kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Влада 

Чи буде Канівський залізничний міст пам?яткою історії?

Зусиллями Ігоря Ренькаса Канівський залізничний міст може набути статусу пам′ятки історії місцевого значення. У цей четвер буде прийматись рішення на сессії міської ради.

Проект рішенння Канівської міської ради:

 

Про пам′ятку історії місцевого значення

            Відповідно до п. 37) 1. ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», на виконання ст.. 14 Закону України «Про охорону культурної спадщини», враховуючи звернення Шевченківського національного заповідника від 24.11.2011 №338 канівська міська рад

ВИРІШИЛА:

  1. Визнати частину споруди Канівського залізничного мосту пам′яткою історії місцевого значення та доручити управлінню містобудування та архітектури виконавчого комітету (Черешнєв Д.М.)., відділу культури  і туризму виконавчого комітету ( Труфанова О.Г.) зробити подання до центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини стосовно внесення об′єкта культурної спадщини – частини споруди Канівського залізничного мосту до Державного реєстру нерухомих пам′яток України за категорією – пам′ятка історії місцевого значення.
  2. Організацію виконання рішення доручити заступникам міського голови Ренькасу І.О. та Чиж В.М.
  3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну депутатську комісії з питань освіти, духовності, культури, туризму, молоді, спорту; ЗМІ (Голда Н.А.)

 

Міський голова
В.В.Ніколенко

 

Історична довідка

З давніх часів в районі Канева був брід через Дніпро, який, за Давньоруськими літописами, в особливо посушливі літа настільки мілів, що можна було перегнати отару овець з Лівого берега на Правий. Тому не випадково, за однією з версій назва нашого міста перекладається з тюркських мов як «ханський перевіз». Наприкінці ХІV ст., коли Канів належав до складу Великого князівства Литовського, по Дніпру через місто проходив важливий торговий шлях, по якому до північних і західних країн йшли товари з Аравії, Індії, Сирії, Туреччини – золото, шовк, прянощі. На Дніпрі діяла переправа для купецьких караванів. За Доби Козаччини (ХVІ-ХVІІ ст.) Канів був великим торгівельно-ремісничим центром, а наявність коло нього зручної переправи надавала місту особливо важливого значення. [1]

1808 року було складено генеральний план Канева, за яким основними в’їздними магістралями до міста були 1) дорога до Києва, що проходила вздовж річки Канівки, 2) дорога на Богуслав – по сучасній вул. Київській, 3) дорога до переправи через Дніпро в Полтавську губернію – на місці сучасної вул. О.Кошового. [2]

1905 року в Каневі через Дніпро була збудована паромна переправа у Полтавську губернію [3], а також діяла пристань.

Коли було збудовано Канівський стратегічний міст достеменно не відомо. Але маємо досить розрізнену інформацію про його існування в 1919 та 1920 роках. Так, з серпня 1919 року і до кінця цього ж року при владі в Каневі була Денікінська армія: денікінці скидали полонених червоноармійців у Дніпро з мосту. У 1920 році, коли в Канівському повіті остаточно була встановлена Радянська влада, перед ревкомом постали першочергові завдання: ремонт доріг, які після військових дій були в жахливому стані; відновлення телефонного зв’язку та ін. Але серед першочергових завдань – питання щодо ремонту мосту: «… Принять меры против разрушения стратегического моста у Канева весенним ледоходом…», –зазначав у своїй доповіді Канівському повітовому з’їзду селянських і робітничих депутатів, що відбувся 26.04.1920 року, голова повітової Ради Народного Господарства тов. Гусєв. Цього ж року було здійснено поточний ремонт мосту. [4]

Потягом 1929-1933 років, у зв’язку з будівництвом залізниці сполученням Миронівка-Золотоноша, в Каневі будуються залізничний вокзал і залізобетонний міст. [5]

З архіву місцевого краєзнавця І.Сорокопуда дізнаємося про відкриття Канівського залізничного мосту. Інформацію про цю подію було вміщено на шпальтах газет «Соціалістична перемога» від 24.07 1932 року за №11 (25): «Сьогодні через річку Дніпро з’єднано Канів з Золотоношею залізницею, відкрито наскрізний рух через Дніпро з Канева до Золотоноші. До 1 січня 1933 зімкнути рейки Канева з Миронівкою!..». Крім цього, начальник будівництва колії Золотоноша-Миронівка тов. Онуфрієв пише: «Міст через Дніпро будували 1,5 року, вклавши в будову 2 млн. м3 ґрунту, 80 тисяч м3 каменю і 100 тисяч метрів лози…» [6]. Працюючи на будівництві, місцеві жителі отримували за свою роботу трохи харчів, що давало змогу вижити під час Голодомору 1932-33 років.

Влітку 1941року по Канівській землі проходив лівий фланг оборонних рубежів Києва. Фашисти рвалися до переправ через Дніпро, і одним з найважливіших стратегічних об’єктів, що міг забезпечити успішний наступ ворога, був Канівський залізничний міст. Тому саме на Канів противник кинув значні сили: в цьому районі наступали перша танкова група генерала Клейста, дивізії 6-ї польової армії, а також авіація. Їм протистояли дивізії 26-ї армії Південно-Західного фронту під командуванням генерала Ф.Я. Костенка. Ціною великих втрат в живій силі і техніці ворогу вдалося відтіснити війська 26-ї армії до Канева. Наше місто зазнало бомбових ударів фашистської авіації ще з перших днів війни, які були націлені на підходи до важливого стратегічного об’єкту – Канівського залізничного мосту. Про оборону мосту у серпні 41-го писав кореспондент «Комсомольской правды» Аркадій Гайдар у нарисі «Міст» [7]

Отже, головний удар по канівському плацдарму ворог наніс з боку залізничного мосту. Проти свіжих сил 94-ї піхотної дивізії під командуванням генерал-майора Пфейфера і мотодивізії СС «Вікінг» боролися 97-ма дивізія полковника Ф.М. Мальцева. Сили були нерівні: фашистські війська нараховували 16 тис., а чисельність 97-ї дивізії разом з підсиленням – 2 тисячі. Неоціненну допомогу бойовим підрозділам надавав бронепоїзд №56 (командир П.К.Іщенко), який безперервно курсував вздовж лінії оборони. У критичні хвилини йому на виручку поспішали бронекатери «Смоленск», «Верный», «Передовой», які з Дніпровських вод обороняли підходи до мосту. «Смоленск» спрямовував артилерійський вогонь на Винарову долину, а «Верный» – на Довжик, завдяки чому наступ ворога дещо призупинявся.

Безперервна кривава битва за Канівську переправу тривала з 13 до 16 серпня. Ворог ніс величезні втрати в живій силі і техніці, але ніщо не могло зупинити його на шляху до переправи. Тож частини Червоної армії спішно переправлялися на Лівий берег. Залізничний міст через Дніпро в районі Канева був підірваний спеціалістами НКВС. Звичайно, такі дії дали змогу затримати ворожий наступ на певний час. Але зі знищенням мосту було кинуто напризволяще тисячі людей: червоноармійці, поранені та цивільне населення, які намагались переправитись на лівий берег Дніпра. Валки людей і техніки, що простягались від зруйнованого мосту до Пекарів стали легкою мішенню для ворожої авіації.

Отже, Канівську залізничну переправу через Дніпро, сполученням Миронівка-Золотоноша, було зруйновано у серпні 1941 року. Під час фашистської окупації міст намагалися відновити, але роботам завадили дії підпільної диверсійної групи. Відомості про діяльність диверсійної групи на відбудові мосту подаються у доповідній записці члена ВКП(б) Канівської парторганізації Ситнікова секретарю Канівського РК КП(б)У тов. Ткачу від 23 02 1945 р.: «… Кроме свидетельских показаний подтверждается, что подпольная диверсионная группа, настроенная против нем[ецких] оккупантов, на строительстве моста существовала. За период существования группы последней было осуществлено следующее: 1. Выведен из строя мотор катера, обеспечивавшего перевозку строительных материалов. 2. Затоплена баржа «Дуб» с болтами для решетовки моста. 3. Выведен из строя и затоплен понтон. 4. Из баллонов, предназначенных для автогенной резки ферм моста, выпускали кислород.

Кроме этого в массовом масштабе и систематически проводились акты саботажа путем разбазаривания необходимого инструмента и спаиванием спиртными напиками представителей нем[ецких] властей на мосту. В результате проведенной группой изложенной выше работы железнодорожный мост через реку Днепр восстановлен не был.

Наряду с этим указанной группой среди рабочих моста, рабочих, занятых на восстановлении железнодорожной ветки и местного населения проводилась агитационно-массовая работа путем распространения листовок с первомайским приказом тов. Сталина и его обращением к партизанам и партизанкам Отечеств[енной] войны, содержания оперативных сводок Совинформбюро. …» [8]. За іншими даними, міст все ж таки був відновлений, але лише як автомобільний (інформація потребує перевірки).

У повоєнний час міст так і не було відбудовано, натомість діяла паромна переправа (фото 1). Після 1964 року, коли почала споруджуватись Канівська ГЕС, міст відновили: по ньому підвозили будівельні матеріали з Лівобережжя (фото 2-3). Але із спорудженням дамби потреба у залізничному мості відпала взагалі, так він і залишився стояти над Дніпровськими водами.

 

Список джерел

  1. Мицик Ю.А. Канів козацький. Науково-популярне видання. – Канів: «Родень», 1997. – С.6.
  2. Историко-архитектурный опорный план и корректировка зон охраны г. Канева. Том 1 / Авторский кол.: Т.Д.Товстенко, Е.Е.Возинский, И.В.Гречина и др. – хоздоговор 9/91 от 15.12.1992. – С.46.
  3. Канів через плин століть: Путівник / Упор. Т.М.Мацієвська. – Черкаси: Брама-Україна, 2006. – С.74.
  4. ДАЧО. Р-190, оп.1, спр.18 (?), л.27.
  5. Канів через плин століть: Путівник / Упор. Т.М.Мацієвська. – Черкаси: Брама-Україна, 2006. – С.80.
  6. Архів І.Сорокопуда. Зошит №3. С.62.
  7. Гайдар А. Міст. Переклад А.Головка / Гайдар А. Твори. Том 3. – К.: «Молодь», 1956. – С.208-213. – ШНЗ/КН-1920, А-1534.
  8. Архів І.Сорокопуда. зошит №7. С. 23-25.

 

Фото з архівів науково-дослідного відділу Шевченківського національного заповідника «Канів від данини до сучасності»

Довідку склала

завідувач науково-дослідного відділу

Шевченківського національного заповідника

«Канів від давнини до сучасності»

О.М.Ісаєва

WayBe

6 грудня 2011, 13:59

Теги статті:
міст  пам'ятка  історія  
Голосів:
8
08

Всього коментарів: 16

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"