kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > AndreW_V 

Хто і навіщо перевернув прапор України?

За Конституцією України український прапор - синьо-жовтий. Але в 1918-му році Центральна рада на чолі з першим президентом України Грушевським ствердила жовто-синій прапор. У руху ОУН-УПА Степана Бандери прапор вже був перевернутий - синьо-жовтий, як зараз. Хто, коли і навіщо перевернув прапор України?

Золоте, жовте символізує Творця, Бога-батька і взагалі - Вищу Духовність. Синіше ж - це усе земне, а також свобода вибору, якою Творець наділив свої творіння в надії, що вони нею не зловживатимуть.

Говір про синє небо і золоті ниви, прийняте зараз - досить примітивне. Воно сумнівне вже тому, вважає, наприклад, творчий директор громадського об'єднання "Освічена Україна" Анатолій Мицкан, що насправді кольори нашого прапора здавна символізують дві головні стихії природи і людського буття - вогонь(жовтий колір) і вода(синій). Логічно припустити, що тільки поєднання "жовтий - згори, синій - знизу" відбиває вічну симетрію - божественну гармонію цих стихій. Інакше ж, якщо розмістити їх навпаки, це означатиме порушення світопорядку, катастрофу, при якій вода гасить вогонь .

Саме таку, золото-блакитну символіку і принесли колись трипольцы за часів грандіозного переселення народів з Північного Причорномор'я за три тисячоліття до н. э., зокрема і в Індію, де вона збереглася до наших днів в первинному виді. Ця країна буквально уся прикрашена таким поєднання кольорів. Але там ви ніде не побачите, щоб синіше домінувало над жовтим. Тому пропонуємо ознайомитися з кваліфікованим дослідженням цієї теми, чиє резюме однозначно-вичерпно відповідає на питання, яким бути Державному прапору України - синьо-жовтим або ж жовто-синім.

Одного разу ще на початку 1992 року китайська художниця Мао Мао попросила на одному мистецькому заході тодішнього Президента України Леоніда Кравчука зробити все від нього залежне, щоб в тільки виниклій самостійній Україні передусім змінили розміщення кольорів на головному державному символі - синьо-жовтому прапорі. Мовляв, якщо він і далі залишатиметься таким же, то під цим поєднанням кольорів країну чекає неминуча деградація, зрада, занепад і, нарешті, крах. Адже синіше згори і жовте знизу, за словами художниці, утворюють гексаграму "Пі". А це, згідно з класичною китайською Книгою змін "И-цзин", - одне з чотирьох найгірших комбінацій. І розшифровують її так: "Будьте пильні і передбачливими. Не беріться ні за одну важливу справу, тому що вона швидше не збудеться, чим збудеться. Ваше оточення не розуміє вас, ви без всяких підстав сваритеся з друзями".

Тоді як зворотне розміщення кольорів, коли жовте розташоване вгорі, а синіше - внизу, утворює абсолютно іншу гексаграму "Тай", яка означає: "Розквіт. Мале відходить. Велике приходить. Щастя. Розвиток".

Проте Л. Кравчук, якого поети-нардепи переконали, що синьо-жовтий прапор символізує мирне небо і золоту українську пшеницю під ним, тоді відбувся жартами : що корисно, мовляв, для китайця, то для українського - смерть і навпаки. А шкода. Бо, як бачимо, китайська художниця, схоже, була права. Принаймні 20-річна історія нашої незалежності продемонструвала як в політичному, так і в соціально-економічному житті держави саме те, від чого застерігала Мао. Словом, "перевернутість" нашого прапора, яка спотворює езотеричну суть символу, дуже швидко позначилася на Україні.

Шкода також, що радянські поети(екс-комуністи), які тоді були головними радниками президента з питань державного будівництва, не відали або не хотіли знати, що українська революція 1917-го року в Києві, українізація підрозділів царської армії на фронтах Першої світової війни і на Чорноморському флоті відбувалися під жовто-блакитними, а не синьо-жовтими прапорами. Під жовто-синім прапором йшли у бій українські юнаки під Крутами. Колишній глава Генерального секретаріату Володимир Винниченко згодом писав: ".Ми рішуче нічого не міняли в суті тої державності, що була за часів Тимчасового уряду. Ми тільки міняли національну форму її - замість біло- синьо-червоного прапори мі вішали жовто-блакитний". І що саме це поєднання фарб голова Центральної Ради Михайло Грушевський запропонував для основного символу УНР.

Чому ж згодом гетьман Скоропадський і головний отаман Петлюра перевернули прапор, точно не з'ясовано досі. Може, під впливом синьо-жовтої прапора ЗУНР, ідеологи якої, очевидно, формували державну символіку за принципом "аби не так, як у поляків", в яких світла(біла) смуга розміщена на національному прапорі вгорі? А може, Павло Скоропадський, скинувши Центральну раду, просто перевернув прапор, щоб символічно ознаменувати переворот? Як би то не було, але на селянському з'їзді Скоропадський представив перевернутий прапор і пояснив: синіше - це небо, а жовте - поля пшениці. Це представлення панує і понині. Мовляв, українці є хлебопашеством нацією, тому її природним символом є синьо-жовтий прапор. І при цьому не враховують, що небо буває синім надзвичайно рідко, адже в сонячний день воно звичайне блакитне (тому для позначення неба і пшениці прапор має бути блакитнувато-жовтим.

Але про неприродність, небезпеку поєднання синього кольору над жовтим, окрім "И-цзин"(ще не було жодного випадку, щоб пророцтва з цієї книги не збувалися), свідчить також тлумачення значення кольорів і їх комбінацій з інших потаємних джерел. Скажімо, древню емблему створення світу з хаосу і боротьби і єдності двох протилежних принципів зі східної філософії, відому як "Ян-инь", передають саме цими кольорами. Жовте, або золоте, Ян означає "світло, тепло, небо, активність, чоловічий принцип, сонце". Зате синіше Инь символізує пітьму, холод, землю, пасивність, жіночий елемент, місяць. Що ж буває, коли земне і пасивне домінує(тобто розміщено згори) над небесним і активним, мабуть, пояснювати надмірно. З історії добре відомо, що відбувалося з тими справами, рухами, країнами, які тривали, виникали, розвивалися під знаком такого протиприродного поєднання цих кольорів. Вони немов заздалегідь були запрограмовані на невдачу.

Або ж візьмемо Фэн-шуй. За цією традицією, розміщення синього(воля) над жовтим(мудрість) означає "Закон занепаду", тобто прогресуючу деградацію, нещастя, хаос. Тоді як зворотне поєднання фарб - жовте над синім - означає гармонійне поєднання Неба і Землі, чоловічого і жіночого, сильного і гнучкого, що обіцяє розвиток, добробут, щастя.

З сакральної точки зору жовтий колір означає активний, творчий, сонячно-вогняний, духовно-божественний початок, а блакитний - пасивне, вологе, консервативне, яке вимагає активізації і одухотворення. Зображення ж на прапорі синього над жовтим свідчить, що нація визнає панування пасивного над активним, консервативного над творчим, матеріального над божественним. Цей світогляд суперечить природному стану Всесвіту і є руйнівним. Під таким прапором держава запрограмована не на розвиток, а на занепад.

Про це ж сповіщає і арійська традиція. Дослідники стверджують, що духовний вождь величного арийства Рама обрав своїм сакральним символом жовто-синій штандарт. Бо він означає гармонійне поєднання небесного вогню(РА) і земної речовини(МА). Це також демонструє природну перевагу духу(золоте, жовте) над матерією(блакитне, синіше). Тоді як розташування фарб з точністю до навпаки, крім усього іншого, ще і спотворює святе ім'я Рама на Мара(примара, привид, або ж і зомбі, сучасно).

Ідеолог концепції "Перехода-IV" і редактор однойменного журналу Ігор Каганец говорить, що "нинішній синьо-жовтий державний прапор України не обіцяє їй нічого хорошого, оскільки декларує збочене домінування пасивної матерії над активним духом. Хоча, слід сказати, він точно відповідає нинішньому тимчасовому положенню деградації і духовної пітьми в Україні". А спричинило такий стан якраз прийняття спотвореного символу замість правильного.

Власне, і за православними канонами іконописання, які відомі ще з Візантії, золоте, жовте символізує Творця, Бога-батька, німб Бога-сина і взагалі - Вищу Духовність. Синіше ж - це усе земне, а також свобода вибору, якою Творець наділив свої творіння в надії, що вони нею не зловживатимуть. Але ми бачимо, як користуються цим даром люди. А також знаємо, куди завела безвідповідальна свобода колишнього командира небесного воїнства на ім'я Денница, що відоміший як Люцифер.

За правилами ж геральдики, прапори зазвичай утворюють на основі гербів, які виникли раніше, ніж прапори. Тому колір верхньої смуги полотнища диктує колір самого знаку, а нижньою - гербового поля. Якщо герб, наприклад, Польщі - це білий орел на червоному фоні, то відповідно і прапор біло-червоний. Тому якщо герб України - жовтий тризубець на синьому полі(або навіть якщо узяти герб Галицько-волинського князівства - золотий лев на синьому фоні), то і прапор має бути жовто-синій, а не навпаки.

Нинішній прапор України називається синьо-жовтим, тому верхня його половина є синьою(головний колір), а нижня - жовтою(допоміжний колір). Відповідно, згідно із законами геральдики, на державному гербі повинен зображатися синій тризубець на жовтому фоні. Проте насправді ми маємо жовтий тризубець на синьому фоні. Але тоді головний, жовтий колір має бути вверху нашого прапора, а не навпаки.

Світова філософська, політологічна і соціологічна думка не надто багато уваги приділяє питанню символів. І не дивно, бо сучасне людство як цивілізація споживання - це так зване суспільство знаків. А знаки відрізняються від символів так само, як, скажімо, буква - від живого звуку, який вона означає. Відомий сучасний сербський філософ Светислав Басара, який досить серйозно відноситься до порушеного питання, вважає, що "символ - це така річ, без якої дійсність є неповноцінною. Це своєрідні обмінні пункти, через які енергія вищої реальності витікає у світ явищ . А неправильна інтерпретація символу має, так би мовити, корозійну дію на дійсність".

Цікаво б в цьому ключі розглянути прапори інших держав і подивитися, образно кажучи, яку дійсність вони відбивають. Впадає у вічі, наприклад, що в тих державах, які на своїх прапорах зберегли традиційні символи, наприклад, хрест(як в Швейцарії, скандинавських країнах, у Великобританії), реалії набагато кращі, ніж там, де вибрали на роль національної символіки пентаграми і інші інфернальні символи. Скажімо, зараз одне з перших місць у світі по рівню життя займає Норвегія, на державному прапорі якої зображений біло-синій хрест на червоному фоні. Серед останніх же країн за цим показником - Мозамбік, чиєю символікою є схрещені сапи і автомат Калашникова на тлі жовтої пентаграми.

Можна сказати: це тому, що Норвегія багата корисними копалини, а Мозамбік зруйнований громадськими війнами. Але насправді все могло бути по-іншому: спочатку вибрали символи(відповідно хрест і автомат Калашникова), а вже потім як наслідок кому дісталися розквіт, а кому - постійні військові конфлікти.

Напрям культурно-цивілізаційних перетворень задається духовно-світоглядним імпульсом. Концентрованим вираженням світогляду є символіка. Тому символіка повинна відповідати моделі того майбутнього, якого ми прагнемо. Правильна символіка програмує правильне майбутнє.

AndreW_V

29 січня 2013, 14:54

Теги статті:
  
Голосів:
3
21

Всього коментарів: 28

Сторінка коментарів: 1
AndreW_V

29 січня 2013, 14:57

IP: 91.234.47.xxx
Рейтинг: 0
Надибав в інтернеті:
SKI

29 січня 2013, 18:04

IP: 206.248.174.xxx
Рейтинг: 0
AndreW_V, Але в 1918-му році Центральна рада на чолі з першим президентом України Грушевським ствердила жовто-синій прапор.

Ну i як, помiг їм "правильний" прапор?
slavikf

29 січня 2013, 18:50

IP: 37.54.169.xxx
Рейтинг: 0
AndreW_V, які суто українські слова, ви тільки послухайте: гексаграма, "Пі", "Тай", "И-цзин", "Ян-инь", "Фэн-шуй". Що сюди тільки не наплетено, і китайська художниця Мао Мао і духовний вождь величного арийства Рама і зомбі.
Хто наплів цієї мури, хто диктує правила і закони геральдики? До чого тут Норвегія, Мозамбік схрещені сапи і автомат Калашникова, які пентаграми?
Судячи з відсутності посилання, це ваш... опус. В любому випадку отримайте мій знак уваги
slavikf

29 січня 2013, 18:55

IP: 37.54.169.xxx
Рейтинг: 0
навздогін: а російський символ - двохголовий орел, який нарешті привів Росію до двох перемінних правителів, він куди імперію заведе?
Злий

29 січня 2013, 19:15

IP: 176.67.28.xxx
Рейтинг: -1
Що за люди? Обкуряться і "творять".
bee

29 січня 2013, 21:09

IP: 82.193.98.xxx
Рейтинг: 0
Невже хтось вірить, що якщо перевернемо прапор, то все у нас наладиться?
Rikki-Tikki-Tavi

30 січня 2013, 00:26

IP: 74.198.9.xxx
Рейтинг: 0
Вертикально не пробовали поставить?
AndreW_V

30 січня 2013, 09:26

IP: 91.234.47.xxx
Рейтинг: 0
На превеликий жаль Ваші коментарі відображають Ваше прагнення створити кращу Україну. Якщо Ви всі такі розумні, чому ж не сидите в міністерствах, секретаріаті, не керуєте могутніми холдингами та групами? Одразу і відповім, тому що сірої речовини вистачає лише на пусті та маразматичні коментарі. Кожен лише "ХОЧЕ", але нехоче нічого робити, щоб отримати своє "ХОЧУ".
SKI - допоміг.
Slavikf - аргументуй, а не базікай! Ти вже дістав, зі своїми посиланнями, уважніше перечитуй інші пости. Чому ж ти не просвітив користувачів про український символ, чи ти такий розумний з інтернетом під рукою.
Bee - не базікай, а пропонуй та впроваджуй свої ідеї, щодо порятунку нашої держави.
Riki - ты вообще вне обсуждения, у тебя не коментарий, а пять копеек.

jonifer

30 січня 2013, 09:33

IP: 91.124.122.xxx
Рейтинг: -1
AndreW_V
Ты из секретариата строчишь?
SKI

30 січня 2013, 09:37

IP: 206.248.174.xxx
Рейтинг: 0
AndreW_V, для сидения в министерстве нужны другие качества.
Я скажу только в отношение себя - у меня их нет, и слава богу...
slavikf

30 січня 2013, 09:45

IP: 192.168.3.xxx
Рейтинг: 0
AndreW_V, виявляється, у вас чудова українська, браво, браво
SKI

30 січня 2013, 09:51

IP: 206.248.174.xxx
Рейтинг: 0
О-о-о, slavikf, то ты еще его cantonese mandarin не слышал...
AndreW_V

30 січня 2013, 09:54

IP: 91.234.47.xxx
Рейтинг: 0
jonifer, Это уже не твое дело. Главное задумайся над тем, откуда ты строчишь!
AndreW_V

30 січня 2013, 09:57

IP: 91.234.47.xxx
Рейтинг: 0
SKI, У каждого есть качества, которые могут сделать его лидером, но как правило люди мирятся с реальностью и сливаются с окружением, и все лишь из-за того что бояться брать на себя какую-либо ответственность..
AndreW_V

30 січня 2013, 09:59

IP: 91.234.47.xxx
Рейтинг: 0
SKI, Як би там не було і щоб не думали, я все таки патріот.
SKI

30 січня 2013, 10:00

IP: 206.248.174.xxx
Рейтинг: 0
AndreW_V, да что вы такое говорите, доктор... А окромя слова "боятся" других слов не существует? Ну, там, не хотят? По тем или иным причинам?
AndreW_V

30 січня 2013, 10:05

IP: 91.234.47.xxx
Рейтинг: 0
В этом и есть реальность, именно бояться, потому, что для ответственности не существует причин и желания. Единственное исключение, это когда вообще не при делах, тогда, в принципе, и незачем париться.
SKI

30 січня 2013, 10:10

IP: 206.248.174.xxx
Рейтинг: 0
Хм, AndreW_V, а ты такой вариант не рассматривал - мне, например, совершенно побоку брать за тебя ответственность. Нахрена ты мне сдался? У меня жизнь одна и я хочу ее прожить так, как я хочу. А ты будь добр сам за себя отвечать.
Как тебе такой вариант?


Юля75

30 січня 2013, 10:44

IP: 95.135.123.xxx
Рейтинг: 0
Такое впечатление, что наши министры появляются от темноты и сырости. И по расчету.
SKI

30 січня 2013, 10:59

IP: 206.248.174.xxx
Рейтинг: 0
Юля75, есть готовый [url=http://evilforces.ru/%D0%93%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%BA%D1%83%D0%BBрецепт.[/url] Одна проблема - трудности с навозом.
bee

30 січня 2013, 13:14

IP: 172.16.192.xxx
Рейтинг: 0
AndreW_V, Я пропоную вмісто прапора вішати депутатів! Ну як, толково придумала? І без різниці якою стороною.
Юля75

30 січня 2013, 13:51

IP: 91.124.181.xxx
Рейтинг: 0
SKI, рецепт есть, но, увы, недостатка в подобном добре и так нет.
Дураков не пашут, не сеют, они сами родятся.
AndreW_V

30 січня 2013, 14:08

IP: 91.234.47.xxx
Рейтинг: -2
SKI,
Это не вариант, это проявление твоей слабости и тупости. Потому что я пишу за нашу страну, но ты видимо не догоняешь сути и переходишь на личности. Сам подумай, кому ТЫ нахрен нужен? И жизнь ты хочешь прожить так как сам хочешь,- разберись, чего ты от жизни хочешь, на диване просидеть или занять какое то место в истории, жизнь то одна, а ты херней страдаешь.
AndreW_V

30 січня 2013, 14:15

IP: 91.234.47.xxx
Рейтинг: -2
bee, , Результата нет, быть людьми, а стать извращенцами, - где же тут светлое будущее. Будет как в старые времена, в каждом городе на пике была голова, а то и не одна, а у нас депутаты. Но проблема не там где мы ее привыкли видеть, она гораздо глубже, кто-то руководит театром, и именно он решает как быть, что делать, и кому как жить.
slavikf

30 січня 2013, 14:48

IP: 192.168.3.xxx
Рейтинг: 0
AndreW_V--, во-во, копайте глибше - піпл такого вже не хаває. А ще не треба ображати учасників
Злий

30 січня 2013, 19:46

IP: 176.67.9.xxx
Рейтинг: 0
Ох і розумний, аж страшно!
Злий

30 січня 2013, 21:23

IP: 176.67.9.xxx
Рейтинг: 0
AndreW_V, це про тебе
AndreW_V

30 січня 2013, 23:45

IP: 95.135.83.xxx
Рейтинг: 0
slavikf, так кто первый начал? я всего лишь отвечаю на вопросы и констатирую.

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"