kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Міські новини 

14-16 вересня Канів відсвяткував своє 934-ліття

Розпочалося святкування у суботу, 15 вересня ц.р. Із самого ранку площу імені Т.Шевченка заполонили гарно вбрані та усміхнені діти і дорослі.

Яскравою ходою пройшлися центром міста близько 3 000 жителів Канева

Сформувавшись у колони, жителі міста пройшли святковим парадом до Ярмаркової площі, представляючи свої підприємства, установи та навчальні заклади. Усього в дійстві взяло участь понад три тисячі осіб.

Вітав зі сцени трудові та навчальні колективи Канівський міський голова Віктор Ніколенко. У своєму вітальному слові він зазначив, що Канів, попри всі проблеми та негаразди, розвивається і йде вперед.

- Асфальтуються дороги, облаштовуються дитячі майданчики, а попереду - завершення будівництва будинку культури, спорудження спортивних закладів, будівництво соціального житла. Я впевнений - ми збудуємо новий Канів, - наголосив міський голова Віктор Ніколенко.

Нагороджували і дарували

Велике свято не обійшлося без поважних гостей. День Канева відсвяткував із нами й голова Черкаської облдержадміністрації С.Тулуб.

- Черкащина завжди була осередком державності України, її волі, - сказав С.Тулуб. - Вона має поважне минуле і величне сьогодення. У цьому заслуга й міста Канів, його жителів. Канівщина завжди відстоювала свою землю, показувала приклади боротьби. І сьогодні є взірцем, як треба розвиватися. Майбутнє Канева особливе, адже невдовзі буде створено мережу туристичних об'єктів, що сприятимуть збільшенню числа робочих місць та будівництву житла.

Із нагоди 934-ї річниці заснування м.Канева та за багаторічну працю С.Тулуб нагородив почесними грамотами Черкаської ОДА працівника ПАТ "Канівський маслосирзавод" М.Самойленка та екскаваторника ПМП "Інтербуд" Ю.Тулумбасова. Годинник від голови Черкаської ОДА отримала приватний підприємець О.Воюцька.

Не обійшлося й без цінних подарунків. Їх отримали завідувач ДНЗ "Дзвіночок" О.Веременко, режисер Канівського міського будинку культури О.Кириченко, багатодітна мати чотирьох дітей Л.Овдієнко, двірник КП "ЖЕК" Г.Роєнко, багатодітна мати шістьох дітей С.Сватуха.

Найбільшим сюрпризом стали сертифікати на отримання квартир. Їх отримали майстер із декоративного мистецтва, дворазовий чемпіон України з кульової стрільби, інвалід із дитинства І групи Н.Капустян та ветеран Великої Вітчизняної війни, інвалід І групи П.Редька.

У цей день до Канева з'їхалися гості звідусіль. Так, жителів міста привітали радник Президента України В.Януковича Л.Шевченко та радник прем'єр-міністра М.Азарова А.Толстоухов. Л.Шевченко зачитала привітання від Президента України В.Януковича та презентувала музею ім. Т.Шевченка Канівського національного заповідника ім. Т.Шевченка 400 примірників "Кобзаря", місту також дісталося видання "Кобзаря" Т. Шевченка та збірка анімаційних фільмів.

Звернувся до канівців із вітальним словом і народний депутат В.Корж.

- 934 роки - це поважна дата. Однак ми знаємо, що місто сягає своїми коренями значно глибше. Історія Канева пам'ятає Київську Русь, добу козацтва, роки Великої Вітчизняної війни... Всі ці здобутки закладають основи для розвитку Канева сьогодні, - сказав В.Корж.

Також в урочистостях взяв участь нардеп Б.Губський.

Від новонароджених - до старожилів

Сім молодих канівців стали повноправними громадянами нашої держави і міста. Привітав їх із цією значимою подією і вручив паспорти народний депутат України Віктор Корж.

Теплим словом були згадані наші старожили: Трохим Литвин (98 р.), Ольга Завірюха (94 р.), Євдокія Дорошенко (96 р.), Віра Мірошниченко (92 р.), Мотрона Сельгеєва (91 р.). Старожилам побажали міцного здоров'я та повідомили, що міський голова Віктор Ніколенко вручить їм подарунки особисто. На святкову сцену була запрошена Олександра Щак, якій зозуля накувала 92 роки.

Віктор Корж також не оминув своєю увагою людей похилого віку. Користуючись нагодою, він цього дня разом із представниками міської влади відвідав вісім сімей ветеранів Великої Вітчизняної війни. Депутат привітав ветеранів із Днем міста та вручив цінні подарунки. Побував В.Корж і в пологовому відділенні Канівської ЦРЛ, де познайомився з новонародженими малюками та їх мамами. Усі вісім малюків народилися напередодні свята, а зранку в День Канева стала мамою Марія Путілова, яка народила дівчинку. Батьки новонароджених також отримали подарунки від міського голови В.Ніколенка та народного депутата В.Коржа. Загалом цього року в нашому місті народилося 154 немовляти: 85 хлопчиків та 69 дівчаток.

А на сцені тим часом вітали молодят. Для них День народження міста став днем народження нової сім'ї. Цього дня взяли шлюб Юрій Довгаль та Людмила Краєва, Станіслав Доманський та Ірина Єфремова, Олександр Котляренко та Лілія Демченко.

Найголовніше — дружба

Наше місто має багато друзів. Про це свідчить велика кількість міст-побратимів. Делегації із цих міст приїхали цього року привітати Канів із уродинами. А саме: староста  Члухівського повіту (Польща) О.Гаппа, міський голова м.Члухів (Польща) Р.Шибайло, перший заступник мера м.Ламберсар (Франція) І.Кузен, міський голова м. Фірзен (Німеччина) Г.Тоннесен, голова спілки "Друзі Канева" (Німеччина) Ф.Маєс, заступник голови Кобринського райвиконкому м.Кобрин (Білорусь) В.Трубчик, заступник міського голови м.Виру (Естонія) К.Коосаар. Представники делегацій розповідали про свої враження від нашого міста, про щиру любов до нього та його жителів.

Свято продовжилося яскравим концертом за участі творчих колективів міста. Поруч розмістилися намети із виставками робіт дитячої творчості (дари природи), народних умільців. Також усіх охочих навчали мистецтву виготовлення ляльки-мотанки тощо. Для дітей проводився ряд різноманітних конкурсів.

Канів очима дітей

У рамках святкування 934-ліття Дня Канева був організований конкурс малюнків на асфальті, у якому взяли участь по два учні з кожної школи. Провідна тема - День міста. Однією з найцікавіших була ідея учнів гімназії. Вони зобразили карту України: її області - квіти, в центрі - Канів, зображений у вигляді пагорбів і собору. Учасникам конкурсу були вручені подарунки: грамоти, альбоми для малювання, олівці та соло-дощі, що їх надав Канівський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей і молоді.

«Ми відповідаємо за тих, кого приручили!»

Це девіз учасників конкурсу домашніх улюбленців. За правилами кожен учасник мав якомога яскравіше розповісти про свою тваринку, по можливості показати "родзинку", яка вирізняє її серед інших. Одні розповідали кумедні випадки, другі намагалися вразити журі костюмами, треті - уміннями своїх вихованців. Кожен вважає свого маленького друга найкращим. Тому й призи у вигляді корму та іграшок для тварин, які надав Канівський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, отримали всі учасники конкурсу.

Канів — місто спортивне

Пообіді на площі Т.Шевченка відбувся другий відкритий чемпіонат м.Канів із вуличного баскетболу "Kaniv-Basket". Пограти у м'яча назбиралося 8 команд. Уперше у змаганнях взяла участь команда дівчат.

За результатами змагання третє місце здобула команда "Старт", друге - "Скорпіон", перше - "Драйв". Переможці отримали грамоти й солодкі подарунки.

Спортивні заходи набирали обертів. Попереду - з'ясування, хто ж у Каневі найдужчий. Це визначив конкурс "Найсильніша людина міста". Аби перемогти та здобути почесне звання, потрібно було якнайшвидше перетягнути автомобіль марки Groz (мікроавтобус) на відстань 10 метрів. Відчайдухів виявилося небагато. Однак троє сміливців все ж знайшлося. Це - Юрій Михайленко, Сергій Прошак та Святослав Слободяник. Під оплески та вболівання глядачів чоловіки досить швидко справилися із завданням. Тож можемо сміливо заявити: у Каневі дійсно сильні чоловіки. Найшвидше справився із завданням Сергій Прошак. Він перетягнув автівку за 13,2 секунд. Тож грамота і приз дісталися саме йому.

Гуляння тривали до пізнього вечора. Канівці та гості міста слухали концертні номери, каталися на атракціонах та просто розважалися. На заваді їм не став навіть дощ.

Дружбі міст-побратимів Канів - Фірзен — 20 років

Наступного дня, 16 вересня ц.р., у рамках святкування Дня міста на Ярмарковій площі проводилися "Канівські торговиці". На ярмарок до Канева приїхали гості із Лубен і Комсомольська Полтавської області, Переяслава-Хмельницького та Українки Київської області, Івано-Франківська, Гельмязева, Сміли та Чигирина. Гостей розважали піснеспівами автентичний фольклорний гурт "Джерела", народний аматорський хор імені І.Коваленка Канівського районного будинку культури "Кобзарева криниця", тріо Сушківського будинку культури, ансамбль Прохорівського сільського будинку культури, народний аматорський гурт "Сузір'я". Сольні номери звучали у виконанні Любові Ткаченко із с.Кононча та Марини Карпич із с.Копіювате. Веселі гуморески читав Андрій Бойко із Копіюватого.

Ближче до полудня члени делегацій міст-побратимів зібралися в залі засідань Будинку рад, де відбулося урочисте зібрання з нагоди 20-ї річниці побратимських стосунків Канів-Фірзен. До президії були запрошені голова спілки "Друзі Канева" (м.Фірзен, Німеччина) Фріц Маєс, екс-бургомістр Фірзена Марина Хамес, чинний бургомістр Фірзена Гюнтер Тоннесен, канівський міський голова Віктор Ніколенко, керівник відділу культури та освіти Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Дірк Лехельт, а також канівчани Ніна Гордієнко та Олександр Апальков.

Урочистості відкрив Віктор Ніколенко, який підкреслив важливість дружніх стосунків Канева і Фірзена, подякувавши всім, хто протягом 20 років прокладав місток дружби від однієї країни до іншої.

Далі слово взяв Фріц Маєс, який повідомив, що цієї осені до Канева прибула делегація з Фірзена у складі 60 осіб. Особисто Ф.Маєс стояв біля витоків побратимських стосунків між Каневом і Фірзеном - саме він уперше зустрічав у Фірзені делегацію канівчан 20 років тому. І ось ця поїздка для нього є ювілейною - п'ятдесят п'ятою. За роки дружби більше двох тисяч канівців побували в Німеччині. Для Фірзена наразі слово "Канів" є особливим і асоціюється з такими поняттями як надійні друзі, рідна сторона.

У своєму виступі М.Хамес розповіла, що закохалася в Канів із першого погляду, щоправда, під час другого візиту, що відбувся у травні 1993 року. Звідтоді минуло багато часу, було багато зустрічей, та найбільше їй хотілося б, аби побільше зустрічалася саме молодь Канева, Фірзена та інших поріднених міст.

Далі делегації міст-побратимів зібралися на площі Т. Шевченка біля інформаційного вказівника "Дороговказ дружби", де відбулося його урочисте відкриття. Право перерізати стрічку і відкрити вказівник було надано Канівському міському голові Віктору Ніколенку, першому заступнику мера м. Ламберсар (Франція) Івону Кузену, бургомістру м.Фірзен (Німеччина) Гюнтеру Тоннесену, заступнику мера м.Виру (Естонія) Керсті Коосаар та голові спілки "Друзі Канева" (м.Фірзен) Фріцу Маєсу.

Згодом у міському будинку культури з нагоди 20-річчя дружніх відносин між Каневом та Фірзеном відбувся культурно-мистецький захід "Дружба - це великий скарб!".

Підготували Катерина ПРУДКА, Ілона БУЦ, Віра ЗАГОРОДНЯ

Джерело: Дніпрова зірка

WayBe

20 вересня 2012, 17:15

Теги статті:
свято  День міста  канів  
Голосів:
3
12

Всього коментарів: 84

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"