kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > ГО Майдан 

Середньодніпровський Національний парк

                 НАЦІОНАЛЬНИЙ    ПРИРОДНИЙ    ПАРК

1. Що таке національний природний парк (НПП)? – Це територія, де поєднуються інтереси природи і людей. На основі збереження природи створюється інфраструктура, що розвиває туризм, рекреацію (відпочинок на природі), створює максимально сприятливі умови для розвитку дрібного і середнього бізнесу.

2. Як це досягається? – Шляхом зонування території парку:

     - заповідна зона (10-12 %) – найцінніші з природоохоронної і наукової точок зору ділянки (бо треба ж  десь і рибі віднереститись, і звірині плодитись) – практично це вже нині існуючі заказники і заповідні урочища, які охороняються законом;

     - зона регульованої рекреації – тут створюються найсприятливіші умови для відпочинку людей на природі;

     - зона стаціонарної рекреації – готелі, кемпінги, бази відпочинку, оздоровчо-лікувальні заклади, кафе, ресторани (як правило в населених пунктах) – безмежне поле діяльності для малого та середнього бізнесу;

     - господарська зона – населені пункти, поля, частина лісових господарств та ін. (максимально заохочується зелений і сільський туризм, традиційне господарювання, вирощування екологічно чистої продукції).

     За винятком заповідної зони, вся інша територія може залишатися у нинішніх землекористувачів.

3. Що забороняється у національних парках? – Лише три речі:

     - суцільне вирубування лісу (всі інші види рубок дозволяються);

     - полювання (хоча найкращі мисливські угіддя вже зараз перебувають у приватних руках);

     - будувати на території парку промислові підприємства, які шкідливо впливають на природу, погіршують стан довкілля, негативно впливають на здоров`я людей;

4. Навіщо потрібна адміністрація парку? – Створення національного природного парку – це гарантована і постійна державна інвестиція у територію, де збереглася гарна природа, а штат парку – це гарантовані робочі місця.

     Національний природний парк створюється Указом Президента України, є державною установою і фінансується із державного бюджету.

     В обов`язки адміністрації парку входить підтримання максимальної туристичної привабливості території, чистоти в лісах, водоймах і населених пунктах, ліквідація незаконно збудованих огорож біля водоймищ і в лісах для максимально вільного доступу туди людей.

5. Чи є приклади діяльності парків? – У світі налічується більше 38 тисяч національних парків (понад 10 %) суші, в Україні – 43 національних природних парки. Для порівняння, на Черкащині відсоток охоронюваних територій – один із найнижчих серед областей України – 3 %.

6. Де можна знайти повну інформацію про національні природні парки? – Закон України «Про природно-заповідний фонд України» (можна зробити запит через інтернет).

 

 

 

                                                                                              Міністерство екології та 

                                                            природних ресурсів України

 

 

                                                КЛОПОТАННЯ

 

             Про необхідність створення національного природного 

                      парку «Середньодніпровський»

 

         З метою охорони, збереження у природному стані унікального, цінного в науково-пізнавальному, культурному й історичному аспектах природного масиву, покращення екологічного стану регіону і забезпечення рекреаційних потреб населення, відповідно до Указів Президента України від 23.05.2005  № 838 «Про заходи щодо дальшого розвитку природно-заповідної справи в Україні», від 01.12.2008 №1129/2008 «Про розширення мережі та територій національних природних парків та інших природно-заповідних об`єктів», Закону України  «Про природно-заповідний фонд України», Закону України «Про загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки», розпорядження Кабінету Міністрів України від 08.02.2006 №70-р «Про схвалення Концепції Загальнодержавної програми розвитку заповідної справи на період до 2020 року», Національної програми оздоровлення Дніпра та поліпшення якості питної води подаємо клопотання про створення в Канівському, Черкаському і Золотоніському районах Черкаської області Середньодніпровського національного природного парку.

         Природно-заповідний фонд Черкаської області налічує 524 території та об`єкти природно-заповідного фонду (22 об`єкти загальнодержавного та 502 місцевого значення), що займають площу 74292,53га або 3 %  від загальної площі області. Це один із найнижчих показників серед областей України, що не відповідає науковим рекомендаціям для лісостепової зони та Європи загалом.

         З ініціативи громади міста Канева, науковців та природоохоронних організацій пропонується створити Середньодніпровський національний природний парк (НПП) на землях Канівського, Черкаського та Золотоніського районів Черкаської області загальною площею 126130 га.

         Метою створення і функціонування цього об`єкта є недопущення знищення унікального природно-історичного комплексу, збалансування економічних та природоохоронних потреб та упорядкування і розвиток туристично-рекреаційної діяльності в регіоні.

         Проектований Середньодніпровський НПП розташований у Центральній Україні (Середнє Придніпров`я) на перетині Дніпровського і Галицько-Слобожанського коридорів Національної екомережі.

         Територія проектованого парку складається із цінних в природоохоронному та історико-культурному аспектах земель, але, враховуючи значну антропогенну трансформацію ландшафтів регіону, об`єднати заповідні ядра в один ареал неможливо. Тому пропонується виділити кілька заповідних ядер – основних територій, частка яких у загальній площі парку складає 10 %, об`єднавши їх зонами рекреації і традиційного господарювання.

         Проектований парк складається із трьох своєрідних за ландшафтною структурою ділянок, які доповнюють одна одну і охоплюють весь спектр екосистем Середнього Придніпров`я  (карта).

         І. Канівська ділянка розташована на правому березі Дніпра в Канівському районі Черкаської області і простягається смугою близько 30 км завдовжки і 39 км завширшки  уздовж правого берега Дніпра. Це так звані «Канівські дислокації» - частина Придніпровської височини, що вирізняється гіпсометричною піднесеністю, виключно глибоким і густим розчленуванням поверхні (внаслідок катастрофічних ерозійних процесів), через що цей ландшафт називають Канівськими горами.

         Тут, на порівняно невеликій території, сконцентровані всі типи ландшафтів, характерні для Середнього Придніпров`я: лісостепові, широколисті, лугові, болотні. Основний фактор високої значимості Канівського ландшафту – унікальний, всесвітньо-відомий геолого-геоморфологічний  об`єкт – Канівські дислокації.

         ІІ. Дніпровська ділянка розташована в долині Дніпра, включаючи острови і фрагменти ландшафтів борової тераси на лівобережжі в Канівському районі, в південно-західній частині Золотоніського та в північній частині Черкаського району. Вона характеризується домінуванням лучно-болотних комплексів, цінність яких для охорони природи визначається надзвичайно високим рівнем біорізноманіття. Ландшафти долини Дніпра є середовищем існування численних видів рослинного і тваринного світу, внесених до Червоної книги України.

         До основних територій парку на Дніпровській ділянці слід віднести групу островів на Дніпрі, ділянки мілководдя у верхів`ях Кременчуцького водосховища та окремі масиви водно-болотних угідь у заплаві Дніпра на правому і лівому берегах.

Лучно-болотні ландшафти у долині Дніпра є середовищем існування для 62 видів ссавців, 254 видів птахів, 10 - рептилій, 11- земноводних, понад 40 видів риб, 1 виду круглоротих. З них 76 видів хребетних тварин занесено до Червоної книги України. Фауна безхребетних тварин налічує понад 10 тис. видів, з них до Червоної книги України занесено 54 види комах, 1 – ракоподібних, 2 – багатоніжок.

Тут представлені 17 видів судинних рослин, які є об`єктами охорони міжнародного рівня (Європейський червоний список і Доповнення 1 Бернської конвенції). Виявлено 37 видів, занесених до Червоної книги України. Тут також розміщені типи місцезростань, рекомендованих для охорони Резолюцією № 1 Постійного комітету Бернської Конвенції (1989). Із 16 типів рослинних угруповань регіону, що підлягають охороні в Україні (Зелена книга України), 12  -  зростають в основних зонах парку.

Створення заповідних ядер резервату на островах Дніпра і мілководді у верхів`ях Кременчуцького водосховища дозволить охороняти місця гніздування перелітних водно-болотних птахів, а також місця нересту багатьох видів риб.

ІІІ. Ірдинсько-Мошногірська ділянка розташована в центральній частині Черкаського району. Вона характеризується поєднанням болотних, мішано- і широколистяно-лісових ландшафтів. Ділянка неоднорідна у фізико-географічному відношенні: болотні ландшафти домінують у заплаві річки Ірдинь. На надзаплавній терасі розташований величезний масив Черкаського бору. Лівий берег Ірдині високий, крутий, піднімається над рівнем Дніпра на 165м; він відомий під назвою Мошногірський кряж, який являє собою відроги Канівських дислокацій. Різноманітність природних умов визначає наявність дубово-соснових, широколистяних лісів, луків і низинних боліт.

В межах Ірдинсько-Мошногірської ділянки до заповідної зони парку слід включити асоціації широколистяних 90-100 літніх лісів Мошногірського кряжу і болота в заплаві р.Ірдинь, які є унікальним місцем гніздування рідкісних видів птахів.

Тривала історія освоєння регіону та особливості природокористування зумовили формування на території проектованого парку своєрідного культурного ландшафту. Найбільш виразною його рисою є величезна кількість археологічних та історичних пам`яток, яка свідчить про багату на події історію регіону. Це пам`ятки епохи пізнього палеоліту (поселення мисливців на мамонтів, с.Межиріч), трипільської культури (3-4 тис. до н.е., розкопки біля с.Пекарі), скіфсько-сарматського періоду (Велике і Мале Скіфські городища (IV ст. н. е.), стародавні слов`янські городища (Родень, Пилипенкова гора, Дівич-Гора). На території Трахтемирівського історико-культурного заповідника (північна частина Канівського району) збереглися залишки Зарубського монастиря з печерами, скіфський вал, пам`ятки козацьких часів. Окремо слід згадати про садибу М.Максимовича – першого ректора Київського університету св. Володимира – в с. Прохорівка,  яка свого часу (середина ХІХ ст.) була місцем зібрання і дискусій інтелектуалів. Поблизу Канева знаходиться Шевченківський національний заповідник – важливий елемент культурного ландшафту області, значимий для формування не тільки регіональної, а й всеукраїнської ідентичності.

Особливе місце в проектованому парку посідає місто Канів (перша документальна згадка – у Патерику Києво-Печерської лаври між 1074-1088 роками) з привабливим архітектурним культурно-історичним ансамблем У рамках національного природного парку можуть бути розроблені заходи щодо збереження як окремих пам`яток, так і підтримки цілісного культурного ландшафту в старій частині міста. Також можуть отримати більш вагоме обгрунтування ініціативи з розвитку та підтримки туризму і рекреації в місті Каневі та його околицях.

Реалізація пректу створення Середньодніпровського національного природного парку здатна істотно посилити взаємодію органів державного управління, ділових кіл та громадянського суспільства для реалізації природоохоронних та рекреаційно-туристичних цілей на різних територіальних рівнях. Організація парку надасть змогу оптимізувати управлінську структуру і виробити спільну програму управління цією територією. Місцеве населення отримає нові можливості та іміджеві переваги для підтримки і розвитку господарської діяльності, насамперед у галузях туризму, рекреації, сільського господарства (виробництво екологічно чистої продукції).

Створення дирекції національного природного парку та відповідних служб по забезпеченню його діяльності Канівська громада розглядає як постійну і гарантовану державну інвестицію у створення нових робочих місць, збереження і розвиток унікального  за природою та культурою регіону Середнього Придніпров`я. Це стане основою і вагомим аргументом для розвитку малого та середнього бізнесу і забезпечить  належний баланс між сталим природокористуванням і збереженням біорізноманіття.

Посилення природоохоронного режиму в акваторії Дніпра від Трахтемирова до Черкас гарантовано поліпшить якість води, якою користуються майже 10 млн. жителів півдня України.

Наявність та функціонування Середньодніпровського національного природного парку сприятиме сталому розвитку регіону і формуванню екологічної свідомості населення всієї України, а Черкащина, за показниками заповідності,  наблизиться до світових стандартів.

 

 

 

 

 

ГО Майдан

16 червня 2015, 20:12

Теги статті:
створення   ініциатива громадськості  
Голосів:
5
05

Всього коментарів: 1

Сторінка коментарів: 1
Олекса

16 червня 2015, 20:59

IP: 176.67.29.xxx
Рейтинг: 0
Гарний проект! Йти шляхом розвитку промислової зони чи зони туристичної- вибір за громадою..

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"