kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Міські новини 

Загроза «свинячого» грипу: будьмо у всеозброєнні


У неділю, 1 листопада ц.р. у Канівському будинку рад пройшло екстренне засідання голів міської та районної рад, райдержадміністрації з приводу можливого поширення вірусу грипу А Н1N1 (так званого каліфорнійського або «свинячого» грипу) у місті та районі, вивчення проблем, що постають у боротьбі з інфекцією, та розробка ефективного плану протидії епідемії.
На нараду були запрошені керівники закладів охорони здоров’я, освіти, представники з Канівської санепідстанції, аптек міста, фельдшери сільських амбулаторій, керівники служби з надзвичайних ситуацій, правоохоронних органів, транспорту та зв’язку.
Як повідомив присутнім головний лікар Канівської ЦРЛ Олександр Моргун, на сьогоднішній день в Каневі та Канівському районі значно збільшилась кількість випадків захворювання на гострі респіраторні захворювання та сезонний грип. У жовтні ц.р. зареєстровано 433 випадки захворювання людей, з них дітей – 283 (65%). Це в середньому складає 14 звернень за день. Останніми днями люди звертаються частіше – за два останні дні було зареєстровано ще 159 випадків захворювання, з них – 98 дітей (62%). Нині в районі немає підтвердженого факту захворювання на «свинячий» грип.
Що стосується підготовленості ЦРЛ до епідемії, то забезпеченість ліками для специфічного лікування хворих становить запас на п’ять днів, інфекційне відділення повністю готове до прийому хворих. Крім того, при масовому зверненні, можуть бути виділені додаткові місця в інших відділеннях лікарні. Що ж до технічного забезпечення закладу, то зараз існує гостра потреба в апаратах штучного дихання, які необхідно придбати у найближчі терміни. З працюючим персоналом ЦРЛ проводиться додаткова робота з підготовки до епідемічного стану в місті та районі.
Головною проблемою сільських амбулаторій є, на думку О.Моргуна, гострий дефіцит пального для автомобілів «швидкої допомоги». Без достатнього забезпечення пальним робота сільських медичних закладів буде не ефективною в умовах збільшення звернень хворих. Крім того, на селі існує проблема із забепеченням лікувальними засобами проти грипу. У зв’язку з цим, розпорядженням голови Канівської райради, з комунального підприємства «Лікарняна аптека Канівського району» терміново, за рекомендаційним переліком Канівської ЦРЛ, виділено додаткові медикаменти та медичні препарати для кожної сільської амбулаторії на 4 тис. грн. та для кожного сільського ФАПу – до 2 тис. грн.
Зараз, коли в країні оголошено карантинний режим, в села почнуть масово з’їжджатися студенти. Тому на сільські амбулаторії також буде покладено функцію з відслідковування приїжджих, їхній медичний огляд на предмет зараження грипом.
Адже головною умовою ефективної боротьби з епідемією є вчасне виявлення хворих та їхня ізоляція від оточуючих. Проте із встановленням діагнозу також існує проблема, оскільки в Україні є лише одна лабораторія, яка може ідентифікувати вірус грипу А H1N1.
Головний лікар Канівської ЦРЛ зазначив, що Україна втратила час для вакцинації населення, оскільки ніхто не передбачав, що грип прийде в нашу країну так швидко. Щеплення потрібно було робити заздалегідь, влітку. Тому у цьому відношенні наше населення є ще більш незахищеним проти грипу.
Про те, що країна виявилася не готовою до епідемії грипу, наголосила і заступник головного лікаря санепідстанції Любов Чорна. Вона зазначила, що, наприклад, у нашому місті та районі в тих же навчальних закладах існує брак звичайних засобів гігієни – туалетного мила. Це вже не кажучи про специфічні дезінфікуючі засоби, якими необхідно обробляти приміщення, в яких навчаються діти. Це стосується і інших громадських закладів, де відбувається велика концентрація чи рух людей.
Нині, через великий ажіотаж, в аптеках міста та району з’явився дефіцит на противірусні медикаменти та лікувальні засоби. Про це розповіла в інтерв’ю «Дніпровій Зірці» завідуюча центральною аптекою Жанна Ніколенко. Оскільки ще тиждень тому до епідемії ніхто не готувався, фармацевтичні заводи не були підготовлені до збільшення випуску ліків, тому оптові склади швидко спорожніли і тепер гостро відчувається брак специфічних ліків. Крім того, всі медикаменти, які були виготовлені до цього часу, були відправлені в західні регіони України для боротьби з епідемією. Нині найбільші компанії з постачання ліків не мають у достатній кількості таких необхідних ліків, як оксолінова мазь, інтерферон, арбідол, амізон та інші. Немає на складах і одноразових пов’язок. З 51 найменування медикаментів, які обов’язково повинні бути в наявності в аптеці, зараз забезпечені лише 42 позиції. Їх завозять в аптеку кожного дня і вже за 2-3 години вони всі розкуповуються. І це ті медикаменти і вироби медичного призначення, які за звичайних умов у такій кіль-кості реалізуються впродовж кількох місяців.
Ж.Ніколенко зазначила, що ціни залишилися на тому ж рівні, що й до початку ажіотажу.
Бездумне, неосмислене закуповування ліків створює штучний дефіцит у цьому сегменті товарів. На думку Ж. Ніколенко, у всьому має бути практичність, оскільки люди не настільки багаті, щоб закуповувати стільки, зазвичай непотрібних, ліків, оскільки медикаменти, які знімають лише симптоми, треба приймати за призначенням лікаря чи коли людина захворіла. І може так статися, що в аптеку прийде людина, якій дійсно потрібні ці ліки, а їх не буде в асортименті.
Застерегла Жанна Ніколенко і від покупки ліків з рук, на т.з. «чорному ринку», оскільки там ліки не пройшли жодної сертифікації і можуть лише зашкодити людині.
Для координації дій та швидкого реагування стосовно окресленого кола питань, на нараді було затверджено міськ-районну координаційну раду та її робочий штаб з телефоном «гарячої лінії» 3-22-03 (цілодобово) в Канівській ЦРЛ, а також було вирішено вжити упереджуючих заходів по розповсюдженню пандемії, увівши з 2 листопада ц.р. «масочний режим» в усіх міськрайонних установах, закладах торгівлі та інших закладах, що обслуговують людей.
Проте найголовнішим завданням, на думку присутніх, є донесення до населення міста та району інформації щодо запобігання захворювання на грип та тієї загрози, яку він становить для людини.
Отже, якщо у вас раптово підвищилась температура тіла більше 38°С, болить горло та голова, фарингіт, кашель, утруднене дихання, біль у м’язах, блювота, пронос, вам необхідно обов’язково звернутися до лікаря.
Також рекомендовано, аби не захворіти на грип:
- по можливості відкласти ділові та туристичні поїздки в регіони, де виявлені випадки захворювання на цю недугу;
- якщо вашу поїздку в регіони, де зареєстровані випадки захворювання, не можна відкласти, будьте насторожі, не відвідуйте людних місць, уникайте користування громадським транспортом;
- не стійте,не сидіть поряд з людьми з ознаками респіраторної інфекції — нежиттю, кашлем, почервонілими очима;
- коли ви кашляєте або чхаєте, необхідно прикривати носа та рота марлевою пов’язкою, яку необхідно змінювати кожні 4 години;
- необхідно часто мити руки з милом, особливо після того, як ви кашляли або чхали. Також ефективним є протирання рук вологими серветками, що містять у своєму складі спирт;
- намагайтеся не торкатися очей, носа або рота, оскільки вони є можливими «воротами» проникнення збудника;
- постійно провітрюйте приміщення та проводьте вологе прибирання; регулювання вологості повітря в приміщеннях є одним з важливих способів профілактики грипу.

Джерело: "Дніпрова зірка"

WayBe

4 листопада 2009, 15:04

Теги статті:
грип  епідемія  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 9

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"