kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > Вовк 

ГАЕС на Канівських кручах — благо чи зло?

Володимир Біленко

 

Нині в практичну площину переведена давня ідея — спорудження на правому березі Дніпра трохи вище Канева гідроакумулюючої електростанції. Як нібито обов’язкове доповнення до вже існуючої Канівської ГЕС. Радянськими стратегами промислової політики цей об’єкт вписувався у «Схему розміщення ГЕС і ГАЕС на території Європейської частини СРСР до 1990 року». 1984-го почалися підготовчі роботи, а наступного з’явився й проект. А далі — як у Шевченка про «блідий місяць»: проект «то виринав, то потопав».

Хроніка будови фіксує дивовижно ритмічні рефлексії з амплітудою у 7—8 років. За перші сім років реалізації проекту встигли відселити жителів із села Бучак, що опинилося — за проектом — в епіцентрі майбутньої ГАЕС. Наступна семирічка (1992—1999) ознаменована мораторієм, який у квітні 1999-го розпорядженням уряду було відмінено. Та ситуація практично не змінилася: знову сім з половиною років — повний штиль.

Врешті-решт у листопаді 2007 року Кабінет міністрів України затвердив техніко-економічне обгрунтування і титул будови першої черги вартістю 5 млрд. 094 млн. 213 тисяч гривень. З такою ж точністю було визначено і тривалість спорудження об’єкта — 8 років і 3 місяці. Й ось тепер, але не через сім років, а всього через чотири, — «заворушилася пустиня».

І ми, громадяни України, поставлені перед дилемою: радіти чи жалкувати, що згаяно понад два десятиліття — і Дніпро-Славутич своєю потугою недопрацював на розвиток економіки незалежної України, зате залишилися недоторканими унікальні пласти правого, гористого берега? Радіти чи сумувати, що нарешті у найближчі роки на славетну ріку, і так покалічену і спотворену мізками і руками людини, буде таки накинуто ще один мулький хомут: тягни нас, Дніпре сивий, у світле майбутнє, осяяне вогнями від новенької ГАЕС?

Аргументи у носіїв і реаніматорів ідеї спорудити ГАЕС на канівських кручах досить актуальні. Бо в ті години, коли в українській електромережі є надлишок енергії, потужні насоси, використовуючи цю зайвину, мають закачувати дніпровську воду на певну висоту у ложе водойми, яка нависне над Каневом. А коли упродовж доби настане пік у споживанні електроенергії, тоді ця вода, спадаючи вниз, своєю потугою вироблятиме додаткову енергію. Звідси й специфічна назва станції — гідроакумулююча. Для доказів наводиться і масштабна, аж до континентальних параметрів, значимість об’єкта: поліпшення функціонування всієї енергосистеми України; здійснення сталого взаємовигідного об’єднання енергосистем України і Росії; створення умов для організації паралельної роботи енергосистем України і країн Європи; розширення можливостей з експорту найбільш дефіцитної, пікової потужності.

Оперуючи саме такими вигодами проекту, реаніматори задавненої затії і йдуть у наступ.

У липні 2011 р. оператор українських гідроелектростанцій ПАТ «Укргідроенерго» підписав меморандум з китайською спеціалізованою фірмою про співпрацю при будівництві Канівської ГАЕС. Китайці вже ознайомилися з проектом «на місцевості» і справу переводять у практичну площину — з інвестицією китайських фінансових і людських (фахівці) ресурсів.

Восени ц. р. очільник Міністерства палива та енергетики підписав угоду з Європейським банком реконструкції і розвитку про надання, як було заявлено в ЗМІ, найбільшого в історії української енергетики кредиту на 15 років у сумі 200 млн. євро на модернізацію ГЕС. За повідомленням Міненерго, реконструкцію проводитимуть на шести гідроелектростанціях — Київській, Канівській, Кременчуцькій, Дніпродзержинській, Дніпрогесі-1 і Дніпрогесі-2. Та наймасштабніші роботи передбачаються на Канівській (до речі, «наймолодшій») ГЕС.

Тобто є за що, є з ким і є заради чого «город городити».

А з аргументів локального характеру — заманлива перспектива зайнятості місцевого люду та й виділення якоїсь дещиці (гуляє число — 300 млн. грн.) на соціальні потреби області.

Цим арсеналом ініціатори користуються і в розмовах з місцевим населенням (довколишніх сіл та самого Канева). Плюс запевнення в екологічній безпечності проекту. Нібито враховані і застереження археологів. Начебто підтримують проект і гідробіологи.

Тож громадянам України лишається потерти свої руки від задоволення, потиснути правиці ініціаторам та організаторам і під дружні оплески всієї країни — «повний вперед!»? Не замислюючись, чи не доведеться потім, коли вже нічого не можливо змінити, своїми ж руками чухати власні потилиці? Запізніло повторюючи тривожно-застережливе слово Шевченка, занотоване 151 рік тому — в листопаді 1860 р.:

І день іде, і ніч іде.

І, голову схопивши в руки,

Дивуєшся, чому не йде

Апостол правди і науки?

Адже йдеться нині про ще одне, далекосяжне за можливими наслідками, насильство над Природою. Заради тимчасової — на кілька десятиліть — вигоди у ХХ столітті ми «уквітчали» Дніпро такими спорудами, які не тільки спотворили ріку, позбавили її природньої краси, а й становлять величезну потенційну загрозу Україні. Не кажу вже про втрату сотень тисяч гектарів прекрасних угідь, що стали дном рукотворних «морів». Звичайно, ми не сміємо зупинятися в технічному поступі, тим паче, що й так часто-густо плентаємося в хвості. Але застерегти себе від помилок минулого, від небезпечного змагання з Природою «хто — кого?», цілком у наших силах. І без ретельного вираховування і врахування природних і людських (як творців і експлуататорів) факторів, без сумлінних наукових експертиз запускати у дію проект спорудження Канівської ГАЕС ризиковано.

Тим паче, що йдеться не просто про техногенний об’єкт «серед степу широкого». Мова про унікальні й неповторні в Україні геологічні пласти, про особливості геологічних структур, про високий берег Дніпра, про заповідність, недоторканність цих місць. Тож на терези рішення, аби воно було справедливим, ставиться те, що вічне, створене природою за мільйони літ і дароване не тільки нам, а й далеким нащадкам, і те, що вигідне, хай навіть украй потрібне сьогодні, але з оплатою вічним, яке вже ніхто і ніколи не відтворить. Тому потрібна широка гласність, публічна позиція фахівців різного профілю, з аргументами і розрахунками, з найточнішою конкретизацією параметрів і вартості та цінності того, що є, і того, що можемо мати. І щоби видно було нині сущим і нащадкам, хто є хто у збереженні чи перетворенні, удосконаленні чи спотворенні, нищенні довкілля — нашої колиски і нашої матері.

Адже ГАЕС — це не тільки водоприймач з водозаборами, напірні водоводи і власне будівля ГАЕС, параметри яких відносно невеликі (вимірюються — кожне осібно — в різних напрямках сотнею метрів). І не тільки відвідний канал довжиною до 200 м і шириною до 230 м з причалом для розвантаження великих вантажів на правобережному устої. Найбільша болячка, яку посадять на тіло Природи, — верхнє акумулююче водосховище загальним об’ємом понад 40 млн. кубометрів. Уявляєте? Зліва від русла Дніпра — уже існуюче безкрає Канівське «море», створене для роботи ГЕС, а на правому березі височітиме рукотворне «озеро», в якому понад 40 мільйонів тонн води задля роботи ГАЕС.

Канівців запевняють, що така новобудова не завдасть ніякої шкоди ні археологічним пам’яткам, ні довкіллю, не вплине на підземні природні водотоки, не зашкодить якості води… Тільки благо.

Тим часом опоненти, яких тут не милують, цілком слушно вказують на складні геологічні умови будівництва та роботи станції. Йдеться і про підтоплення, ризик вторинного радіоактивного та органічного забруднення води Канівського і Кременчуцького водосховищ, збитки для рибного господарства, сфери туризму, знищення археологічних цінностей і т. ін. Загалом, за оцінками екологів-опонентів, будівництво та функціонування Канівської ГАЕС перетворить 800 гектарів Канівщини з мальовничого краю на промзону.

Чомусь промисловиків, наче магнітом, притягає до себе Канів. Чи не тому, щоб знівелювати, а то й геть забити озонну силу нашої національної святині — Тарасової гори, позбавити красивого довкілля?

Але ж Дніпро, його узбережжя, Канів із Шевченківським заповідником і довкіллям — наше загальнонаціональне надбання. Тож не тільки канівці, а вся Україна, яка є власником цього Божого дару, має знати всі плюси і мінуси промислового гіганту, який волею влади замислено возвести в узголів’ї Канева. Які можливі ризики закладені в самій суті такої споруди і в який спосіб передбачається їх нейтралізація? Наскільки зміниться стан води, як середовища живого світу, після отаких «перемелювань» велетенськими насосами та штучними водоспадами, а через кілька кілометрів ще й на ГЕС? Які аргументи опонентів і чим вони спростовуються? І яка буде питома вага здобутої в такий спосіб енергії в загальному балансі енергоспоживання сьогодні і в перспективі?

Певно ж, що має бути оприлюднено і кошторис будівництва. Його параметри знають китайці і європейці, які позичають нам, то повинні знати й українці, яким доведеться розраховуватися. Та й довіри ж немає до українських влад — за 20 років і влади, й опозиції нас устигли переконати, що всі, хто біля керма, розкрадають і обдурюють, обдурюють і розкрадають.

Тож з допомогою експертів-опонентів (та й кредиторів) ми повинні знати, які суми можуть безслідно зникнути на дні новобуду, і поставити публічний заслін.

Не зайве замислитися і над тим, чи не доцільніше і перспективніше було б вкладення таких коштів у модернізацію монстрів-енергоспоживачів, які на одиницю продукції поглинають енергії у багато разів більше, аніж аналогічні підприємства цивілізованого світу.

Зрештою, чому власники наших вітчизняних підприємств, які пожирають надмір енергії, тримають свої кошти в офшорних зонах, витрачають сотні мільйонів євро на придбання й утримання в надійному зарубіжжі палаців, замків, інших дорогущих апартаментів, яхт, літаків, ґвинтокрилів, а не вкладають цих коштів у модернізацію приватизованих (чи прихватизованих) підприємств?

А тим часом влада йде на проекти, в яких закладено згубні для природи ризики, та ще навішує і так бідному народові і його майбутнім поколінням борги перед світовими банками.

Чи не для того, щоб реставроване і збудоване за сьогоднішній і завтрашній народний кошт, потім оголосити банкрутами та й, розпродавши за безцінь, примножити статки тих, хто й сьогодні жирує в розкоші і кому, по суті, прислуговує влада?

А доки не відбудеться гласне і усвідомлене не тільки канівцями, а й всеукраїнською громадою, рішення, такий проект (і подібні йому) влада мала би покласти в Раді Національної безпеки до особливої папки з написом: «Обережно: міни!», щоби на них, цих мінах, з чиєїсь волі (хай навіть з добрими намірами) не підірвалася Україна.

 

Газета «Природа  і суспільство»,

 № 22, листопад 2011 р.

Вовк

14 січня 2012, 22:11

Теги статті:
Канівська ГАЕС   Бучак   ГАЕС   туризм в Каневі  
Голосів:
1
01

Всього коментарів: 7

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"