kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Податкова 

Податкова інформує

Ключові моменти сплати  податків громадянами в 2010 році

 

Оподаткування власників транспортних засобів

  Власникам транспортних засобів, не зайвим буде нагадати основні моменти нарахування та сплати транспортного податку. Тим, хто щойно придбав певні засоби пересування, також доречно знати про існування такого податку.  З придбанням транспортного засобу у громадян виникає чимало специфічних «транспортних» проблем, пов'язаних з реєстрацією, технічним оглядом та сплатою податку з власників транспортних засобів. 
    У зв’язку із змінами у законодавстві минулий 2009 рік виявився досить непростим і неспокійним для власників транспортних засобів.

    Згідно з чинним законодавством громадяни-власники транспортних засобів повинні сплачувати податок перед проведенням першої реєстрації в Україні, реєстрацією, перереєстрацією транспортних засобів, а також перед технічним оглядом транспортних засобів щороку або один раз за два роки, але не пізніше першого півріччя року, в якому проводиться технічний огляд.

    Статтею 5 Закону № 1963-XII також визначено, що фізичні особи – платники податку зобов'язані пред'являти органам, що здійснюють першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію, зняття з обліку або технічний огляд транспортних засобів, квитанції або платіжні доручення про сплату податку за попередній (у разі здійснення сплати) та за поточний роки, а платники, звільнені від сплати цього податку, – відповідний документ, що дає право на користування цими пільгами. 

  Таким чином, у разі якщо для транспортного засобу передбачено термін проходження техогляду – один раз на два роки, у 2010 р. громадяни – власники транспортних засобів зобов'язані надати органу, який проводить техогляд транспортного засобу, документ про сплату податку з власників транспортних засобів за рік, що передує техогляду (2009 р.), та за рік, в якому проходить техогляд (2010 р.), або за два роки разом.


Як обрахувати і кому сплатити? 
 

 Розглянемо детальніше, яким чином громадяни – власники автомобілів повинні обраховувати та в які строки сплачувати податок з власників транспортних засобів.
Слід зазначити, що далеко не всі транспортні засоби підлягають оподаткуванню транспортним податком, але легкові (код за УКТ ЗЕД – 8703) та вантажні (код за УКТ ЗЕД – 8704) автомобілі, що найчастіше придбаваються громадянами у свою власність, є об'єктами оподаткування. 

    Обрахування транспортного податку здійснюється власником автомобіля самостійно за ставками, встановленими ст. 3 Закону № 1963-XII, і їх розмір залежить від певних параметрів транспортних засобів (автомобілів), а саме від:

-        кодів за УКТ ЗЕД, до яких відноситься той чи інший автомобіль;

-        строку використання автомобіля;

-           об'єму циліндрів двигуна або потужності двигуна, який встановлено на автомобілі. 
  Ставки податку встановлюються на рік і визначаються в гривнях зі 100 см3 об'єму циліндрів двигуна для автомобілів, обладнаних двигуном внутрішнього згоряння; для автомобілів, обладнаних електродвигуном, ставки податку визначаються також у гривнях з 1 кВт (Вт – одиниця виміру потужності електродвигуна, літера «к» означає 10 у степені 3, отже, 1 кВт = 1000 Вт).

-           Фізичні особи – власники автомобілів повинні пам'ятати, що згідно з вимогами ст. 5 Закону № 1963-XII вони зобов'язані сплачувати транспортний податок виключно у таких випадках: 
 -    перед першою реєстрацією в Україні; 

-           перед реєстрацією, перереєстрацією транспортних засобів;

-           перед технічним оглядом щороку або один раз за два роки, але не пізніше першого півріччя року, в якому проводиться технічний огляд – граничний термін сплати податку для громадян - 30 червня 2010 року. 

   Як правило, при обрахуванні суми податку з власників транспортних засобів, яку необхідно сплатити при реєстрації та технічному огляді належних їм транспортних засобів, власники транспортних засобів не звертають уваги на те, що ставки, визначені у ст. 3 Закону № 1963-XII, поділено: окремо для випадків першої реєстрації та окремо – для звичайної реєстрації та технічного огляду. Тим самим громадяни припускаються неприпустимої помилки та вводять в оману себе й інших автовласників стосовно того, що ставка при обрахуванні податку при проходженні технічного огляду залежить від часу, протягом якого використовувався транспортний засіб.

    Дійсно, ставки податку з власників автомобілів диференціюються залежно від об'єму циліндрів двигуна та строку використання автомобіля. Так, якщо більше об'єм двигуна та/або строк використання автомобіля, то вища ставка транспортного податку. 
    Але це стосується лише тих транспортних засобів, які вперше реєструються в Україні (нові транспортні засоби та транспортні засоби, що були в користуванні та ввозяться на митну територію України). При проведенні реєстрації, перереєстрації та черговому технічному огляді транспортних засобів, які вже були раніше зареєстровані в Україні, при обрахуванні податку на відміну від першої реєстрації застосовуються значно менші ставки податку, які не залежать від строку використання автомобілів.

   Відповідно до Закону № 1963-XII податок з власників автомобілів сплачується фізичними особами за місцем реєстрації таких автомобілів на спеціальні рахунки територіальних дорожніх фондів республіканського бюджету Автономної Республіки Крим, обласних бюджетів та бюджетів міст Києва та Севастополя. Бюджетним кодексом України передбачено спрямування коштів від надходження податку виключно для фінансування витрат, пов'язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом і утриманням автомобільних доріг відповідно до закону.

    За придбані протягом року транспортні засоби, крім тих, що вперше реєструються в Україні, податок необхідно сплачувати перед їх реєстрацією однією сумою за місяці, що залишилися до кінця року (придбання), починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу.

    Наприклад, при реєстрації (не перша реєстрація) у травні 2010 р. автомобіля Dewoo Lanos (об'єм двигуна – 1600 см3) потрібно сплатити податок за 8 місяців (тобто за травень – грудень 2010 р.), що становитиме 74,6 грн. [(7 грн. х 1600 : 100) : 12 міс. х 8 міс.]. 
    А якщо зазначений автомобіль у травні 2010 р. реєструється в Україні вперше, то тоді податок становитиме 112 грн. (7 грн. х 1600 : 100), оскільки його потрібно сплачувати за 12 місяців (січень – грудень) 2010 р.

   Важливо знати: щоб уникнути непорозумінь з податковими органами, під час сплати податку з власників транспортних засобів (при першій реєстрації, реєстрації, перереєстрації та технічному огляді) слід приділити увагу правильному заповненню доручення на переказ готівки (квитанції) в установах банку, а саме необхідно правильно зазначити такі реквізити: 
    - розрахункові рахунки відділень державного казначейства за місцем проживання фізичної особи (транспортний засіб реєструється за місцем проживання фізичної особи й у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу зазначається адреса місця проживання власника. У разі зміни місця проживання необхідно перереєструвати транспортний засіб); 
    - прізвище, ім'я, по батькові;

-        адресу місця проживання фізичної особи (адресу зазначено в свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу); 

-        ідентифікаційний номер громадянина за ДРФО; 

-        марку та модель транспортного засобу, об'єм циліндрів двигуна (потужність двигуна). 
    Фізичні особи – платники податку повинні пред'явити підрозділам ДАІ, що здійснюють першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію, зняття з обліку або технічний огляд транспортних засобів, квитанції або платіжні доручення про сплату податку за попередній (у разі здійснення сплати) та поточний роки, а платники, які звільнені від сплати цього податку, – відповідний документ, який дає право на користування пільгою.
І ще один важливий момент. При знятті з обліку транспортного засобу податок повинен сплачуватися за кількість місяців поточного року, протягом яких транспортний засіб було зареєстровано, включаючи місяць зняття з обліку.

    Наприклад, якщо фізична особа знімає в лютому транспортний засіб з обліку, необхідно пред'явити квитанцію про сплату податку за попередній рік, якщо автомобіль було зареєстровано в попередньому році, та за два місяці поточного року, протягом яких транспортний засіб був у власності. Громадяни, звільнені від сплати цього податку, повинні надати відповідний документ, що дає право на користування цими пільгами. 
   

Що робити коли вкрали автомобіль?
 

Якщо автомобіль було викрадено, то транспортний податок власником не сплачується, але для підтвердження факту викрадення необхідно мати відповідні документи органів, якими порушено відповідну кримінальну справу. 

   

Оформили довіреність, хто сплачує податок?
 

 Якщо фізична особа передає своє право користування автомобілем за дорученням іншій особі, то податок з власників транспортних засобів може сплатити як власник автомобіля, так і (від імені власника) особа, якій це право передано, але за умови, якщо це передбачено в дорученні на право користування транспортним засобом (як того вимагає норма ст. 6 Закону № 1963-XII).

  Останніми роками відстежується позитивна тенденція: завдяки широкій інформаційно-просвітницькій кампанії щодо необхідності проведення техогляду та сплати у бюджет за транспорт в області зростають темпи добровільності сплати цього важливого податку
Слід підкреслити: сплата податку з власників транспортних засобів тісно пов'язана з державним технічним оглядом

  Техогляд транспортних засобів – це комплекс заходів державного контролю за їх технічним станом, правомірністю експлуатації, сплатою власниками транспортних засобів податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів та штрафів за адміністративні правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху. 
    У 2010 році техогляд транспортних засобів проводиться ДАІ за місцем їх постійної або тимчасової реєстрації в такі строки: з 15 січня по 15 грудня – для тих транспортних засобів, техогляд яких проводиться один раз на два роки або один раз на рік; з 15 січня по 30 червня та з 1 липня по 15 грудня – для тих транспортних засобів, техогляд яких проводиться два рази на рік, у два періоди.

    Органи реєстрації та проведення технічного огляду контролюють сплату податку перед проведенням технічного огляду, реєстрацією та перереєстрацією транспортних засобів. 
    Нагадуємо, що для громадян, у власності яких є транспортні засоби, і які відповідно до чинного законодавства повинні проходити державний технічний огляд в 2010 р., граничний термін сплати податку з власників транспортних засобів – 30 червня 2010 року. 

 

 

 

 

 

 

Фізична особа має у власності земельну ділянку, але не використовує її. Чи сплачується земельний податок у такому випадку?

    Згідно із Земельним кодексом України громадяни набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

    Розмір земельного податку не залежить від результатів господарської діяльності власників землі та землекористувачів.

    Земельний податок, а також орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності громадянами сплачується рівними частками до 15 серпня і 15 листопада. 
    Враховуючи зазначене, фізичні особи, які мають у власності земельну ділянку, але не використовують її, є платниками податку за землю і повинні сплачувати земельний податок на загальних підставах у визначені законодавством терміни.

 


    Підприємство працює на спрощеній системі оподаткування, одним із видів діяльності - здавання будівель або їх частин в оренду. Чи необхідно підприємству оподатковувати земельні ділянки під зданими в оренду будівлями або їх частинами? 

Суб'єкт малого підприємництва, згідно з Указом Президента України від 03 липня 1998 року № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» не є платником земельного податку та звільняється від сплати цього податку лише за земельні ділянки, що використовуються ним для провадження підприємницької діяльності.

    Отже підприємство – землекористувач - платник єдиного податку, за земельні ділянки під будівлями, спорудами (їх частинами), переданими іншим суб'єктам господарювання, має сплачувати земельний податок на загальних умовах.

 

Книга обліку доходів і витрат підприємця – відповідальність

   Досить часто у приватних підприємців – єдинників виникає питання чи передбачена відповідальність за неведення обліку доходів і витрат та чи потрібно відновлювати записи в Книзі обліку доходів та витрат ф. № 10 за період її неведення ?

Для приватного підприємця - платника єдиного податку порядок ведення Книги обліку доходів і витрат затверджено наказом ДПА України від 29.10.99 р. за № 599 "Про затвердження Свідоцтва про сплату єдиного податку та Порядку його видачі".

Для визначення результатів власної підприємницької діяльності на підставі хронологічного відображення здійснених господарських і фінансових операцій фізичні особи - суб'єкти малого підприємництва, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, ведуть Книгу обліку доходів та витрат (ф. № 10), в якій обов'язковому заповненню підлягають лише графи "період обліку", "витрати на виробництво продукції", "сума виручки (доходу)", "чистий доход".

Згідно Кодексу України про адміністративне № 8073 неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів та витрат суб’єктами господарювання, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отже, якщо платник єдиного податку до початку документальної перевірки самостійно виявляє факт не ведення Книги обліку доходів i витрат та відновлює відповідні записи щодо отриманого доходу за період здійснення підприємницької діяльності на спрощеній системі оподаткування, то відповідальності за ці дії чинним законодавством не передбачено. При цьому, якщо факт не ведення обліку доходів та витрат підтверджується під час перевірки, то до суб’єкта господарювання застосовується адміністративна відповідальність згідно чинного законодавства.

 

 

 

Чи має право приватний підприємець – платник єдиного податку здійснювати реалізацію розчинників уайт-спіриту та керосину без застосування РРО?

   Належність товару до підакцизного встановлюється окремими законодавчими актами.

Перелік таких матеріалів визначено Законом «Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію)» від 11.07.96 р. № 313/96-ВР (зі змінами та доповненнями). До нього включено, зокрема, спеціальні бензини (уайт-спірит та інші), гас (керосин), що відносяться до пально-мастильних матеріалів.

  При цьому відповідно до вимог Указу «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98 спрощена система оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва не поширюється на суб'єктів підприємницької діяльності, які є виробниками підакцизних товарів, здійснюють господарську діяльність, пов'язану з експортом, імпортом та оптовим продажем підакцизних товарів, оптовим і роздрібним продажем підакцизних пально-мастильних матеріалів.

  Водночас ст. 1 Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (зі змінами та доповненнями) установлено норму щодо застосування РРО фізичними особами – суб'єктами підприємницької діяльності або юридичними особами (їх філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами), які здійснюють операції з розрахунків у готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також уповноваженими банками та суб'єктами підприємницької діяльності, які виконують операції з купівлі-продажу іноземної валюти.

  Таким чином, при здійсненні торгівлі пально-мастильними матеріалами (уайт-спіритом, гасом, зрідженим газом) приватний підприємець – платник єдиного податку зобов'язаний перейти на загальну систему оподаткування і здійснювати розрахунки із споживачами за готівку через належним чином зареєстрований РРО або за безготівковим розрахунком через установу банку.

 

Від правосуддя не втечеш!!!

     Відділом податкової міліції ДПІ у Корсунь-Шевченківському районі в ході проведення операції «Розшук» спільно з працівниками служби безпеки України була затримана громадянка «О» яка являлася директором одного із підприємств Корсунщини та відносно якої було порушено кримінальну справу за фактом ухилення від сплати податківв особливо великих розмірах.

Дана особа в період з 2004 по 2010 рік переховувалась від слідства і перебувала у всеукраїнському розшуку. Проведеними оперативно-розшуковими заходами було встановлено, що розшукувана особа переховувалась в місті Дніпропетровськ, і в квітні 2010 року вона була затримана та за рішенням суду взята під варту.

В даний час слідчим відділом податкової міліції ДПА в Черкаській області проводяться необхідні слідчі дії та вживаються заходи направлені на погашення завданих державі збитків.

 

Прес-служба ВПМ ДПІ в Корсунь-Шевченківському районі.

 

Який порядок оподаткування доходів від продажу рухомого та нерухомого майна

    Відповідно до Закону України від 22.05.2003 р. №889-ІV „Про податок з доходів фізичних осіб” при продажу нерухомого та рухомого майна громадяни зобов’язані сплачувати податок з доходів. Порядок оподаткування таких доходів регламентується відповідно ст.11 та 12 зазначеного Закону.

    Дохід від продажу житлового будинку, квартири або частини квартири, кімнати, садового будинку ( включаючи земельну ділянку, на якій розташовано такі об’єкти, а також господарсько – побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці ) площею до 100 кв.м не оподатковується, а в частині, яка припадає на площу, що перевищує 100 кв. м, - оподатковується за ставкою 1% .

    Причому, ця норма діє лише за умови, що продаж такого об’єкта проводиться не частіше одного разу на рік. Якщо ж протягом року продається інший об’єкт нерухомості (наприклад гараж, торгівельне чи складське приміщення), то дохід від його продажу оподатковується за ставкою 5%. За цією ставкою оподатковуватимуть і дохід від продажу об’єкта незавершеного будівництва .

    Дохід визначатимуть виходячи з ціни, записаної в договорі купівлі продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта нерухомого майна, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку .

    Щодо оподаткування доходів від продажу рухомого майна (транспортних засобів) , то при продажу одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля або мотоцикла не частіше одного разу протягом звітного податкового року доходи продавця від зазначених операцій оподатковуватимуть за ставкою 1 % від вартості такого об’єкта за умови сплати суми державного мита до бюджету або суми плати нотаріусу за нотаріальне посвідчення відповідного договору. Податок сплачують до посвідчення договору купівлі продажу будь-яким нотаріусом.

    Відповідно, при продажу іншого рухомого майна або при повторному продажу протягом року вищезазначеного майна доведеться сплачувати 15 % податку з доходів.

 

WayBe

19 травня 2010, 09:47

Теги статті:
податки  транспорт  довіреність  земля  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 1

Сторінка коментарів: 1
lihonespit

19 травня 2010, 10:04

IP: 194.9.36.xxx
Рейтинг: 0
про автомобілі - полный бред. виходить якщо десь загубив квитанції за попередні роки, то плати знову?.. Страна ідіотських законів і порядків.

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [1]

Про що зараз спілкуються:

Rima752
Пишаюсь такими людьми! Українці - сильна нація!!! Слава Україні!!
Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [1]

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Травень
НдПнВтСрЧтПтСб
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"