kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Податкова 

Податкова інформує

Своєчасно звітуйте та сплачуйте податки.

Канівська об'єднана державна податкова інспекція нагадує, що граничний термін подання квартальної податкової звітності суб'єктами підприємницької діяльності - юридичними особами та фізичними особами - підприємцями за ІІ квартал 2012 року - 9 серпня 2012 року!

Граничний термін сплати податкових зобов'язань - протягом 10 календарних днів наступних за останнім днем відповідного граничного строку подання звітності- 17 серпня 2012 року!

Своєчасне подання звітності, повнота сплати податків, зборів та обов'язкових платежів до бюджетів - свідчення Вашої податкової культури та гарантія упередження  застосування штрафних санкцій.

Зміни по єдиному податку

Законом України від 24.05.2012 року № 4834-VI "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм" з 1 липня 2012 року внесені зміни та доповнення до глави 1 „Спрощена система оподаткування, обліку та звітності" розділу XIV„Спеціальні податкові режими" Кодексу, які полягають у наступному:

надано право обирати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктам господарювання, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння (такі суб'єкти господарювання відносяться виключно до третьої групи платників єдиного податку, для таких платників ставка єдиного податку встановлюється у розмірі 5%) (зміни до п. 291.5, 293.3);

надано право обрати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктам господарювання, які здійснюють кур'єрську діяльність та діяльність з надання послуг зв'язку, що не підлягає ліцензуванню, реалізацію корисних копалин місцевого значення (зміни до п. 291.5);

? уточнено порядок віднесення до суми доходу платника єдиного податку вартості безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг), визначення дати отримання доходу платника єдиного податку (зміни до пп.292.3 і 292.6);

? надано можливість платникам єдиного податку за власним рішенням змінювати групу або ставку податку протягом року (298.1.5);

? уточнено, що не є підставою для прийняття органом державної податкової служби у 2012 році рішення про відмову у видачі фізичній особі - підприємцю свідоцтва платника єдиного податку за наявності на день подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування податкового боргу з єдиного і фіксованого податків, який виник за наслідками обліку в податкових органах у лютому 2011 року, а також податкового боргу, який виник з єдиного податку за січень 2012 року (зміни до підрозділу 8 Перехідних положень Кодексу);

? визначено, що до платників єдиного податку не застосовуються штрафні санкції за порушення у 2012 році порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій платника єдиного податку та повноти сплати сум єдиного податку (зміни до підрозділу 10 Перехідних положень Кодексу);

? визначено, що не застосовуються адміністративні стягнення (штрафи), передбачені статтею 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення за неправильність заповнення у період з 1 січня по 31 грудня 2012 року платниками єдиного податку книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат (Прикінцеві та перехідні положення Закону).


Хто з подружжя, яке виховує трьох і більше дітей віком до 18 років, може скористатись пільгою щодо сплати земельного податку?

       Якщо подружжя виховує трьох і більше дітей віком до 18 років, то кожен із батьків має право на пільгу щодо сплати земельного податку за земельні ділянки, що належать йому на правах приватної власності. Водночас, якщо подружжя володіє земельною ділянкою на праві спільної часткової власності, то платником земельного податку за земельну ділянку пропорційно своїй частці є кожен з батьків, і відповідно право на пільгу щодо земельного податку має кожен з них. Якщо таке подружжя володіє земельною діяльною на праві спільної сумісної власності і поділ земельної ділянки не проводився, то платником земельного податку за таку ділянку є один з батьків, який і може скористатись даною пільгою. Для отримання пільги фізична особа має подати до органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки заяву про її надання та документи, що посвідчують право такої особи на пільгу (паспорт, свідоцтва про народження дітей тощо).


Які пільги щодо сплати земельного податку встановлено для фізичних осіб?

   Відповідно до Податкового кодексу від сплати земельного податку звільняються:

- інваліди І і ІІ групи;

- фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

- пенсіонери (за віком);

- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону № 3551-ХІІ;

- фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

   Згідно законодавства, звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:

- для ведення особистого селянського господарства — у розмірі не більш ніж 2 га;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах — не більш ніж 0,25 га, в селищах — не більш ніж 0,15 га, в містах — не більш ніж 0,10 га;

- для індивідуального дачного будівництва — не більш ніж 0,10 га;

- для будівництва індивідуальних гаражів — не більш ніж 0,01 га;

- для ведення садівництва — не більш ніж 0,12 га.

 

Який порядок сплати земельного податку фізичною особою - громадянином у рік придбання земельної ділянки?

   У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року, податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня поточного року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником — починаючи з місяця, в якому виникло таке право власності. У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року орган ДПС надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.


Чи передбачені пільги для фізичних осіб підприємців - платників єдиного податку, які належать до певних соціальних категорій громадян, в частині зменшення встановлених ставок єдиного податку?

   У разі застосування спрощеної системи оподаткування - здійснюється сплата єдиного податку, який встановлюється у відсотках (фіксованих ставках) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, та у відсотках до доходу (відсоткові ставки).

   Глава 1 розділу XIVПКУ, яка визначає правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку, не передбачає зменшення встановлених ставок єдиного податку для фізичних осіб – підприємців для осіб, які належать до певних соціальних категорій громадян.

   При цьому, згідно зі ст. 128 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року №436-IVзі змінами та доповненнями громадянин - підприємець зобов’язаний сплачувати податки та інші обов’язкові платежі в порядку і в розмірах, встановлених законом.  

   З урахуванням викладеного, законодавчо не передбачено зменшення встановлених ставок єдиного податку для фізичних осіб – підприємців незалежно від приналежності особи до певної соціальної категорії громадян.

 

 

Зміни до Податкового кодексу України щодо збору за спеціальне використання води

       З 1 липня 2012 року набрав чинності Закону України від 24.05.12 №4834-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм», яким внесено зокрема ряд змін до розділу ХVІ «Збір за спеціальне використання води», а саме, що не є платниками збору водокористувачі, які використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення, у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та платників єдиного податку.
         Відповідно до п.323.1 ст.323 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-IV із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) платниками збору за спеціальне використання води є водокористувачі - суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи - підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.
       Пунктом 323.2 статті 323 ПКУ визначено, що не є платниками збору водокористувачі, які використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок), у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та платників єдиного податку.
     Для цілей розділу ХVІ ПКУ під терміном ”санітарно-гігієнічні потреби” слід розуміти використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані.

 


 

Від’ємне значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток, що виникло до 31 грудня 2011 року, можна буде включати у витрати частинами протягом 2012- 2015 років

   Платники податку на прибуток матимуть можливість враховувати від'ємне значення об'єкта оподаткування, яке утворилося станом на 1 січня 2011 року, при визначенні від'ємного значення об'єкта оподаткування за ІІ-ІV квартал     2011 року. У разі не відображення в податковій звітності з податку на прибуток за звітний другий, другий і третій, другий – четвертий квартали 2011 року від'ємного значення об'єкта оподаткування, яке утворилося станом на 1 січня 2011 року, платник має право подати уточнюючий(чі) розрахунок(ки) за звітний період 2011 року, у якому відобразити суму такого від'ємного значення, визначену з урахуванням непогашених збитків, що утворилися станом на 1 січня 2011 року.

   Це передбачено в узагальнюючій податковій консультації щодо врахування від’ємного значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток, затвердженій  наказом ДПС України від 05.07.2012 №575.

   Крім того, в цій консультації зазначається, якщо результатом розрахунку об'єкта оподаткування платника податку з числа резидентів платників з доходом за 2011 рік один мільйон гривень та більше станом на перше січня 2012 року є від'ємне значення (з урахуванням від'ємного значення об'єкта оподаткування за 2010 податковий рік), то сума цього значення підлягає включенню до витрат:

    звітних (податкових) періодів починаючи з I півріччя і послідуючих звітних періодів 2012 року у розмірі 25 відсотків суми такого від'ємного значення. У разі якщо 25 відсотків суми від'ємного значення об'єкта оподаткування не погашається протягом цього і за наслідками наступних податкових періодів 2012 року, то непогашена сума підлягає врахуванню при визначенні податкових зобов'язань у наступних податкових періодах.

   Для виробників сільськогосподарської продукції для визначення від’ємного значення об’єкта оподаткування починаючи з I півріччя 2012 року до складу витрат включається сума від'ємного значення, що утворилося станом на перше січня 2012 року, у розмірі 25 відсотків.

 

Чи підлягає оподаткуванню дохід від продажу фізичною особою квартири, яку він отримав у спадок в поточному році?

Оподаткування операцій з продажу об’єктів нерухомого майна регламентується ст. 172 Податкового кодексу України, згідно із п. 172.10 якої продаж резидентами та нерезидентами успадкованого (отриманого в подарунок) об’єкта нерухомості підлягає оподаткуванню згідно з положеннями цієї статті.

Так, відповідно до п. 172.1 ст. 172 Кодексу дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується. Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Тобто, умова щодо перебування зазначеного п. 172.1 ст.172 Кодексу майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується тільки на майно, отримане таким платником у спадщину.

Згідно із п.172.2 ст.172 Кодексу дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у пункті 172.1 цієї статті, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в пункті 172.1 цієї статті, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 цього Кодексу.

Разом з тим, відповідно до п.172.9 ст.172 Кодексу дохід від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомості, що здійснюються фізичними особами - нерезидентами, оподатковується згідно із цією статтею в порядку, встановленому для резидентів, за ставками, визначеними в пункті 167.1 статті 167 цього Кодексу.

Отже, з 1 січня 2012 року дохід від операцій з продажу не частіше одного разу на рік об’єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 ст.172 Кодексу, які перебувають у власності платника податку (фізичної особи резидента або фізичної особи – нерезидента) менше трьох років та отриманих таким платником у спадщину не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

Водночас, у разі продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у п.172.1 ст. 172 Кодексу, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в пункті 172.1 цієї статті, успадкованого об’єкта нерухомості, дохід одержаний фізичною особою-резидентом оподатковуватиметься за ставкою 5%, визначеною п. 167.2 ст. 167 цього Кодексу, та за ставками 15(17)%, визначеними п.167.1 ст. 167 - дохід одержаний фізичною особою - нерезидентом.

 

Яка передбачена відповідальність фізичної особи-підприємця на загальній системі оподаткування, якщо авансові платежі сплачені несвоєчасно?

 Відповідно до п. 177.5 ст. 177 розділу IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фізичні особи - підприємці подають до органу державної податкової служби податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи.

Авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються підприємцем самостійно, але не менше як 100 відсотків річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік (у співставних умовах), та сплачують до бюджету по 25 відсотків щокварталу (до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада).

Згідно із ст. 126 розділу ІІ ПКУ у разі якщо платник податків не сплачує суми самостійно визначеного грошового зобов’язання протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

при затримці більше 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.


До уваги платників ПДВ: скорочено термін реєстрації податкових накладних в ЄРПН


  1 липня 2012 року набрали чинності зміни до Податкового кодексу України щодо адміністрування податку на додану вартість, якими змінено термін реєстрації податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних з 20 календарних днів на 15 календарних днів. Відповідну зміну внесено до п.201.10 ст.201 ПКУ. Також продавець тепер не зобов’язаний видавати покупцю податкову накладну саме після реєстрації її в Єдиному реєстрі – видачу та реєстрацію можна здійснювати паралельно. Це дозволяє платнику своєчасно перевірити наявність права на декларування податкового кредиту та реалізувати можливість скористатись своїм правом, у тому числі шляхом подання заяви на контрагента у разі відсутності реєстрації податкової накладної у Єдиному реєстрі податкових накладних.


Добровільна реєстрація платником ПДВ.

 
  1 липня 2012 року набрав чинності Закон України від 24.05.2012 № 4834 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм». Зазначеним законом врегульовано нагальні проблемні питання, які виникали під час застосування норм та положень Податкового кодексу України та негативно впливали на діяльність платників податків. Зокрема, вводиться процедура реєстрації платником ПДВ будь-якої особи за її добровільним рішенням. А саме, виключені будь-які додаткові умови, що обмежують таку реєстрацію, а також норма, яка передбачала виключення з реєстру платників ПДВ у разі, якщо обсяг постачання товарів/послуг платниками податку, зареєстрованими добровільно, іншим платникам податку за останні 12 календарних місяців сукупно становив менше 50 відсотків загального обсягу постачання.
    Також, врегульовується процедура реєстрації платником ПДВ платників єдиного податку та уніфіковуються строки такої реєстрації та подання заяви. Відповідно до нової редакції абзацу другого пункту 183.4 статті 183 Податкового кодексу України у разі зміни ставки єдиного податку з 5% на 3% реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку у розмірі 3%. Реєстрація зазначених осіб (згідно з абзацом другим пункту 183.5 статті 183 ПКУ) діятиме з першого числа календарного кварталу, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку у розмірі 3%.
    Крім цього, Законом №4834 чітко визначено дату анулювання реєстрації платника ПДВ та дії платника при анулюванні його реєстрації.

WayBe

27 липня 2012, 18:02

Теги статті:
податкова  ОДПІ  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"