kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Цікавинка 

Лікнеп для трударів та їх керівників

Коли фінансово-економічні реалії досягають "точки кипіння", підприємства, аби втриматися на плаву, частенько вдаються до скорочення штатів. У більшості випадків ідеться про найпростіший їх різновид – звільнення та зменшення робочих годин і як наслідок – зарплатні. Проте навіть ця банальність вимагає обізнаності від роботодавців і самих працівників. Як правильно діяти в умовах кадрових змін тим та іншим, аби уникнути проблем із законом, інформує заступник начальника Державної інспекції праці в Черкаській області Ольга Хоменко.– За останні 2-3 місяці чи не побільшало скарг від працівни-ків про порушення їх прав?
– Значно побільшало, і майже всі вони стосуються звільнення, а поновлення на роботі відбувається тільки у суді. Тут більше вини самих працівників, які не знають своїх прав і часто погоджуються піти з роботи за спільною згодою двох сторін. За таких обставин для судового розгляду заява звільненого розглядатиметься при наявності заяви й іншої сторони – роботодавця, який не зацікавлений у цьому розгляді, але матеріальну допомогу у зв'язку з безробіттям у центрі зайнятості почнуть платити на восьмий день після реєстрації та визнання безробітним. Поширеним стало звільнення за власним бажанням. Так, на одному з Ватутінських підприємств стояло питання звільнення людей у зв'язку зі скороченням: у цьому випадку Інспекція праці мала б перевірити підприємство. Знаючи про це, адміністрація запровадила положення, згідно з яким працівникам при звільненні за власним бажанням управлінці платили їм три середньомісячні зарплати, чим компенсували відсутність виплат у центрі зайнятості та уникнули перевірок і штрафів. У випадку звільнення за власним бажанням допомогу щодо безробіття вони б отримали не раніше як на 90-ий день.
– Як часто роботодавці порушують правила КЗпП і що саме?
– У моїй практиці не було жодного підприємства, де б не порушувалися права найманих працівників. Причина цьому – "чорна та біла" бухгалтерія, що ведеться на більшості фірм. Найчастішими є порушення з умов оплати праці, яка не може бути нижче рівня мінімальної, та надання відпусток, яких інколи взагалі не надають або надають менше ніж 24 дні.
– Неприємності у відносинах роботодавець – працівник виникають частіше через порушення з боку першого чи й частка вини працівників у цьому також є?
– У відсотковому співвідношенні це можна було б розподілити як 70/30 на користь роботодавців.

Що потрібно знати працівникам у випадку кадрових звільнень та перестановок, і як роботодавцям ЗВІЛЬНЯТИ БЕЗ ПОРУШЕНЬ


Якщо працівника звільняють, він має право на компенсацію в розмірі середньомісячного заробітку.
П. 1 ст. 40, ст. 44 Кодексу законів про працю (КЗпП) України. При звільненні у зв'язку зі змінами в організації виробництва та праці, ліквідації, реорганізації, перепрофілювання підприємства, скорочення чисельності або штату працівників платиться вихідна допомога у розмірі середньомісячного заробітку, виходячи із заробітної плати за два попередні місяці перед звільненням.

Ст. 83 КЗпП. При розірванні трудового договору з будь-яких підстав у день звільнення виплачується компенсація за всі невикористані працівником дні щорічних основних та додаткових відпусток та відпусток працівникам, які мають дітей.
– Незалежно від періоду, за який проводиться компенсація, її розмір визначається, виходячи із заробітної плати, яку працівник має на час звільнення, – уточнює Ольга Хоменко. – Розрахунковим періодом для визначення суми компенсації є останні дванадцять календарних місяців перед звільненням.

Звільнені матимуть переважне право бути прийнятими на роботу, що підприємство набиратиме працівників аналогічної кваліфікації.

Ст. 42 КЗпП. Працівник, якого звільнили за п. 1 ст. 40 КЗпП України (крім випадку ліквідації підприємства), протягом року має право на укладення трудового договору у разі поворотного прийняття на роботу, якщо власник набирає на роботу працівників аналогічної кваліфікації. У разі недотримання цієї норми працівник може домогтися роботи у судовому порядку.

Якщо підприємству загрожує скорочення, роботодавець повинен знати, за ким зберегти право залишитися на роботі.


Ст 42 КЗпП. При скороченні штату у зв'язку зі змінами в організації виробництва або праці законом визначені категорії працівників, які мають переважне право залишення на роботі, – люди з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці. При рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається:
- сімейним за наявності двох і більше утриманців;
- особам, у сім'ї яких немає інших працівників із самостійним заробітком;
- працівникам із тривалим безперервним стажем роботи на підприємстві;
- працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах без відриву від виробництва;
- учасникам бойових дій, інвалідам війни та працівникам зі статусом ветеранів війни і гарантіями їх соціального захисту;
- авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій;
- працівникам, які дістали на цьому підприємстві трудове каліцтво або професійне захворювання;
- депортованим з України людям, які протягом п'яти років після повернення проживають тут;
- колишнім військовослужбовцям строкової служби та особам, які проходили альтернативну службу – протягом двох років із дня звільнення їх зі служби.

Кого скорочувати не можна?


Ст. 184 КЗпП. Не можна звільняти:
- вагітних жінок;
- жінок із дітьми віком до трьох років;
- жінок із дітьми віком до шести років, якщо дитина за висновком лікаря потребує домашнього догляду;
- одиноких матерів із дитиною до 14 років або дитиною-інвалідом.

Таке звільнення можливе лише за умови повної ліквідації підприємства і тільки з обов'язковим працевлаштуванням. Працевлаштування цих жінок проводиться при звільненні після закінчення строкового трудового договору.

Про переведення на неповний робочий час працівник має бути повідомлений за два місяці.


Ст. 56 КЗпП. Переведення на півставки є переведенням на роботу в умовах неповної тривалості робочого часу, тобто половини. За угодою між працівником і роботодавцем може встановлюватись неповний робочий час чи неповний робочий тиждень. Оплата праці проводиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від норм виробітку. Власник зобов'язаний встановити неповний робочий час за заявою вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, в тому числі таку, що перебуває під опікуванням, або здійснює догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку.
Власник має право встановити неповний робочий час без згоди працівника, але попередити його не пізніше ніж за два місяці до таких змін. Якщо колишні умови праці не збережено, а працівник не згоден працювати в нових умовах, то трудовий договір припиняється за п. 6 ст. 36 КЗпП.

Чи має право роботодавець зменшувати зарплату?

Ст. 97 КЗпП. Рішення про зміну умов оплати праці роботодавець не має права приймати в односторонньому порядку. Він зобов'язаний погодити це із профспілкою або іншим органом трудового колективу. В односторонньому порядку роботодавець може зменшувати розмір оплати праці за результатами атестації.

Відповідно до КЗпП, як правильно потрібно звільняти?


Ст. 36 КЗпП. Звільнення з роботи по-іншому називається припиненням трудового договору. Підставами для цього є:
1) угода сторін;
2) закінчення терміну трудового договору;
3) призов або вступ на військову чи альтернативну службу;
4) розірвання трудового договору з ініціативи працівника (ст. 38, 39 КЗпП України), з ініціативи власника (ст. 40,41 КЗпП України) або на вимогу трудового колективного органу (ст. 45 КЗпП України);
5) переведення працівника за його згодою на інше підприємство або виборну посаду;
6) відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість та відмова від продовження роботи у зв'язку зі зміною умов праці;
7) набуття чинності рішення суду про покарання працівника;
8) умови, передбачені контрактом.
Звільнення за ініціативою працівника. Коли трудовий договір розривається через ініціативу працівника, він має написати заяву (згода сторін, призов на службу, переведення, власне бажання).
Звільнення за ініціативою власника. Працівникові не потрібно писати заяву, але роботодавець повинен: за п. 1 ст.40 КЗпП завчасно попередити не пізніше ніж за два місяці до звільнення, погодити рішення із профспілкою; за п. 2 ст. 40 КЗпП – наявність відповідного документа (висновок атестаційної або медико-соціальної експертної комісії), погодження рішення з органом профспілки; п. 3,4,7 ст. 40 КЗпП України – дисциплінарне стягнення з працівника. Потребує додержання вимог ст. 147-149 КЗпП України тощо.
Варто мати на увазі, що звільнення можуть відбуватися тільки за підстав, передбачених Кодексом або іншими законами України (закони України "Про державну службу", "Про боротьбу з корупцією", "Про Національний банк України" тощо).

Що робити людям, які працюють неофіційно? Чи мають вони на щось право, чи підпадають під правила КЗпП?


Ст. 24 КЗпП. Прийняття на роботу має супроводжуватися укладенням трудового договору. Його укладання оформляється наказом чи розпорядженням керівника підприємства про зарахування на роботу. Відсутність наказу не дозволяє внести запис до трудової книжки, адже у графі 4 трудової обо-в'язково записується номер та дата видачі розпорядчого документа про прийом на роботу. На осіб, які працюють за трудовим договором, поширюються норми законодавства про працю, а тих, хто працює за цивільно-правовим договором, – норми Цивільного кодексу. Особи, які працюють не офіційно, фактично є ініціаторами порушення своїх трудових прав.

Олена ПЕТРОВА, "Вечірні Черкаси"

WayBe

19 січня 2009, 12:38

Теги статті:
звільнення  праця  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"