kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > KROS 

У рік 200-річчя Шевченка нардеп просить Верховну Раду «почути» Черкащину

DSC_2320 (9)Минулого тижня народний депутат від Канівсько-Золотоніського округу Леонід Даценко звернувся до Верховної Ради із проханням «почути» нарешті Черкащину, бо навіть у рік 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка, який народився і похований на цій землі, область залишається обділеною. Наводимо повністю текст виступу Даценка перед журналістами у стінах парламенту.

«Скажу парадоксальну річ, саме завдяки війні з Путінською неонацистською імперією українці нарешті втратили останні ілюзії про «доброго» старшого брата і навчились називати речі своїми іменами. І напевне, є щось пророче в тому, що Революція Гідності і нав’язана нам війна в Криму та на Сході України вибухнули саме в рік двохсотріччя Тараса Шевченка.

Цілих два століття нам знадобилось для того, щоб усвідомити всі його заповіти, щоб зрозуміти, що той, в кого немає «в своїй хаті своєї правди, і сили, і волі», – приречений бути «рабом, підножком, гряззю Москви». Шкода тільки, що за це розуміння нам доводиться кропити землю не лише «вражою злою кров’ю», а і кров’ю своїх синів.

Однак я переконаний, що на українців покладена велика історична місія – зламати останню у Європі фашистську диктатуру. Цю місію пророкував Тарас Шевченко своїм «Заповітом», а «запустив» механізм саме Путін своїм імперським людожерським фанатизмом.

Утім, я б не хотів, щоб ми покладались виключно на пророцтва і пасивно чекали їхнього здійснення. Адже боротьба за Україну йде не лише на фронтах Сходу і Півдня, ще запекліша війна має йти на всій території країни із внутрішніми окупантами, як я їх називаю. Я маю на увазі люстрацію влади від чиновників януковичівського розливу. А тут, треба сказати, успіхи в нас не дуже вражаючі.

Якщо взяти Черкаську область, то фактично за півроку змінилось лише з десяток високопосадовців. Решта вчорашніх і позавчорашніх – вже готові будувати «життя по-новому». По суті, заблоковано переважну більшість кандидатур на владні посади, які були запропоновані Народною радою Черкащини одразу після революції і погоджені громадою. Натомість ми бачимо повернення старих кадрів, які служили будь-якій владі.

Та ж сама тенденція спостерігається і на центральному рівні: старі обличчя вже нової владної команди, засилля російських пропагандистських телепродуктів на центральних телеканалах, які прямо чи опосередковано насаджують ідею «русского міра», поширюють стереотип «геройської російської армії», перекручують історію, і на цьому фоні кволі рухи влади по наведенню порядку в інформаційному просторі, в гуманітарній сфері.

Тому немає нічого дивного в тому, що Росія так легко відібрала в нас Крим, що велика кількість місцевого населення Донецької та Луганської областей не підтримують дії центральної київської влади. Ми самі за двадцять років незалежності зробили жителів цих регіонів неукраїнськими за духом. Тож українська влада послідовно вела нас до цієї кривавої розв’язки.

І сьогодні влада продовжує цей згубний курс. Коли в українській хаті спалахнула пожежа, всі кинулись один перед одним «слухати Схід», і зразу забули про решту регіонів. Їх і раніше не дуже чули, а тепер взагалі відгородились від їхніх волань наглухо.

Я знову повертаюсь до Черкащини. Попередня антиукраїнська влада продовжувала започатковану ще радянськими вождями політику по знищенню українських духовних центрів. А як можна було знищити козацьку столицю Чигирин – втелющивши туди атомну електростанцію. Як можна перекрити раз і на завжди потік паломників на Чернечу гору, де похований Тарас Шевченко? Так само. Тож при Януковичі було реанімовано радянський проект побудови Гідроакумулюючої електростанції поблизу Канева, яка збурить радіоактивний чорнобильський мул на дні Дніпра і змиє унікальні острови. Однак цього комусь виявилось замало, тому почав екстреними темпами просуватися проект побудови за три кілометри від Чернечої гори ще одного екологічно небезпечного об’єкту: звірогосподарства на – вслухайтесь – два мільйони голів норок! Можете собі лише уявити, яким нестерпним смородом накриє усипальницю Великого Українця, якщо цей задум буде реалізовано! А є велика небезпека, що обидва ці проекти, таки будуть реалізовані, бо президент змінився, а чиновники в Міністерстві енергетики та Міністерстві культури, які їх просували – сидять у своїх кабінетах, мріють про нові відкати і строчать відписки на депутатські запити, де наголошують, що не можуть і не хочуть зупинити процес знищення шевченківської святині.

Ще один незаперечний факт: Черкащина – один із небагатьох регіонів, який перераховує в бюджет країни більше, ніж витрачається на його утримання. І при цьому Черкащину завжди обділяли. Особливо показово із нею, як революційним краєм, який дружно виступив проти режиму, це відбувалось за часів Віктора Януковича. Один приклад: кошти автомобільного збору, який мав піти на ремонт доріг області, були перекинуті на ремонт доріг Донеччини.

Що ми бачимо сьогодні? Держказначейство знову блокує рахунки місцевих бюджетів області, мотивуючи непроплати навіть по захищених статтях тим, що на Сході України йде війна. Мене люди запитують, а що змінилось? І це, знову повторюся, в рік Тараса Шевченка, який народився і похований в цьому святому краї. І це в тому регіоні, який чи не найактивніше воював і продовжує воювати за українську незалежність на Майдані і на війні з Росією.

При цьому я хочу наголосити, що за Схід України ми маємо воювати не тільки зброєю, але й українським словом, словом правди, пропагандою українських, європейських цінностей. При цьому ми не маємо права втрати Центр України, який завжди визначав історичний курс української держави. Бо як тільки головне передвиборче гасло президента «жити по-новому» стане анекдотом, як Януковичеве «почую кожного», постане серйозна загроза розчарування суспільства, і, як наслідок, повного реваншу антиукраїнських сил. А ми не маємо права цього допустити. Бо ще двохсот років для нового переусвідомлення Тараса Шевченка, про що я говорив на початку, в нас вже не буде».

KROS

24 червня 2014, 19:47

Теги статті:
Увага!!!  
Голосів:
1
01

Всього коментарів: 4

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [1]

Про що зараз спілкуються:

Rima752
Пишаюсь такими людьми! Українці - сильна нація!!! Слава Україні!!
Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [1]

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Травень
НдПнВтСрЧтПтСб
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"