kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > тато 

Велика Вітчизняна чи друга світова?

Наближається 65-а річниця закінчення 2-ї світової війни. Яким був її початок? Так склалося, що ми добре знаємо про цю війну починаючи з 1941 року. Але для України вона почалася навіть не 1 вересня 39, а в ніч з 13 на 14 березня 1939 р.

Карпатська Україна

На основі рішень Сен-Жерменського мирного договору 1919 р. і Тріанонського мирного договору 1920 р. Закарпаття (Підкарпатська Русь) увійшла до складу Чехо-Словаччини на правах автономії. Але реально статус автономної республіки Закарпаття здобуло лише 8 жовтня 1938 р. Було утворено перший автономний уряд на чолі з А.Бродієм (затверджений центральною владою 11 жовтня 1938 р.). Його 28 жовтня 1938 року замінив А. Волошин. 22 листопада 1938 р. празький парламент ухвалив конституційний закон про автономію Карпатської України, після чого Чехо-Словаччина перетворилася на федеративну державу чехів, словаків і карпатських українців. Рішенням Віденського арбітражу 2 листопада 1938 р. значна частина Карпатської України (Ужгородський, Мукачевський і Севлюський повіти) з містами Ужгород, Мукачево і Берегово були приєднані до Угорщини. За цих умов столицю Карпатської України 10 листопада було перенесено до Хусту.

Для захисту державної незалежності і боротьби з угорськими терористичними формуваннями було створено збройні сили Карпатської України – Організацію Оборони "Карпатська Січ", велику допомогу в створенні якої надала Організація Українських Націоналістів. Уряд А.Волошина активно здійснював заходи, спрямовані на розбудову української держави. Налагоджувалася робота промисловості, транспорту, торгівлі, українізувалась система освіти, видавнича справа, державна адміністрація.

12 лютого 1939 р. відбулись вибори до Сейму Карпатської України, на яких абсолютну більшість голосів виборців (близько 94 %) здобули кандидати Українського Національного Об'єднання. В зв"язку з тим,що Богемія й Моравія були окуповані німцями, ставши "протекторатом", а Словаччина оголосила самостійність, 15 березня 1939 р. Сейм (голова А. Штефан) проголосив повну державну самостійність Карпатської України. Прийнята парламентом конституція Карпатської України (Конституційний закон ч.1), визначила назву держави (Карпатська Україна), державний устрій (президентська республіка), державну мову (українська). Державним прапором та гімном республіки були визнані синьо-жовтий стяг і український національний гімн "Ще не вмерла Україна". Герб – червоний ведмідь на лівому срібному півполі й чотири сині та три золоті смуги у правому півполі та тризуб з хрестом на середньому зубі. Президентом Карпатської України було обрано А. Волошина, який призначив прем'єр-міністром нового уряду суверенної держави Ю. Ревая. Заступником голови сейму (спікера) Карпатської України у 1939 року, референт преси й інформації та зв'язковий з урядом Карпатської України був С. Росоха.

Волошин після проголошення Незалежності відразу ж звернувся з телеграмою особисто до Адольфа Гітлера з проханням про визнання Карпатської України під охороною Рейху та недопущення її захоплення Угорщиною.

Волошин Августин:

"Від імені уряду Карпатської України прошу Вас прийняти до відома проголошення нашої самостійності під охороною Німецького Рейху. Прем'єр-міністр доктор Волошин. Хуст".

Але вранці німецький консул у Хусті порадив українським "не чинити опір угорському вторгненню, бо німецький уряд у цій ситуації не може, на жаль, прийняти Карпатську Україну під протекторат".

В ніч з 13 на 14 березня 1939 р. хортистська Угорщина, за підтримкою гітлерівської Німеччини, розпочала відкриту агресію проти Карпатської України. З перших же годин угорського вторгнення частини Карпатської Січі вели кровопролитні бої з переважаючими силами противника по лінії Ужгород-Мукачево-Берегово-Севлюш. 16 березня 1939 р. зазнавши значних втрат, ворог зумів захопити Хуст, а 18 березня, більша частина території Карпатської України була окупована угорськими військами.

У гірських районах Карпатської України загони "Карпатської Січі" продовжували боротьбу з угорськими регулярними частинами до кінця травня 1939 р... У кінці березня 1939 р. президент республіки А.Волошин і частина уряду на чолі з прем'єром Ю.Реваєм виїхала через Румунію в еміграцію.

Українці в Польщі

Галичина і Волинь була закріплена за Польщею за Ризьким договором1920 року. Утворюється Волинське воєводство з центром у Луцьку. Більшість східної Волині стала частиною Житомирської області УРСР. Офіційне рішення про приєднання Галичини до Польщі Рада Послів Антанти ухвалила 14 березня 1923 р. Згідно з ним, польському уряду пропонувалось надати Галичині права автономії, чого, однак,на відміну від Чехословаччини не було здійснено. Крім того, через 20 років (тобто 1943 року) планувалося повернутися до питання статусу Галичини через референдум.

1919-1939 рр. характеризуються активною полонізацією краю, складним соціально-економічним становищем сільського населення, утисками українського громадсько-політичного життя. Польська колонізація Галичини проводилась за рахунок вихідців з земель етнічної Польщі. У цих умовах розгорнулась активна підпільна боротьба УВО-ОУН, відповіддю на яку було проведення польським урядом пацифікації та інших репресивних заходів. Але навіть у цих умовах українці Галичини розвивали діяльність культурно-освітніх та кооперативних організацій: "Просвіта", "Рідна школа","Сільський господар" тощо – друкували газети: "Український Голос", "Вісти з Лугу","Мета", "Назустріч", "Неділя", "Дажбог", "Жіноча Доля", "Нова Хата", "Діло", "Студентський Шлях", "Просвіта" та інші.

Військова операція проти Польщі була розпочата Німеччиною та Словаччиною 1 вересня 1939 року. У відповідь Велика Британія і Франція, згідно попередніх домовленостей з польським урядом, 3 вересня 1939 року оголосили війну Німеччині, що ознаменувало початок другої світової війни. Протягом семи місяців бойові дії на Західному фронті мали малоактивний, позиційний характер, тому цей етап війни набув назву "Сидячої" або "Дивної війни". Активні бойові дії точились лише на морських комунікаціях.

17 вересня Радянський Союз попри виголошення нейтралітету відкрив другий фронт і окупував східні області Польщі, чим прискорив закінчення війни.

США виголосили свій нейтралітет.

23 жовтня до Мурманська прийшов, перехоплений в Атлантиці "Дойчландом", американський пароплав-рефрижератор "Сіті оф Флінт" з німецькою командою на борту. Це був скандал: США мали всі підстави оголосити СРСР війну чи, принаймні, розірвати всі відносини, але цього не зробили. Взагалі, за домовленістю з Кремлем, німецькі пароплави могли ховатися від англійського флоту у Мурманську, і там у вересні-жовтні зібралося близько 40 німецьких суден, серед яких – один із найбільших і найшвидших трансатлантичних лайнерів "Бремен", здатний швидко перекидати на великі відстані цілі дивізії. У жовтні ж розширюється і розбудовується надана Рейху на Кольському півострові військово-морська база Териберка (на схід від Мурманська), німецька назва "Базис Норд", яка до цього могла приймати тільки підводні човни.

Війна з Польщею тривала трохи більше місяця.

Результатом кампанії став розгром польських збройних сил, евакуація польського уряду і залишків його армії за кордон. Відповідно до секретного доповнення до Договору про ненапад між Німеччиною і Радянським Союзом територія Польщі була поділена між Третім Рейхом та СРСР, а також Словаччиною і Литвою. Остання не приймала безпосередньої участі у війні, але 10 жовтня 1939 року підписала з СРСР Договір про взаємодопомогу, згідно якого литовський уряд дав згоду на дислокацію на своїй території частин Червоної Армії та отримав від Радянського Союзу частину колишніх польських земель – Віленську область.

Під Румунією

Згідно з Сен-Жерменським мирним договором 1919 р. за Румунією було визнано Південну Буковину, а за Севрським мирним договором 1920 р. – і Північну Буковину. Проти таких рішень рішуче протестували офіційні представники ЗУНР, УНР та УСРР. У період румунської окупації Буковини (1918-1940 рр.) були скасовані всі автономні права Буковини, її перетворено на звичайну провінцію Румунії. У 1918-1928 рр. і 1937-1940 рр. тут існував надзвичайний стан. Румунізація краю досягла апогею. Було заборонено вживання української мови, закрито учбові та культурно-просвітницькі заклади, газети та журнали. Українські назви населених пунктів та прізвища змінювали на румунські. Переслідувалась українська церква. Інтереси українського населення Буковини захищала Українська Національна Партія (1927-1938 рр.) на чолі з В.Залозецьким, якій вдалося здобути декілька місць у румунському парламенті. За умов важкого національного, соціального та економічного гноблення на Буковині посилювався національно-визвольний рух українського населення, як легальний так і нелегальний (діяльність УВО – ОУН).

В результаті ультиматуму СРСР до Румунії румунські власті 28.6.1940 залишили Північну Буковину, яка була окупована радянськими військами. Згідно з рішенням Верховної Ради СРСР від 2.8.1940 було утворено Чернівецьку область у складі Української РСР. Після встановлення радянської влади відразу ж розпочалися масові репресії проти національно свідомої частини українського населення. З перших днів радянсько-німецької війни у червні 1941 р. на Буковині була встановлена місцева українська влада, яка відразу ж була ліквідована румунським окупаційним режимом. Румуни утворили концентраційні табори, провели масові судові процеси проти українських діячів, відновили насильницьку румунізацію краю.

УРСР

Найбільша за територією і населенням була окупована російською комуністичною владою Україна за Збручем, формально вона як незалежна держава уклала союзний договір і мала ті ж права, що й Російська Федерація. І на самих початках виглядало так, що в Радянській Україні втіляться віковічні прагнення українського народу і буде, як писав Т. Шевченко, "в своїй хаті своя правда". Почався період українізації.

Політика українізації суперечила великодержавним прагненням ВКП (б), але була вимушена ворожим ставленням до радянської влади з боку населення України, національна свідомість якого зросла за попередні десятиліття, і особливо у висліді національної революції 1917-1920 років, а також загрозою інтервенції Польщі, підтримуваної Антантою. Зважаючи на ці небезпеки (подібні й в інших республіках), ВКП (б) змушена була піти на поступки національним рухам, насамперед українському, і по перших роках відверто великодержавницької політики у низці постанов з'їздів, 4 конференцій визнала остаточність запровадження в школі й адміністрації рідної мови національних республік, при одночасному збільшенні питомої ваги місцевих кадрів у всіх ділянках економіки й культури. У висліді цієї зміни політики Раднарком видав 27 липня 1923 декрет "Про заходи в справі українізації шкільно-виховних і культурно-освітніх установ", за яким українська мова запроваджувалася в усіх типах шкіл з визначеними термінами їх українізації.

Другий декрет, ухвалений ВУЦВК і Раднаркомом УССР 1 серпня 1923, "Про заходи рівноправності мов і про допомогу розвиткові української мови" зобов'язував запроваджувати українську мову на всіх щаблях державного управління. Але обидва ці декрети (хоч ухвалені на підставі постанов XII з'їзду РКП (б) (17-24 квітня 1923), на якому представники національних республік дуже гостро піднесли національне питання) наражалися на опір у самій КП (б) У, де на ті часи українці становили меншість (КП (б) У тоді складалася в переважній більшості з росіян й осіб інших національностей, байдужих, а то й ворожих українській культурі). Інтенсивніша українізація почалася щойно з 1925, коли під тиском української частини КП (б) У були усунені з постів секретарів її ЦК Е. Квірінґ і Д. Лебедь, які доти одверто виступали проти будь-яких поступок українській культурі. У квітні 1925 ЦК КП (б) У ухвалив резолюцію про українізацію, в якій було зазначено, що "справа зміцнення союзу робітничого класу з селянством і зміцнення диктатури пролетаріату на Україні вимагає напруження ком. сил усієї партії для опанування української мови та українізації..." 30 квітня 1925 ВУЦВК і Раднарком УССР ухвалили спільну постанову про заходи щодо термінового проведення повної українізації радянського апарату, а пленум ЦК КП (б) У 30 травня – резолюцію на українізацію партійного та проф. апарату і радянських установ. Головну роль у подальшому здійсненні українізації відігравав Народний комісаріат освіти (якому тоді підпорядковувались й усі ділянки культури), очолений до 1926 О. Шумським, а після його усунення М. Скрипником

Українізація весь час наражалася на ворожий опір російських великодержавних шовіністів в Україні (діяльність пролеткультів, опір українізації державного апарату, преси тощо), підтримуваних московською й ленінградською пресою й особливо наполегливими україножерами на високих посадах (Ю. Ларін, В. Ваганян й ін.). Але й більшість КП (б) У була байдужа, а то й ворожа українізація, тільки "тоненька плівка українців-комуністів плавала на поверхні бурхливого потоку культурного українського відродження" (О. Шумський); серед цих останніх особливо активними у запровадженні українізації були колишні боротьбісти (див. Українська Партія Соціалістів-Революціонерів-Боротьбістів (комуністів)), М. Хвильовий та М. Скрипник з їхніми послідовниками. Велику роль у здійсненні українізації відіграли українці із західноукраїнських земель, які залишилися в УССР після поразки української революції 1917-1920 років, або приїхали (переважно з Галичини) пізніше, гнані, з одного боку, антиукраїнською політикою поверсальської Польщі, а з другого – натхнені вірою у відродження суверенної України в тодішній УССР.

Це відродження було пов'язано з тим, що українські митці навіть за умов замовчування й заборони (пригадаймо Емський указ) створили тексти, гідні світового поціновування (П. Куліш, І. Франко, М. Коцюбинський), з довгоочікуваним набуттям Україною своєї державності, з датою українізації та різнобічних свобод, обіцяних революціями 1905-1917 рр.

Вийшовши в масі своїй з нижчих верств населення (службовці, різночинці, священики, робітники, селяни), нове покоління української еліти часто не мало можливості здобути систематичну освіту через війну, голод та необхідність заробляти насущний хліб. Але, працюючи "на грані", намагаючись використати всяку можливість ознайомитися із світовою культурою, розправити віками скуті крила творчості, вони просякалися найсучаснішими тенденціями і творили дійсно актуальне мистецтво.

Москва пильно стежила за процесом культурного відродження України і, боячися зміцнення тенденцій до її усамостійнення, почала гальмувати українізацію уже на самих її початках: лист 1926 Й. Сталіна до Л. Кагановича з попередженням проти ухилу М. Хвильового, який кинув гасло "геть від Москви" і жадав повної українізації пролетаріату; того ж року усунення О. Шумського з України; 1928-1929 ліквідація літературних організацій ВАПЛІТЕ і Ланка-МАРС, пізніше журнал "Літературний Ярмарок" і "Пролітфронт", переслідування неокласиків; ліквідація УАПЦ, розгром Української Академії Наук; заслання М. Грушевського до Москви (1931) тощо. Остаточно українізація була припинена з призначенням у січні 1933 П. Постишева секретарем ЦК КП (б) У. Протягом 1933-1934 у постишевському терорі усі діячі українізації були ліквідовані або заподіяли собі смерть (М. Хвильовий, М. Скрипник й ін.), і відтоді почалася русифікація.

Кульмінацією дій радянського репресивного режиму стало 3 листопада 1937 року. Тоді, "на честь 20-ї річниці Великого Жовтня" у Соловецькому таборі особливого призначення за вироком Трійки розстріляний Лесь Курбас. У списку "українських буржуазних націоналістів", розстріляних 3 листопада також були Микола Куліш, Матвій Яворський, Володимир Чеховський, Валер'ян Підмогильний, Павло Филипович, Валер'ян Поліщук, Григорій Епік, Мирослав Ірчан, Марко Вороний, Михайло Козоріс, Олекса Слісаренко, Михайло Яловий та інші. Загалом, в один день за рішенням несудових органів, було страчено понад 100 осіб представників української інтелігенції – цвіту української нації.

Щоб остаточно знищити національний дух, деукраїнізувати націю, перетворити її в спільноту безвольних рабів, Москва вдалася до нечуваного в історії людства злочину – масового вбивства людей голодом.

Голодомо?р 1932-1933 років – масовий голод у 1932-1933 роках, що призвів до значних людських втрат в сільській місцевості на території Української РСР (землі сучасної України за виключенням семи західних областей, Криму та Південної Бессарабії) та Кубані, переважну більшість населення якої становили українці. Викликаний свідомими і ціленапрямленими заходами вищого керівництва Радянського Союзу і Української РСР на чолі зі Сталіним з придушення етнічних українців, зокрема, селянства.

У дослідженнях Джеймса Мейса та Роберта Конквеста автори доводять, що Голодомор відповідає загальноприйнятому визначенню геноциду. 24 країни офіційно визнали Голодомор геноцидом українського народу. Згідно соціологічного опитування, проведеного у 2010 році, 60% громадян України вважають Голодомор геноцидо. У 2003 році Український парламент назвав, а у 2006 – офіційно визнав Голодомор геноцидом українського народу. В 2010 році судовим розглядом завершилася кримінальна справа за фактом здійснення злочину геноциду; безпосередньо винними суд визнав сім вищих керівників СРСР та УРСР, і констатував, що загальна кількість людських втрат від Голодомору складає 10 мільйонів 63 тисячі осіб

Для виявлення причин Голодомору необхідно вивчати та порівнювати величезну кількість документів, адже, як зазначають дослідники, у організаторів Голодомору не було ніяких причин документувати (а тим більше оприлюднювати) свою мету. Результати такого аналізу свідчать, що причиною голодомору стала політика сталінського режиму одночасно щодо українців, як нації, та щодо селян, як класу. Головною метою організації штучного голоду був підрив соціальної бази опору селян проти комуністичної влади для забезпечення тотального контролю з боку держави за всіма верствами населення (з огляду на те, що, як тоді вважалося, міський пролетаріат не створює проблем щодо його контролю).

Селяни, з їх способом господарювання, заснованим на приватній власності, в той час становили серйозну загрозу новій радянській владі і були головним джерелом небезпеки. На території Київщини, Уманщини, Черкащини, Вінниччини, Чернігівщини, Харківщини, Дніпропетровщини, Одещини, Луганщини у 1920-х – 1930-х роках тривала справжня селянська війна. Її елементами були зв'язки з петлюрівською еміграцією, поставками зброї через кордон (тоді з Галичини), планом всеукраїнського повстання проти більшовиків, вбивствами і залякуваннями представників радянської влади на місцях.

Документи ГПУ свідчать, що наприкінці 1920-х – на початку 1930-х стався новий виток повстансько-партизанської боротьби проти "московської комуни". Тоді вже виросло нове покоління українських селян, які не пам'ятали життя за часів Російської імперії, не були учасниками Першої світової війни. Є свідчення про створення у 1931-1932 роках партизанських селянських загонів. Тільки за даними ГПУ, від 20 лютого до 2 квітня 1930 року в Україні відбулося 1716 масових виступів, з яких 15 кваліфікувалися "як широкі збройні повстання проти радянської влади". Вони об'єднували до двох тисяч людей, і відбувалися під гаслами: "Верніть нам Петлюру!", "Дайте другу державу!", "Хай живе самостійна Україна!", "Геть СРСР!", "Давайте завойовувати іншу свободу, геть комуну!". В ті часи люди організовувалися як могли, були навіть кінні загони. Зброєю були вила, лопати, сокири. Натовпи селян зі співом "Ще не вмерла Україна" ліквідовували місцеві органи влади. Партійці і комсомольці втікали. Радянська влада переживала важкі часи. Наприклад, велика, авторитетна родина Кривоносів у селі коло міста Шостки (Сумщина) не пускала у своє село радянську владу до 1932 року.

Радянська влада зацікавилася статистикою у 1926 р. Відгриміли російсько-японська й перша світова війни, позаду залишилися криваві громадянські протистояння, до яких закликали більшовики (відоме гасло В.Леніна: "Перетворимо війну імперіалістичну на війну громадянську!"), голод 1921-1922 рр. НЕП ось-ось зміниться сталінським "великим переломом"... Українців тепер 35,8 млн., росіян – 79,7 млн. Приріст українського населення все ще досить значний – навіть попри те, що змінилися кордони держави: після 1917 р. здобули державність Фінляндія та Польща, на сході якої кількісно домінували якраз українці.

Всесоюзний перепис проводився і в 1939 р., проте дані його не публікувалися. Очевидно, картина, яка поставала за цифрами, була надто моторошною.

Наступний перепис в СРСР проведено тільки 1959 року. І тут ми бачимо вражаючу картину: кількість українців за 33 роки (з яких 27 належить сталінській добі) зросла всього на 1,5 млн. Їх тепер 37,3 млн., тоді як чисельність росіян в СРСР зросла до 114,1 млн! Динаміка росту відповідно: 4,1%- і 56,9%! Ще трагічніше співвідносяться ці ж 4,1% з 47,3% приросту українського населення в 1926 році! І це при тому, що на зламі 1930-1940-х рр. Україна отримала значне "вливання" українського люду внаслідок входження до її складу Галичини, Закарпаття й Буковини, – а це близько 6 млн.чоловік.

Ось які наслідки мав для нас голодомор і свавільні комуністичні репресії!

Такою Україна вступила в другу світову війну.

А тепер щодо теми нашої статті. Вітчизняна війна.

Поняття "Вітчизна" позначає країну предків (батьків) людини, а також часто містить емоційний підтекст, що має на увазі, що деякі відчувають до батьківщини особливе, сакральне почуття, яке поєднує любов і почуття обов'язку (патріотизм).

Українці сентиментальні, і для них Батьківщина-Вітчизна, Україна – багато важить. Це коли йдеться про країну. Але держава не завжди тотожна країні. Більше того, буває й так, що держава вороже налаштована, старається знищити ту країну, на території якої вона перебуває. Країні Україна не щастило з державами, яких вона годувала. Вони намагалися її ополячити, зрумунщити, зрусифікувати. Забороняли мову, культуру, нав"язували чуже. Чи могли українці любити такі держави і чи мали вони обов"язок захищати їх від інших держав? Чи була гріхом надія на те, що та, інша держава буде краща?

Нарешті ми маємо своє, рідне, не лише країну, а й державу Україну.

Чи маємо?

http://narodna.pravda.com.ua/nation/4bdf082586acf/

тато

6 травня 2010, 17:33

Теги статті:
Велика   Вітчизняна   світова  війна  
Голосів:
6
24

Всього коментарів: 56

Сторінка коментарів: 1
WayBe

6 травня 2010, 17:38

IP: 194.9.36.xxx
Рейтинг: 1
Дещо про війну в Каневі з книги "Канів у ІІ Світовій війні" Івана Буренка:

"...Канів почав воювати з перших днів війни. Вже на другий день війни фашистськi лiтаки скидали бомби на канівський стратегічний залiзничний мiст, єдиний на території від Києва до Черкас. Цей міст відігравав визначну роль у житті Канева: у 1933 році люди з навколишніх сіл і міста під час його побудови спасалися від голодомору; по ньому в липні – серпні 1941 року успішно переправлялись війська 26 армії; до нього пробивалися війська і евакуйовані сподіваючись перебратися на лівий берег; під час відбудови міст спасав молодь Канева від наборів до Німеччини.

Тож до війни Канів був провінційним, спокійним і тихим містечком, у якому було три колгоспи, працювала селищна Рада. Його жителі працювали на підприємствах міста, залізниці, в рибгоспі та в колгоспах, турбувалися про свій добробут, ростили дітей. Це був райський куточок. У місті, оточеному лісами, було чисте повітря, в численних озерах та в Дніпрі було багато риби, а на базарах – дешевої сільськогосподарської продукції із навколишніх сіл. І раптом усе змінилося. Війна жахом нависла над кожною сім’єю. Постійна мобілізація чоловіків, щоденні нальоти авіації, постріли зеніток та бомбування мосту перетворили спокійне місто у фронтове.

На сьогодні у Каневі невідома кількість тих, які пішли на фронт. Можна лише приблизно вияснити загальну кількість: з початку війни у Каневі почалася поголовна мобілізація чоловіків, дехто навіть з випуску двох шкіл Канева (1-ї та 2-ї школи) 1941 року добровільно пішли на фронт. Із 16 тис. довоєнного населення були призвані усі чоловіки призивного віку від 21 до 60 років.

Давайте поміркуємо. Якщо врахувати, що половина населення складається з жінок і дітей (8 тис.), відкинути старих людей (четверта частина, близько 2 тис.), евакуйованих і частину єврейського населення, яке виїхало з міста вглиб країни – з Канева на фронт пішло близько 4 - 6 тис. чоловік. Ті, що залишилися, були в ополченні, де вивчали військову справу, вчилися стріляти, слухали лекції по протиповітряній обороні, охороняли вулиці, підприємства та установи, укріплювали місто, слідкували за порядком, охороняли і відновлювали міст, переправи, ловили шпигунів та працювали на підприємствах. "
Oscar

6 травня 2010, 18:10

IP: 94.178.236.xxx
Рейтинг: 0
>Яким був її початок?
Oscar

6 травня 2010, 18:10

IP: 94.178.236.xxx
Рейтинг: 0
>Яким був її початок?
Oscar
6 травня 2010, 18:10

IP: 94.178.236.xxx
Рейтинг: 0
>Яким був її початок?
тато

6 травня 2010, 18:39

IP: 94.178.228.xxx
Рейтинг: -1
Панове, не треба мені допомагати редагувати мої статті,будь-ласочка.
Дякую - за розуміння!
WayBe

6 травня 2010, 20:02

IP: 95.132.223.xxx
Рейтинг: 0
тато, вибачаюсь.
Не допускайте велетенських статей з одного абзацу :)
kalimaha

6 травня 2010, 20:15

IP: 94.179.222.xxx
Рейтинг: 0
Назва «Велика Вітчизняна Війна» придумана в СССР для того, щоб не говорити про Другу Світову Війну, яка почалася за 2 роки до 1941 спільно Сталіним і Гітлером. Секретний протокол 1939 року („пакт Молотова-Рібентропа”) припускав напад СССР і нацистської Німеччини на мирні країни Європи і розподіл сфер впливу.
Головним союзником Гітлера до 1941 року був Совєтський Союз! Навчання офіцерів вермахта в СССР, успішне співробітництво між собою НКВД і гестапо, нафта, зерно, марганцева руда, бавовна і фосфати, сотнями тисяч, а іноді й мільйонами тонн СССР поставив нацистам з 1939 по 1941 рік. Вожді СССР на банкетах вимовляли тости за здоров'я „великого фюрера, якого любить німецький народ”.
Апофеозом дружби соціалістичних режимів Сталіна і Гітлера став спільний військовий парад в Бресті під командуванням Кривошєїна і Гудеріана. До нападу Німеччини СССР був її кращим другом і посібником нацизму в Європі.

(Напад на Польщу)

(напад на Фінляндію)


Ця „перемога” далася жахливою ціною — жодна армія світу не зазнавала у війнах таких втрат. Тоталітарний совєтський режим не беріг своїх солдатів, кидаючи їх у м'ясорубку війни без ліку.

8 травня європейські країни відзначають День Пам’яті та вшанування усіх жертв Другої світової війни. Хай цей день буде днем молитви і мовчання, пам’яті усіх жертв Другої світової війни. Хай цього дня буде проявлена турбота про людей-ветеранів похилого віку. Хай цей день буде днем очищенням нашої пам’яті про війну від ідеологічних міфів, відзначити перемогу над нацизмом, згадати про злочини комунізму та усіх тоталітарних режимів.

тато

6 травня 2010, 20:19

IP: 94.178.244.xxx
Рейтинг: 0
WayBe - ОК:)
Haydamaka

6 травня 2010, 21:26

IP: 94.178.250.xxx
Рейтинг: 0
Згадаємо ГЕРОЇВ -
Haydamaka

7 травня 2010, 07:32

IP: 94.178.252.xxx
Рейтинг: 0
Haydamaka

7 травня 2010, 10:08

IP: 94.178.243.xxx
Рейтинг: 0
Дуже добра й правдива стаття.Можна сказати – хрестоматійна.Оце і є та Україна, яку ми маємо, історію якої повинні знати, пам’ятати й шанувати. Іншої України в нас не було, та й не буде…
От тільки сумно, що й досі одних героїв ми вшановуємо аж понад усе(хоча по правді – лише на ювілеї згадуємо), а про інших, навіть, не хочемо й слухати…Але, це ж усе – людські долі, що жили, мріяли, кохали, любили , сподівались…
Та, кому це цікаво, коли треба “робити” політику…
Олекса

7 травня 2010, 11:48

IP: 94.153.224.xxx
Рейтинг: 0
А бувають і такі "ветерани". Відео - http://city.kr.ua/2009-11-02-19-22-55/1356-svoboda-zirvala-pres-konferentsiju-video
esteewhy

7 травня 2010, 12:26

IP: 94.154.200.xxx
Рейтинг: 0
@WayBe

Можна детальніше про книгу "Канів у ІІ Світовій війні" ? Це місцевий самвидав? Чи є там ілюстрації?

Узагалі, що відомо товариству на тему міжвоєнного Канева, зокрема кінця 30-хх?

По-ідеї, мусить бути багато фотодокументів. Особливо цікавить залізниця, її будівництво, станція. Чим її будували? Судячи з масштабів робіт там мала бути передова для свого часу техніка.

Селяни навколишніх сіл згадують, що діди-батьки були сотниками на будівництві насипу, але в деталі не особливо вдаються.

Підсумовуючи літературні джерела, от що маємо:

-- "Доле моя, Канівщино" Зелененка -- тоненька ілюстрована книжечка, містить цікаву хронологію подій 20-го століття. (Відсканована і викладена на from.kiev.ua/kaniwiki)

-- "Струмки могутньої ріки" діда Сорокопуда -- солідна біографічна підбірка, але, як завжди у цього автора, дещо патетичної тональності.

-- "Енциклопедія міст і сіл", відповідна стаття того ж І. Сорокопуда, але акценти на 60-хх роках 20-го ст.

Попри начебто непогане висвітлення подій 2-ї світової, зокрема дій БП56 влітку 1941, я так і не зустрів ніде елементарної довідки: де загинув бронепоїзд? З деяких непрямих вказівок можно здогадуватись, що це десь по течії Лимарки між сучасним Славутичем та шлюзом.
тато

7 травня 2010, 14:00

IP: 94.178.225.xxx
Рейтинг: 1
На жаль, Oleksa, не кожну енкаведистську наволоч дістала партизанська куля: іще пердить воно, й смердить...
WayBe

7 травня 2010, 14:28

IP: 194.9.36.xxx
Рейтинг: 1
esteewhy
Книга мого батька вийшла 5 травня 2010 року. Написання книги зайняло 8 років.

Видавництво "Аетерно", Черкаси; друк - Київ, типографія "ФастДрук"; вичитка - наша та видавництва, макет - мій.

150 листів (300 сторінок), з них 30 сторінок з фотоматеріалами. Чорно-біла.
Близько двух третин книги зайняли розповіді місцевих очевидців (а це саме цікаве).
Тираж книг всього 100 шт. Видавали на власні кошти.

Коштує 75 гривен, можеш замовити у мене.
Навіть з підписом автора ;)

Телефонуй (096) 9991699

PS. У наступному номері "Дніпрової Зірки" з'явиться стаття про книгу, відслідковуй.
Apple

7 травня 2010, 15:29

IP: 95.132.221.xxx
Рейтинг: -1
А можно книгу в электронном виде под одной из разновидностей лицензии [http://ru.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons]Creative Commons[/url]? :-)
Apple

7 травня 2010, 15:30

IP: 95.132.221.xxx
Рейтинг: 0
Блин. Creative Commons.
esteewhy

7 травня 2010, 22:39

IP: 94.154.200.xxx
Рейтинг: 0
@WayBe

Супер! Значить збираю 75UAH, їду в Канів у НД і відразу ж зателефоную, нормально?

PS: 100 прим. -- це нова цифра в національному книгодрукуванні ))
WayBe

8 травня 2010, 09:59

IP: 95.132.23.xxx
Рейтинг: -1
esteewhy, добре!
100*75= ?
Дорогувато книги випускати, загалом.
КОКА

9 травня 2010, 10:07

IP: 89.235.250.xxx
Рейтинг: 0
По всей Европе проходят памятные церемонии в честь Дня Победы над фашизмом.С ПРАЗДНИКОМ!!! всех помнящих и адекватных!!!!
kalimaha

9 травня 2010, 14:49

IP: 94.179.242.xxx
Рейтинг: 1

alisa
9 травня 2010, 16:54

IP: 194.9.36.xxx
Рейтинг: 0
kalimaha,носіть свою. як носову хустину. і людям не показуйте.Достали ви, колабораціоністи.
Poman

10 травня 2010, 03:40

IP: 94.179.227.xxx
Рейтинг: 0
Є така думка, що георгієвська стрічка новий символ російських патріотів. Назва "георгієвська стрічка" в часи війни в Червоній Армії було відсутнє. Її тодішня назва "Стрічка Ордену Слави".
Haydamaka

10 травня 2010, 07:50

IP: 94.178.240.xxx
Рейтинг: 1

Друзі, помаранчево-чорні стрічки - це не символ футбольного клубу „Шахтар”, хоч кольори і співпадають. Це не символ якоїсь політичної організації - „Партії регіонів” чи „Нашої України”.

Право носити орденську стрічку можна заробити тільки на полі бою. Знайте, що ані Орден Слави, ані Георгієвський хрест у мирні часи не давали, а отже ваші діди та прадіди за цю стрічку платити власною кров'ю. Тому не варто в'язати її на себе. Адже вам не отримати таких нагород - і слава Богу! - тож майте совість і поважайте мертвих!(докладніше - http://banderivets.org.ua/?page=pages/zmistd0/201005/article01)

p.s. ALISA, то може Ви вже "союз нерушимый" співаєте?
alisa
10 травня 2010, 09:42

IP: 194.9.36.xxx
Рейтинг: 0
Haydamaka,лифт вниз не поднимает.
Haydamaka

10 травня 2010, 10:02

IP: 94.178.232.xxx
Рейтинг: 0
Насправді, в цьому світі все відносно, ALISA)))
Олекса

10 травня 2010, 11:01

IP: 94.153.224.xxx
Рейтинг: 0
аlisa (написала) - носіть свою. як носову хустину. і людям не показуйте.Достали ви, колабораціоністи.

Що означає слово колабораціоністи? В укр. мові є багато слів якими можна було б замінити це — колаб..... Чи ти хочеш всих запутати? ( путати - накинути пута; закабалити; підкорити собі), слова велиика сила, так? А взагалі порада — меньше читай наніч Леніна і Маркса бо то є сатанізм.
alisa
10 травня 2010, 16:51

IP: 194.9.36.xxx
Рейтинг: 1
Маркс і Ленін для мене не герої. Але солдати Радянської армії, які зупинили фашизм (на жаль, знищити його не можна - це чума), так от вони - герої.Знаєте, можна час від часу нагадувати людям про роботу залоз внутрішньої секреції, а можна - про героїзм і благородство.Я- на боці тих,для кого ветерани Великої Вітчизняної - герої.
kalimaha

10 травня 2010, 21:15

IP: 94.179.223.xxx
Рейтинг: 0
kalimaha,носіть свою. як носову хустину. і людям не показуйте. Достали ви, колабораціоністи.
Вельмишановна ALISA Гео?ргиївська стрічка - двоколірна стрічка до ордена Святого Георгія (вища військова нагорода Російської імперії. В більш широкому сенсі - великий комплекс відзнак офіцерів, нижніх чинів і військових підрозділів. Заснований імператрицею Катериною II 26 листопада (7 грудня) 1769 на честь Святого Георгія для відзнаки офіцерів за заслуги на полі бою), Георгіївського хреста (1807), Георгіївської медалі (1913). Також георгіївські стрічки на безкозирці носили матроси гвардійського екіпажа корабля, нагородженого Георгіївським прапором.

Стрічка з деякими змінами ввійшла в радянську нагородну систему за назвою "Гвардійської стрічки" як особливого знака відмінності. У період СРСР гвардійська стрічка використовувалася при оформленні колодки ордена Слави й медалі "За перемогу над Німеччиною". Крім того, зображення гвардійської стрічки розміщалося на прапорах гвардійських військових частин і кораблів.
З 2000 року орден Святого Георгія — військова нагорода Російської Федерації.
Це нагорода іншої держави, якщо Ви є українкою і громадянкою України, то поважайте себе, якщо ні то поважайте народ який живе тут і має право носити своє а не російське, американське, англійське, німецьке і т. п. Кожна людина яка поважає себе як особистість, поважає інших. Я не маю права носити нагороду іншої держави та і не хочу, бо маю на те право.
Коллаборація - процес спільної діяльності, наприклад в інтелектуальній сфері, двох і більш людей або організацій для досягнення спільних цілей, при яких відбувається обмін знаннями, навчання й досягнення згоди. Як правило, цей процес вимагає наявності керівного органа, при цьому форма керівництва може бути й громадською при співробітництві рівноправних членів децентралізованого співтовариства. Уважається, що учасники коллаборації можуть одержати більше можливостей досягнення успіху в умовах конкуренції за обмежені ресурси. Коллаборація може мати місце і при протилежності цілей, але в цьому контексті дане поняття використовується рідко.
mailk

11 травня 2010, 07:53

IP: 80.179.12.xxx
Рейтинг: 0
во "свобода" прямо секта какая-то.всего на сайте их пятеро,но зомбируют как доктор геббельс.

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"