kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > kalimaha 

БЛАГОВІЩЕННЯ

Світ наповнений повідомленнями про боротьбу й суперництво, ними прагнуть довести, що шлях до щастя лежить через ненависть. І у всіх цих повідомленнях жодного разу не написане слово "радість", і люди навіть не знають, що це таке. А от та радість, про яку провістив ангел, продовжує тріпотіти у світі й так само потрясати, так само хвилювати людські серця.

Увійдіть у храм у вечір під Благовіщеня. Дочекайтеся того моменту в цій довгій службі, коли, після довгого очікування, хор починає співати, так тихо й так божественно прекрасно: "Архангельський глас вопіє Тобі, Чиста, - радуйся, і ще говорю - радуйся!"

Пройшли століття, а ми все чуємо цей заклик до радості, і радість теплою хвилею заливає наше серце. Але про що вона? Звичайно, і насамперед , про саму цю жінку, образ якої наповнив собою світ, дивиться на нас із ікон, став одним з найбільших і найчистіших втілень людського мистецтва, людської мрії. Вірність, чистота, цілісність, всеціла самовіддача, нескінченна смиренність - усе те, що навіки звучить у відповіді Марії ангелові: "Я раба Господня, нехай буде мені по слову Твоєму". Скажіть, чи є у світі - у всій його багатій і складній історії - що-небудь вище й прекрасніше, чим цей людський образ.

Церква відповідає образом Марії, пречистої Богоматері на неправду про людину, на її прив’язаність до землі, до низинного й тваринного, на підпорядкування її непорушним і безособовим законам природи. Це радість про те, що отут долається та неправда, та неправда про людину, якою увесь час наповнюється світ. Радість милування, радість володіння - тому що цей образ завжди з нами, як розрада й підбадьорення, як натхнення й допомога. Радість про те, що, дивлячись на нього, так легко вірити в небесну блакить світу, у небесне покликання людини.

Радість про Благовіщеня - про благу звістку, принесену ангелом, що люди знайшли благодать у Бога, і що скоро, скоро - через неї, через цю нікому невідому галілейськую жінку, почне відбуватися таємниця порятунку світу: до неї прийде Бог, і прийде не в гуркоті, не в страху, а в радості й повноті дитинства, і через неї запанує у світі Дитина, слабка і беззахисна, але яка назавжди, навіки зробить неспроможними всі сили зла. От, що святкуємо ми на Благовіщеня, от чому це свято завжди було і назавжди залишиться такою радістю, таким світлом.

"Сьогодні початок нашого спа­сіння і виявлення надвічної та­ємниці: Син Божий Сином Діви стає, і Гавриїл про благодать бла­говіствує. Тому й ми з ним до Богородиці взиваймо: радуйся, Благодатна, Господь з Тобою".

kalimaha

7 квітня 2010, 21:26

Теги статті:
Недільна школа   православ’я   притчі   християнство  
Голосів:
3
21

Всього коментарів: 1

Сторінка коментарів: 1
vasoback
8 квітня 2010, 10:21

IP: 94.179.191.xxx
Рейтинг: 0
Благовісник

Благовісником в народі називають архангела Гавриїла в честь якого 8 квітня вшановується свято Собор архангела Гавриїла. Народ вірив, що архангел Гавриїл — володар блискавки. «Ілля — володар грому, а Гаврило — блискавки. Обох святкуємо, бо грім і блискавка страшні для нас хліборобів». Святкували Благовісника — «щоб Гаврило хати не спалив», — кажуть у селі Кожухів на Поділлі.

За давнім повір'ям у день Благовісника грім і блискавка прокидаються від зимового сну, а тому «після Благовісника кожен день можна сподіватися грому».

На весні, коли вперше загримить грім, діти підпирали плота — «щоб спина не боліла».

Господарі в день Благовісника носили в церкву хлібні зерна для посвячення на сівбу. Прийшовши додому, вони змішували зерна із насінням.

Від Благовісника починають сіяти ранні ярові зернові — овес, ячмінь та пшеницю.

О. Воропай висловлює припущення, що з приходом християнства архангел Гавриїл замінив язичницького Ярила, 1 Воропай О. Звичаї нашого народу.—Т. 1.— С. 288—291.

забави на честь якого, відбуваються на початку весни, перед першими яровими посівами — саме тоді, коли святкується Благовісник1.


Збереглася стародавня легенда, ймовірно, київського походження. В цій легенді говориться, що Великий Грім прокидається весною від довгого сну, сідає верхи на чорні хмари, як на коня і, їдучи над землею, б'є її золотою різкою-блискавицею.

Ярило ходить пішки в білій киреї з вінком маків і хмелю на голові. В правій руці він носить серп, а в лівій — сніп жита, пшениці та всякої пашниці.

Ранньої весни прихід Ярила відзначався хороводами та піснями, а на початку літа, під час заговин у Петрівку, відбувається похорон Ярила — весела забава молодиць, куди дівчат і хлопців не допускають.

Отже, Ярило або Яр-хміль (так він іноді називається в легендах) — це чоловічий образ весни, ніби пара дівчині-весні. Поетична уява наших предків не допускала самотності весною, бо ж у такий веселий час все повинно бути в парі.

Перша борозна й початок сівби.

Польові роботи починаються весняною оранкою й сівбою. Від успіху цих робіт залежить добробут селянина та його родини протягом усього господарського року.

Залишки стародавніх звичаїв накликання успіху при оранці та сівбі простежуються під час різдвяно-новорічних свят, зокрема, в день Маланки серед щедрівників із «козою» є й орач, який носить із собою чепіги від плуга. На Новий рік «посівальники» обсипають ікони зерном, примовляючи: «щоб уродило краще, ніж торік»...

Як правило, початок оранки й сівби проходив урочисто. Збираючись їхати в поле, селяни одягали чисті сорочки, в яких вони причащалися в церкві під час останнього говіння. Робилося це для того, «щоб не було бур'яну на ниві». Перед сівбою, як і перед оранкою відбувалася сімейна молитва. Після цього, взявши із собою хрестопреклонний хліб, зерно, в якому є частина посвяченого в церкві й виїжджали в поле. Під час руху в поле співали жартівливих пісень на зразок:

В понеділок поїхали,

А в вівторок приїхали;

Вранці в середу орали,

В четвер плуга поламали,

В п'ятницю волів погубили,

А в суботу волів знайшли

І додому пішли.

Тут прийшов піп, 1 Воропай О. Звичаї нашого народу,—Т. 1.— С. 342.


Щоб до церкви йти...1

Відбувалася молитва і в полі перед початком сівби чи оранки. Після закінчення роботи причастившись хрестопреклонним хлібом, 2 Воропай О. Звичаї нашого народу.—Т. 1.—С. 343—345.

попередньо змочивши його у воді, їхали додому з піснями та із почуттям глибокої пошани до своєї нелегкої праці2.

Засівали першу ниву, як правило, натще, «щоб хліб родив» і з молитвою — «щоб чиста нива була».

Під час сівби не можна лаятися, бо за народним повір'ям, «коли сівач лихословить, то за ним слідом чорт ходить і будяки сіє».

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"