kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > З блогів 

Відповідь М.Г. Чорного на чергове "пік" Андрія Зелененка

Микола Гаврилович Чорний попросив мене ознайомити користувачів сайту www.kaniv.net з надісланою ним Андрію Зелененку для публікації в газеті "Час Пік" відповіддю на надрукований у тому виданні матеріал, який його образив. Виконую його прохання:

 

ПРО ГАЗЕТНУ «ДУРНЮ», АЛЕ БЕЗ ЕМОЦІЙ І ТІЛЬКИ НА ОСНОВІ

ФАКТІВ І ДІЮЧОГО ЗАКОНОДАВСТВА

            У 20-му номері щотижневої обласної соціально-політичної газети «Час Пік» за підписом її головного редактора А.Зелененка було надруковано статтю: «Природній парк «Середньодніпровський» - ПОВНА ДУРНЯ!».

            Не буду чіпати питання людської моралі, журналістської етики і професіоналізму, бо, як казав наш український класик «та цур йому – нащо чіпать», але мушу відповісти на ті питання, які поставлені особисто мені автором статті.

            Отже, тільки по суті. Ні до яких партій не належав, не належу і не планую у майбутньому. Ніколи не був депутатом  і не жалкую. Але, як людина, яка все життя професійно займалася питаннями екології і заповідної справи і, як громадянин України, маю право на свою власну думку і на реалізацію тих ідей і проектів, які можуть принести користь людям і конкретній громаді, в якій живу. На відміну від популістів пропоную лише те, в чому я фахівець і політика тут ні до чого. А вже справа партій і громад підтримати чи відхилити мої пропозиції. До речі, автор мене записав до пенсіонерів – дякую за повагу до віку, але маленьке уточнення: нині я навчаюсь у докторантурі Київського національного університету імені Тараса Шевченка і завершую написання докторської дисертації саме по заповідній справі.

            Уточню. Природа стоїть вище політики і наших амбіцій, бо і олігарху, і депутату, і простій людині хочеться жити у комфортному середовищі, дихати чистим повітрям, пити чисту воду і споживати не отруєні продукти.

             Тепер щодо ініціативи Канівської міської ради. Відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» ініціювати створення  національного парку може фізична чи юридична особа незалежно від того, де знаходиться ця територія. То ж все по закону і жодних обмежень тут немає. Навпаки, Канівська міська рада на сесії вирішила звернутися за підтримкою до Канівської, Золотоніської і Черкаської районних рад. Крім того, законом чітко прописана процедура створення парку. Спочатку клопотання до Мінприроди, і лише після отримання згоди цього органу (далеко не всі території можуть претендувати та статус національного парку), розпочинається процес погодження із землекористувачами і землевласниками. І тут НАЙГОЛОВНІШЕ – велике прохання – не ототожнювати національний природний парк із природним заповідником, де дійсно забороняється будь-яка господарська діяльність. У національному парку забороняються лише 3 речі:

-         суцільне вирубування лісу;

-         полювання;

-         будівництво об`єктів, які руйнують природу і погіршують наше з Вами довкілля.

Все інше – МОЖНА!!! Це досягається шляхом зонування території. Виділяються 4 зони:

-         абсолютно заповідна зона 10-12% (сюди відносяться вже існуючі заповідні об`єкти);

-         зона регульованої рекреації (заохочуються і розвиваються всі види туризму і відпочинку на природі);

-         зона стаціонарної рекреації - готелі, кемпінги, бази відпочинку, ресторани, кафе (необмежений простір для малого і середнього бізнесу);

-         господарська зона: населені пункти, поля, ферми та ін.

За винятком заповідної зони, отих 10 % (треба ж, щоб десь і риба нерестилась і звірина плодилась), вся інша територія залишається у нинішніх землевласників і землекористувачів. Тому, як господарювали на цій землі, так і будуть господарювати, а на дирекцію парку державою покладається завдання  слідкувати аби не псували природу і створювати людям умови для відпочинку і туризму. ТО ЩО Ж ТУТ ПОГАНОГО, ПАНОВЕ!

            Добре, що у статті згадали і про природний заповідник. Так, 5 років я з колективом займався його розширенням і навіть добилися Указу Президента. Але коли побачив відвертий саботаж у виконанні цього рішення на всіх рівнях влади (згадаймо якої), а потім почалися перші спроби «розчинити» заповідник у нетрях університету (маю копію такого наказу ректора), вирішив, що це не відповідає моїм переконанням і моїм прагненням. І коли після проведеної великої роботи по створенню біосферного заповідника у Мінекології показали листа ректора (маю копію), де пишеться, що створення біосферного заповідника «не на часі», я все зрозумів і... пішов.

            Тепер для тих, хто погано знає закони. Біосферний заповідник створюється на основі або природного заповідника, або національного парку. Оскільки питання з Канівським природним заповідником залишається відкритим, то проект біосферного трансформувався у створення національного природного парку.

Далі. Завжди поважав і поважаю працю справжніх лісників і вважаю їх своїми кращими колегами. Але функції національного парку значно ширші за обов`язки лісників, які передбачають садити, ростити, рубати ліс.

Керівника парку призначає Міністерство екології на конкурсній основі за погодженням із місцевою владою. Якщо це питання-натяк, то відповідаю – чиновницького хліба наївся вдосталь, краще бути науковцем.

За законом національні природні парки є державними установами і фінансуються із державного бюджету, і це дійсно гарантована державна інвестиція у розвиток регіону.

І, нарешті, останнє. Прикро дивитися, коли поряд із природним заповідником розгортається будівництво по вирощуванню норки. Частина тварин неодмінно втікатиме з ферми і мігруватиме у заповідник. Не факт, що вони виживуть у природі, але те, що каліфорнійська норка, крупніша і агресивніша, витіснить у природі місцеву червонокнижну європейську норку, та ще винищить багато дрібної звірини, сумніву не підлягає. Так само, як не підлягає сумніву небезпека знищення ерозією заповідних Зміїних островів у разі будівництва і роботи ГАЕС. Але адміністрація заповідника мовчить... Батьки мене виховували так, що про людей не можна говорити погано, а якщо хорошого сказати нічого, то краще промовчати.

 

Микола Чорний, голова Черкаської обласної організації Українського товариства охорони природи, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник

Олександр Скорина

29 травня 2015, 23:58

Теги статті:
Час ПІК  
Голосів:
11
011

Всього коментарів: 8

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"