kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Кримінал 

Мій дім — моя фортеця

Цей випадок стався вересневого вечора у Каневі. Все розпочиналось досить-таки банально: після робочого дня 33-річний чоловік по дорозі додому зайшов у бар випити пива. Скільки пива того вечора “прийняв на груди” чолов’яга — історія умовчує, але, враховуючи його подальші дії, можна тільки здогадуватись — чи то чоловік “перебрав”, чи від незначної дози спиртного просто не усвідомлював, що витворяв далі... (До речі, цей випадок — життєвий урок для тих, хто не здатен контролювати свої дії після вживання спиртного!).

Так ось... Вийшов чоловік з бару і замість того, щоб іти додому, вирішив пошукати собі “трохи грошей” — забрів на темну вулицю (а годинник тоді показував близько 20.30 вечора) і, побачивши у вікнах одного з приватних будинків світло, зайшов у двір, а потім — в будинок. В цей час в будинку були дві жінки і 5-річна дівчинка. З криком “давайте сюди гроші!” накинувся “мужчина” з кулаками на беззахисних жінок... Скільки часу незваний гість “з’ясовував стосунки” з жінками і дитиною — не відомо. Але фото потерпілих, що знаходяться у кримінальній справі, вразили мене: жінка з перебитим носом, 5-річна дівчинка з синцями на шиї...

Коли чоловік втомився розмахувати кулаками, він заходився сам нишпорити по закутках, шукаючи наживу. В цей час одна з жінок вибігла на вулицю, покликала на допомогу сусідів, а ті, в свою чергу, викликали працівників міліції. Через деякий час на руках “гостя” зімкнулись металеві браслети...

Коли відбувались слідчі дії стосовно цього випадку, “гість” заявив слідчим, що він не пам’ятає, що з ним сталося після випитого, і що він — віруюча людина і в зв’язку з цим має нести покарання умовно за свій вечірній візит до незнайомих людей, а не через ув’язнення. Але суд, виносячи вирок непроханому гостю, хоча й узяв до уваги його чистосердечне зізнання у вчиненому, не врахував його “приналежність до віруючих” — не передбачена така норма пом’якшання покарання Кримінальним кодексом. До того ж, суд дійшов висновку, що до обставин справи, які обтяжують покарання обвинуваченого, відноситься вчинення ним злочину в стані алкогольного сп’яніння та його дії стосовно малолітньої дитини. Судили чоловіка за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 187 Кримінального кодексу України — “розбій, поєднаний з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище”, яка передбачає покарання від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Суд кваліфікував дії обвинуваченого як напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаним з насильством, небезпечним для життя чи здоров’я особи, яка зазнала нападу (розбою), поєднаним з проникненням у житло.

Вирок був суворим: сім років позбавлення волі з конфіскацією всього належного підсудному майна; суд також присудив стягнути з обвинуваченого на користь двох потерпілих жінок моральну і матеріальну компенсацію на загальну суму 45 000 гривень...

Ось так закінчився для чоловіка “кухоль пива після роботи”.

Я вирішив поспілкуватися стосовно цієї справи з суддею Канівського міськрайонного суду Григорієм Русаковим, який головував у судовому засіданні по цій справі. Обговорювали ми, в основному, саме цей випадок та його наслідки.

— У цій справі, яку ми з вами зараз обговорюємо, є дуже важлива річ, — говорить Григорій Степанович. — Дії цього чоловіка кваліфікуються як тяжкий злочин — розбій з проникненням у житло. Чи знайшов би він там ті гроші, чи не знайшов би — при цій категорії справи це неважливо. В цій ситуації важливий сам факт проникнення в чуже житло з певною метою і відповідальність в цьому випадку одна. Мінімальний термін покарання за такі дії — від 7 років позбавлення волі. Ось зверніть увагу і порівняйте: Кримінальний кодекс України за вбивство передбачає покарання від 7 до 15 років, а стаття 187 частина 3 Кримінального кодексу за розбій з проникненням у житло, за якою судили цього чоловіка, — від семи до дванадцяти років...

— Якби поцупили чийсь велосипед, який стояв, скажімо, у сараї чийогось домогосподарства чи у замкненій веранді в будинку, де не проживають його власники, — це кваліфікувалося б також як тяжкий злочин?

— Звичайно, адже мова йде про проникнення в чуже житло чи в інше приміщення, — говорить суддя Григорій Русаков.

— А якщо той же велосипед стояв би на вулиці, у дворі домогосподарства?..

— А це вже проста крадіжка — злочин невеликої тяжкості чи середньої тяжкості і за це інша, значно менша, відповідальність.

— Ця розмова навела мене на думку, що в нашому повсякденному житті можуть відбуватися й інші події, наприклад, коли до вас приходять непрохані гості, скажімо, працівники міліції з метою провести у вашій квартирі обшук. Чи мають вони на це право, а якщо так, то за яких умов?

— Раніше було так, що міліція ходила по квартирах, шукали, наприклад, самогонні апарати, чи то пожежники з метою якоїсь перевірки,— говорить Григорій Русаков. — Зараз законодавство такі дії забороняє без рішення суду. А людям у ситуації, про яку ми зараз говоримо, я порадив би не впускати в своє житло таких перевіряючих, якщо у них немає на руках судового рішення, в якому б зазначалося, що ці гості мають право вчинити у вашій квартирі певні дії. Або ж має бути ваша письмова згода на проведення того ж обшуку у вашій квартирі. Зверніть увагу: саме ваша письмова згода, де було б вказано, що, я, такий-то, проживаю за адресою такою-то, даю згоду на проведення працівниками міліції таких-то дій у своїй квартирі, дата і ваш підпис.

— Якщо в цій ситуації немає ні рішення суду, ні згоди власника квартири, а “гості” все-таки зайшли до квартири і почали свою справу, що має робити власник квартири в такій ситуації?

— Якщо службові особи проникають все-таки у вашу квартиру без відповідного рішення суду чи без вашої письмової згоди, слід звертатися до прокуратури з письмовою заявою про цей випадок і винні понесуть за це кримінальну відповідальність — це стаття 365 “перевищення влади чи службових повноважень”.

 

Який висновок має зробити читач з прочитаного?

По-перше, пам’ятати, що його дім — його фортеця.

А по-друге, якщо хтось сумнівається в подальших своїх діях після “випитого кухля пива”, краще обходити стороною пивні заклади. На всяк випадок. Адже можна вранці прокинутися в холодній камері, за дверима якої вас може чекати семирічне, а то й дванадцятирічне пригадування: “як же це я міг так вляпатися лише після кухля пива?..”.

 

Валерій РЕВА, газета ВІКА №52, грудень 2013

WayBe

25 грудня 2013, 13:15

Теги статті:
кримінал  розбій  
Голосів:
3
03

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"