kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Податкова 

Податківці інформують

Інформація від Канівської ДПІ

Код товару в податковій накладній.

  Законом N 3609 внесено зміни до пункту 201.1 статті 201 Розділу V "Податок на додану вартість" Податкового кодексу України (далі - Кодекс), відповідно до яких перелік обов'язкових реквізитів, що повинна містити податкова накладна, доповнено новим реквізитом "код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України)".
   Відповідно до пункту 46.6 Кодексу до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності з податкового періоду, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

   Форма податкової накладної затверджена наказом Державної податкової адміністрації України від 21.12.2010 N 969 "Про затвердження форми Податкової накладної та Порядку її заповнення" (далі - наказ N 969).

   Таким чином, з метою належного виконання норми підпункту "і" пункту 201.1 статті 201 розділу V Податкового кодексу України тимчасово, до внесення змін до наказу N 969, в податковій накладній код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України) зазначається в графі 3 "Номенклатура постачання товарів/послуг продавця".

 

Як у податковому обліку платника податку відображається повернення поворотної фінансової допомоги, що була ним отримана під час перебування на ЄП?

 

Повернення поворотної фінансової допомоги, що здійснюється після переходу на звичайну систему оподаткування, не відображається в податковому обліку платника податку, оскільки ця операція вже була врахована при визначенні суми єдиного податку під час отримання такої допомоги відповідно до Указу Президента від 3 липня 1998 року № 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" зі змінами та доповненнями. Отже, платник податку на прибуток - позичальник при поверненні поворотної фінансової допомоги, що була отримана ним під час перебування на спрощеній системі оподаткування, не збільшує витрати на суму такого повернення.

 

Канівська ОДПІ запрошує взяти участь в опитуванні

Канівська ОДПІ повідомляє, що впродовж жовтня поточного року Державна податкова служба України спільно з Всеукраїнською громадською організацією „Асоціація платників податків України” проводитимуть опитування платників податків щодо чинного законодавства та діяльності органів податкової служби.

Респондентам пропонується оцінити діяльність державної податкової служби та діючої системи оподаткування в Україні.

Взяти участь у опитуванні можуть усі громадяни України. Для цього потрібно заповнити анкету, яку фахівці органів ДПС спільно з представниками АППУ розповсюджуватимуть серед платників податків у всіх регіонах під час проведення семінарів, „круглих столів” та інших заходів.

Відповісти на запитання анкети можна буде і в електронному вигляді.

Форма анкети щодо системи оподаткування та діяльності органів державної податкової служби України розміщені на веб-сайті ДПС України (www.sta.gov.ua). Вона також буде опублікована у виданнях „Вісник податко-вої служби України” та „Податковий, банківський, митний Консультант”.

Заповнені анкети прийматимуться і в Канівській ОДПІ  за адресою: 19000, м. Канів, 206 Дивізії,10А.

Результати опитування громадської думки щодо чинного податкового законодавства та діяльності органів податкової служби у 2011 році будуть оприлюднені в листопаді поточного року і обов’язково враховуватимуться у подальшій роботі, як податківців, так і працівників асоціації

 

Аналіз роботи зі звернення громадян за 9 місяців 2011року.

  Канівська ОДПІ проводить роботу зі зверненнями громадян, яка є важливою складовою у її діяльності. Забезпечується зворотній зв`язок із громадськістю. Основне завдання податкової – забезпечити кваліфікований, неупереджений, об`єктивний та своєчасний її розгляд, задоволення законних вимог заявника.
  Так, сектором масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян Канівської ОДПІ проведено аналіз організації роботи, щодо розгляду структурними підрозділами звернень громадян. За січень – вересень 2011 року надійшло на розгляд 1 письмове звернення від громадянина, що менше від рівня попереднього року. Звернення розглянуто без порушення терміну розгляду з урахуванням норм Закону України «Про звернення громадян». Особистий прийом у податковій проводиться регулярно у встановлені дні та години, у зручний для громадян час, графік доводиться до відома громадян. На прийомі розглядались питання, щодо податкових роз`яснень. На особистому прийомі в керівників інспекції побувало 7 громадян, які повністю задоволені наданими кваліфікованими відповідями. У місцевих ЗМІ та на веб-сайті оприлюднювались матеріали щодо звернень громадян. Організовано та проведено 21 семінар з юридичними та фізичними особами.

 

Перерахування податку на доходи фізичних осіб

по відокремленому підрозділу

У підприємств, установ,  організацій, які мають відокремлені підрозділи на територіях інших територіальних громад,  виникають питання: куди перераховувати податок на доходи фізичних осіб за працівників, які працюють в таких підрозділах.

Відповідно до пункту 168.4 статті 168 Податкового  кодексу України податок, утриманий з доходів резидентів та нерезидентів, зараховується до бюджету згідно з Бюджетним кодексом України;

Такий порядок застосовується всіма юридичними особами, у тому числі такими, що мають філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що розташовані на території іншої територіальної громади, ніж така юридична особа, а також відокремленими підрозділами, яким в установленому порядку надано повноваження щодо нарахування, утримання і сплати (перерахування) до бюджету податку.

У разі прийняття рішення про створення відокремленого підрозділу юридична особа повідомляє про це органи державної податкової служби за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням таких новостворених підрозділів у встановленому порядку;

Суми податку на доходи, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізичних осіб, за звітний період перераховуються до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

У разі якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати (сплачувати) податок на доходи фізичних осіб за такий відокремлений підрозділ, усі обов'язки податкового агента виконує юридична особа. Податок на доходи, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

Підпунктом 14.1.30. статті 14 Кодексу визначено, що поняття «відокремлені підрозділи» вживаються у значенні, визначеному Цивільним кодексом України;

Статтею  95 Цивільного кодексу затверджено, що філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій.

Філії не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Статтею  190 Цивільного  кодексу визначено, що майном як особливим об'єктом вважаються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов'язки, а відповідно до статті 179 річчю є предмет матеріального світу, щодо якого можуть виникати цивільні права та обов'язки.

Отже, якщо  на території іншої  територіальної  громади  знаходиться   відокремлений підрозділ підприємства, установи або організації, то перерахування  податку на доходи фізичних осіб,  нарахованого працівникам  такого відокремленого підрозділу,  здійснюється до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

 

Чи може приватний підприємець, який працює  за  загальною  системою оподаткування, віднести до складу витрат податок на доходи, сплачений за себе згідно з Податковим кодексом?

  Відповідно до підпункту 139.1.6  Податкового кодексу України не включаються до складу витрат приватного підприємця суми податку  на додану вартість, включеного до ціни товару (роботи, послуги), що придбаваються платником податку для виробничого або не виробничого використання, податків на доходи фізичних осіб, які відраховуються із сум виплат таких доходів згідно з розділом ІV цього Кодексу.Отже, враховуючи вищенаведене, фізична особа – підприємець на загальній ситемі оподаткування, не може включити до переліку витрат податок на доходи сплачений за себе.

 Продаж  житлового та нежитлового  приміщення

 Відповідно до пункту 172.1. Податкового кодексу України  дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.

Якщо фізична  особа  отримує  дохід  від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості (пп.172.2 Кодексу), зазначених у пункті 172.1 цієї статті, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в пункті 172.1 цієї статті, підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків.

У такому самому порядку оподатковується дохід від продажу (обміну) об’єкта незавершеного будівництва.

 Яка відповідальність встановлена для приватних підприємців – платників єдиного податку за не ведення  або неправильне ведення книги обліку доходів та  витрат?

 

Наказом Державної податкової адміністрації  України від 29.10.1999 № 599 «Про затвердження Свідоцтва про сплату єдиного податку та Порядку його видачі»  передбачено, що для визначення результатів власної підприємницької діяльності на підставі хронологічного відображення здійснених господарських і фінансових операцій платник єдиного податку веде Книгу обліку доходів і витрат згідно з додатком №10 до Інструкції про прибутковий податок з громадян, затвердженої наказом Головної державної податкової інспекції України від 21.04.1993 №12.

При цьому обов'язковому заповненню підлягають лише графи "період обліку", "витрати на виробництво продукції", "сума виручки (доходу)", "чистий доход".

Згідно зі статтею 164 Кодексу України про адміністративні порушення  не ведення обліку доходів і витрат або неналежне його ведення суб’єктами підприємницької діяльності, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми  неоподаткованих мінімумів громадян, тобто від 51 до 136 гривень.

Чи оподатковується дохід від продажу нерухомого майна (квартири) нерезидента України, якщо воно перебуває у власності нерезидента більше трьох років?

 

         Пунктом 172.9 статті 172 розділу ІV Податкового кодексу України визначено, що дохід від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомості, що здійснюється фізичними особами – нерезидентами, оподатковується згідно з цією статтею в порядку, встановленому для резидентів.

         Як передбачено пунктом 172.1 статті 172 Кодексу, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку, включаючи земельну ділянку, на якій розташовано такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці, а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної у статті 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

         Отже, якщо нерухомість перебуває у власності нерезидента більше ніж три роки, то при її продажу  один раз у 2011 році такий дохід платника податку не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та не є базою оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Зміни   по  податку на доходи фізичних осіб в Кодексі

Законом України від  7 липня 2011 року N 3609-VI внесено зміни до Податкового кодексу України.

До об’єкта оподаткування не відносяться суми умовно нарахованих  відсотків на фінансову допомогу. ( пп. «ґ» пп. 164.2.17 ст.164)

При нарахуванні доходів у вигляді винагороди по цивільно-правових договорах база оподаткування визначається як нарахована  сума такої винагороди зменшена на суму єдиного внеска на обов’язкове державне соціальне страхування.

Якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені Кодексом для місячного податкового періоду, тобто протягом 30-ти  календарних днів  наступних за місяцем  нарахування заробітної плати, тобто в тому ж  порядку, який існував до введення в дію Податкового кодексу  України (п.168.1.5. статті168).

         Під час нарахування (виплати) фізичній особі - підприємцю доходу від операцій, здійснюваних у межах обраних ним видів діяльності, суб'єкт господарювання, який нараховує (виплачує) такий дохід, не утримує податок на доходи у приватного підприємця, якщо ним  надано копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності (п. 177.8. стаття 177) .

         Вищеперелічені  зміни   по податку на доходи фізичних осіб набрали  чинності  з 6 серпня 2011 року

WayBe

1 жовтня 2011, 09:36

Теги статті:
податкова  ОДПІ  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 1

Сторінка коментарів: 1
Aleksandr

2 жовтня 2011, 22:04

IP: 91.124.146.xxx
Рейтинг: 0
Нехай податківці проінформують про боротьбу з незаконним обігом іноземної валюти.Поки існуватиме незаконний обмін валюти на привокзальній площі я вважаю що пана Умриша потрібно вважати корупціонером!!!

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"