kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Податкова 

Канівська ОДПІ інформує

Канівська ОДПІ в режимі телефонного зв’язку

В січні відбувся традиційний сеанс телефонної «гарячої лінії» за участю начальника Канівської ОДПІ Умриша Б.В., який відповідав на запитання щодо нюансів застосування спрощеної системи оподаткування та отримання податкової знижки. Наводимо деякі із них.

1.Питання: Я фізична особа - підприємець обрала другу групу спрощеної системи оподаткування, здійснюю оптову торгівлю (КВЕД 51.39.0). Чи маю право продавати за договором купівлі - продажу товари юридичним особам, які знаходяться на загальній системі оподаткування?

Відповідь:- Згідно зі ст.291 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями до платників єдиного податку, які відносяться до другої групи належать фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб; обсяг доходу не перевищує 1000000 гривень. Тобто, якщо Ви будете здійснювати діяльність за вищевказаним КВЕД 51.39.0, то Ви можете обрати ІІ групу.

2. Питання: Підкажіть, чи може приватний підприємець, який надає послуги на замовлення як фізичних так і юридичних осіб, перебувати на спрощеній системі із застосуванням 2-ї групи платників єдиного податку?

Відповідь: - Відповідно до норм Закону України № 4014 від 04.11.2011р. до другої групи належать фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню.

Якщо Ви надаєте послуги на виконання замовлень юридичних осіб-платників єдиного податку та населення, то Ви можете обрати другу групу платників єдиного податку. У разі ж надання послуг іншим особам, ніж населенню та платникам єдиного податку, Вам необхідно буде подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування для третьої групи.

3. Питання: Чи має право на податковий кредит фізична особа за своє навчання чи членів сім’ї 1-го ступеня споріднення?

Відповідь: - Держава надала можливість людям, які отримують зарплати і сплачують податок на доходи фізичних осіб, відшкодовувати частину понесених у звітному податковому році витрат на навчання.

Згідно зі ст. 166 Податкового кодексу України платник податку має право включити до податкової знижки суму фактично понесених витрат протягом звітного податкового року у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття освіти платником податку та/або членом його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати.

Така сума не може перевищувати розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень, в розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

4.Питання: Які документи необхідно подати платнику податку до податкового органу з метою реалізації права на податкову знижку за навчання?

Відповідь: - Для отримання податкової знижки на суму коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання потрібно подати такі документи: договір на навчання;

довідка з навчального закладу щодо кількості місяців навчання у звітному податковому році;

довідка про присвоєння реєстраційного номеру облікової картки( ідентифікаційний номер);

оригінали розрахункових документів, що підтверджують внесення плати за навчання;

довідка з місця роботи про заробітну плату та суму перерахованого до бюджету податку на доходи фізичних осіб з розбивкою по місяцях;

книга обліку доходів та витрат;

паспорт;

свідоцтво про народження дитини, що навчається;

заповнена декларація та додатки до неї.

Податкову знижку платник податку зможе отримати у 2012 року за наслідками 2011 року. Підставою для нарахування податкової знижки є надана та обрахована представником податкового органу річна податкова декларація.

5.Питання:Чи має право платник податку на податкову знижку у разі навчання в інтернатурі вищих медичних та фармацевтичних навчальних закладів?

Відповідь:- Згідно зі ст. 166 Податкового кодексу України платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати.

Інтернатура (спеціалізація) є невід'ємною ланкою безперервного процесу підготовки у вищому медичному і фармацевтичному закладах освіти фахівців за напрямом професійного спрямування.

Таким чином, суми коштів, сплачені платником податку на користь вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти для компенсації вартості навчання такого платника податку, іншого члена його сім'ї першого ступеня споріднення, у інтернатурі, при додержанні всіх норм ст. 166 Кодексу, можуть прийматися у розрахунок податкової знижки такого платника податку за звітний рік.

6. Питання:Чи має право скористатися податковою знижкою за навчання дитини один із батьків, якщо договір укладений між навчальним закладом та дитиною (в договорі зазначено П.І.Б. дитини) та квитанції на оплату оформлені на ім’я дитини, яка не має самостійних джерел доходу?

Відповідь:- Один із батьків має право доручити своїй дитині здійснити правочин у вигляді проведення сплати за навчання за рахунок належних йому коштів. При цьому фактичні витрати на оплату вартості навчання несуть батьки дитини, яка навчається.

Законом України від 23 травня 1991 року № 1060- ХІІ "Про освіту" встановлено, що за неповнолітніх дітей (до 18 років) договір на навчання повинен укладатися їх батьками, але в договорі при цьому обов’язково зазначається прізвище, ім’я та по батькові особи, яка буде безпосередньо навчатися (дитини).

Враховуючи вищевикладене, скористатися правом на податкову знижку за навчання дитини може один з батьків, за умови надання ним відповідних підтверджуючих документів, зокрема, договору про навчання дитини, який укладений між навчальним закладом та дитиною, квитанції про оплату за навчання, довідки про доходи. При цьому, у договорі про навчання повинно бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові особи, яка буде безпосередньо навчатися (дитини).

Запитання до податківців

Відповідно до пп. 291.5.2 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) не можуть бути платникам єдиного податку фізичні особи – підприємці, які здійснюють діяльність у сфері аудиту.

Вид економічної діяльності (КВЕД) 74.12.0 «Діяльність у сфері бухгалтерського обліку та аудиту» відповідно до Національного класифікатора України від 06.04.06 №375 «Класифікація видів економічної діяльності» включає в себе: реєстрацію, накопичення, узагальнення та зберігання інформації про діяльність підприємств; підготовлення, перевірку, підтвердження достовірності фінансових рахунків, звітів, балансів; складання податкових декларацій для юридичних та фізичних осіб; консультування та представництво (крім юридичного) від імені клієнтів перед податковими інспекціями.

Згідно із ст. 3 Закону України від 22 квітня 1993 року № 3125-XII «Про аудиторську діяльність» (із змінами та доповненнями) аудит – це перевірка даних бухгалтерського обліку і показників фінансової звітності суб’єкта господарювання з метою висловлення незалежної думки аудитора про її достовірність в усіх суттєвих аспектах та відповідність вимогам законів України, положень (стандартів) бухгалтерського обліку або інших правил (внутрішніх положень суб’єктів господарювання) згідно із вимогами користувачів. У відповідності до ст. 4 даного Закону аудитором може бути фізична особа, яка має сертифікат, що визначає її кваліфікаційну придатність на заняття аудиторською діяльністю на території України. Аудитор має право займатися аудиторською діяльністю як фізична особа - підприємець або у складі аудиторської фірми з дотриманням вимог цього Закону та інших нормативно-правових актів. Аудитор має право займатися аудиторською діяльністю як фізична особа - підприємець лише після включення його до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів.

Перелік послуг, які можуть надавати аудитори (аудиторські фірми), затверджено рішенням Аудиторської палати України від 22 грудня 2011 року №244/14 «Про перелік послуг, які можуть надавати аудитори (аудиторські фірми).

При цьому, ст. 1 Закону України 16 липня 1999 року № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» із змінами та доповненнями визначено, що бухгалтерський облік – це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Враховуючи те, що діяльність у сфері бухгалтерського обліку та діяльність у сфері аудиту за своєю сутністю є різними видами діяльності, то фізичні особи – підприємці, які надають виключно бухгалтерські послуги мають право перебувати на спрощеній системі оподаткування та бути платникам єдиного податку.

 

Кампанія декларування

Чи можна включати до складу податкової знижки витрати, понесені фізичною особою на лікування?

До переліку витрат, дозволених до включення до податкової знижки згідно з пп.166.3.4. п.166.3 статті 166 Податкового кодексу, включається сума коштів, сплачених платником податку на користь закладів охорони здоров’я, для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, у тому числі для придбання ліків (донорських компонентів, протезно-ортопедичних пристосувань, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів), а також сума коштів, сплачених платником податку, визначеним у встановленому порядку інвалідом, на користь протезно-ортопедичних підприємств, реабілітаційних установ для компенсації вартості платних послуг з реабілітації, технічних та інших засобів реабілітації, наданих такому платнику податку або його дитині-інваліду у розмірах, що не перекриваються виплатами з фондів загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування, крім:

- косметичного лікування або косметичної хірургії, включаючи косметичне протезування, не пов’язаних з медичними показаннями, водолікування та геліотерапії, не пов’язаних з лікуванням хронічних захворювань;

- протезування зубів із використанням дорогоцінних металів, порцеляни та гальванопластики;

- абортів (крім абортів, які проводяться за медичними показаннями або коли вагітність стала наслідком зґвалтування);

- лікування венеричних захворювань (крім СНІДу та венеричних захворювань, причиною яких є побутове зараження або зґвалтування);

- лікування тютюнової чи алкогольної залежності; - придбання ліків, медичних засобів та пристосувань, оплати вартості медичних послуг, які не включено до переліку життєво необхідних, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 1 розділу XIX Податкового кодексу встановлено, що пп.166.3.4 п.166.3 статті 166 цього Кодексу набирає чинності з 1 січня року,наступного за роком, у якому набере чинності закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування.

 

Про іпотечний кредит

Відповідно до п.175.1 статті 175 Податкового кодексу платник податку-резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року. Тобто повернення податку на доходи фізичних осіб може здійснюватися лише в межах сум, які фактично надійшли до бюджету від конкретного платника податку у звітному році.

Таким чином, якщо умовами молодіжного житлового кредиту передбачено повну або часткову компенсацію за рахунок бюджетних коштів відсотків за таким кредитом, то претендувати на податкову знижку одержувач такого молодіжного кредиту може тільки в частині особисто сплачених ним відсотків, але при дотриманні інших умов, передбачених пп.166.3.1 п.166.3 статті 166 та статті 175 Податкового кодексу. При повній компенсації відсотків за кредитом за рахунок бюджетних коштів платник податку не має законодавчих підстав на податкову знижку за таким кредитним договором.

Який порядок включення до податкової знижки суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом, наданим в іноземній валюті?

При сплаті процентів за іпотечним житловим кредитом і іноземній валюті сума платежів за такими процентами, здійснених в іноземній валюті, перераховується у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом Нацбанку України, що діє на день сплати таких процентів. Право на податкову знижку виникає у разі, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

Крім того, відповідно до пп.166.3.8 п.166.3 статті 166 Податкового кодексу фізична особа-резидент має право включати до податкової знижки, зокрема, суми витрат, пов’язаних зі сплатою видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним.

Пунктом 175.4 статті 175 цього Кодексу передбачено, що право на включення по податкової знижки суми, розрахованої згідно з цією статтею, надається платнику податку за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років, починаючи з року, в якому:

- об’єкт житлової іпотеки придбавається;

- збудований об’єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання.

У разі якщо іпотечний житловий кредит має строк погашення більше ніж 10 календарних років, право на включення частини суми процентів до податкової знижки за новим іпотечним житловим кредитом виникає у платника податку після повного погашення основної суми та процентів попереднього іпотечного житлового кредиту.  Враховуючи вищезазначене, право включати до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом настає з року, в якому житловий будинок (квартира,кімната) визначено платником податку як основне місце його проживання згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

Оподаткування доходу, отриманого у вигляді спадщини

Згідно з пунктом 174.2 статті 174 Розділу IV "Податок на доходи фізичних осіб" Податкового кодексу України від 02.12.2010р. №2755-VI:

- за нульовою ставкою оподатковуються , зокрема, вартість власності, що успадковується членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення;

 - за ставкою5%, вартість будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення;

- за ставками15% або 17%  будь-який об'єкт спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та для будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення відповідно до підпункту 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Кодексу вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім'ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Згідно з пунктом 174.3 статті 174 Кодексу особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, включається спадкоємцями до складу загального річного доходу платника податку і зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини.

Відповідно до пункту 172.1 статті 172 Кодексу дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.

Згідно з пунктом 172.2 статті 172 Кодексу дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості, зазначених у пункті 172.1, або від продажу об'єкта нерухомості, не зазначеного в пункті 172.1 цієї статті, підлягає оподаткуванню за ставкою5%. У такому самому порядку оподатковується дохід від продажу (обміну) об'єкта незавершеного будівництва.

Підпунктом 172.3 статті 172 Кодексу  передбачено, що дохід від продажу об'єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об'єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону.

Відповідно до пункту 172.4 статті 172 Кодексу під час проведення операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомості між фізичними особами нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору та щокварталу подає до органу державної податкової служби за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такий договір, включаючи інформацію про його вартість та суму сплаченого податку в порядку, встановленому цим розділом для податкового розрахунку.

Згідно з пунктом 172.5 статті 172 Податкового кодексу України сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи:

а) особою, що продає або обмінює з іншою фізичною особою нерухомість, - до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, міни;

б) особою, у власності якої перебував об'єкт нерухомості, відчужений за рішенням суду про зміну власника та перехід права власності на таке майно.

Фізична особа зобов'язана відобразити доход від такого відчуження у річній податковій декларації про  майновий стан і доходи, яка подається у 2012 році до 1 травня.

 

 

Декларування іноземних доходів громадянами – виконання конституційного обов’язку та вияв громадської свідомості!

 Порядок оподаткування та обов’язок декларування іноземних доходів громадян встановлено пунктом 170.11 статті 170 Податкового кодексу України (далі – Податковий кодекс).
    Так, у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію.
    Іноземні доходи оподатковуються за ставками, визначеними в пункті 167.1 статті 167 Податкового кодексу, тобто за ставками 15% (17%).
    Водночас, у разі якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.
    Податковим кодексом передбачено, що у разі відсутності у платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним іноземного доходу та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції такий платник зобов’язаний подати до органу державної податкової служби за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним.
    Звертаємо увагу, що у разі неподання в установлений строк податкової декларації платник податків несе відповідальність, встановлену цим Кодексом та іншими законами.
    Слід зазначити, що не зараховуються у зменшення суми річного податкового зобов’язання платника податку:  
    а) податки на капітал (приріст капіталу), податки на майно;
    б) поштові податки;
    в) податки на реалізацію (продаж);
    г) інші непрямі податки незалежно від того, чи належать вони до категорії прибуткових податків або вважаються окремими податками згідно із законодавством іноземних держав.


Шановні громадяни! Використовуйте своє право на податкову знижку!

 Відповідно до Податкового кодексу України громадяни мають право подати декларацію для отримання податкової знижки за наслідками 2011 року.

     До складу податкової знижки включаються фактично понесені витрати протягом 2011 року (підтверджені документально), а саме:

     • частина суми процентів за іпотечним кредитом;

     • сума коштів або вартість майна, переданих громадянином у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям;

     • сума коштів, сплачена закладам освіти за навчання як самого громадянина так і члена його сім’ї першого ступеня споріднення;

     • сума, сплачена за власний рахунок, страхових внесків, страхових премій та пенсійних внесків страховику–резиденту, недержавному пенсійному фонду, установі банку за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади як самого громадянина так і члена його сім’ї першого ступеня споріднення;

    • оплату допоміжних репродуктивних технологій, але не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік;
    • оплата вартості державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини;
    • суму коштів, сплачених платником податку у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива;
    • суми витрат платника податку на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним.

 

Декларуванню не підлягає спадщина,отримана від членів сім’ї першого ступеня споріднення !

Законом України від 07.07.2011 р. № 3609 внесено зміни до розділу ІV „ Податок на доходи фізичних осіб" Податкового кодексу України, а саме: спадкоємці, які отримали спадщину від членів сім'ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені , що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, не зазначають суму такого доходу в річній податковій декларації. Обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації в даному випадку вважається виконаним.
Отже, якщо в минулому 2011 році платник податків отримав додаткові доходи лише у вигляді спадщини від членів сім'ї, які відносяться до першого ступеня споріднення, декларація про майновий стан та доходи,  отримані у минулому році не подається.

 

Подавати декларацію про майновий стан і доходи потрібно за місцем своєї реєстрації!

Кампанія із декларування доходів, отриманих протягом 2011 року, триває. Термін подання податко   вої декларації про майновий стан і доходи для громадян встановлено до 1 травня 2012 року.

  У разі потреби громадянин, звернувшись до податкової інспекції, може з'ясувати усі незрозумілі питання щодо порядку заповнення та подання такої декларації. Адже діяльність податкових органів, насамперед, спрямована на створення сприятливих умов для подання декларацій громадянами та відповідної сплати податків.

  Метою декларування є не тільки сплата податку до бюджету, а й повернення платникам певної суми податку, сплаченої із їх заробітної плати протягом попереднього року.

  При цьому, перелік витрат, які платник податку має право включити у податкову декларацію, поступово розширюється. Наприклад, платники податку можуть зменшити свій загальний річний оподатковуваний дохід, якщо упродовж звітного податкового року вони сплачували кошти за навчання, повертали фінансовим установам проценти за іпотечний кредит тощо.

   Суттєвою відмінністю цьогорічної кампанії декларування доходів є обов'язок фізичних осіб, які протягом 2011 року отримували дохід у вигляді заробітної плати та суми винагород за цивільно-правовими договорами від декількох податкових агентів, подавати декларацію про майновий стан і доходи за своїм місцем реєстрації. За умови, що загальна сума такого доходу за будь-який календарний місяць перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році - 9 410 грн.).

 

Новація кампанії декларування доходів громадян

У відповідності з підпунктом "є" пункту 176.1 статті 176 Податкового кодексу України платники податку зобов'язані подавати податкову декларацію за результатами звітного року у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб, якщо протягом календарного року дохід, що оподатковується за ставками, встановленими пунктом 167.1 статті 167 цього Кодексу, виплачується платнику податку двома або більше податковими агентами, і при цьому загальна сума такого доходу за будь-який календарний місяць перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

У зв’язку з цим новацією цьогорічної кампанії декларування доходів громадян є обов’язок фізичних осіб, які протягом звітного 2011 року отримували дохід у вигляді заробітної плати та суми винагород за цивільно-правовими договорами від декількох податкових агентів і при цьому загальна сума такого доходу за будь-який календарний місяць перевищувала десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року ( у 2011 р.- 9410 грн), подавати декларацію про майновий стан і доходи за своїм місцем реєстрації.

Податковими агентами щодо податку на доходи фізичних осіб виступають юридичні та фізичні особи – суб’єкти господарської діяльності та особи, які займаються незалежною професійною діяльністю.

 

 

 

Семінар для платників податків

16 лютого 2012 року Асоціацією платників податків України та ДПСУ проводиться кущовий семінар для платників податків Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей та м. Києва за участі фахівців ДПС України та АППУ на тему: „Практичне застосування положень Податкового кодексу України".

Початок семінару:  з 11 год. 00 хв. до 17 год.30 хв.

Місце проведення: м. Київ, вул. Володимирська, 57. Київський міський Будинок Вчителя.

 Основні питання :

Підписання плану спільних дій на 2012 рік Асоціацією платників податків України та

Державною податковою службою України

Презентація Всеукраїнського рейтингу «Сумлінні платники податків - 2011»

Новації в оподаткуванні прибутку підприємств у контексті Податкового кодексу України

Сплата податку на додану вартість в умовах нових методів його адміністрування

Податок на доходи фізичних осіб

Питання щодо плати за землю, з якими найчастіше звертаються платники податків

Зміни щодо порядку справляння та сплати екологічного податку.

 В ході семінару заплановано проведення роботи у секціях за окремими напрямами та видами податків: індивідуальне консультування, обговорення проблемних питань

 

Увага! Змінені форми звітності з ПДВ!

Державна податкова адміністрація в Сумській області повідомляє, що з 1 лютого 2012 року податкова звітність з податку на додану вартість повинна подаватись до органів державної податкової служби за новими формами.

 

Який термін повернення ПДФО платнику податку внаслідок застосування права на податкову знижку?

Відповідно до п. 179.8 ст.179 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

 

Звертаємо увагу платників податків!

Змінились реквізити  рахунків  по  сплаті  податку на доходи фізичних осіб. Датою початку зарахування коштів на нові  рахунки визначено 06 лютого 2012 року. Всі інші рахунки по зарахуванню коштів до  державного та місцевого бюджетів , відкриті у 2011 році , продовжують діяти в 2012 році.

Чи має право на податкову соціальну пільгу інвалід І або ІІ групи згідно ПКУ?

Надання податкових соціальних пільг передбачено ст.169 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ).

Згідно з п.п. "г" п.п.169.1.3 "г" п.169 ст.169 ПКУ з урахуванням норм абзацу першого пп. 169.4.1 п. 169.4 ст.169 ПКУ платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 150 відсоткам суми пільги, визначеної підпунктом 169.1.1 цього пункту (100 % розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи), для такого платника податку, який є інвалідом I або II групи, у тому числі з дитинства, крім інвалідів, пільга яким визначена підпунктом "б" підпункту 169.1.4 цього пункту. Відповідно до п.п. "б" п.п. 169.1.4 п.169.1 ст.169 ПКУ з урахуванням норм абзацу першого пп. 169.4.1 п. 169.4 ст.169 ПКУ платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 200 відсоткам суми пільги, визначеної підпунктом 169.1.1 цього пункту, який є, зокрема, інвалідом І і ІІ групи, з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". До 31.12.2014 р. розділом XIX ПКУ встановлено для цілей застосування пп. 169.1.1 п. 169.1 ст.169 ПКУ податкова соціальна пільга надається в розмірі, що дорівнює 50 відсоткам розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року. Відповідно до п.п.169.4.1 п.169.4 ст.169 ПКУ податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. Таким чином, інвалід І або ІІ групи має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги, у розмірі, що дорівнює 150 відсоткам суми пільги, якщо розмір отриманого протягом місяця доходу не перевищує граничний розмір доходу для застосування податкової соціальної пільги. Інвалід І або ІІ групи, з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 200 відсоткам суми пільги, якщо розмір отриманого доходу не перевищує граничний розмір доходу для застосування податкової соціальної пільги.

 

Про спецперевірки претендентів на посади державнийх службовців

 

Відповідно до Закону України "Про державну службу" особа, яка претендує на зайняття посади державного службовця подає за місцем майбутньої служби довідку органу державної податкової служби про подану декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію).

Декларація про майновий стан і доходи (податкова декларація) подається органу державної податкової служби за своєю податковою адресою.

Окрім цієї довідки претендент для проведення спеціальної перевірки подає також декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік за формою, що є в додатку до Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції".

Організація проведення спеціальної перевірки покладається на керівника (заступника керівника) органу державної влади, органу місцевого самоврядування, на зайняття посади в якому претендує особа, крім випадків, установлених законом.

Спеціальній перевірці підлягають, зокрема, відомості, зазначені у декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру.

Спеціальна перевірка проводиться у п'ятнадцятиденний строк за письмовою згодою особи, яка претендує на зайняття посади.

Указом Президента України від 25.01.2012 року № 33/2012 затверджено Порядок організації проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Після одержання письмової згоди особи, яка претендує на зайняття посади, на проведення спеціальної перевірки орган, на посаду в якому претендує особа, не пізніше наступного дня надсилає до відповідних органів державної влади, до компетенції яких належить проведення спеціальної перевірки відомостей щодо особи, яка претендує на зайняття відповідної посади.

Інформація про результати спеціальної перевірки, подається до органу, який надіслав відповідний запит, у семиденний строк з дати надходження запиту.

Орган, на посаду в якому претендує особа, на підставі одержаної інформації готує довідку про результати спеціальної перевірки.

Одночасно зазначаємо, що запити на проведення спеціальної перевірки щодо декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру необхідно надсилати до органів державної податкової служби за податковою адресою осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

 

Новини в адмініструванні податку на додану вартість

Починаючи з 1 лютого 2012 року платники ПДВ повинні подавати до органів ДПС податкову звітність з ПДВ за новими формами та порядком, затвердженими наказом МФУ від 25.11.11 № 1492. У «шапці» нових декларацій міститься посилання на наказ Мінфіну №1492 (раніше форми було затверджено ДПА України). Кількість форм декларацій залишилася тією ж самою.  Зміни торкнулися розділу 3 «Розрахунки за звітний період» скороченої декларації: збільшилася кількість рядків з 2 до 5. У цьому ж розділі спеціальної декларації змінилися назви двох рядків.

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки сільськогосподарських товаровиробників» від 22.12.2011 №4268 внесено зміни до пункту 1 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового Кодексу України, що стосуються переробних підприємств

Зокрема, починаючи з подання декларації за січень, переробне підприємство позитивну різницю між сумою податкових зобов'язань і сумою податкового кредиту звітного періоду, визначену в податковій декларації по ПДВ, платить до спеціального фонду Державного бюджету України і на спеціальний рахунок, відкритий їм в органі державної казначейської служби. Це необхідно для виплати сільськогосподарським товаровиробникам компенсації за продані ними молоко і м'ясо в живій вазі. До спеціального фонду Державного бюджету України протягом 2012 року потрібно буде заплатити 30 відсотків, а на спеціальний рахунок перерахувати 70 відсотків нарахованої суми податків.

Нагадаємо ще один важливий момент. З 1 січня в Єдиному реєстрі підлягають обов'язковій реєстрації податкові накладні, в яких сума податку перевищує 10 тисяч гривень. Незалежно від розміру податку на додану вартість обов'язкової реєстрації підлягають податкові накладні, виписані при здійсненні операцій по постачанню підакцизних товарів і товарів, ввезених на митну територію України. Податкова накладна реєструється протягом 20 днів з дня виписки. Не зареєстрована податкова накладна не дає права покупцю на податковий кредит.

 

 Понад 4,3 млрд. грн. зібрали до бюджету у 2011 році податківці Черкащини

 

У тому числі до державного бюджету надійшло майже 2,7 млрд. грн., місцевих – 1,7 млрд. гривень. У січні 2012 року до державного бюджету надійшло 148 млн. грн. та до місцевих – 117 млн. гривень.

Про це під час прес-конференції повідомив голова ДПС у Черкаській області Петро Хукаленко.

“Податковою службою області забезпечено позитивну динаміку в надходженнях до бюджетів всіх рівнів, - наголосив Петро Хукаленко, - завдяки чому минулого року додатково надійшло 250 млн. грн.”

Такого позитивного результату досягнуто, зокрема, завдяки проведенню ДПС у Черкаській області активної роботи щодо боротьби з тіньовим сектором економіки.

“За 2011 рік податковою службою області виведено з “тіні” та оподатковано понад 790 млн. грн., - зазначив Петро Хукаленко, - виявлено 106 злочинів у сфері оподаткування, припинено незаконну діяльність 3 конвертаційних центрів та 8 фіктивних фірм.”

Окремий наголос в роботі ДПС у Черкаській області зроблено на легалізації заробітної плати та тіньової зайнятості населення, які є складовою “тіньового сектору” економіки області.

Петро Хукаленко зауважив, що завдяки злагодженій роботі всіх підрозділів податкової служби регіону у вищезазначеному напрямку, минулого року виявлено 12517 випадків використання праці незареєстрованих найманих працівників, завдяки чому легалізовано понад 18 млн. грн. доходів.

“Разом з цим, податкова служба області зменшила загальну кількість перевірок господарюючих суб’єктів на 40%, - зазначив Петро Хукаленко, - ми перевіряємо лише тих суб’єктів господарювання, які знаходяться в групі ризику і не заважаємо працювати сумлінними платникам податків”.

Принциповою позицією ДПС у Черкаській області на 2012 рік є безумовне виконання завдань з наповнення державної скарбниці, завдяки чому буде забезпечено безперебійну роботу інших органів виконавчої влади.

 

Підприємці Черкащини оцінили та підтримали оновлену спрощену систему оподаткування

 

  В області 29700 платників податків – фізичних осіб обрали спрощену систему оподаткування. Зокрема, найбільше підприємців - 58% від загальної кількості під час реєстрації за новими правилами обрали другу категорію, 25% – першу категорію, 17% платників вирішили працювати за правилами третьої категорії.

         Про це повідомив голова ДПС у Черкаській області Петро Хукаленко.

         За його словами, порівняно з минулим роком кількість фізичних осіб – підприємців суттєво не змінилась.

“Не зважаючи на постійні погрози від окремих представників малого та середнього бізнесу про те, що нова спрощена система оподаткування “зажене їх в тінь”, на Черкащині цього не відбулось”, - наголосив Петро Хукаленко.

Причина цього дуже проста – запровадження нової спрощеної системи оподаткування стало результатом компромісних рішень, досягнутих між суспільством і владою, внаслідок чого “спрощенці” отримали практично таку систему оподаткування, на якій вони самі і наполягали. Держава врахувала більшість пропозицій, наданих ними для вдосконалення спрощеної системи оподаткування.

         “Зі свого боку податкова служба області створила всі необхідні умови для комфортної перереєстрації підприємців - у січні 2012 року податківцями подовжено робочий день до 20.00 год., організовані чергування у вихідні та святкові дні, проведено широкомасштабну роз’яснювальну роботу,”- зазначив Петро Хукаленко.

  На всіх інформаційних стендах розміщено максимальну кількість необхідної інформації: починаючи з оголошень про тематичні семінари і закінчуючи зразками заповнення бланків відповідних заяв. Податкова служба області максимально використовувала і допомогу волонтерів – добровільних помічників (молодь, колишні працівники податкових органів), які допомагали поширювати серед платників пам’ятки, листівки, зразки заповнення заяв та інші необхідні документи.

У листопаді – грудні 2011 року в усіх районах області фахівцями податкової служби проведено 107 тематичних семінарів, 54 засідання “круглих столів”, випущено 79 видів друкованої продукції, надано майже 4 тисячі усних консультацій, проведено 153 сеанси телефонного зв’язку “гаряча лінія”. Окрім цього, щоденно надаються консультації в режимі on-line та по СКАЙПу.

На ініційованому ДПА в Черкаській області в серпні 2011 року сервісі “Швидка податкова допомога” було зроблено особливий наголос і в період роботи з новою спрощеною системою оподаткування. У листопаді – грудні 2011 року в рамках цього сервісу мобільні бригади здійснили 112 виїздів, в тому числі і до найвіддаленіших сіл області, на ринки.

Петро Хукаленко окремо подякував регіональним  засобам масової інформації.

“Завдяки нашим з вами спільним зусиллям у листопаді 2011 року – першій половині січня 2012 року проведено 56 прес-конференцій та брифінгів, - наголосив головний податківець Черкащини, - у газетах опубліковано більше 100 роз’яснювальних матеріалів, на радіо прозвучало близько 180 повідомлень та виступів, на телебаченні вийшло в ефір 84 матеріали. Додатково ми залучили газети рекламно – інформаційного змісту, що розповсюджуються безкоштовно, локальні мережі зв’язку на транспорті, ринках, вокзалах тощо”.

“Прийняття даного закону є яскравим свідченням того, що розвиток малого бізнесу - один з пріоритетів сучасної державної політики, - вважає голова ДПС у Черкаській області Петро Хукаленко, - а реформа спрощеної системи оподаткування спрямована на стимулювання розвитку економіки у відповідності з комплексними реформами, які провадяться сьогодні в Україні”.

 

Податкова міліція України викрила найбільшу в історії України оборудку із ПДВ

 

Податкова міліція України викрила найбільшу в історії України оборудку із незаконним поверненням ПДВ. Про це заявив начальник податкової міліції України Андрій Головач під час прес-конференції, яка відбулася у п’ятницю у Києві.

За словами А. Головача, послугами шахраїв користувалося майже 500 підприємств реального сектору економіки, при цьому схема передбачала розкрадання з бюджету 542 мільйонів гривень, що становило реальну загрозу економічній безпеці державі. Загальний обіг коштів по цим схемам сягав майже 3 мільярдів гривень.

Злочинна група налічувала 20 осіб, проти яких вже порушено кримінальні справи за фактами шахрайства та ухилення від податків в особливо великих розмірах. На даний час 5 членів злочинного угрупування знаходяться під вартою, 15 – на підписці про невиїзд, а спричинені збитки державі відшкодовано.

Організатор злочинного угрупування переховувався від слідства, у зв’язку з чим був оголошений у міждержавний розшук. Завдяки спільним діям з органами внутрішніх справ Російської Федерації вдалося встановити його місце перебування та затримати у Свердловській області.  Наразі до Генеральної прокуратури України підготовлений та наданий пакет документів для екстрадиції правопорушника до України.

WayBe

10 лютого 2012, 17:41

Теги статті:
податкова  ОДПІ  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик

Business for Sale Gold Coast Region

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Business for Sale Gold Coast Region [0]

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [0]

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Травень
НдПнВтСрЧтПтСб
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"