kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Податкова 

Кампанія декларування доходів розпочалася

З 1 січня розпочалася кампанія декларування доходів,  отриманих протягом 2011 року. Канівська ОДПІ запрошує громадян задекларувати отримані доходи.

Декларація подається до податкової інспекції за місцем проживання платника податку (за реєстрацією в паспорті).

Платник заповнює декларацію самостійно або нотаріально уповноважена ним особа. За неповнолітніх дітей декларацію подають їх батьки (опікуни, піклувальники).

Цього року декларації про доходи прийматимуться до 1 травня.

Не зволікайте з поданням декларації про доходи!

 

Канівська ОДПІ повідомляє, що з 1 січня розпочалася кампанія декларування доходів,  отриманих протягом 2011 року.

Декларація подається до органу державної податкової служби в один із способів на вибір платника податку:

-  особисто або уповноваженою на це особою;

-  надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису у порядку, визначеному законодавством.

Для отримання необхідних консультацій та роз’яснень щодо заповнення декларації та розрахунків, радимо звертатися до податкових інспекцій за місцем проживання.

 

Хто повинен подати декларацію про доходи

 

Свідоме ставлення до сплати податків та вчасно подана декларація про отримані доходи – це обов’язок кожного громадянина.

У 2012 році зобов’язані подати декларацію та самостійно сплатити податок на доходи фізичних осіб,  громадяни, які протягом 2011 року отримували доходи:

-  які згідно з нормами розділу ІV Кодексу не підлягають оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не є звільненими від оподаткування;

-   від особи, яка не є податковим агентом;

-   іноземні доходи;

-  доходи, які оподатковуються за ставками 15 та 17 % (пункт 167.1 ст. 167 розділу ІV Кодексу) та виплачуються платнику податку двома або більше податковими агентами, і при цьому загальна сума таких доходів за будь-який календарний місяць перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

 

 

Ставка податку на прибуток підприємств з 1 січня 2012 року знизилася

Відповідно до Податкового кодексу України передбачено поступове зниження ставки податку на прибуток підприємств. Таким чином, з 1 січня 2012 року по 31 грудня 2012 року включно ставка податку на прибуток підприємств становитиме 21 відсоток.

20 січня закінчиться строк сплати єдиного податку для першої та другої груп спрощенців!

     З набранням чинності Закону України від 04.11.11 № 4014-VI „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності” платники єдиного податку першої і другої груп сплачують податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа поточного місяця.
     Тобто, спрощенці першої і другої груп до 20 січня 2012 року включно мають сплатити єдиний податок за січень 2012 року.  Сплата єдиного податку здійснюється за місцем податкової адреси.

 

Податкова соціальна пільга у 2012 році  

Відповідно до Податкового кодексу України податкова соціальна пільга застосовується до доходу у вигляді заробітної плати, якщо її розмір не перевищує суми, яка дорівнює сумі місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень.

У разі перевищення місячної заробітної плати понад встановлений розмір питання щодо надання податкової соціальної пільги не розглядається, незалежно від категорії платника податку, що її одержує.

До доходів, відмінних від заробітної плати, застосування податкової соціальної пільги Податковим кодексом України не передбачено.

Відповідно до Закону України „Про Державний бюджет України на 2012 рік” прожитковий мінімум для працездатних осіб та розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня 2012 року встановлено на рівні 1073 гривні.

     Тому у 2012 році податкова соціальна пільга має застосовуватися до нарахованої місячної заробітної плати при умові неперевищення такої заробітної плати суми 1500 грн. (1073 грн. х 1,4).
     При цьому податкова соціальна пільга (ПСП) у 2012 році дорівнює:

     І категорія (100% ПСП) – 536 грн. 50 коп. (1073 х 50%);

     ІІ категорія (150% ПСП) – 804 грн. 75 коп.;

     ІІІ категорія (200% ПСП) – 1073 грн.

 

 

 

 

Увага!

 З 16 грудня 2011 року податкові накладні платниками ПДВ виписуються за новою формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 01.11.11. №1379

Термін подання заяви на спрощену систему оподаткування до 25 січня 2012 року.

 

Спрощена система оподаткування у питаннях – відповідях

 

Чи враховуються при розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку – фізичної особи, наймані працівники, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами та у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку?

 

Згідно з пп.291.4.1 п.291.4 ст.291 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями, при розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку - фізичною особою, не враховуються наймані працівники, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю і пологами та у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку.

Чи може юридична особа – платник єдиного податку перебувати на спрощеній системі оподаткування у разі анулювання реєстрації платника податку на додану вартість?

Відповідно до пп. 5 п. 293.8 ст. 293 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI зі змінами та доповненнями у разі анулювання реєстрації платника податку на додану вартість у порядку, встановленому розділом V цього Кодексу, платники єдиного податку зобов'язані в майбутньому перейти на сплату єдиного податку за ставкою у розмірі 5 відсотків або відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку чи відмови від застосування спрощеної системи оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено анулювання реєстрації платником податку на додану вартість.

Що є доходом фізичної особи- підприємця платника єдиного податку?

Відповідно до пп. 1 п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) доходом фізичної особи – підприємця - платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності. Згідно із п. 292.3 ст. 292 ПКУ до суми доходу за звітний період включаються сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, та вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Які суми не включаються до складу доходу ФОП платника ЄП?

Відповідно до п. 292.11 ст. 292 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до складу доходу, визначеного пп. 1 п. 292.1 ст. 292 ПКУ, не включаються: суми податку на додану вартість; суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів; суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм; суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) - платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів; суми коштів, що надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих у період сплати інших податків і зборів, встановлених ПКУ, вартість яких була включена до загального оподатковуваного доходу фізичної особи - підприємця; суми податку на додану вартість, що надійшли у вартості товарів (виконаних робіт, наданих послуг), відвантажених (поставлених) у період сплати інших податків і зборів, встановлених ПКУ; суми коштів у частині надмірно сплачених податків і зборів, встановлених ПКУ, та суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що повертаються платнику єдиного податку з бюджетів або державних цільових фондів.

Який порядок повернення сум ЄП, які були сплачені ЮО до 1 січня 2012 року помилково або надміру, а також зарахування сум погашення податкового борг, що сформувався станом на 31 грудня 2011 року?

Підпунктом "в" пункту 5 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 4 листопада 2011 року N 4014-VI визначено, що повернення сум єдиного податку, які були сплачені до 1 січня 2012 року помилково або надміру, а також зарахування сум погашення податкового боргу, що сформувався станом на 31 грудня 2011 року, здійснюються у порядку, встановленому Податковим кодексом України від 2 грудня 2010 року N2755-VI зі змінами та доповненнями

 

У яких випадках орган ДПС має право анулювати свідоцтво платника єдиного податку, яке видано юридичній особі?

Відповідно до п. 299.15 ст. 299 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) свідоцтво платника податку, яке видається юридичній особі анулюється органом державної податкової служби у випадках та у строки: 1) подання платником податку заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, - в останній день календарного кварталу, в якому подано заяву щодо такої відмови; 2) припинення юридичної особи (крім перетворення) відповідно до закону - в день отримання органом державної податкової служби від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення; 3) несплати протягом двох послідовних кварталів у порядку, встановленому ПКУ, податкового боргу, що виник у платника єдиного податку, - в останній день календарного місяця, в якому закінчився граничний строк погашення податкового боргу; 4) здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання - в останній день податкового (звітного) періоду, в якому здійснювалися такі види діяльності або відбулася зміна організаційно-правової форми; 5) перевищення чисельності фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку, - в останній день податкового (звітного) періоду, в якому допущено таке перевищення; 6) перевищення протягом податкового (звітного) кварталу (календарного року) обсягу доходу, який дає право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному податковому (звітному) кварталі (календарному році), - в останній день податкового (звітного) періоду, в якому відбулося таке перевищення; 7) застосування платником єдиного податку іншого способу розрахунків, ніж зазначені у пункті 291.7 статті 291 ПКУ, - в останній день податкового (звітного) періоду, в якому допущено такий спосіб розрахунків. Анульоване свідоцтво платника єдиного податку підлягає поверненню до органу державної податкової служби, який його видав, протягом 10 днів з дня анулювання.

Який податковий (звітний) період вважається останнім для ФОП платника ЄП у разі зміни податкової адреси?

Відповідно до п. 294.7 ст. 294 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями у разі зміни податкової адреси фізичної особи – підприємця - платника єдиного податку останнім податковим (звітним) періодом за такою адресою вважається період, у якому подано до органу державної податкової служби заяву щодо зміни податкової адреси.

WayBe

6 січня 2012, 13:55

Теги статті:
податкова  ДПІ  
Голосів:
1
10

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"