kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Влада 

Чому на Черкащині не функціонує автоматизована система ведення державного земельного кадастру?


На сьогодні доводиться з прикрістю констатувати: за 11 років свого існування державному підприємству «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах» так і не довелося досягнути основної мети – функціонування автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру України та системи реєстрації земельних ділянок для забезпечення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, громадян, підприємств, установ і організацій достовірною інформацією про землю.
На жаль, не здійснюється ведення автоматизованого обліку кількості та якості земель і на Черкащині. Черкаська регіональна філія вищевказаного державного підприємства має низьку ліквідність, є нерентабельною та неплатоспроможною. Результатом іі господарської діяльності після сплати податків у 2007 – 2008 роках був збиток.

Які ж фактори мали негативний вплив на результати фінансово-господарської діяльності Черкаської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах» та стали на заваді досягненню основної мети державного підприємства? На це питання шукали відповіді спеціалісти КРУ у Черкаській області під час аудиторського дослідження діяльності філії за 2007-2008 роки та I квартал 2009 року.

На думку аудиторів, одним із факторів, що не дозволяє досягти мети створення філії в частині функціонування автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру України та системи реєстрації земельних ділянок є економія коштів Центром державного земельного кадастру на забезпеченні Філії належною комп’ютерною технікою та відповідним програмним забезпеченням.

Зокрема, результати дослідження показали, що Центр державного земельного кадастру не забезпечив Філію необхідною автоматизованою інформаційною системою. Філія користується окремими комп’ютерними програмами «Digital», «Геопроект», «Інвентгрант», «Земельний облік 2.01» для обробки та перевірки обмінних файлів. Поряд з цим, для підвищення ефективності своєї роботи окремі районні відділи Філії використовують допоміжне програмне забезпечення.

Так, наприклад, Канівським райвідділом поряд з основною комп’ютерною програмою «Digital», використовується допоміжне програмне забезпечення «Земпроект», вартість якого 6,2 тис.грн. Саме завдячуючи «Землепроекту», Канівський районний відділ є лідером з виконання землевпорядних робіт серед відділів Черкаської філії. Крім того, порівнянням обсягів виробництва Канівського районного відділу з обсягами виробництва решти відділів, схожих за кількістю працюючих та площею районів, встановлено, що розмір отриманих доходів від здійснення землевпорядних робіт Канівського райвідділу у 2,4 рази перевищує отримані доходи Чигиринського райвідділу, у 1,4 рази – Корсунь-Шевченківського та у 2,1 рази – Шполянського.

Таким чином, за підрахунками аудиторів КРУ, забезпечення вказаною комп’ютерною програмою районних та міських відділів області дало б можливість скоротити терміни виконання робіт, збільшити обсяги виробництва щонайменше на 50% та додатково отримати понад 3 млн. грн. в рік.

Крім того, окремі райвідділи не мають в належній кількості і необхідного геодезичного обладнання. Зокрема, 7 із 26 відділів не мають тахеометра необхідного для здійснення топографо-геодезичних зйомок, вартість якого 2008 року становила 42 тис.грн. За умови забезпечення вказаних семи райвідділів тахеометром обсяг виробництва зріс би щонайменше на 20% за рік.

Як пересвідчились аудитори, до значних втрат доходів Філії призвела також неузгодженість нормативної бази, відсутність належного методологічного забезпечення та недотримання вимог чинного законодавства районними управліннями та відділами Держкомзему.

Так, до липня 2008 року неврегульованим залишалось питання заповнення державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою. Як результат, бланки актів заповнювались як працівниками Філії, так і приватними структурами. Загалом, протягом досліджуваного періоду комерційним структурам було видано понад 57 тис. комплектів бланків державних актів. За умови виконання послуг з оформлення пакету документів, пов’язаних із їх отриманням, працівниками Філії – підприємство додатково отримало б понад 8 млн. гривень.

Слід зауважити також, що останні зміни до розмірів оплати земельно-кадастрових робіт та послуг вносились у червні 2002 року. Протягом 7 років у декілька разів зросли ціни на матеріальні ресурси, значно збільшився розмір оплати праці. За умови перегляду діючих розцінок розмір доходів Філії зріс би у декілька разів. Адже на сьогодні виготовлення державних актів, наприклад, приватним підприємством «Геопрект Сервіс», що в обласному центрі, коштує 750 грн. Натомість, за вказану послугу Філія отримує до 200 грн.

Негативно на результати фінансово-господарської діяльності Філії впливає і невизначеність на законодавчому рівні термінів виконання топографо-геодезичних, землевпорядних та землеоціночних робіт. Як результат, кожним відділом Філії самостійно визначаються різні терміни (від 1 до 12 місяців). Їх затягування негативно впливає на обсяги виробництва окремих структурних підрозділів.

Не сприяє збільшенню потенційних замовників та доходів Черкаської регіональної філії і наявність конкурентних комерційних структур, окремі з яких утворені керівниками та працівниками Філії.

Зокрема, як з’ясували аудитори, у Черкаській області діють 197 осіб, що займаються діяльністю аналогічною тій, яку веде Філія. З цієї причини 6 відділів Філії зовсім не здійснюють виробничу діяльність. Наприклад, відділи Філії у м.Золотоноша та Золотоніському районі не ведуть виробництво через наявність конкурентів : ПП «Землемір» та ТОВ «УкрЗемСервіс».

Крім того, згідно з даними управління статистики, всупереч вимогам чинного законодавства, окремі керівники відділів Філії одночасно є фізичними особами-підприємцями. Встановлено також факти, коли підприємницька діяльність зареєстрована на працівників Філії або на їх родичів. Зрозуміло, що причетність працівників райвідділів до комерційних структур призводить до втрати доходів Філії через навмисне звуження кола замовників.

Як приклад, у липні 2007 року на ім’я Президента України надійшла скарга від мешканки с. Шевченкове Звенигородського району (в цьому районі члени сім’ї колишнього начальника відділу земельних ресурсів мали приватне підприємство). Звернувшись до відділу земельних ресурсів з проханням оформити документи на приватизацію земельної ділянки під своїм житловим будинком, громадянка отримала відповідь, що вказаною роботою займається приватний підприємець, до якого і потрібно звернутись.

Крім того, за висновками аудиторів, керівництвом Філії нерідко приймались управлінські рішення, які призводили до завищення витрат і, як наслідок, негативно впливали на результати фінансово-господарської діяльності.

Так, не можна назвати ефективним управлінське рішення за яким, Черкаська регіональна філія у власному будинку розмістила Черкаське міське управління земельних ресурсів Держкомзему, а сама орендуючи приміщення, за 2007– 2008 роки та І квартал 2009 року сплатила 300 тис.грн. орендної плати

Не зважаючи на збитковість, керівництвом Філії упродовж перевіреного періоду не вживались заходи і щодо оптимізації витрат на оплату праці. Зокрема, працівникам за весь період виплачено різного виду матеріальної допомоги, одноразових заохочень та позик на загальну суму 529,3 тис. грн., що спричинило відволікання обігових коштів від фінансування робіт, пов’язаних з впровадженням автоматизації ведення державного земельного кадастру.

Крім того, не економили у Філії на забезпеченні своїх працівників автотранспортом та не особливо переймались ефективністю його використання. Так, у розпорядженні керівників обласного апарату зосереджено 5 автомобілів, вартість 4 з яких від 93 до 141 тис.грн. Зрозуміло, придбання дорогих автомобілів потребує суттєвих витрат на їх обслуговування. Так, у березні 2008 року за рішенням керівника було придбано 4 шини на суму 5,2 тис.грн. на автомобіль Toyota Avensis. Проте, на облік вони були поставлені тільки на початку жовтня, а вже у листопаді списані. Аналогічно, у листопаді 2008 року придбано 4 шини BF Good EStud на 5,8 тис.грн., а 30 листопада їх списано.

З’ясувалось під час аудиту і те, що окремі начальники районних відділів викорис-товували автотранспорт у власних потребах. Зокрема, начальник Корсунь-Шевченківського райвідділу на службовому автомобілі їздив з місця проживання (с. Яснозір’я Черкаського району) до місця роботи (м. Корсунь-Шевченківський) і назад. При цьому витрачено пального 2453,3 л на загальну суму 10 тис.грн.

Загалом у 2008 році посадовими особами Філії здійснено 204 поїздки у районні відділи для перевірки книг реєстрації, виробничої діяльності і т.ін., на які витрачено бензину на загальну суму 35,2 тис.грн. та виплачено добових близько 13 тис. грн. При цьому жодна з поїздок не підтверджена довідками або актами за результатами таких перевірок, що викликає сумнів у фактичності їх здійснення.

Під час аудиту встановлено також проведення Філією сумнівних операцій. Зокрема, у вересні 2007 року, не зважаючи на те, що консультаційні та юридичні послуги надає сам Центр державного земельного кадастру, керівником Черкаської філії укладено договір про надання юридичних послуг з ПП «ПКФ «Промтех 2005» та перераховано на рахунок останнього 36,4 тис.грн. без будь-якого підтвердження надання самих послуг.

Безпідставному затягуванню термінів виконання робіт та збільшенню скарг замовників, як стверджують аудитори, сприяє також низький рівень виконавської дисципліни та недостатній кваліфікаційний рівень працівників Філії.

Однією із основних проблем у процесі впорядкування земельних відносин є порушення термінів виготовлення технічної документації із землеустрою. Поряд з існуючою юридичною, причиною виникнення вказаної проблеми, існує й інша – безвідповідальне ставлення до виконання умов договору та своїх обов’язків окремих керівників та спеціалістів Філії. Так, через відсутність належного контролю з боку керівництва за дотриманням термінів виконання робіт, на сьогодні в окремих райвідділах Філії послуги щодо виготовлення державного акту, оплачені фізособами у 2002-2004 роках, і досі не надані.

Крім того, впродовж першого півріччя 2008 року відділам Філії повернуто на доопрацювання 480 пакетів технічної документації. Лідером з неякісного виконання робіт є Драбівський районний відділ, якому повернуто 16% поданих до перевірки кадастрових справ.

Однією з причин неякісного та несвоєчасного виконання своїх посадових обов’язків є низький рівень забезпечення Філії кваліфікованими кадрами. Зокрема, 54 із 102 інженерів-землевпорядників не мають належного кваліфікаційного рівня (вони за спеціальністю перукарі, менеджери торгівлі, вчителі, кравці одягу, ветлікарі, слюсарі та бухгалтери). Аналогічна ситуація із кадровим забезпеченням керівного складу Філії. Наприклад, начальник Черкаського міського відділу Філії за спеціальністю вчитель математики та фізики, Кам’янського райвідділу – інженер-механік.

Зважаючи на вищевикладене аудиторська група внесла ряд пропозицій на рівні ДП «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах» та його Черкаської регіональної філії.

Прес-служба КРУ у Черкаській області

WayBe

13 серпня 2009, 10:37

Теги статті:
КРУ  кадастр  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 6

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"