kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Дніпрова зірка 

Канівська школа №6: скільки ще учням на уроках сидіти у пальтах, хукати на пальці і слухати свист вітру у віконних щілинах?

Як відомо, давньою і болючою проблемою канівських шкіл є вчасне подання опалення і утримання в класах відповідної температури. Якщо школа-інтернат, ЗОШ №1, 2 та 4 ще вписуються у належні (згідно з Державними санітарними правилами і нормами) 17-20 градусів тепла в приміщеннях, то учні найвіддаленіших шкіл №3 та №6 традиційно взимку хукають на пальці...

Нагадаємо, що під час прес-конференції Канівського міського голови Віктора Ніколенка, що відбулася 15 жовтня ц.р., директор Канівського комунального підприємства тепломереж Олександр Гузь пообіцяв, що теплом канівчани будуть забезпечені до кінця тижня, причому школи й дитячі садки отримають його першочергово. Натомість дітей було відправлено на канікули 22 жовтня ц.р. з метою економії, щоб після виходу на навчання лише 8 листопада ц.р. ввімкнути в класах опалення. Ситуація склалася так через загальну заборгованість міського відділу освіти за опалення, що складає по дитсадках і школах більше 200 тис. грн., плюс до цього існує борг понад 240 тис. грн. за ремонтні роботи.

Як повідомила головний спеціаліст відділу освіти виконавчого комітету Канівської міськради Тетяна Яковіна, у ЗОШ №3 опалення було ввімкнене 7 листопада ц.р., попередньо проведено хімічну промивку батарей. Директор ЗОШ №3 Руслан Чалабієв підтвердив її слова, а також додав, що підприємство тепломереж виконало комплекс ремонтних робіт, замінивши найпроблемніші зони системи опалення. "Прогнозувати щось зарано, адже великих морозів ще не було. На цей момент температурний режим школи відповідає санітарним нормам", - сказав Руслан Чалабієв.

Щодо спеціалізованої школи №6, то учні і їх батьки стурбовані ситуацією, що повторюється із року в рік.

Валентина Яремчук, учениця 10-А класу:

- Я навчаюся в школі з першого класу. Проблеми з опаленням були постійно. Спочатку ми навчалися в кабінеті №33, що на третьому поверсі. Там ще можна було терпіти. Хоча середня температура складала 15-16 градусів. Проте цього року нас перевели у кабінет №2. Старі вікна, чим би їх не заліплювали, все одно пропускають вітер і холод. На уроках я постійно сиджу у верхньому одязі.

Владислав Льон, учнівський президент школи, учень 10-А класу:

- Я перейшов до цієї школи в 6 класі. До цього навчався у ЗОШ №4. Там проблем із опаленням не було. Щодо шостої школи, то тут постійно приходять якісь комісії, щось перевіряють, записують, досліджують, проте "віз і нині там".

Сергій Москалець, учень 9-А класу:

- Хоча наш каб. №35 і знаходиться на сонячному боці бу-дівлі, проте проблеми з тепловим режимом існують: улітку дуже жарко, а взимку - холодно. Учні сидять на уроках у верхньому одязі. Вчителі на цьому наполягають, постійно радять вдягатися тепліше.

Сашко Москалець, учень 3-Б класу:

- У нашому класі сидіти у верхньому одязі не доводиться. Наш кабінет №36 більш-менш теплий. Проте у коридорі тепліше, ніж у класі.

Слова дітей підтверджують і їх батьки.

Тамара Вікторівна Яремчук, мати:

- Моя дочка постійно хворіє простудними захворюваннями. Через це часто пропускає заняття.

Тетяна Вікторівна Москалець, мати:

- Зараз багато говорять про конвектори. Хоча у нас вже і випускний клас, проте якби всі батьки згуртувалися, то можна було б колективно їх придбати по одному на кожен клас. На різні потреби школи ми постійно здаємо кошти. Якби знати, що гроші дійсно підуть за призначенням, то можна спокійно підняти це питання у батьківському комітеті і вирішити його раз і назавжди.

Проблему з теплом у ЗОШ №6 директор Канівського комунального підприємства теплових мереж Олександр Гузь коментує так: "Приміщення школи має низьку теплоізоляцію. Воно потребує заміни вікон і утеплення стін. Окрім того, низька пропускна здатність батарей не дозволяє подавати опалення на повну потужність. У школі багато років не робилася хімічна промивка батарей, і взагалі вся внутрішня система опалення потребує заміни. Конкретно по ЗОШ №6 було виконано ремонтних робіт на суму 23,5 тис. грн. Загальний борг міського відділу освіти по самих тільки школах складає 105,5 тис. грн. Опалення не було ввімкнене вчасно у зв'язку з листом голови Канівського міського відділу освіти Надії Голди з проханням відкласти ввімкнення опалення через недостатнє фінансування та перенесення канікул".

Як повідомила кореспонденту газети "Дніпрова Зірка" директор ЗОШ №6 Валентина Мартинович, система опалення у школі потребує капітального ремонту, труби фактично гнилі. Постійні пориви та латання по два-три метри труб відчутного ефекту не дають. Минулого року на Різдво стався порив, його ремонтували також у борг. Єдиний вихід із ситуації вона бачить в облаштуванні у школі автономного опалення, для чого необхідні великі кошти, а пошук спонсорів поки що результатів не дає. Коштів міського бюджету для капітального ремонту школи не вистачає.

Проблема збереження тепла полягає не лише в аварійному стані труб, а й у загальному стані будівлі: тріщини у стінах, прогнилі вікна, недостатня кількість батарей на загальну площу кабінетів, помилки при проектуванні системи опалення та ін. До речі, структура стін у СШ №6 комбінована: взагалі будівля цегляна, але вкрита плитами, однак тріщини між ними пропускають дорогоцінне тепло.

Докладніше про стан справ із теплом розповіла завгосп школи Любов Боденко. За її словами, пробний запуск опалення зробили 26 жовтня ц.р. і одразу стався порив. У його ліквідації допомогло КП "ЖЕК" - у борг. Відновлено подачу тепла 6 листопада ц.р.

Коли Канівський міський голова В.Ніколенко 2 роки тому приступив до роботи, то орга-нізував спеціальну комісію міськвиконкому, яка провела докладне обстеження школи. За її результатами, 80% вікон вийшли з ладу. За словами Л.Боденко, наразі за кошти батьків замінені вікна у трьох кабінетах: №1, 11 і 16. Найпроблемнішими в цьому плані були спортивна та актова зали. На щастя, за кошти міського бюджету вікна спортзали були замінені. Актова ж зала залишається сиротою: віконні рами буквально попрогиналися. Також потребує ремонту й дах, що періодично протікає. У супроводі завгоспа ми вирушили на огляд школи. Перше, що кидається в очі: коридори. Зокрема, на першому поверсі на площу в 160 кв.м нараховується лише 7 блоків батарей по 7-8 ребер. Найбільше вражає каб. №2 на першому поверсі: по-перше, на 65 кв.м - 3 батареї (два блоки по 6 ребер і один - 8); по-друге, щілини навколо вікон пропускають навіть дощову воду; по-третє, вікна прогнили настільки, що батьки щоб хоч якось зарадити проблемі, замастили дірки будівельною піною.

Частина корпусу, вікна якого виходять на вул.Шевченка (сонячний бік) більш тепла, а та, що "дивиться" на набережну - холодна. Оглядаючи сонячний бік, ми зафіксували в приміщеннях показники термометра близько 20 градусів тепла, що в межах норми. На північному боці траплялися класи з температурою від 14 градусів (2 клас) до 16 (кабінет фізики).

У момент нашої присутності температура води в трубах на подачі мала 42 градуси, на виході - 33 (станом на 8 листопада ц.р.). Канівське підприємство теплових мереж пояснює температурний режим так: "Ми працюємо згідно з температурним графіком подачі води в опалювальну систему. 8 листопада при зовнішній температурі повітря 7-9 градусів тепла, температура теплоносія мала бути в межах 43-45 градусів. Тепловий лічильник в ЗОШ №6 у цей день показував температуру, що відповідає температурному графіку роботи тепломереж. За нормальної теплоізоляції приміщення цієї температури було б достатньо для підтримання належного рівня тепла, однак нинішня ситуація не дозволяє теплу, особливо на північному боці школи, утримуватися в приміщенні на належному рівні».

Як повідомляє медсестра ЗОШ №6 Надія Чмиренко, на цей день із простудними захворюваннями за допомогою до неї звернулися чотири учні. Піку простудних захворювань слід чекати незабаром.

Підготувала Ілона БУЦ

Коментар:

Валентина Чиж, заступник Канівського міського голови:

- Передбачаючи ускладнення ситуації з фінансовим забезпеченням потреб міських закладів освіти, виконком почав пошук варіантів оптимізації галузі з метою економії коштів на утримання приміщень. Так, паралельно ми оцінили стан дитсадків та шкіл і почали в них ремонти. Значний ремонт системи опалення був проведений у дитсадках "Дзвіночок", "Сонечко", "Теремок", "Садко", а в "Зайчику" була замінена покрівля. Минулого року були проведені значні роботи в ЗОШ №1 та ЗОШ №4, включаючи хімічну промивку батарей. Цього року у ЗОШ №3 був проведений поточний ремонт внутрішньобудинкової системи опалення із реконструкцією рамки управління, а також хімічна промивка батарей. Не зважаючи на фінансову скруту, в цьому році для ремонту закладів осві-ти в міському бюджеті було передбачено близько 600 тис. грн., більшу частину з яких забезпечили інвестори. Конкретно в ЗОШ №6 були встановлені туалети європейського зразка. Наступного року плануємо взятися за найвіддаленіші школи №3 та №6, облаштувати для них палетні котельні, замінити вікна. Прагнучи оптимізувати освітній бюджет, ми хотіли об'єднати дві школи. Це б вивільнило близько 2,5 млн. грн., та громада нас не підтримала. Отже, тепер проблему коштів необхідно вирішувати разом.

Від редакції. Звичайно, можна кивати на відсутність коштів у міській скарбниці, інженерні похибки при проектуванні, на загальний стан будівлі. Проте слід пам'ятати одне: у школі навчається більше 300 дітей, значна частина з яких - учні молодших класів, котрі є найуразливішими до переохолодження та інфекцій. Але, зрештою, тільки батьки, згуртувавшись і залучивши до вирішення проблеми педагогічний колектив, дирекцію школи, міську владу, зможуть зробити так, аби ЗОШ №6 стала теплим затишним домом, де б діти більше думали про науку, а не про пігулки від кашлю.

Джерело: "Дніпрова зірка"

WayBe

22 листопада 2012, 17:09

Теги статті:
Дніпрова зірка   СШ6  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 11

Сторінка коментарів: 1
Юля75

22 листопада 2012, 17:46

IP: 91.124.110.xxx
Рейтинг: 0
Да-да, я слыхала на прошлой недели, что Табачник собирается снова закрывать школы, опять украинскиеВ Україні за Табачника закрили майже 700 шкіл, – депутат.
Такой удачный случай для местных керманычей хоть как-то реабилитироваться перед партией, что Губского не протащили. Деньги что не разворовали, то ны выборы спустили. Но, тем не менее Табачник поскаржився на брак російських шкіл.
Юля75

22 листопада 2012, 17:59

IP: 91.124.110.xxx
Рейтинг: 1
Читайте также Оппозиция требует ввести мораторий на ликвидацию средних учебных заведений, в то время как самым большим сподвижником русского образования в Украине остается еврей Дмитрий Табачник, возглавляющий Министерство образования. Дмитрий Табачник также известен как иудей, наиболее активно лоббирующий интере
В начале года Рада мораторий так и не ввела.
Вся шумиха в связи с новой волной закрытия школ - еще один способ отвлечь внимание от уголовщины во время выборов.
Маша

22 листопада 2012, 18:12

IP: 91.124.32.xxx
Рейтинг: 0
Друзі президента нагріли дітей
http://www.pravda.com.ua/articles/2012/11/20/6977803/
Анонімчик =)

22 листопада 2012, 20:44

IP: 176.67.11.xxx
Рейтинг: 1
У нас завжди в класі прохолодно(каб. №17-14-17 градусів), то ми на перервах завжди тулимось до батерей
kuzma007
24 листопада 2012, 09:54

IP: 85.94.113.xxx
Рейтинг: 2
Да,ситуация не из простых,главное чтобы мерия и её отделы(которые в детских садах) были в тепле!Они о нас ,, думают,решают глобальные проблемы,,!Конечно д/с ,,Садко,, надо и ремонт сделать там ведь наши тЁти будут замерзать,в той половине что у детей отобрали.1 сентября все родители сдают почти половину своей зарплаты на нужды садов.Мебель в школе и д/С ПОЧИНЯТ РОДИТЕЛИ а мерия себе купит новую!Ведь и ездить всем начальникам надо,а это посмотрите какие цены на бензин,а обслуживание машин...А ведь они все пекутся о нас...Детки помёрзнут,но ведь дома отогреются...если там будет тепло.Но это уже забота родителей- держать в тепле семью.Автор пишет ,,залучити м1ську владу та дирекц1ю школи,,Дожились! Родители должны их залучить!...А ведь мерия нашла выход-а идите вы детки из 3 школы в 6 школу или наоборот ...Вот так!
Лото Забава

24 листопада 2012, 10:07

IP: 91.124.52.xxx
Рейтинг: 0
Так у вашій школі температура всерединві приміщення становить 14-17 градусів. А моя дочка ходить на аеробіку на стадіон, то там всередині приміщення вона-нуль градусів.Все для дітей. То що виходить з слів Чиж потрібно оптимізувати і ...стадіон і його закрити.
Kosta

24 листопада 2012, 10:16

IP: 91.124.52.xxx
Рейтинг: 0
Лото Забава- навіщо вам цей старий стадіон. Почитайте уважно перевиборчу програму Ныколенка, то там білим по чорному написано, що через три роки в Каневі буде попудований новий стадіон. Так що потерпіть рік.
dzidzio
24 листопада 2012, 10:27

IP: 176.67.10.xxx
Рейтинг: 0
стадіон, аквапарк, лижна база і тд і тп. мня мня мня бла бла бла. потерпіть ще трохи , тєрпіли
Юля75

24 листопада 2012, 10:30

IP: 176.67.9.xxx
Рейтинг: 0
Похоже, кому-то приглянулось помещение и назревает попытка очередной оборутки.
dzidzio
24 листопада 2012, 10:33

IP: 176.67.10.xxx
Рейтинг: 0
точно точно. забор умикнули - проковтнули. далі більше
Калина

24 листопада 2012, 10:35

IP: 95.135.170.xxx
Рейтинг: 0
В місті повне взаєморозуміння між владою та народом - нам не потрівна така влада, а владі плювати на нас. Головне побільше хапонути і вчасно відвалити.

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"