kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > lihonespit 

Хто наведе лад у нумерації будинків?

СИТУАЦІЯ >>>>>

  - Алло! Це "швидка"? Терміново приїжджайте! Моєму чоловікові стало зле із серцем...

  - Ваша адреса?

  - Героїв Дніпра, 27.

  - Це за новою нумерацією чи за старою?

  - Як це? Я не знаю! Кажу вам, швидше приїздіть!

  - Скажіть вашу адресу. Героїв Дніпра, 27 - це вже за новою нумерацією чи ні?

  - Я не знаю, це остання "свічка" праворуч вздовж дороги, навпроти магазину "Канів".

  - Зрозуміло. Невдовзі будемо.

На жаль, це не анекдот і не чиясь вигадка, а реальна історія з життя нашого рідого міста. І подібні діалоги відбуваються щодня. Річ у тім, що Канів - унікальне місто, де кожна будівля й споруда мають дві адреси - стару й нову. Функціонують наразі обидві.

«Сувора» інвентаризація

  Розпочалася ця історія ще в 1990-х роках.

  - Процедура перейменування була вимушеним заходом, і пов'язана з інвентаризацією, - пояснює перший заступник Канівського міського голови І.Ренькас. - Тоді кожна перукарня, аптека чи магазин, що розташовані у житловому будинку, зобов'язані були мати свою адресу. Окрім того з'являлися нові споруди - магазини, гаражі, а в приватному секторі - й житлові будинки. Усім їм також потрібно було надати свій номер. Тому було започатковано процедуру встановлення нової нумерації. Заодно деякі довгі вулиці були поділені на кілька менших. 

  Отож, як у якомусь фантастичному кіно, однієї ночі люди лягли спати у будинку №127-а, що по вулиці Леніна у Каневі, а прокинулися вже в будинку №95. Будинок по вулиці Леніна №131 наразі має 99-й номер, а 135-й став 101-м. Будинок №135 по вулиці Леніна за новою нумерацією також є, тільки він розташований далі. По вулиці Шевченка всі номери будинків зменшилися на 10 одиниць: будинок №25 став 15-м, 27-й - 17-м і так далі...

Правоохоронці й мнс-ники блукають?

  Однак більшість людей досі пам'ятає стару нумерацію і саме її вказує, коли  викликає "швидку допомогу", міліцію, пожежників тощо. Працівники цих установ  мають якнайоперативніше виїжджати на виклики та рятувати людей. Досить часто людське життя тут зале-жить від лічених секунд. Однак на заваді цьому стають звичайні адреси, які були перейменовані.

  Начальник Канівського від-ділу МВС О.Штейман повідомляє, що подвійні адреси - одна із значущих проблем у Каневі.

  - Плутанина з адресами затягує місцезнаходження людини, яка потребує допомоги, - каже О.Штейман. - Нам у роботі на допомогу приходить спеціальна програма "Марс", яка записує номери телефонів, з яких здійснено виклик. За цими номерами ми вираховуємо точну адресу. Однак і це не завжди допомагає. Важко зорієнтуватися, де який будинок, коли немає табличок із номерами. Особливо ця проблема актуальна в приватному секторі. Колектив у нас переважно молодий. Місто тільки вивчають. А тут ще й таблички висять не на кожному будинку, або висять старі. Буває, телефонуємо до МНС-ників чи "швидкої допомоги", аби встановити адресу, допомагаємо один одному.

  Начальник РВ управління МНС А.Хижняк також скаржи-ться на цю проблему.

  - Сам проживаю у такому от будинку із двома адресами. Звичайно, важко визначити, про який саме будинок йдеться, коли телефонують люди - розпитуємо, з'ясовуємо. Ми вже до цього звикли. Нам допомагає те, що люди не тільки телефонують, а часто й зустрічають рятівників, супроводжують до місця аварії. Та й дим видно здалеку, якщо це пожежа, - пояснює А.Хижняк.

Якого кольору тин біля хати? - цікавиться «швидка допомога»

  Головний лікар Канівської районної лікарні Сергій Задорожний повідомив, що ця проблема актуальна для всіх - медиків, МНС-ників, міліціонерів.

  - Доводиться шукати, де який будинок, - розповідає С.Задорожний. - А поки ми блукаємо, якась людина десь, можливо, потребує невідкладної допомоги.

  Завідувач відділення швидкої допомоги Костянтин Глушко зізнався, що з проблемою подвійних адрес працівники "швидкої допомоги" стикаються мало не щодня.

  - Цікава вулиця Маршала Рибалки, - розповідає диспетчер відділення швидкої допомоги Марина Шевченко. - Раніше на ній стояв всього один житловий будинок за №1. Після перейменування вулиць і зміни нумерації будинків, до цієї вулиці приєднався ще один будинок №2 (стара адреса - Героїв Дніпра, 31). Та й сама вулиця Героїв Дніпра оригінальна. Так, на ній усі номери будинків є непарними, і тільки один парний - №24.

  Медики розповідають, що часто телефонують люди, які навіть не знають, що адресу було змінено. Їх про це ніхто не повідомляв. 

  - Тому окрім адреси, питаємо про якісь орієнтири, де поруч якийсь магазин, зупинка, чи якого кольору огорожа, якщо це приватний сектор, - пояснює М.Шевченко.

  Виручає в роботі й те, що один із телефонів у відділенні "швидкої" має визначник номеру. Це полегшує пошуки потрібного будинку. В разі плутанини диспетчер телефонує, розпитує.

  - Ми завжди записуємо номер телефону, щоб можна було зв'язатися із людиною, яка зробила виклик. Однак буває, що люди тільки скажуть адресу й одразу кладуть слухавку. Якщо телефонували з мобільного, то номер і не відобразився на табло. Як шукати? Раніше в таких випадках телефонували в довідкову службу 09 - там підказували номер телефону, а іноді й адресу, - пояснює специфіку роботи диспетчер. - Тепер цього немає - довідкову службу перевели в Черкаси.

  Та найскладніше працюється все ж у приватному секторі, відзначають лікарі. 

  - Там повний хаос. На одному будинку висить стара адреса, на другому - вже нова, на третьому - одразу обидві, а є, що й взагалі без адреси, - пояснює завідувач відділення швидкої допомоги К.Глушко.

  - Багато будинків не мають жодного номера. На тин гроші знайшли, а на те, щоб номер почепити, ні, - зауважує водій "швидкої" Микола Сікан. - Не раз буває, що приїдемо і не знаємо, чи під тією хатою стоїмо чи ні.

  У приватному секторі з'явилося багато нових вулиць і провулків, що ускладнює пошуки адреси.

  - Поробили нові вулиці, а де яка - незрозуміло, - розповідає  завідувач відділення швидкої допомоги К.Глушко. - Наприклад, з вулиці Ювілейної стало аж три вулиці - Максима Рильського, Кобилянської і Ювілейна, а номери ніхто не змінив, хіба що хтось крейдою на тину написав, і то добре. Те ж саме і з вулицею Надєждіна, яка наразі складається з двох вуличок, - Надєждіна і Гулака Артемовського. Вуличка вузенька, звивиста, має кілька заїздів. Дуже важко орієнтуватися.

  Проблеми виникають і на інших вулицях міста. Так, з'ясувалося, що вулиця Чупилки складається з двох частин, які між собою не сполучаються.

  - Якщо заїхав не з того боку, доводиться розвертатися, вертатися назад і заїжджати з іншого, - каже К.Глушко.

  Цікава й вулиця Чехова, розповідають  працівники "шви-дкої". Вона складається з трьох провулків, що йдуть паралельно один за одним. Однак, де вона починається і де закінчується - невідомо. Ніякої закономірності у нумерації не спостерігається.

  - Мабуть, і самі жителі вулиці цього не знають, - зауважує К.Глушко. - Щоб знайти якийсь будинок, потрібно проїхати всі провулки. Такі пошуки відбирають час - від 15 хвилин до півгодини.

  Дивує лікарів і вулиця Коцюбинського, що тягнеться від зупинки "Управління" вгору до вулиці Маяковського.

  - В'їжджаєш на цю вулицю й одразу натикаєшся на будинок із №19. Далі номери будинків тільки зростають. Постає питання - а де ж перші номери? А вони збоку у невеликому яру. Тож фактично, щоб знайти початок вулиці Коцюбинського, потрібно їхати в зовсім інший бік, - каже К.Глушко.

  Диспетчер М.Шевченко розповідає, що всі працівники "швидкої допомоги" працюють тут по 20 років, тож знають у місті "кожну грушку і кожен пеньок".

  - На початку, коли тільки змінили нумерацію, було дуже важко, а зараз уже звикли працювати в такому режимі. Однак у інших містах такого як у нас немає, - розповідає М.Шевченко. -  Пам'ятаю, як одного разу зателефонували і викликали машину на вулицю Гнилосирова. А я ніколи й не чула, що така є у Каневі. Спочатку просто розгубилася. Запам'ятала цей випадок на все життя. 

«Жеківці» розгадують головоломки

  Подвійна адресація заважає оперативності в роботі й комунальникам аварійної диспетчерської служби КП "ЖЕК".

  - Не раз було, що люди кажуть неточну адресу, - розповідає старший диспетчер аварійної диспетчерської служби КП "ЖЕК" Ю.Прудка. - Річ у тім, що старожили знають лише стару адресу, а люди, які поселилися пізніше - тільки нову. Виходить плутанина. І їде аварійна машина не до того будинку, поки в іншому затоплює квартиру чи люди сидять без води. Відстань же між деякими будинками досить суттєва. Та ще й поки аварійники приїдуть, знайдуть квартиру чи підвал... Це все час.

  Комунальники зауважують, що нова нумерація не піддається жодній логіці.

  - Здається, що вона як таблиця Менделєєва, комусь привиділась у сні. Настільки все там незрозуміло. Так, на вулиці Б.Хмельницького стоять поруч дві п'ятиповерхівки. Стара їхня адреса №71 і 72, а нова №87 і 78. Як вони можуть стояти поруч? - діляться аварійники. - Уже 10 років працюємо, а вивчити нову нумерацію не можемо. Потрібно у людей питати, який саме це будинок. Тоді - передати черговому водієві. Молодші працівники знову ж таки знають тільки нову нумерацію, яка вказана на будинках. Ті, кому вже за 40 років, пам'ятають стару адресу. Кожному треба казати по-своєму. Не робота, а суцільна головоломка.

Листи, відправлені в нікуди

  Із проблемами подвійних адрес у нашому місті щодня стикаються листоноші. Нерідко у своїх поштових скриньках люди знаходять листи, де вказана їхня адреса, а прізвище отримувача інше. Ні, це не новий ваш співмешканець, це знову ж таки труднощі, пов'язані із перейменуванням вулиць та утворенням нової нумерації будинків.

  - Деякі канівці, коли відправляють листи, вказують стару адресу, інші - вже нову. Так само і їм надходять листи то так, то так. Через цю плутанину листи часто приходять до адресатів із запізненням, а то й взагалі не надходять, адже є люди, котрі не повертають листи, що прийшли до них помилково, - зауважує поштарка Олена Кисла. - Намагаємося вивчити мешканців будинків за прізвищами, однак кожному листоноші випадає близько 2000 жителів, і всіх запам'ятати просто неможливо. Раніше допомагали списки із прізвищами мешканців, що висіли біля кожного під'їзду. Наразі цього немає. Просимо писати подвійну адресу, щоб було зрозуміло.

  Не легше працюється і в приватному секторі, розповідають листоноші.

  - Сельце, Ядловського, Бесарабія... Нумерацію змінили, поробили нові провулки, а табличок з номерами немає. Там взагалі можна заблукати, - розповідають листоноші.

  Справжня каторга розпочалася для них у минулому році, коли люди почали звертатися до суду для отримання чорнобильських пенсій. Кількість листів значно збільшилася. І вони надходили за правильними адресами, що прописані в паспорті. От і почалися блукання листонош.

  - Пам'ятаю, як надійшов один лист із адресою - вулиця Честахівського, - розповідає начальник цеху обслуговування споживачів №2 Надія Шемет. - У нас такої немає. Думали, що це помилка, тому повернули до сортувального вузлу в Черкаси. Потім він знову прийшов до нас. Почали телефонувати до відділу архітектури, питати, що це за вулиця, де вона. З'ясувалося, що це нова вулиця поблизу вулиці Монастирок. Людина отримала важливого листа, у якому рішення суду чи інша важлива інформація, значно пізніше.

Коментар

  Першого заступника Канівського міського голови Ігоря Ренькаса:

  - Проблема в тому, що процедура перейменування не завершена, - пояснює І.Ренькас. - Хотіли як краще, а вийшло як завжди. Так, житлові багатоповерхові будинки наразі всі перейменовані й на кожному висить табличка із новою адресою. А от у приватному секторі ситуація складніша.

  Справа в тому, що за приватний сектор ніхто не відповідає. У плані було перейменовано вулиці, номери будинків. Зважуючи на гористий рельєф міста, ми брали якусь довгу вулицю й ділили її на ділянки та створювали нові вулиці - менші за розмірами. Однак насправді нічого не змінено.

  Люди на своїх будинках не почепили нові таблички з адресами. Ми будемо вирішувати цю проблему, звертатися до "вуличкомів", разом визначимо організацію, яка згідно зі стандартами виготовить нові таблички з адресами.

  Від редакції. Отак від якоїсь бюрократичної необхідності постраждали всі - жителі будинків (адже кожному довелося звернутися до паспортного столу й виписатися зі свого помешкання, аби приписатися вже за новою адресою), гості нашого міста (туристи довго шукатимуть потрібний будинок), працівники згаданих установ... Ситуація нагадує відому народну приказку: "Мені не треба твоя робота, мені потрібна твоя мука". Та головна проблема навіть не в цьому. У зв'язку з цією адресною плутаниною якогось разу може статися, що рятівники, "швидка", міліціонери блукатимуть довше і... просто не встигнуть прибути на місце події вчасно. Що будемо робити тоді?  Адже на вагах - людські життя...

Вулицями Канева блукала Катерина ПРУДКА

дз

lihonespit

14 листопада 2012, 18:41

Теги статті:
вулиці   канів   дніпрова зірка  
Голосів:
2
11

Всього коментарів: 5

Сторінка коментарів: 1
fell-gazer

14 листопада 2012, 18:46

IP: 176.67.10.xxx
Рейтинг: -1
Брехня. Нет на многоэтажках номеров.
TOXA

14 листопада 2012, 18:46

IP: 176.67.9.xxx
Рейтинг: 0
Да, есть такое дело. Не так давно какой-то придурок сдвинул номерацию домов по Днепростроевской. Письма приходят в соседний дом :)
esteewhy

14 листопада 2012, 19:52

IP: 2.50.17.xxx
Рейтинг: 0
Між іншим, рідне місто у солідній компанії:

В Дубаї (ОАЕ) нумерація будинків відсутня узагалі.

Так і викручуються люди: називають навколишні прикмети. Таксисти, зазвичай, знають основні готелі, пам'ятки; крім того, орієнтуються за навігатором.

Якщо організації, чи приватній особі потрібні поштові послуги, то замовляється поштова скринька. Саме так і звучать усі місцеві адреси:

<компанія>
<№ скриньки>, Dubai, UAE

"Веселіше" живеться нерезидентам (яких у ОАЕ більше 70% від усього населення): вказується адреса працедавця. Останньому зручно -- все під контролем: посилки, банківські рахунки підлеглого..

А ще в Дубаї нема .. .. КАНАЛІЗАЦІЇ. Так що Канів навіть [трохи] випереджає арабів. (Прям як те: "Путін краще, ніж Гітлер")
LuckyLucciano

14 листопада 2012, 21:45

IP: 91.124.4.xxx
Рейтинг: 1
Осталось переименовать нерукопожатные названия улиц!
TOXA

14 листопада 2012, 22:02

IP: 176.67.9.xxx
Рейтинг: 0
esteewhy, дикий народ что ни говори.

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"