  тим, чи захочуть люди, що забрали свої кошти з банків, і чекають стабільності та упевненості в завтрашньому дні, витрачати їх на покупку авто. У 2008 році – коли авторинок сягнув піку і в Україні було продано понад 600 тисяч авто, половина з них - у кредит. Торік це відношення становило 5% - від 162 тисяч проданих в Україні авто. Різниця у сумі куплених за гроші авто – 166 тисяч – це і є той відкладений попит, що існує наразі. Відтак, перспектива росту – відкладений попит і ненасичений ринок авто. Орієнтуючись на це, виробники продовжують нарощувати оберти і виводити на ринок нові моделі.

Це стосується і «Mitsubishi motors corporation» - уже за місяць-півтора  в Україні з’явиться нова модель позашляховик Mitsubishi ASX, нова модель Pajero Sport, буде оновлено Outlander XL – один із найпопулярніших позашляховиків у своєму класі..

- Пік кризи вже минув. Незважаючи на те, що за статистикою, об’єм продаж у травні цього року знизився порівняно із минулорічним травнем на 9%, це не свідчить про те, що продавати стали менше, ніж торік, - зауважив директор ВАТ «Мажар-Авто» Валерій Колташев. - Це зайвий раз підкреслює, що торік багато операторів автомобільного ринку розпродували свої склади, вдаючись до різних акцій, аби розпродати автомобілі, цього року таких дій з боку імпортерів,  операторів набагато менше. Водночас, щодо комерційних авто, то тенденція травня позитивна. – на 27% більший порівняно з травнем минулого року рівень продажу. Такі авто затребувані малими підприємствами, підприємцями, отже бізнес також починає оговтуватись від кризи.

Криза особливо вплинула на продаж дорогих  авто, хоча знизились продажі всіх моделей Volkswagen. Але ми сподіваємось на розвиток банківського кредитування, зниження процентних ставок – і повернення рівня продажу авто до показників 2007-2008 років.

При відсутності  повноцінного банківського кредитування імпортер Volkswagen – компанія «Порше Україна» наприклад, відкрила власні програми купівлі авто у лізинг та у кредит. Наразі продажі авто Volkswagen у лізинг та у кредит у «Мажар-Авто» сягнули 50% загального об’єму продаж.

Щодо  автоновинок, то цьогоріч ми уже продаємо новий Polo, новий Golf 6 та Golf 6+, а з наступного місяця у нас з’явиться новий Tuareg – на нього уже є заявки, цьогоріч чекаємо також на новий Passat

- Я очолюю  напрямок преміум-сегменту –  авто Mercedes-Benz (єдиним офіційним дилером якого є ВАТ «Черкаси-АВТО») – і також можу констатувати, що продаж цих авто так само зменшився, як і потужності виробника, - розповіла керівник департаменту ВАТ «Черкаси-АВТО» Наталя Проценко. - Наразі тенденція продажу позитивна – ми «прив’язані» до курсу євро, який «стрибнув» донизу. На початку року було розпродано склади і наразі ми працюємо під замовлення клієнта.

Ми також  маємо спеціальні лізингові програми – для покупців комерційних авто, оскільки вони затребувані малим і середнім бізнесом, що у кризу переживає не найкращі часи.

Mercedes-Benz – достатньо дорога марка - люди, що хочуть придбати таке авто, мають бути достатньо забезпеченими. Але навіть  ми спостерігаємо: якщо якийсь банк оголошує про привабливі умови кредитування – наші клієнти, яким не вистачає якоїсь частки необхідної суми, цим користуються. 

Джерело: Черкаський прес-клуб

WayBe

21 червня 2010, 11:49

Теги статті:
авто  ринок  статистика  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 1

Сторінка коментарів: 1
vasoback
21 червня 2010, 11:52

IP: 95.132.189.xxx
Рейтинг: 0
Статистика оцтой!!

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [1]

Про що зараз спілкуються:

Rima752
Пишаюсь такими людьми! Українці - сильна нація!!! Слава Україні!!
Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [1]

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Травень
НдПнВтСрЧтПтСб
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"