kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > тато 

До Дня Незалежності: 20 маловідомих фактів про Україну

  Україна створює найбільш місткі літаки і келихи для шампанського. Українська міліція розкриває 90% злочинів. Ми часто вживаємо букву "п" і п’яті найвідоміші у світі алкоголіки. Ми любимо сало, але свинини їмо втричі менше за німців. А ще українці склали найпопулярнішу в світі різдвяну пісню.

1. Буква українського алфавіту, яка вживається найчастіше - «п». На неї починається і найбільше слів. Найрідше використовуються літери «ф», «ї» та «г».

2. Одну з найвідоміших пісень у світі - Summertime - Джордж Гершвін написав під враженням від колискової «Ой ходить сон коло вікон» у виконанні Українського Національного хору.

 

 3. Третій найвідвідуваніший у світі Макдональдс - в Києві, біля залізничного вокзалу. Цей заклад незмінно потрапляє до п’ятірки найбільш людних Макдональдсів світу. Торік тут зробили більше двох мільйонів замовлень.

4. Станція метро «Арсенальна» в Києві - найглибша в світі, вона йде під землю на 105 метрів. Станцію збудували однією з перших, в 1960 році, в безпосередній близькості від будівлі парламенту. За деякими даними, в тунелях біля «Арсенальної» є таємні притулки для політичної верхівки.

5. Українці - п’ята найбільш питуща нація в світі. Нас перепивають тільки молдовани, росіяни, угорці та чехи. Середньостатистичний українець віком від 15 років на рік випиває 15,6 літрів алкоголю - це на літр більше від ірландця і майже на два - від норвежця.

6. Український гімн складається всього з шести рядків - чотирьох дядків куплета і двох - приспіву. Решта куплетів гімну, створеного поетом Павлом Чубинським і композитором Михайлом Вербицьким, не були затверджені, оскільки не зовсім політкоректні («Станем, браття, в бій кривавий від Сяну до Дону» має на увазі претензії до територій Росії та Польщі)

7. У Європі розкривають 30-40% злочинів, в Україні ж - 90%. Правозахисники пояснюють, що наша неприродно райдужна статистика є результатом небажання фіксувати «безнадійні» справи (наприклад, крадіжки мобільних телефонів). Інший чинник такої "успішності" - вибивання зізнань з підозрюваних.

8. В Україні - найбільший запас марганцевої руди у світі, 2.3 мільярда тонн, або близько 11% від усіх покладів планети. Ще у нас чимало залізної руди - 7% світових запасів.

9. Українці, а саме конструкторське бюро Антонова, розробили літак з найбільшою вантажопідйомністю в світі - Ан -255 «Мрія». Спочатку його проектували для перевезення космічних кораблів. Зараз «Мрію» використовують для комерційних вантажних перевезень.

10. Український гетьман Пилип Орлик у 1710 році представив «Пакти і Конституції прав і вольностей Війська Запорозького», на той час - надзвичайно прогресивний документ. У ньому йшлося про поділ влади на три гілки, а також про права і обов’язки влади і громадян. По суті, це був договір між гетьманом, козаками і всім українським народом. Деякі дослідники вважають цей документ однією з перших у світі конституцій.

11. Одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів.

12. Україна за власною ініціативою відмовилася від третього найбільшого в світі арсеналу ядерної зброї. На момент проголошення незалежності у нас було більше тисячі ядерних боєголовок і третій у світі ядерний потенціал після Росії і Америки. Боєголовки і ракети віддали Росії, пускові шахти знищили. У відповідь Україна отримала гроші на роззброєння, плюс гарантії безпеки від ядерних держав.

13. Українському поетові Тарасу Шевченку встановлено близько 1200 пам’ятників по всьому світу, більшість з них знаходиться на західній Україні. Незрозуміло, кого в Україні більше - Шевченка чи Леніна, бо ані комуністична партія, ані міністерство культури облік вождів вже не ведуть.

14. Українець Микола Сядристий, хоч і не лівша, але підкував блоху, прямо як у казці. Блоху можна побачити в київському музеї мініатюр.

15. В Україні, на відміну від решти світу, батарейки окремо не утилізуються. А вони містять токсичні елементи, які сильно забруднюють воду та грунт.

16. На момент проголошення незалежності Україну населяло 19,4 мільйона свиней, сьогодні їх вдвічі менше - 8,3 мільйона. Не дивлячись на свою репутацію салоїда, середньостатистичний українець з’їдає усього 18 кг свинини на рік. Це втричі менше, ніж з’їдає свинини середньостатистичний німець.

17. Український пауерліфтер Дмитро Халаджі внесений до Книги рекордів Гіннесса як автор більш ніж двох десятків рекордів. Наприклад, він витримав «Чортову кузню» - лежав на цвяхах, а зверху клали 700-кілограмові плити, які розбивали кувалдами.

 18. Український «Південмаш» (Дніпропетровськ) виробляє найбільш екологічно чисті ракетоносії у світі. З їхньою допомогою в космос відправляють комерційні вантажі в рамках міжнародного проекту «Морський старт».

19. Найдавніша відома вченим карта, а також найдавніше поселення Homo Sapiens знайдені в Україні в селі Межиріччя Рівненській області. Їм 14,5 - 15 тисяч років. Карта вибита на кістках мамонта, з цього ж матеріалу збудоване й поселення.

20. Офіційний рекорд Гіннеса: недавно українці зробили найбільший у світі келих для шампанського - на 56.25 літрів. Як пити шампанське з такого келиха - незрозуміло, проте ми все одно молодці.

 

http://infoporn.org.ua/news/urn:news:4249B557

тато

23 серпня 2011, 14:01

Теги статті:
Україна   незалежність  
Голосів:
4
04

Всього коментарів: 8

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"