kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > KanivTV 

Українських діабетиків лікуватиме Джарти?

Як не парадоксально, держава сама сприяла тому, щоб її майно перейшло в руки приватних непублічних компаній. У рейді на київський інсуліновий завод активну участь брали представники Міністерства внутрішніх справ.

Діабетикам для нормальної життєдіяльності потрібно вводити інсулін кожні шість годин. Значно менше часу в українських реаліях потрібно невідомим приватним фірмам, щоб отримати контроль над підприємством, яке виробляє цей препарат.

Минулого тижня на державному заводі з виробництва інсуліну "Індар", розташованому у Києві, відбулася силова зміна менеджменту.

Трохи більше трьох годин знадобилося представникам офшорної компанії Stroke Holdings Limited, щоб підпорядкувати собі найбільшого вітчизняного виробника продукції, без якої не можуть обійтися більше мільйона українців, хворих на діабет.

"Індар" - провідне підприємство галузі. Воно випускає близько 60% вітчизняного інсуліну, а також експортує ліки у Бразилію, Сирію, Росію та Йордан.

Дивний збіг

Як не парадоксально, але держава сама сприяла тому, щоб її майно перейшло в руки приватних непублічних компаній. Зокрема, як виявилося, в рейді на київський інсуліновий завод, який відбувся уночі з 7 на 8 липня, брали активну участь представники Міністерства внутрішніх справ.

Захоплення підприємства відбувалося у найкращих традиціях вітчизняної рейдерської практики. Під ранок на територію заводу "Індар" увірвалися близько сотні співробітників спецпідрозділу "Беркут" і нейтралізували охорону. Після цього на завод увійшли представники згаданої іноземної компанії з новим керівником.

За словами працівників "Індару", під час штурму були пошкоджені матеріальні цінності підприємства, а деякі охоронці одержали важкі тілесні ушкодження.

У той же час, у столичний міліції чутки про захоплення спростували. Інспектор відділу зв'язків з громадськістю МВС Ольга Білик наголосила, що ніякого захоплення не було - на заводі почала працювати Державна служба охорони.

За її словами, напередодні був підписаний відповідний договір з директором заводу, за яким державні охоронці стали нести службу з 10 години вечора 7 липня "на цілком законних засадах".

Через кілька днів, відповідаючи на запит "Економічної правди", МВС пояснило, що "Беркут" знаходиться на території заводу у зв'язку з порушенням кримінальної справи для забезпечення оперативно-розшукової діяльності слідчих. Насправді ж представники МВС перебували на заводі з цією метою ще за три доби до рейду.

Характерно, що початок розслідування збігся з переворотом на підприємстві, внаслідок якого було відсторонене попереднє керівництво заводу.

Вексельний рейдер

Відповідно до відкритих даних, які містяться в системі розкриття інформації емітентів цінних паперів, фактичним власником заводу є компанія Stroke Holdings Limited, зареєстрована в Белізі. Їй належить більше 70% акцій ЗАТ "Індар". 

Близько 21% підприємства - у власності польської компанії Bioton, яка контролює цей пакет через кіпрський офшор Mindar Holdings Limited.

Ще 8% підприємства володіють структури, кінцевими бенефіціаром яких також є польська компанія. Зазначені пакети акцій поляки викупили в українських резидентів у 2006 році.

В будь-якому разі, в Bioton не приховують, що вони акціонери "Індара". Власники ж контрольного пакета акцій не прагнуть публічності, і цьому є пояснення.

До 2008 року переважну частку акцій заводу "Індар" - 70,7% - контролювала держава через ДАК "Укрмедпром".

Протягом 2006-2007 років польські акціонери намагалися переконати керівництво заводу і Міністерство охорони здоров'я продати їм завод, але керівник "Індара" Олексій Лазарєв виступав проти цього.

За його словами, результатом лобіювання інтересів компанії Bioton стало розпорядження Кабміну від 26 квітня 2007 року, яким ЗАТ "Індар" було включено до переліку підприємств, державні пакети акцій яких підлягали продажу.

Проте вже у вересні 2007 року прем'єр-міністр Віктор Янукович видав постанову про виключення інсулінового заводу з цього переліку.

Утім, це не врятувало підприємство. В березні 2008 року, уже без участі поляків, державний пакет акцій - 70,7% - таки був відчужений на користь компанії Gerist Invest Limited, зареєстрованій у Великобританії.

За інформацією "Економічної правди", підставою для відчуження акцій була заборгованість за емітованими "Укрмедпромом" векселями.

"Коли кошти не повернули, нотаріус зробив виконавчий напис, і акції пішли у виконавчу службу, навіть рішення суду не було", - пояснив "ЕП" один із співробітників заводу.

Власники британської фірми-прокладки зробили все, щоб до акцій було неможливо дістатися. Через тиждень Gerist Invest Limited уклала угоду дарування 70,7% статутного фонду "Індара" на користь Storke Holdings Limited, а через три дні активи передали "Російському міжнародному банку" як заставу.

Міністерство охорони здоров'я нічого не змогло вдіяти. Воно лиш звільнило керівника "Укрмедпрому" Олега Бірюкова і поскаржилося в правоохоронні органи.

За словами екс-міністра охорони здоров'я Василя Князевича, акції вкрали без суду і слідства, а готувалася ця операція "в інтересах багатьох впливових людей".

Екс-голова "Індара" Лазарєв стверджує, що крім державного пакета київського заводу, керівники "Укрмедпрому" незаконно відчужили ще сім держпідприємств. Серед них - харківські заводи "Здоров'я народу" і ДНЦЛЗ, які робили наркотичні засоби і теж були у переліку підприємств, які не підлягають приватизації.

Після інформації, яку оприлюднило МОЗ, СБУ порушила кримінальну справу за фактом розкрадання держмайна посадовими особами та перевищення службових повноважень. Згодом справу передали до суду.

У травні 2009 року держава отримала важливу перемогу: Верховний суд визнав незаконним продаж держпакета акцій статутного фонду "Індара".

Утім, Верховний суд не виносить рішення, а лише скасовує попередні, дає рекомендації і повертає справу на розгляд судів першої інстанції. Таким чином, судова тяганина триває досі, бо перша інстанція виносить протилежні рішення.

 

Западня для офшору

 

Колишнє керівництво заводу на дії опонентів відповідало тією ж монетою.

У 2008 році Міжвідомча комісія з питань протиправного поглинання і захоплення підприємств, яку очолював Олександр Турчинов, вирішила створити на базі "Індара" нове підприємство - ТОВ "Трудовий колектив "Індар".

Новоствореній установі передали майно, обладнання та інтелектуальну власність ЗАТ. Все це оцінили майже 40 мільйонами гривень.

Через цей епізод СБУ в 2009 році на підставі скарги представників Storke Holdings Limited порушила карну справу щодо "заволодіння майна шляхом зловживання службовим становищем". Утім, в 2010 році Шевченківський суд Києва її закрив.

Недавно прокуратура Подільського району Києва відновила справу. МВС повідомило, що представники відомства - уже на заводі. За даними джерела "ЕП", колишніх керівників "Індара" оголосили в розшук, і є дозвіл на їх арешт.

Кримський слід

Поки тривають суперечки між сторонами, нові господарі уже облаштовуються в офісах підприємства. Подейкують, представники Storke Holdings Limited уже встигли посваритися через те, кому дістанеться кабінет голови правління.

Офіційно виступив тільки один керівник заводу, який представляє Storke Holdings Limited, - Євген Кононенко. "Щоб розвіяти домисли, офіційно заявляю, що з 7 липня 2011 року головою правління ЗАТ "Індар" є я. Підставою для зміни керівництва є чинне рішення зборів акціонерів підприємства", - заявив він.

Новоспечений голова, очевидно, мав на увазі збори акціонерів товариства, які відбулися у Харкові влітку 2009 року за ініціативи белізького офшору. Тоді було змінено керівництво і склад спостережної ради підприємства. Проте далі протягом двох років заводом управляв Лазарєв, поки туди не увірвалася нова команда.

"Щоб змінити керівника, треба провести збори акціонерів. Так, вони їх провели, але є рішення слідчого Служби безпеки про заборону проведення будь-яких зборів до визначення власників судом", - апелює колишній голова юридичного відділу заводу "Індар" Микола Мотрук, який представляє інтереси старого керівництва.

Наразі Лазарєв, який перебуває в Бразилії, намагається привернути до конфлікту увагу громадськості та перших осіб держави, щоб змусити власників офшору відступити. Невдоволеність подіями на "Індарі" уже почали висловлювати й бразильські чиновники, які побоюються зриву спільних проектів із заводом.

Як зазначив "ЕП" екс-голова правління "Індара", друзі з правоохоронних органів йому повідомили, що нічні рейди здійснювалися на замовлення кримського прем'єра Василя Джарти.

Нові керівники заводу, за словами працівників, також розповідають, що діють в інтересах Джарти, а він нібито проводить свої дії під патронатом президента України.

Натомість сам голова кримського уряду назвав слова Лазарєва абсурдом і заявив, що про свою причетність до ситуації на заводі він дізнався з інтернету.

"Не слід дивуватися, якщо незабаром з'явиться інформація про те, що анонімне джерело в Гідрометцентрі повідомило про тотальний контроль керівництва автономії над температурою води Чорного моря", - іронізував Джарти.

Пізніше в інтернеті з'явився відкритий лист Лазарєва на ім'я президента. У ньому він пише, що напередодні перевороту на заводі він зустрічався з головою кримського уряду, і той визнав, що володіє контрольним пакетом акцій.

"Джарти сказав, що він взяв під контроль цей пакет акцій і зробить все, щоб підприємство отримало нові інвестиції і розвивалося, і що ніякого тиску на керівника не буде", - йдеться в листі.

Проте, за інформацією джерела, наближеного до колишнього голови "Індара", розмова проходила в іншому тоні і супроводжувалася погрозами з боку кримського прем'єра. Співрозмовник навіть навів деякі слова Джарти.

"Я володію повною інформацією про завод. Маю можливість вас викурити з цього підприємства у стислі строки. Попереджаю: щоб у понеділок ні вас, ні інших управлінців не було на території підприємства", - погрожував чиновник.

Джарти також нібито сказав Лазарєву таке: "Даю вам три дні для того, щоб ви зникли з території України, а всю вашу команду я пересаджаю по в'язницях. Думаю, ви не сумніваєтеся у моїх можливостях".

Віктор Янукович поки що не реагує на ситуацію на заводі. Він ще жодним словом не обмовився про конфлікт, який може зашкодити найбільшому вітчизняному виробнику інсуліну та мільйону українців, хворих на цукровий діабет.

KanivTV

17 липня 2011, 01:05

Теги статті:
діабет  
Голосів:
2
20

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"