kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > LUS 

«В інтересах громади тепер відновлення і діяльність підприємств, розташованих на їхній території», – зауважують фахівці

Одним із важливих чинників побудови демократичної держави є фінансова незалежність органів місцевого самоврядування. Надавши свободу дій у розв’язанні фінансових питань органам місцевого самоврядування, держава гарантує успішний розвиток і процвітання економіки. Наскільки це правильно і чи впораються з такими змінами місцеві бюджети – відповіді компетентних осіб.

За словами народного депутата від Черкащини Миколи Томенка, про що пише Ера медіа, останньої версії державного бюджету  народні депутати не бачили. І те, що бюджет прийнято швидко,  призвело до ряду неузгодженостей. Скажімо, з повноваженнями, переданими до місцевого самоврядування, уряд не надав роз’яснення. Наприклад, в місцеві бюджети закладено харчування дітей-чорнобильців. Виникає проблема в проведенні тендерів. На цю процедуру потрібно близько 2 місяців

– Це означає, що Міністерство соціальної політики повинно забезпечити січень-лютий, а з березня вже ви будете платити. Це і  харчування дітей в школах. Так само Міністерство освіти не роз’яснило, як на місцевому рівні прохарчувати дітей в школах, поки не провели тендер. Є маса роз’яснень, які Кабмін вже давно мусив зробити, – пояснює Микола Томенко. – Як реалізувати фінансування, харчування, забезпечення, щоб по дорозі не кралося? Тут законом вже не врегулюєш, це на практиці треба врегулювати. Ми зробили добру справу, бо ми збільшили відповідальність за різного роду зловживання в цій системі координат.

 Голова черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко обласний бюджет називає соціально орієнтованим. Про це пише procherk.info.

– Наприклад, зменшено нормативи відрахувань до обласного бюджету податку на доходи фізичних осіб із 25 до 15%, – пояснює Юрій Ткаченко. – Водночас за обласним бюджетом закріплено 10% податку на прибуток підприємств приватного сектора економіки (додатково надійде 33 млн грн). Також розширено джерела надходжень загального фонду шляхом передання зі спеціального фонду екологічного податку та збільшено норматив його відрахування із 10% до 55%. Запроваджені, приміром, і нові види трансфертів, а саме: базова дотація, освітня субвенція, субвенція на підготовку робітничих кадрів, медична субвенція тощо.

Обласний бюджет-2015 збалансований за доходами та видатками.

 Душейко

Петро Душейко, засновник корпорації «Дніпро»:

  • За результатами законодавчих змін проголошений Урядом курс на децентралізацію влади виявився фікцією. Основний бюджетоутворюючий податок від доходів фізичних осіб забрали з місцевих бюджетів, повернувши лише його частину.  Залишилося єдине стабільне джерело наповнення сільського бюджету – плата за землю. Але небезпека полягає не в тім, що до місцевих бюджетів зменшено надходження. У результаті таких змін зруйновано зв’язок між сільськими радами і підприємствами, які працюють на їх території.

Ще одна втрата громади – з державного бюджету забрали видатки на харчування дітей у школі. На мою думку, це велика дурниця, адже державний бюджет на цьому не зекономить великих коштів, а діти втратять багато. Бо не кожна сільська  сім’я сьогодні може щодня заплатити за повноцінне харчування своєї дитини в школі. А для молодого організму з’їсти в обід тарілку гарячого супу – це насамперед потурбуватися  про здоров’я. І якщо наше товариство раніше харчувало учнів 5-11 класів безкоштовно, то в умовах нового бюджету ми змушені на 50% збільшити видатки.

Я людина, яка свого часу трохи працювала у парламенті, тому знаю, як розподіляється державний бюджет. Розумію, що субвенцію можуть дати, а можуть передумати. Тому ті ж сільські бюджети не повинні особливо надіятися  на кошти, передбачені субвенціями.

Якщо ж говорити про державний бюджет в цілому, то з нього зникли статті про підтримку тваринництва. Такі зміни не сприятливі для нас як для  аграріїв. Фактично сьогодні вже  немає дотацій на сільське господарство.

У повітрі висить і питання про реєстрацію земельних паїв. Досі людям доводиться вистоювати величезні черги, щоб оформити  пай. Треба щоб первинно укладений договір реєструвався в сільській раді, а не передбачав проходження численних кабінетів. Хоча нововведення вже передбачають значне скорочення перевіряючих установ.

Треба, щоб фіскальна служба разом із казначейством визначились, які податки повинні залишитись в місцевому бюджеті, а які підійматися нагору. Поки що основна частина податків, як і раніше, знову надходить у  центр, повертаючись на місця у вигляді субвенцій.

Наталя Старікова1

Наталя Старікова, голова громадської організації «Об’днання територіальних громад», депутат обласної ради:

  • Конституційна реформа і зокрема децентралізації – це той фундамент, на якому будуються основні законодавчі зміни в державі. У результаті останніх змін у законодавстві у місцевих громад з’явилася  можливість отримувати надходження від підприємств, що працюють на їхній території.

Але проблема полягає в тому, що значна частина підприємств, що працюють на території Черкаської області, не зареєстровані за місцем розташування, тому й сплачуватимуть  податки на прибутки  в чужий бюджет. Серед таких за межами Черкаської області зареєстровано зокрема  «Хімволокно» та завод «Богдан». За ініціативи ГО «Об’єднання територіальних громад» вже направлено запит до податкової адміністрації для  оприлюднення всіх підприємств, які працюють на Черкащині, а  зареєстровані в іншій області.

Проте якщо говорити про можливості, то в інтересах самої громади тепер відновлення  й непрацюючих підприємств, що розташовані в межах області. Хочу навести кілька прикладів. До мене як до депутата обласної ради звернулися представники громади Кам’янщини. На території їхнього району розташовано три потужні підприємства, які, на жаль, не працюють, відповідно, і не сплачують податки. Серед них англійське підприємство «Чиста енергія», Кам’янський та Косарський спиртовий заводи.

«Чиста енергія»  вже три роки сплачує податок за оренду землі, але так і не розпочавши своєї діяльності. Це англійське підприємство, яке займатиметься видобутком сонячної енергії. У подібні проекти по всій Україні компанія вклала 800 млн доларів. Не знаю, скільки точно міг би отримати бюджет Кам’янського району, думаю, не один мільйон.

Якщо говорити про Косарський спиртовий завод, то воно майже готове до роботи. Залишилося лише забезпечити його сировиною та отримати дозволи на виробничу діяльність. Якщо підприємство працюватиме на повну потужність, то район отримає додаткові робочі місця. З’явиться ще один ринок збуту для сільськогосподарських підприємств, адже спиртозавод прийматиме зерно на переробку. Відходи спирто-горілчаного виробництва  можуть використовуватися для годівлі скота, що дасть змогу збільшити поголів’я ВРХ та свиней, сприяючи цим самим розвиткові тваринництва в районі. В результаті діяльності підприємства районний бюджет може отримати мільйони гривень надходжень.

Окремо хочу наголосити на тому, що в тій же Кам’янці вже бракує дохідної частини бюджету. 80% нерухомого майна в сільській місцевості не задекларовано, тому неможливо вимагати з нього податок. Подібні питання виникають в кожному районному чи сільському бюджеті.

Якщо говорити про податок на доходи фізичних осіб, то він у цьогорічному бюджеті  зменшений. Тому кожному, хто отримує зарплату в конвертах, треба зайняти принципову позицію і відмовитися від тіньової зарплати. Тільки таким чином треба починати боротися з непрозорим оподаткуванням.

Приємно, що обласний бюджет бере на себе забезпечення в обласних комунальних закладах реабілітацію військових, які повертаються із зони АТО.

Тимофієв

Сергій Тимофієв, голова Смілянської райдержадміністрації:

  • Проблема наповнюваності районного бюджету в умовах нового законодавства існує і на Смілянщині. За моєї ініціативи створено робочу комісію для атестації і завантаження робочих місць, куди ввійдуть представники сільських рад та  інші фахівці. Потрібно перевірити насамперед ті підприємства, які саботують роботу.

Одне з таких – Смілянська холодня, яка бере сировину з-за кордону. Ще одне підприємство – Смілянський електромеханічний завод, на якому 1500 працюючих. Але проблема в тому, що власник підприємства саботує роботу і не бажає працювати з Україною. Через це район недоотримує значних коштів. Якщо зараз кардинально не змінити ситуацію, то далі рухатися не зможемо. Тому вважаю, що зміни в бюджетному законодавстві доречні, але ще треба багато працювати, щоб досягти результатів.

Скажімо, в цьогорічному бюджеті збільшено видатки на медицину, але коштів все одно катастрофічно бракує. Звісно, що  зарплати медикам ми виплатили, але на галузь як таку  коштів недостатньо.  Приміром, на  Смілянську лікарню на рік передбачено 90 комплектів постільної білизни. Можна тільки уявити, що буде з нею до кінця року, якщо після кожного хворого постільну білизну вижарюють. А як можна забезпечити харчування на 5 гривень?

Тому для отримання високоякісних медичних послуг, потрібно реформувати всю систему, скажімо, ввівши ту ж страхову медицину. Треба шукати, де з решета тече вода, щоб залатати всі дірки. Адже, на тому ж ринку стоять близько 70% непрацевлаштованих громадян, а це теж колосальні втрати бюджету. Чому це питання ніхто не вирішує?

LUS

1 лютого 2015, 13:23

Теги статті:
Увага!!!  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"