kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Екологія 

Результати конкурсу на кращий твір екологічної тематики

 З ініціативи працівників Канівського природного заповідника, був проведений  конкурс на кращий твір екологічної тематики, в якому приймали участь учні шкіл міста Канева та Канівського району. Щиро дякуємо всім  хто приймав участь та вітаємо переможців!

 Перше місце посіли :

Салюк Яна – учениця 9-А класу Канівської спеціалізованої школи I-III ступенів  №6 з поглибленим вивченням іноземної мови, за твір «Збережи життя ялинці»;

Логвиненко Володимир – учень 9-го класу Беркозівського навчально-виховного комплексу , за твір «Що ми залишимо нащадкам?».

Друге місце:

Порожній Владислав – учень 7-А класу Канівської спеціалізованої школи I-III ступенів  №1 імені Т.Г. Шевченка, за твір «Збережи життя ялинці»;

Мікуліна Наталія – учениця 7-го класу Степанецікої спеціалізованої школи I-III ступенів, за твір «Збережемо ялинку».

Третє місце:

Бондаренко Дарина - учениця 11-А класу Канівської спеціалізованої школи I-III ступенів  №6 з поглибленим вивченням іноземної мови, за твір «Екологія навколишнього середовища і охорона тваринного світу Канівщини»;

Демидова Тетяна - учениця 9-го класу Беркозівського навчально-виховного комплексу , за твір «Збережи життя ялинці».

До вашої уваги хочемо продемонструвати твори, що посіли перші місця.

Яна Салюк,

учениця 9-А класу Канівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 6

з поглибленим вивченням іноземної мови

 

Збережи життя ялинці

Скільки радості приносить дітям пухнаста красуня – новорічна ялинка! Ніби сама природа вітає малечу і дорослих зі святом. Але як же ми віддячуємо природі? Сумно і боляче дивитись, як згодом сухе деревце виносять на смітник. 

Ніби про живу істоту, пише про зрубане деревце Михайло Коцюбинський у оповіданні «Ялинка»: «Струнке, зелене, веселе, воно маяло гілочками, наче раділо гостям... Яким підійшов ближче, замахнувся сокирою і вдарив по стовбурові. Ялинка затремтіла від низу до вершечка, наче злякалася несподіваного лиха, і кілька зелених глиць упало на сніг. Яким рубав, а ялинка тремтіла, як у пропасниці. Василькові здавалось, що вона от-от застогне. Аж ось деревце похилилося, хруснуло і, підтяте, впало на сніг...».

Замість того, щоб жити у злагоді з природою, люди часто нищать її, а потім дивуються, звідки взялися затоплені штучними морями колись квітучі луки, радіаційне та хімічне отруєння всього живого, чому зникають з лиця землі занесені до Червоної книги рідкісні рослини і тварини. Щоб уникнути біди, люди прагнуть подолати важкий шлях від споживацького, корисливого мислення  до екологічного підходу у своєму ставленні до дарів природи. Адже наша планета давно вже потребує захисту, а не руйнацій.

Можна розпочати цей шлях з маленьких вчинків, хоча б із ставлення до такої улюбленої, оспіваної в народних піснях і думах, казках і легендах, ялинки. Не тільки тонко відчував і любив природу, а й отримував від неї творчу наснагу і натхнення Тарас Григорович Шевченко. У своєму «Щоденнику» поет писав: «Нічого не може бути в житті солодшого, чарівнішого за усамітнення, особливо перед лицем усміхненої квітучої матері-Природи». Оспівував і ялину, зокрема, в поемі «Невольник»: «А Ярина, Мов тая ялина при дорозі, похилилась...», в поезії «Над дніпровою сагою»: «А калина з ялиною Та гнучкою лозиною, мов дівчаточка із гаю Виходжаючи, співають...».  А в листі від 6 червня 1854 року з Новопетровського укріплення до свого друга Броніслава Залєського згадував дрімучий сосновий ліс, гіллясту похмуру ялину – сумну і величну царицю лісів туманної півночі.

 Поет знайшов місце вічного спочинку на Чернечій горі, перейменованій у Тарасову. Неповторної краси, урочистості цьому місцю, справжньому серцю України, додає розкішна природа – «лани широкополі, і Дніпро, і кручі...».

Моя мама працює в Шевченківському національному заповіднику, і коли б я не завітала до неї, завжди милуюсь прекрасними квітами, деревами. Біля входу до музею Тараса Шевченка височать дві ялини, посаджені ще 1946 року. З того часу вони виросли, розгалузились корінням. Тож, коли в музеї, біля місця поховання поета, проходили ремонтно-реставраційні роботи, то виникали думки, чи не варто зрізати дерева. На щастя, було вирішено ці вікопомні ялинки залишити, аби вони й надалі додавали затишку, тішили красою. Та й в інших мальовничих куточках на території заповідника, у скверах, біля будинків Канева можна побачити це диво.

Хочеться більше довідатись про ялину. Її широко культивують по всій Україні, бо вона не тільки дуже красива, а й має цінну деревину та лікарські властивості, що сприяє загоюванню всіляких ран, а живицю додають у мазі для лікування шкірних хвороб. Деревину ялини, що має резонансні властивості, використовують для виготовлення музичних інструментів. Ялина європейська, смерека - це високе хвойне вічнозелене дерево родини соснових, до 40, а то й 50 м заввишки, хоча діаметром рідко досягає 1, 5м. Зростає в лісах. Відомо близько 50 видів ялини, поширених у помірній і холодній смугах. Цікаво, що в Україні за площею, яку займають дерева, ялина посідає третє місце після сосни і дуба.  Може досягти віку до 150, іноді – й 200 років.  Це тіньове і вологостійке дерево, витримує незначне заболочення, найкраще росте на суглинкових і супіскових ґрунтах.

... Незабаром знову Новий рік. Тож давайте подумаємо, чи не краще прикрасити ялинкову або соснову гілочку, а навесні біля будинку посадити молоденьку вічнозелену лісову красуню на радість собі і людям. Цим ми збережемо хоча б по одному деревцю, про яке співали ще в дитсадочку. Пригадуєте? «У лісі, лісі темному, де ходить хитрий лис, росла собі ялиночка і зайчик з нею ріс...». Починаючи ще з колискових пісень, казок, наші мами прищеплюють нам любов і повагу до всього живого, рослин і звірят. І це, певно, наші перші екологічні уроки. Не забуваймо цієї правічної мудрості, відновлюймо народні духовні традиції у ставленні до природи, адже екологія в широкому розумінні починається з екології душі.

 

 

Логвиненко Володимир

                                                 член гуртка«Юні друзі природи»(на базі Беркозівського НВК)

учень 9 класу

 

«Що ми залишимо нащадкам»

З давніх-давен  людина орала землю і вирубувала ліси, випасала худобу і будувала міста, перегороджувала річки і осушувала болота, прокладала дороги і добувала корисні копалини. Все це було і є необхідним. Без цього не уявляли своє життя наші діди-прадіди, батьки, без цього не зможемо жити ми. Сьогодні людство досягло величезного технічного прогресу – це факт, з яким немає сенсу сперечатися. А ми і не сперечаємось.

Ми просто вмикаємо телевізор, комп’ютер, праску, пральну машину, електричний чайник. А хіба не зручно просто увімкнути теплий душ? Або просто послухати приємну музику з приймача? Щодня ми користуємось так званими «благами цивілізації», не мислячи  себе без них. І це, мабуть, правильно. На перший погляд нам здається, що немає ніяких проблем. Насправді проблеми є , вони дуже великі, їх дуже багато. Деякі з них не просто великі – глобальні. Їх так і називають – «глобальні проблеми людства». Хто нам створив ці проблеми? Та ми ж самі, люди, і створили!

  Я вважаю, що найбільша проблема полягає у відсутності екологічної свідомості. Сталася десь аварія на промисловому підприємстві, а ми думаємо: «Це ж не у нас!», виникли лісові пожежі – «Це ж не в нашій країні!». А задуматися є з чого, бо природа не поділяється на країни чи регіони, вона – єдиний організм.

  Щоб зрозуміти всю важливість охорони екологічного середовища, потрібно побачити її теперішній стан, який є доволі невтішним.

  Виникли екологічні проблеми не сьогодні і не вчора. Вони існують досить давно. Проте тільки в останні століття вони сягнули небаченого досі рівня. Це сталося тому, що наукові досягнення людства створили ілюзію про майже повну керованість світом. Господарська діяльність людського суспільства, інтенсивне використання природних ресурсів, величезні масштаби відходів – все це суперечить можливостям самої планети, її ресурсним потенціалам, запасам прісних вод, здатності до самоочищення атмосфери, підземних вод, річок, морів, океанів.

 Людина – господар на Землі? Добрий господар багатства примножує.

Протягом останніх 80 років з надр Землі було видобуто корисних копалин більше, ніж за всю історію існування людства з прадавніх часів до початку ХХ століття. Це зробив добрий господар?

  Небачено активна й здебільшого непродумана діяльність людини, супроводжувана знищенням природних ресурсів і забрудненням навколишнього середовища, призвела до того, що нині біосфера планети перебуває в критичному стані, коли до глобальної катастрофи лишилися лічені кроки. Те, що відбувається зараз, інакше як катастрофою назвати не можна – вода забруднюється вже в повітрі, забруднена і сама атмосфера, знищені мільйони гектарів родючих ґрунтів, отрутохімікатами і радіоактивними відходами заражена планета, величезних розмірів досягло вирубування лісів та висушування боліт. А нас чомусь уже не дивує, що у великих містах напитися чистої води можна, тільки придбавши її в магазині, що у високо економічно розвинутих країнах подихати свіжим повітрям можна не на вулиці, а в спеціальній кабінці. Нас не дивує табличка на березі Дніпра «Обережно! Вода забруднена! Купатися заборонено!», а ще якихось дві сотні років тому цю воду можна було пити, зачерпнувши з річки долонею.

  Ще однією, не менш важливою ніж попередні проблеми, є проблема відходів. Страшно подумати – все, що людина виготовила своїми руками, все, що придбала, в кінцевому результаті це сміття. Величезні площі звалищ, терикони, шлакосховища… А ще нафтопродукти, радіонукліди, пестициди, нітрати, важкі метали, що не засвоюються мікроорганізмами, не розкладаються, а просто накопичуються, накопичуються… Можливо, наше покоління не відчує усіх їх впливів, але наші діти, внуки, правнуки рано чи пізно зіткнуться з цим. Ось що ми передамо їм у спадок, якщо не змінимо свою свідомість, не відмовимось від бездумного, споживацького ставлення до природи та її багатств. А та хочеться, щоб і наші нащадки могли вдихати пахощі весняного лісу, милуватися метеликом на ромашковому полі, пити цілющу джерельну воду. І щоб так було завжди, стільки – скільки існуватиме наша Земля!

WayBe

18 грудня 2012, 17:51

Теги статті:
заповідник  конкурс  
Голосів:
3
03

Всього коментарів: 2

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Better Removalists Brisbane

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [1]

Better Removalists Brisbane [0]

Про що зараз спілкуються:

Rima752
Пишаюсь такими людьми! Українці - сильна нація!!! Слава Україні!!
Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [1]

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Травень
НдПнВтСрЧтПтСб
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"