Міська лікарня постійно забезпечувалась багатофункціональними ліжками, матрацами, постільною білизною, медичним одягом, високоякісними пральними засобами. Медичний заклад отримав з Фірзена промислові пральні машини, генератори безперебійного живлення.

У Каневі не існує жодної сфери життєзабезпечення міста, куди б не надійшла допомога коштами та матеріальними засобами від наших німецьких партнерів. Акумулювання ресурсів усі роки здійснювала громадська спілка «Друзі Канева», створена світлої пам'яті колишнім віце-бургомістром Фірзена Фріцом Маєсом (на знімку третій ліворуч - з хлібом-сіллю).

Ця людина, безмежно закохана в Україну та Канів, щороку приїздила до нашого міста, спілкувалася із сотнями канівчан, достеменно знала про всі наші радощі та біди. Фріц Маєс захоплювався нашою культурою, велелюдними народними вшануваннями українського генія Тараса Шевченка, в яких брав участь багато років. Під час своїх приїздів він особисто понад півсотню разів піднімався на Тарасову гору, аби віддати шану батьку української нації. За відданість справі розвитку побратимства двох міст Фріц Маєс був удостоєний високої державної нагороди - ордена Ярослава Мудрого п'ятого ступеня, а Канівська міська рада присвоїла йому звання почесного громадянина Канева.

Після відходу в 2018 році у вічність Фріца Маєса його однодумці продовжили справу поріднення. Члени спілки «Друзі Канева» постійно наполегливо і безкорисливо працювали й працюють виключно на волонтерських засадах, витрачаючи власний час і кошти. Переважно це літні люди, які від щирого серця бажають добра українцям.

Саме вони, німецькі волонтери, й оформляли навесні документи на вантаж для порідненого українського міста. Вантаж проходив Волинську митницю. У цей час Президент України В. Зеленський оголосив про початок жорсткої боротьби з контрабандою, що завдає значних збитків економіці країни. Очевидно, аби негайно «накрутити» собі цифри для справного звіту, волинські митники й розгледіли в німецькому вантажі порушення митних правил. Під цим сумнівним приводом з гуманітарного вантажу загальною вагою 11610 кг вилучили 420 кг гігієнічних засобів. Це були шампуні, гелі, бальзами, креми.

Решту вантажу вагою 11190 кг було пропущено на митну територію України і доставлено до Канева. Далі події розгорталися ще «крутіше».

Отримувач вантажу БО «Благодійний фонд «Німеччина - Канів» в присутності працівників митниці м. Черкас прийняв вантаж і розмістив на складі до визначення його робочою групою з питань гуманітарної допомоги при Мінсоцполітики гуманітарною допомогою.

Слід завважити, що до складу робочої групи входять представники центральних органів виконавчої влади. А саме: Мінсоцполітики, Мінекономіки, Мінфіну, Міноборони, МОЗ, Держмитслужби, ДФС, Нацполіції, МВС, СБУ і ДСНС.

Благодійна організація БФ «Німеччина - Канів» належним чином оформила документи на отриманий вантаж і направила їх на розгляд робочої групи, як це робилося десятки разів упродовж останніх 28 років.

Однак, з невідомих причин, визнання допомоги для Канева гуманітарною почало гальмуватися. Робоча група сім разів (!) розглядала звернення БО «Благодійний фонд «Німеччина - Канів», отримала пояснення благодійників та виконавчого комітету Канівської міської ради, та протягом чотирьох місяців (!) не спромоглася прийняти конструктивного рішення.

Можна зрозуміти працівників Волинської митниці. Вони намагалися справно прозвітувати. Публічно розмістили інформацію про «затриману контрабанду» на мільйони гривень, а в офіційному листі на ім'я міського голови Канева наголосили про «порушення митних правил».

Але чи було те «порушення»? Адже дисципліновані німці-відправники нічого не приховували. Вони пояснили, що шампуні, гелі та креми зарахували до «засобів гігієни» не навмисно, а тому що так вважають. Митники ж віднесли їх до «косметичних засобів» і оцінили 420 кг вантажу в понад 5 млн гривень... Що ж, якщо митниця реалізує ці засоби за таку «космічну» суму, й ці кошти надійдуть до державного бюджету - канівці та фірзенці будуть цьому аплодувати...

А що ж робоча група при Мінсоцполітики? Безпосередньо працівники названого міністерства всіляко намагались розв'язати проблему, яка затягнулася на довгі місяці. Вони давали поради, брали додаткові пояснення тощо. Однак з неофіційних джерел нам стало відомо - із жорстким запереченням проти визнання вантажу, що перебуває в Каневі, гуманітарною допомогою виступав представник одного з відомств, що входять до складу робочої групи.

Стосовно «принципової» позиції посадовців цього відомства в канівців є одне лише запитання: «Якщо зібраний німцями гуманітарний вантаж вони вважають контрабандою, чому ж тоді не ведуть слідство з приводу «багаторічного ланцюга контрабанди»?..

І ще одне, сакраментальне. Чи готові представники «принципового» відомства відшкодувати моральні й матеріальні збитки від руйнування багаторічних напрацювань двох міст-побратимів!?»

Записала Лідія ЛІСОВА.


P. S. Поки матеріал готувався до друку, на адресу Канівського міськвиконкому надійшло повідомлення: «Робоча група Мінсоцполітики визнала вантаж, який доставлено в Канів, гуманітарним. А браві волинські митники оформили судовий позов на громадянина ФРН Валерія Еска за спробу провезти в Україну вантаж з порушенням митних правил. Суд має відбутись у вересні...

Джерело: Голос