kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > kalimaha 

Зіслання Святого Духа на апостолів


Дорогі брати і сестри!
«Ріки води живої», «світло світу», «світло життя» – це тільки деякі образи, які відображають сам сенс цього справді великого, надзвичайно місткого свята. Свята, яке відкриває перед нами цілу історію спасіння від старозавітніх часів і до нашого дня. До того часу, коли дія Духа Відкупителя, до якого молилися ми на початку Святої Літургії, здійснюється на кожному з нас.

Ми згадуємо в цей день насамперед чудо зіслання Святого Духа на апостолів, коли громада наляканих учнів Ісуса Христа в одну мить перетворилася на тверду і непохитну Христову Церкву, той камінь, на якому споруджується будинок віри кожного із нас. Водночас ми згадуємо і старозавітнє свято, на якому Христос промовляв слова, щойно прочитані на Службі Божій. Свято, яке нагадувало людям Старого Завіту про п’ятдесятий день по виході з Єгипту – від рабства до свободи, до Обраної землі. Відзначалося воно на п’ятдесятий день після Пасхи як день дарування Закону, одержаного Мойсеєм на Синайській горі, а крім того, як день принесення перших плодів, коли годилося складати подяку Богові за Його щедроти, послані кожному із нас. У цей день кожна людина на символічну подяку за Господні щедроти приносила до храму перші зібрані нею плоди своєї праці.
Але найширше цей день відомий нині під назвою Тройця. Бо й справді це свято запрошує нас по-особливому пережити присутність Триіпостасного Божества в нашому особистому житті й у житті цілої Церкви. Адже в ту мить, коли благодать Святого Духа була зіслана на апостолів, об’являлася вся повнота Пресвятої Тройці. Бог Отець посилає Утішителя Духа, Просвітителя, Відкривача істини до учнів Христових за молитвою Самого Спасителя, Господа нашого Ісуса Христа. З’являючись у трьох іпостасях, Бог зберігає Свою єдність і тим самим дає взірець єдности у багатоманітності своїй Церкві. Бог дає взірець єдности кожному з нас.
У різних сферах нашого життя дуже популярні зараз є слова про ідентичність, про інтеґрування. Ідентичність часто позначає мистецтво бути самим собою, зберігати свою справжність у житті. А інтеґруванням називають зцементування людини, злиття в одне ціле різних наших схильностей, талантів і недоліків, подолання роздвоєности, поділів, які руйнують внутрішню цілісність людської особи. Ми спостерігаємо патологічні вияви внутрішньої поділености людини коли вона не вміє бути самою собою, губиться в фальшивих образах-замінниках справжнього «Я», коли людина живе в полоні міфів, аж до того, що може уявляти себе якимось визначним діячем минулого, кимось зовсім іншим, не самим собою.
Бог закликає нас подолати знаки тієї хвороби, яка, звичайно, не так патологічно, як у психічно хворих людей, але виявляється і в нас, фізично здорових людях, коли ми впадаємо у гріх. Бо кожен гріх є зрадою нашого людського покликання, кожен гріх є руйнуванням нашої людської цілісности, тієї ідентичности, яка вкладена в кожного з нас Творцем. Долаючи гріх, ми повертаємося до самих себе. А отже, відновлюємо здоровий, свіжий, справжній погляд на життя. І можливо це тільки за Божою допомогою.
Чудо П’ятдесятниці засвідчило безмежну любов Творця до нас, Його дітей. Богові не було іншого шляху вирвати людину з полону гріха, як тільки Самому прийти до людей в особі Єдинородного Сина Божого Ісуса Христа, навчати їх, гуртувати першу апостольську громаду, потім зі всією повнотою виявити для оточення присутність благодаті Святого Духа в цій громаді у вигляді вогненних язиків. Таким чином, не стільки ефектні видимі явища Зіслання Святого Духа на апостолів, скільки перебіг творення й служіння в світі Христової Церкви виявляють гармонійну співдію трьох Осіб Пресвятої Тройці, Отця, Сина і Святого Духа, яка кладеться в основу внутрішньої гармонії Церкви.
Ми переживаємо важкі випробуванні не тільки в силу різних політичних перипетій української дійсности чи історично обумовлених складнощів розвитку посткомуністичної економіки. Сучасна людина наражається на небезпеку нових хвороб, до яких ми ще не готові. Її психічний стан, настрій і загальне самопочуття великою мірою залежить від того, чи вдалося придбати потрібну річ, чи обставила вона квартиру коштовними меблями, чи придбала престижну машину. Для когось же визначальним буде свідомість того, чи вдається зберегти першість у своєму середовищі, перегнати інших, позбутися конкурентів. Усе ж це визначає і ставлення до інших людей, до свого ближнього.
Такими нові симптоми дуже важкої хвороби: руйнування особистости. Християнське життя передбачає повернення внутрішньої гармонії, що визначається гармонійною єдністю людини зі своїм Творцем. Ось сьогодні, в день Святої Тройці, ми переживаємо ось духовне виливання на нас живої води, про яку говорить Христос. Але ця вода вічного життя, тобто благодать Святого Духа, виливається не на поодиноких порізнених осіб. Разом із дарами Святого Духа ми, діти Божі, дістаємо середовище, в якому має відбутися повернення до радісного, гармонійного цілісного щасливого життя: Святу Христову Церкву. Бог дає нам взірець нашої церковної єдности в неподільній єдності трьох осіб, в яких Він так по-різному виявляє Себе, залишаючись Самим Собою, цілісним, Єдиним. Він не просто кличе нас до спасіння, а провадить нас, допомагаючи долати шлях зцілення. Не поодинці, а долати в Церкві, яка є водночас школою мистецтва спілкування людини однією з одною.

Тож хай цей день Пресвятої Тройці стане для кожного з нас джерелом наснаги до повернення собі духовного здоров’я, хай відкриває нам радісну перспективу зростання у вірі, зростання серед своїх братів і сестер у Святій Церкві. І недарма сьогодні наші храми прикрашаються зеленим гіллям і травою. Рослини дають нам символічний зразок піднесення від тліну до Бога, подолання тяжіння землі, звільнення від її пут, від матеріяльних, тілесних узалежнень, і піднесення до Творця. До Того Єдиного, Хто посилає нам справжнє, непроминуще світло і живу воду – воду благодаті Пресвятого Духа. Ця благодать яскраво виявилася перед усіма прибулими до Єрусалиму прочанами у вигляді вогненних язиків, які зійшовши на Святу Церкву в день П’ятдесятниці, вже ніколи не залишають її. Амінь.
Проповідь архиєпископа Ігоря на свято Зіслання Святого Духа на апостолів

kalimaha

22 травня 2010, 21:35

Теги статті:
Недільна школа   православ’я   притчі   християнство  
Голосів:
1
01

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"