kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > Лешик 

думки. сумно.

Уривки з листів Стуса до Шелеста, Малишка та ін.

 

Статистичний довідник "Україна за п'ятдесят років (1917—1967)" демагогічне розводиться про розквіт соціалістичної культури на Україні в такий спосіб: "В дореволюційні часи здобути вищу або середню освіту (підкреслення тут і далі В. Стуса) для українців було майже неможливо. Тому частка національних кадрів з вищою і спеціальною освітою у народному господарстві дореволюційної України була незначною.

Тепер у народному господарстві республіки майже дві третини всіх спеціалістів з вищою і середньою спеціальною освітою — українці".

Це на сторінці 218-й. А на сторінці 27-й цей же довідник повідомляє: "на території Української РСР проживають більш як 120 національностей і народностей. Понад три чверті всього населення республіки становлять українці..." Справді, ліва не знає, що робить права. Цілком закономірно буде спитати в укладачів цього довідника, хіба те, що серед спеціалістів республіки з вищою і середньою спеціальною освітою ми не дораховуємося понад однієї чверті українців, свідчить про "розквіт соціалістичної культури на Україні"? А, може, ті ж укладачі, набравшись сміливості, таки зізнаються, що та понад одна чверть їхніх співвітчизників, замість того, щоб посісти місце спеціалістів з вищою та середньою спеціальною освітою в народному господарстві республіки, продовжують немудрацьке діло Хоми Ґудзя (герой оповідання Коцюбинського Fata Morgana - автор), тобто "живуть на гною, довбаються в гною, їдять на гною і вмирають на гною", аби угноїти собою землю для тих, хто їх вище гною ніколи й не ставив у своїх "генеральних, перспективних планах розвитку народного господарства" на всіх гонах славного п'ятдесятиріччя.

Ось ті кричущі фатальні проблеми української нації, повз які не сміє пройти жоден митець України, жоден український інтелігент, якщо він хоче вважати себе передовою людиною XX віку, поступовцем, якщо він по-справжньому (а не демагогічно) любить Україну, як любили її наші предки, або хоч поважає її так, як поважали і співчували їй, і заступалися за неї перед силами реакції француз Віктор Гюго, росіянин Олександр Герцен, норвежець Бйонстернс-Бйорнсон, німець — видатний філософ Гердер. Останній у записці на ім'я Російської імператриці Екатерини II писав, що " Україна стане новою Грецією ".

 

Врятувати цю новітню "Грецію" для народів світу з її геніальними народними піснями, з її співучою мовою, з її народом, що викохав, проніс через віки свою людяність, гостинність, доброзичливість до всіх народів світу, до будь-якого найменшого народу-брата,— що може бути радіснішим, вищим, шляхетнішим, святішим, природнішим для українського інтелігента за цю мету, якій наші попередники офірували всіма своїми силами і навіть життям!

[ 1968 ] Василь Стус. Уривок із листа.

 

ДО А. С. МАЛИШКА

12.12.1962

Дорогий Андріє Самійловичу!

Звертаюсь до Вас за порадою. І прошу — коли Ви в змозі це зробити — зарадьте, будь ласка. Інколи, зосереджуючись на однотонних враженнях від навколишнього, шукаючи кінцевих результатів дуже стрімкого процесу денаціоналізації значної частини українців, відчуваєш, що це — божевілля, що це — трагедія, якої лише інколи не почуваєш в силу притаманної нам (як національної риси) байдужості і, може, трохи релігійної віри в те, що все йде на краще. І тоді згадуєш одного поета, здається, Расула Гамзатова, котрий в рамках ортодоксальних все ж прохопився зі своїм затаєним: коли його мова зникне завтра, він волів би померти сьогодні.

 

Я колись звертався до Вас за порадою. Але тоді були вірші. Зарадьте, будь ласка, зараз.

Ще студентом Донецького педінституту я пам'ятаю, як був вражений виступом Миколи Тарновського, який щойно був повернувся на Україну, враження од якої були захлинені радістю зустрічі з рідною землею.

Я радів за нього, радів за землю і, грішний, одночасно думав про те, що Донбас — то не така вже і Україна, і Україна — то не така вже й Україна...

Донецьк — місто чисто російське (чи майже чисто російське), я взяв призначення на роботу в глибинну Україну — на Кіровоградщину, хоч і відчував, що це — моя безсилість, що це — утеча. А втеча — не вихід. Це ганьба...

Зараз я читаю рідну мову в Горлівці, в російській, звичайно, школі. В Горлівці є кілька (2-3) українських шкіл, яким животіти зовсім недовго. В Донецьку таких немає, здається. Отож, картина дуже сумна.

У нас немає майбутнього. Коріння нації — тільки в селі, а "хуторянським" народом ми довго не проживем, пам'ятаючи про вплив міста, про армію, про всі інші канали русифікації.

На Донбасі (та й чи тільки!) читати українську мову в російській школі — одне недоумство. Треба мати якісь моральні травми, щоб це робити.

Одна усна заява батьків — і діти не будуть вивчати мови народу, який виростив цих батьків. Хіба це не гопашний театр — з горілкою і шароварами? Обов'язково — німецьку, французьку, англійську мови, крім рідної.

 

 

ДО П. Ю. ШЕЛЕСТА

18 січня 1972 р.

Шановний Петре Юхимовичу!

У мене загострене, може, навіть хворобливо загострене почуття справедливості, яку я завжди хотів бачити повною, ідеальною. Я вважаю, що така справедливість повинна бути в нашій країні, яка для народів усього світу мусить правити за взірець. До цього зобов'язує нас 50-літня практика першопроходців соціалізму і комунізму. Доля світового соціалізму і комунізму багато залежить від того, який соціалізм і комунізм збудуємо ми.

І коли я бачив факти несправедливості, особливо ж практику, коли чесній, принциповій, добрій людині живеться гірше, ніж нечесній, безпринципній, недобрій, і гірше живеться якраз через її найкращі людські властивості, я тоді доходив розуміння, що це — дуже небезпечна практика, яка може призвести до ширшого розкладу найціннішої людської субстанції. І тоді я доходив розуміння, що так будуючи комунізм, ми самі утруднюємо собі дорогу до нього.

Я не націоналіст. Навпаки, я вважав за потрібне робити так, аби серед певної частини українців розвіяти дурман самозакоханості, антисемітизму, загумінкової обмеженості. Так само за потрібне я вважав робити так, щоб серед певної частини росіян, євреїв і т. д. розвіяти дурман неповаги до української мови, культури, історії, неповаги до праці селянина, що ґречно причащає усіх нас хлібом і сіллю від своїх мозолів.

Я намагався завжди обставати за слабших, чесніших, принциповіших, мужніших, хоч і не в усьому годився з їхньою позицією.

 

23.1.1972 р.

ДО П. Ю. ШЕЛЕСТА

 Шановний Петре Юхимовичу!

На першого листа ви мені не відповіли. Будучи представниками народовладдя, ви поневажаєте думкою народу. Для вас не обов'язково відповідати ні рядовим людям, ні особам з депутатськими мандатами, чи винахідникам із світовими іменами

Як член суспільства, я віддав вам на довічне користування власне право самостійно вирішувати своє життя. Зрештою, ви добровільно його забрали у мене, покликаючись на одностайність предків, які, не шкодуючи нічого, завойовували владу одній людині. Вони не знали, що диктатура пролетаріату може стати чиєюсь персональною пенсією, що віковий деспотизм, розтрощений в лютому і в жовтні 1917 р., ще гірко насміється з переможців. Отож, ваша влада складається з мільйонів обкарнаних людських воль.

Соціалізм за своєю природою виник з високого людського прагнення досягти власної свободи. Відтак, соціалізм як образ майбутнього, як ідеал суспільне забезпеченої людської волі мусив бути особливо дорогий народам таких країн як Росія — з її віковим деспотичним режимом. Згадаймо, що А. П. Чехов якось зізнався, що протягом всього життя звільнювався від психології раба, яка мало не закодована в спадковості російського підданого. Відома річ, що соціалізм мусив знищити, "розмити" цю столітню спадковість.

Ще дитиною, пухнучи з голоду в післявоєнні роки, я зобов'язаний був кричати: "Спасибо товаришу Сталину за наше счастливое детство". Це була перша суспільна травма. Ім'я ж наступних травм — мільйон. Уявіть собі вразливу душу радянського школяра, який протягом 10 років навчання мусить кількаразово здирати із себе шкіру. Сьогодні він приймає на віру те, від чого завтра відмовиться, точніше — що завтра проклене. Так сталося з поколінням мого віку. Великий вождь і вчитель виявився катом націй, державним злочинцем і, по суті, ворогом соціалізму. Скажете, що завдяки йому було піднесено наш промислово-економічний потенціал (у нас люблять наводити цифри і проценти).

Відповім: Гітлер примусив німців зробити за семирічку не менше. Отож, це ще не заслуга перед соціалізмом. Інститутські педагоги, планомірно "повалюючи" культ Сталіна, повторювали в зворотному порядку те, що робили спроституйовані паризькі газетярі в перші часи "ста днів" Наполеона. Ці ментори-педагоги були такими ж, як ті газетярі, проститутками. Мені гірко це казати: педагог завжди є педагогом, і про найгіршого незручно казати лиху правду.

Візьміть "просту" радянську людину. У неї пошкоджені вікові реакції на світ. Вона навчилась сміятися, коли їй дуже гірко (так виконується наказ — радійте! співайте!), вона "добровільно" робить те, до чого приневолена (скажімо, вступає до тих "добровільних" товариств, якими хочуть камуфляжувати відсутність права створювати масові організації), хвалить те, що не варте жодної уваги (скажімо, відомі "настанови" Хрущова митцям, зроблені в 1962-1963 рр.), засуджує те, чим нишком захоплюється. Людина одурманена. Вона нібито втратила здатність розуміти такі прості слова, як любов, ненависть, добра воля, свобода, демократія, справедливість, гуманізм, і т. ін. Вона вже не знає, що означають ці слова.

Пригадую, як один офіцер, запаморочений регулярними і обов'язковими політзаняттями, цілком серйозно доводив: "В этом как раз и сказывается преимущество советской избирательной системы, что здесь голосуют только за одного человека". Він не був лицеміром. Від цього його оберігала абсолютна глупота. Він це казав по-людськи щиро.

Складається враження, що господар нашої країни великий міщанин, якого продукують з усіх верств — від робітника до академіка.

 

На роботі я працював старанно, але іншим робітникам надавали гуртожиток, а мені — зась. Я спішив "на самый ответственний участок фронта" на будову. Мотиви звільнення були одні: ти маєш вищу освіту. От вам звичайний собі приклад лицемірного фарсу: на роботу за фахом не беруть тому, що ти був звільнений, на роботу ж не за фахом не беруть тому, що заважає диплом: як це так — має вищу освіту і працює кочегаром.

Я звернувся до ЦК комсомолу, мовляв, давайте спробуєм ще таке: я б з задоволенням працював би на метробуді прохідником, а вищу освіту, може б, використав, написавши щось згодом про метробудівців. Не вийшло і так. Спочатку сушилися моїм станом здоров'я, а потім порадили їхати в Донецьк. Людині, що пише українською мовою, їхати в Донецьк усе одно, що, скажімо, в Австралію. Твою українську мову там сприймають за восьме диво світу. Звичайно, я їм ґречно подякував за весь їх "палкий соціалістичний гуманізм".

 

Російська мова превалює в більшості наших міст і, звичайно, російську книжку читатимуть більше, ніж українську.

Внаслідок багатьох причин соціально-політичного і культурного характеру національна приналежність українця стає мало не предметом його сорому. Це калічить людину, травмує її морально. Все її рідне минуле стає непотрібним тягарем, більше того — гріхом і мало не тавром. Для чого були потрібні національно-визвольні війни минулого, для чого були потрібні тисячі й тисячі жертв боротьби за визволення, коли на 50 році своєї державності виникає потреба говорити про непотрібність цієї мови, про злиття мов і т. д.

 

Ви розумієте всю штучність, всю брехливість такої "природної" ситуації: населення самостійної Української радянської соціалістичної держави саме відмовляється від своєї мови. Хіба не парадоксально, що в Українській соціалістичній державі судять людей за буржуазний український націоналізм, а на суді "злочинцю" закидають, окрім іншого, те, що він вживає "застарілі слова" (так було на процесі над Озерним)?

Я пам'ятаю, як у Донецьку моїм товаришам кидали мало не межи очі міліцейські бланки для прописки паспорта: бланки були заповнені українською мовою. Працівники цієї державної інституції, напевно, не знали, що живуть в Українській радянській державі, чия суверенність гарантована Конституцією Союзу РСР. Я знаю нещасних українських прозаїків, які живуть у Донецьку і змушені самі "збирати" собі тираж, ідучи з однієї книгарні до іншої, бо їх твори, бачте, не прибуткові. Я знаю й такі факти, коли один з редакторів телабачення в Донецьку "розпікав" молодшого працівника за те, що той ужив слова "зичити" (почему не "бажаємо"?). І він його попередив: "Еще пару таких "зичите" - и вьыбудете вне телестудии".

 

Все це призводить до того, що деякі українці з притаманним їм комплексом національної неповноцінності прямо хизуються незнанням рідної мови! Все це сліди проклятого імперіального минулого, яке морально скалічило українську націю, яке оголосило національну свідомість і гордість — злочином. А тепер це все пішло самопливом. Це стало нормою. Бо ж не будемо ми навертати людей у стару віру! Зденаціоналізований елемент нагадує елемент здекласований. У них не лишається за душею нічого святого. А це призводить до ще більшої моральної деградації. Це теж один із способів масового продукування тов. Міщанина, який має геніальну здатність все переінакшувати.

 

Міщанин — цей ідеальний "людський матеріал" для будівництва такого , як у нас, "комунізму" — згодиться будь з чим, коли це тільки принесе йому зиск. Але та країна, де міщанин возведений у ранг зразкового громадянина, є будь-якою, тільки не соціалістичною.

Лешик

8 червня 2010, 10:36

Теги статті:
думки   Стус  
Голосів:
3
03

Всього коментарів: 18

Сторінка коментарів: 1
Олекса

8 червня 2010, 11:49

IP: 94.153.224.xxx
Рейтинг: 0
Є традиції добрі і є традиції хибні.
Поклонятися чужим духовним цінностям тому, що їм поклонялися обмануті діди-раби, значить мати р а б с ь к у традицію, яка освячена назвами —
”християнські чесноти“, ”греко-православні“, ”греко-католицькі“канони. Або:
-радянська культура
-ленінська правда
-соціалістична мораль.




тато

8 червня 2010, 12:49

IP: 95.132.117.xxx
Рейтинг: 1
О-О...Громадськість потроху починає пробуджуватись. ЛЕШИК - молодчина!!!
Якщо прибрати слова - комунізм і соціалізм - то стаття ніби сьогодні вранці написана... наскільки реально в ній відображене наше сьогодення...
СТУС, як і всі великі, має пророчий дар...От тільки шкода, що подібні пророцтва збуваються ...
Дійсно, після цього стає - сумно.
kalimaha

8 червня 2010, 14:20

IP: 95.132.117.xxx
Рейтинг: 0
Лешик +1!
Олекса ти з бодуна чи не проснувся? до чого тут твої коментарі?
Твоя агресія відвертає нормальних людей від всього УКРАЇНСЬКОГО.
Чи ти крім своєї ВО "Свобода" та РУНВіри ні кого не хочеш бачити та чути, навіть таких щирих патріотів як Стус і йому подібних?
Олекса

8 червня 2010, 15:02

IP: 94.153.224.xxx
Рейтинг: 0
kalimaha — я сказав тільки те, що сказав(див. вище).
Ти ж кажеш — якщо вищеназвані чесноти для мене нешановані, то я вже чорт з рогами.
Де я казав що В.Стуса нешаную? Кажу зараз — шаную. Лешику за статтю поставив плюса.

kalimaha — неперекручуй й «невішай на мене всих собак»!
mailk

8 червня 2010, 18:58

IP: 84.228.121.xxx
Рейтинг: 0
-ну и чаво вы тут,хохлы,не поделии?
SKI

8 червня 2010, 19:15

IP: 173.248.204.xxx
Рейтинг: 0
сейчас узнаешь...)
mailk

8 червня 2010, 20:15

IP: 84.228.121.xxx
Рейтинг: 0
а переписку Троцкого с Каутским печатать будете в полном объёме или тоже,-выдержками?
тато

8 червня 2010, 21:30

IP: 94.178.225.xxx
Рейтинг: 0
mailk та на біса нам здалися ті жиди...в них теж проблем вистачає...
Нехай розберуться з дайверами...
Сподіваюсь Ти не постраждав під час останніх подій...а то я чесно перестрашився за тебе - Ти ж бо теж полюбляєш водні процедури)))
Мені трохи не стало зле за тебе, дружище))
mailk

8 червня 2010, 21:52

IP: 84.228.121.xxx
Рейтинг: 0
своих не тронули.я был в цветастых труселях.
Лешик

8 червня 2010, 22:34

IP: 194.9.36.xxx
Рейтинг: 0
Іван Андрійович, що ж ви мені + ставите, а суті зрозуміти не захотіли. Стус пише:" У нас немає майбутнього. Коріння нації — тільки в селі, а "хуторянським" народом ми довго не проживем".
Напівміщани, напівхуторяни усі ми. Так то.
Лешик

8 червня 2010, 22:38

IP: 194.9.36.xxx
Рейтинг: 0
Між іншим, у нас тут нещодавно був спір стосовно визначення слова міщанин. Дехто навіть в Вікіпедію зазирнув, не розуміючи того що, освіченій людині туди і соромно заглядати.
Так ось, як на мене, найбільш точно і зрозуміло дав визначення цьому слову Стус: міщанин — цей ідеальний "людський матеріал" для будівництва такого , як у нас, "комунізму" — згодиться будь з чим, коли це тільки принесе йому зиск.

Нічого більше і не додаш.
basozy

8 червня 2010, 22:53

IP: 95.132.35.xxx
Рейтинг: 1
"Думки. Сумно."

мне уже "сумно" что kaniv.net превращается в УГ-ще..
SKI

8 червня 2010, 23:02

IP: 173.248.204.xxx
Рейтинг: 0
Лешик, будувати щоб то не було варто на основi, вiльнiй вiд наносного мулу.

Те ж саме стосується вживання того чи iншого слова.
Iнтелiгент, мiщанин, соцiалiзм - цi слова потерпiли стiльки метаморфоз та змiни змiсту залежно вiд часу або кон'юктури, що я б остерiгся робити якiсь висновки...
SKI

8 червня 2010, 23:25

IP: 173.248.204.xxx
Рейтинг: 0
Почекай, basozy, скоро визначаться переможцi неофiцiйного конкурсу «Хто бiльше всiх закоханий в Україну», тодi може й попустить))

Та й ти, Лешик, не сумуй так - часи були такi, i така лiнiя партiї, та й потерпали не тiльки українцi.
Добре, хоч на палю не садили за iнакомислення... А то ж, знаєш, i такi часи були...))
Oscar

9 червня 2010, 01:52

IP: 94.178.235.xxx
Рейтинг: 0
Весь обшир мій чотири на чотири
Тюрма, сибір і соловецькі кельї
Oscar

9 червня 2010, 01:52

IP: 94.178.235.xxx
Рейтинг: 0
Весь обшир мій чотири на чотири
Тюрма, сибір і соловецькі кельї
Oscar
9 червня 2010, 01:52

IP: 94.178.235.xxx
Рейтинг: 0
Весь обшир мій чотири на чотири
Тюрма, сибір і соловецькі кельї
Лешик

9 червня 2010, 05:43

IP: 194.9.36.xxx
Рейтинг: 0
basozy, что б тебе письма Стуса не казались унылым Г., попробуй разбавить эту тему разными картинками-фотками. Чем побольше. У тебя это хорошо получается.
Я только могу добавить что после просмотра твоего творчества из этих картинок, вспоминается кинокартина "Тупой еще тупее".
Но это конечно же мелочи, в сравнении с тем, что эти картинки создают позитиФФчик.
Apple

9 червня 2010, 08:52

IP: 95.132.239.xxx
Рейтинг: 0
я за него

Олекса

9 червня 2010, 08:56

IP: 94.153.224.xxx
Рейтинг: 0
Лешик — справедливости ради — Oleksa це Oleksa.
Поставив тобі плюса за статтю чого — матеріал «живий», актуальний, наводить на думки.
Розуміти суть написаного, робити висновки-коменти залишаю п р а в о за собою.

Що таке право?
Слово ”право“ є відволікаюча і нічим не підтверджена думка. Це слово означає не більше чим: Дайте мені те, що я х о ч у, щоби я тим самим отримав доказ про те — що я сильніше вас.
Де починається право? Де воно закінчується?

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"