kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Навчання 

АБІТУРІЄНТИ-2010 ЗМОЖУТЬ ПОДАВАТИ ДОКУМЕНТИ ЛИШЕ У 5 ВУЗІВ

Про радикальні зміни у правилах вступу, що чекають на цьогорічних абітурієнтів, під час прес-конференції у Черкаському прес-клубі розповіли ректор Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Анатолій Кузьмінський та директор Черкаського Інституту Міжрегіональної Академії управління персоналом та Черкаського кооперативного економіко-правового колледжу, голова ради ректорів та директорів ВНЗ 1-2 рівня акредитації області Микола Зажирко. Цьогорічних абітурієнтів може чекати чимало змін – на переконання ректорів, загалом позитивних. Хоча наразі усі зміни існують лише у проектах, найімовірніше – переконані ректори -  їх все-таки встигнуть затвердити до початку цьогорічної вступної кампанії.

- Цього  року абітурієнти здаватимуть не два, а три сертифікати. Кількість набраних балів підсумовуватиметься (максимально можлива кількість – 600 балів - по 200 за кожен тест), до них додаватиметься середній бал з атестату, загальна сума і визначатиме рейтинг абітурієнта, - констатував ректор Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Анатолій Кузьмінський. – Серед інших суттєвих нововведень – подовження терміну дії сертифіката ЗНО до 3 років.

Ті, хто  отримував середню освіту до часу запровадження ЗНО, тепер мають право вступати на заочну форму навчання без тестування – за результатами екзаменів або співбесіди (як визначить ВНЗ).

Цьогоріч  також стало можливим брати студентів на контрактне навчання, навіть якщо на цю спеціальність відсутнє держзамовлення. До минулого року існувала практика, коли людина – за відсутності держзамовлення за обраною спеціальністю – не могла її вивчати навіть на контрактній основі.

Якщо  раніше тести ЗНО можна було складати лише українською мовою, то відтепер їх перекладатимуть на рідну мову абітурієнта. Для нашої області це неактуально, а загалом, нововведення корисне.

Крім  того, абітурієнтів-2010 обмежили у можливості подавати документи у будь-яку кількість вузів на будь-яку кількість спеціальностей. Наразі абітурієнт має право обирати до 5 вузів та не більше 3 спеціальностей у кожному.

- Це  дуже корисне нововведення, - переконаний  директор Черкаського Інституту Міжрегіональної Академії управління персоналом та Черкаського кооперативного економіко-правового колледжу, голова ради ректорів та директорів ВНЗ 1-2 рівня акредитації області Микола Зажирко. - Якщо орієнтуватись на кількість заяв абітурієнтів, то конкурс ніби-то був, а фактично 1 людина «займала»  місця відразу у кількох навчальних закладах. Протягом виділених на це 5 днів ми шукали зарахованих абітурієнтів - і увечері, і через сусідів – адже людину зараховано, документи лежать, а самого абітурієнта немає…

У проекті  нових правил прийому скорочено деякі пільги, що давали можливість цілком здоровим випускникам при вступі «ставати»  інвалідами і отримувати можливість вступу поза конкурсом. У результаті, на виділену кількість місць вже «не поміщалися» звичайні абітурієнти з максимальною кількістю балів. Цьогоріч цю пільгу ліквідовано.

Загалом же, нововведення вступної  кампанії Микола Зажирко назвав такими, що захищають права абітурієнта і дають можливість провести вступну кампанію організовано та якісно.

Він також  розповів, що наразі кількість випускників буває меншою за ліцензований обсяг прийому до навчальних закладів. Цьогоріч, за його словами,  зросла кількість випускників 9 класів – до 16 тисяч (торік  їх було 9,5 тисяч).

- У нас абітурієнти складають 2 іспити – з української мови та за власним вибором. Щодо того, які  спеціальності є найбільш популярними серед абітурієнтів,  то у минулі роки це були бухгалтерський облік, правознавство, економіка. Сьогодні таких фахівців на ринку праці забагато, а от торгівля, товарознавство, комерційна діяльність і досі мають попит в роботодавців. На біржі праці наших випускників вкрай мало, - констатував Микола Зажирко.

Наразі найбільш затребуваними спеціальностями у ЧНУ, за словами його ректора, є правознавство та економічні спеціальності – економіка підприємства, готельна справа і ресторанна справа, туризм. Дещо менш популярні економічна кібернетика, міжнародна економіка, іноземні мови (англійська та німецька), психологія та практична психологія.

- На ці спеціальності менше місць держзамовлень, більшість студентів навчається за контрактом. Скажімо, 10 місць - на правознавство та ще кілька місць – на економічну кібернетику, - розповів ректор ЧНУ Анатолій Кузьмінський.

За словами Миколи Зажирка, кілька років тому він пропонував проводити планування підготовки спеціалістів на рівні облдержадміністрації - прогнозувати, яких спеціалістів (та в якій кількості) потрібно готувати на перспективу. Наразі ж обидва заклади по-своєму допомагають своїм студентам працевлаштуватися. У Черкаському кооперативному економіко-правовому колледжі діє бюро працевлаштування – банк даних, що отримує інформацію зі всіх центрів зайнятості. На День кар’єри до закладу запрошуються численні роботодавці. 82-85% випускників коледжу знаходять роботу за спеціальністю.

- Ми уклали довгострокові угоди з супермаркетами та ресторанами, - розповів Микола Зажирко. -  Студенти проходять там практику, а згодом тих, хто добре себе зарекомендував,  запрошують на роботу. Студенти останніх курсів можуть зранку навчатися, а після обіду – працювати у кафе чи магазині.

У ЧНУ  діє центр кар’єри, який допомагає студентам у працевлаштуванні. На певні спеціальності, починаючи із 3 курсу, існує великий попит. В ЧНУ діє положення, що із 4 курсу студент має право переходити на індивідуальний графік за умови нормальної успішності. Тобто, має більше можливості навчатися і працювати водночас.

- Щодня з моєю поштою надходить десяток заявок на певні спеціальності або просто на конкретних студентів, - розповів Анатолій Кузьмінський. - Передовсім, брати на роботу ще студентами прагнуть майбутніх фахівців з інформаційних технологій та біомедичної кібернетики, журналістики та видавничої справи, української філології. Роботу за спеціальністю знаходить до 90% випускників ЧНУ.

Щоб підвищити свої шанси на ринку праці та отримати роботу відразу після закінчення закладу, під час навчання студенти передовсім вивчають іноземні мови. За словами Анатолія Кузьмінського, частина студентів ЧНУ здобуває паралельну спеціальність або відвідує мовні курси.

- Зважаючи на перспективи проведення в Україні Євро-2012, ми факультативно навчаємо майбутніх рестораторів англійської, аби вони могли принаймні на побутовому рівні спілкуватися з іноземцями, яких обслуговуватимуть. – розповів Микола Зажирко. -  Крім основної спеціальності, навчаючись, можна отримувати і додаткові знання: правознавці – навички роботи секретарями, товарознавці – касирами торгового залу, ресторатори – офіціантами чи барменами.

*        *         *

Вартість  навчання у Черкаському національному університеті ім. Б. Хмельницького

Навчання  за контрактом - 10-12 тисяч грн. на рік – залежно від спеціальності.

Вартість  навчання у Черкаському кооперативному економіко-правовому колледжі

Вартість  навчання бухгалтерів, товарознавців, фінансистів – 6500 грн., правознавців – 7300 грн.

 

Джерело: "Черкасcкий пресc-клуб"

WayBe

9 квітня 2010, 08:30

Теги статті:
ВУЗ  вступ  
Голосів:
1
10

Всього коментарів: 1

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"