kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > Анті-гоблін 

Брехати і красти. Чому українські еліти 30 років не можуть позначити чіткі цілі для країни

Учора ми йшли в Європу, сьогодні — дружимо з Китаєм, а на практиці все це — лише прикриття для дерибану. І вчора, і сьогодні нам брехали і брешуть

ми

Розмови про геополітику та ідеологію лише відволікають увагу електорату від рук наперсточника при владі.

          Ще вчора: "Геть від Москви", "Україна другий рік не закуповує російський газ", "Кінець газовій залежності від Росії".

          Уже сьогодні: "Без 2 млрд. грошей Газпрому за транзит ми не зможемо фінансувати армію", "Без транзиту російського газу нам доведеться реально купувати газ на європейських хабах втридорога — які в такому випадку будуть тарифи для нашого населення".

          Ще вчора: внесення змін до Конституції про європейську інтеграцію, рух у НАТО.

           Уже сьогодні: "Ми зробимо розворот на Схід, будемо дружити з Китаєм", "Президент повертає суб'єктність, на нас чекає велике азійське турне, перша зупинка — В'єтнам".

Я не даю оцінок заявам, що звучать вчора і сьогодні.

 

Я лише констатую той факт, що в поєднанні одне з одним наше вчора і наше сьогодні справляє враження дрімучого ідіотизму.

 

          І саме так нас і починають сприймати у світі.

Політичні еліти, які не можуть сформувати стратегію розвитку країни хоча б років на десять, не можуть називатися "політичними" і тим більше — "елітами".

          І найголовніше: і вчора, і сьогодні нам брехали і брешуть.

           Нинішня модель газових відносин потрібна лише для "легалізації" віртуального газу, купленого в європейських фірмах-прокладках Швейцарії та Люксембургу і для "накрутки" ціни за фіктивне транспортне плече в ціні газу, продаваного споживачеві.

І Микола Хвильовий з його "геть від Москви" — лише прикриття цього дерибану.

 

А прагматичної і раціональної зовнішньополітичної стратегії в нас немає взагалі. Від слова зовсім. Зате є постійне жебрацтво і шантаж: мовляв, не дасте грошей, підемо до інших.

 

         І є рентна корупційна модель економіки, де всі ідеологічні виверти придумуються лише для одного — відвернути увагу електорату від рук наперсточника при владі.

         Тому всі нібито патріотичні гасла — те саме, що вигук напарника-кидали: "люди добрі, дивіться, тут усе по-чесному".

         І ця модель дістала вже всіх наших партнерів.

          Дістала всіх, крім тих, хто живе в країні.

 

20 липня 2021 в 19:13 

Олексій Кущ Олексій Кущ  Економіст, фінансовий аналітик

 

Не лізти в кишеню до людей. Чому Україні потрібно відмовитися від жорстких правил фінмоніторингу

         Жорсткі правила в корупційній країні, де правлять бал "каламутні силовики", завжди призводять до максимально токсичного результату: і бізнес не розвивається, і бюджет бідний, і схеми, при цьому, процвітають.

Повний текст читайте тут: `

 https://focus.ua/uk/opinions/489764-ne-lezt-v-karman-k-lyudyam-pochemu-ukraine-nuzhno-otkazatsya-ot-zhestkih-pravil-finmonitoringa#:~:text=Жорсткі%20правила%20в%20корупційній%20країні,схеми%2C%20при%20цьому%2C%20процвітають.&text=Історія%20багатьох%20країн%20—%20це%2C%20як,правило%2C%20приклади%20не%20мейнстрімного%20розвитку.

 

 

 

Наша экономика - как самолет со случайными людьми в кабине пилотов

6 августа 2021, 17:41
 
Наша экономика - как самолет со случайными людьми в кабине пилотов
 

Они пытаются читать инструкцию, нажимать кнопки - но у них ничего не получается

 
          Слепое копирование реформ - одна из основных причин слабой экономики.

          Это следствие того, что у нас нет государственной политики, направленной на развитие страны, нет экспертных площадок, на которых бы обсуждали варианты развития экономики. Их заменили эксперты, которые лоббируют интересы олигархических групп, или так называемые грантовые эксперты.

          Экономические элиты у нас вышли из 90-х и часто страдают синдромом Мюнхгаузена.
Они поощряют реформы, которые приносят обществу боль, а потом успешно лечат экономику от последствия этих самых реформ.

          Политикам также нужно преодолеть социальный раскол в обществе.
          Раскол в обществе усиливается, и каждая группа населения живет в своем осколке разбитого зеркала, не понимая потребностей другой социальной группы. А без объединения всех этих частей общества невозможно решать глобальные задачи.

          Однако быстро вырваться из ловушки бедности, в которую угодила Украина, не получится.
Нам нужен экономический толчок.

           Все страны проходят по одному и тому же пути. Сначала это традиционное общество, которое после экономического толчка переходит в стадию развивающегося общества, потом оно превращается в развитое общество, а после - в общество потребления.

            Для примера, Турция – это развивающееся общество, которое уже получило свой экономический толчок,
            Польша – это развитое общество, Китай вот-вот станет обществом потребления, а такие страны, как США, Канада и крупнейшие экономики ЕС, – это классические общества потребления, где экономика уже растет невысокими темпами, а основные проблемы, которые они сейчас решают, – это "зеленая" экономическая политика и вопросы социально-гендерного равенства.

            Путь развития государств можно сравнить с самолетом во время полета – рулежка, выезд на взлетную полосу, разгон, набор высоты и выход на эшелон для длительного полета. Если рассматривать эту модель, то Украина напоминает самолет, который еще даже не выехал из ангара и долгое время стоит там, заполненный пассажирами. В кабине пилота сидят люди, которые пытаются читать инструкцию, нажимать кнопки, дергать за все доступные рубильники. Но у них ничего не получается – самолет стоит долгие годы со спущенными колесами, а пассажиры в салоне уже устали ждать, когда лайнер тронется с места. Тем более что многих из них забывают кормить и выпускать в туалет. В итоге, часть из них уже выбралась из салона и пересела в другие самолеты.

             Чтобы запустить украинский самолет, нужна команда пилотов и время.
             Я думаю, что за два политических цикла можно было бы заставить взлететь наш самолет, но для этого нужно что-то делать, а не просто бесцельно сидеть в кресле пилота.

Автор:  Алексей Кущ
 
 

 

Наші партнери хочуть бачити реформи, а не пусті обіцянки / ЧАЛИЙ на ПРЯМОМУ

Точка біфуркації: як нам облаштувати Україну



 Сеогій Корсунський    Надзвичаний і Повноважний Посол України в Японії 

8 Серпня 2021, 19:25  glavcom.ua 

         Що слід зробити, щоб підготуватися до світового технологічного ривка, гарантувати безпеку країни та її розвиток

         Можливо, ще ніколи в нашій історії не були такими актуальними питання стратегічного розвитку держави, взаємозв'язку економіки й безпеки, катастрофічних кліматичних змін, зміцнення політичної суб'єктності, як тепер.

         За п'ять-десять років формування нового світового порядку, що ґрунтується на технологіях штучного інтелекту, відмови від використання вуглецевого палива, повсюдного впровадження цифрових сервісів, у загальних рисах завершиться. Те, на що за попередніх технологічних укладів знадобилися б десятиліття, нині вміщується в роки. Процес конкуренції за лідерство у світі майбутнього між основними глобальними гравцями розпочався не вчора й навряд чи закінчиться завтра. Нам доведеться стати його учасниками сьогодні. Конфігурація «США+» проти «Китай+» за участі спойлера в особі імперської Росії вимагатиме чи не від кожної з менших країн філігранної політики самовизначення. Чи є в України стратегічні переваги, які дадуть змогу не лише зберегти, а й примножити суб'єктність, захистити суверенітет, відновити територіальну цілісність і врешті-решт посісти своє місце під новим «технологічним» сонцем?

       16 квітня прем'єр-міністр Японії Йошіхіде Суга став першим іноземним лідером, якого президент США Джо Байден прийняв у Білому домі. Те, про що домовилися лідери першої і третьої економік світу, було викладено в спільній досить розлогій підсумковій заяві, центральне місце в якій посідали питання диверсифікованості виробництва й поставок критично важливих матеріалів. Таке, на перший погляд, технічне питання нині є чи не центральним елементом політики всіх промислово розвинених країн. Той, хто контролюватиме виробництво чипів (або напівпровідників, як їх називають на Заході), рідкісноземельних металів і біотехнологічних матеріалів, забезпечить собі не лише технологічне майбутнє й промислове лідерство, а й ключову політичну роль на оновленій «Великій шахівниці». Тож не дивно, що вже 4 червня США та Японія синхронно опублікували свої конкретні плани в цій сфері: уряд Японії – у короткій «Стратегії для напівпровідників і цифрової індустрії», адміністрація США – у великому звіті, підготовленому в Білому домі на виконання указу Джо Байдена №14017 «Логістичні ланцюжки США». В обох документах зазначається критична роль виробництва й поставок рідкісноземельних металів, напівпровідникових матеріалів для забезпечення економічного лідерства й національної безпеки, з огляду на жорстку конкуренцію з боку Китаю.

        В американському звіті серед іншого наведено такі цифри. Частка США у світовому виробництві напівпровідників зменшилася з 37% 1990 року до 12% 2020-го. Потреби в акумуляторах і літієвих батареях для автомобілів і промисловості зростуть утричі впродовж найближчих п'яти років. Однак США зможуть забезпечувати лише десяту частину потрібних потужностей. На 4000% до 2040 року зросте потреба в літії і на 2500% – у графіті й інших рідкісноземельних матеріалах. Нині Китай контролює 55% їх видобутку й 85% – очищення. 87% потрібних США біотехнологічних матеріалів і продуктів виробляється за межами країни, більшість – у КНР. Аналогічну картину спостерігаємо в провідних країнах ЄС і Японії. Боротьба за рідкісноземельні матеріали загрожує вирватися навіть у космос (розмови про освоєння Місяця ведуться зовсім не випадково), настільки великою є їхня роль у виробництві сучасної електроніки, обладнання для телекомунікацій і військової техніки. Кожен сучасний автомобіль потребує в середньому 100 чипів.

      Ще однією глобальною проблемою, пов'язаною з катастрофічними змінами клімату, стала проблема голоду. За оцінками ООН, лише торік через пандемію кількість людей, які опинилися в умовах гострої нестачі продуктів харчування, зросла на 300 мільйонів. Забезпечення продовольчої безпеки в умовах лише позірного достатку, в якому перебувають країни глобальної Півночі, супроводжується не лише зростанням цін на багато раніше доступних і відносно дешевих продуктів, а й катастрофічним дефіцитом продовольства в країнах глобального Півдня. Наслідком такої ситуації є процеси поглиблення нерівності, соціальні протести, політична нестабільність і епідемії, які в умовах глобалізації неможливо ігнорувати навіть у віддалених від процвітаючого Заходу регіонах.

       Зрештою, третя сфера жорсткої конкуренції між провідними економіками світу – це інтелектуальні ресурси та робоча сила. В умовах старіння населення навіть Китай відчув нестачу робочих рук, а вельми консервативна в цьому плані Японія замислилася над збільшенням квот на імміграцію. Провідні країни Європи скасовують або знижують ціни на освіту, полегшують отримання статусу резидента, розробляють і реалізують державні програми залучення тих, хто створює стартапи, генерує нові технологічні ідеї, створює проривні продукти у сфері ІТ й ІІ. Ситуація на провідних біржах світу, експонентне зростання вартості високотехнологічних і сервісних компаній свідчить про те, що цей сектор надійно закріпився на вершині бізнес-піраміди, де раніше панували сировинні гіганти. І нехай багатотрильйонна вартість GAFA є все-таки дуже перебільшеною, зрозуміло, що у світі майбутнього компанії, подібні до них, нікуди не подінуться з Олімпу.

       Згідно з офіційними даними вітчизняних і міжнародних організацій, Україна належить до найбагатших мінеральними ресурсами країн світу. Серед матеріалів, яких удосталь, – літій, графіт, мідь, кобальт і нікель, так потрібні провідним економікам світу для виробництва акумуляторних батарей. Титан, хром, тантал, ніобій, берилій, цирконій, скандій, молібден, марганець, графіт, зрештою, золото – все це є в Україні, згідно з даними Державної служби геології та надр. Запаси літію – одні з найбільших у Європі. Національний атлас України оцінює вартість наявних природних ресурсів рідкісноземельних металів у 7,5 трлн дол. США. В українській і зарубіжній пресі повідомляли про перші успішні аукціони, які було проведено для розроблення низки родовищ. Однак вони досі здаються епізодичними, тоді як, умовно кажучи, боротьба за літій може стати головним світовим трендом найближчих років.

       Така ж ситуація – з виробництвом аграрної продукції. Після втрати промислового потенціалу окупованих територій Луганської і Донецької областей з'ясувалося, що аграрний сектор здатний різко збільшити виробництво й стати лідером зовнішньої торгівлі України. Однак досі абсолютною більшістю продукції на експорт є сировина. Її в будь-яких кількостях закуповує Китай та інші країни Азії, а торговельні доми Японії постачають нашу аграрну продукцію по всьому світу. Але й у цьому випадку глибока її переробка – радше виняток, ніж правило. Відкриття ринку землі дає змогу кардинально змінити ситуацію, якщо мудро нею розпорядитися.

        Зрештою, запуск Національного фонду досліджень і Українського фонду стартапів, створення привабливих умов для роботи ІТ-компаній показали, що в Україні – просто невичерпний потенціал ідей для нових технологічних розробок. Серед новинок, які торують собі шлях на ринок, – не лише унікальні машини на кшталт Sherp, не лише таксі, що літають, і незвичайні дрони, а й актуальна продукція проти коронавірусу. Те, що досі в дефіциті, – це масштабна, підтримана державною політикою інфраструктура інноваційних фондів за участю приватного капіталу, які могли б фінансувати недешеві процедури патентування, захисту інтелектуальної власності та виробництва новітньої технологічної продукції. Без національного виробництва й практичного застосування на батьківщині переконати іноземців інвестувати в новинки вкрай важко.

      Отже, в усіх трьох галузях, що становлять стратегічний інтерес для провідних економік світу, Україна має потрібні ресурси й потенціал. У перші місяці війни, під час досить відвертих дискусій про те, як можна було б уникнути агресії на Сході України й окупації Криму, доводилося чути таке (дуже спрощую, але ідею зрозуміти можна): якби поля в Луганській області належали китайцям, то Росія ніколи не посміла б бомбити їх і мінувати. У більш цивілізованому вигляді ту ж ідею можна сформулювати так: глибока зацікавленість провідних економік світу в співробітництві з Україною за стратегічними для них напрямами не просто зміцнила б економічний потенціал нашої країни, а й гарантувала б її безпеку навіть без газотранспортної системи. Умовно кажучи, літій для США або водень для Німеччини – анітрохи не менш важлива зброя проти російської агресії, ніж «Джавеліни». Однак ідею стратегічного залучення інвесторів із провідних країн – говоримо ми про рідкісноземельні метали, агропромисловий сектор чи сферу досліджень і розробок – не можна доводити до абсурду. У всіх випадках треба передбачати національний інтерес, як це робили Туреччина, Китай та інші держави. Йтися має, приміром, не лише про видобуток літію, а й про виробництво літієвих батарей і електромобілів, не лише про вирощування аграрної продукції, а й про її глибоку переробку, створення умов для її тривалого зберігання, високотехнологічного та раціонального землекористування. Інвестори у сферу високих технологій мають опиратися на сучасну й жорстку систему захисту інтелектуальної власності, гнучку та стимулюючу податкову політику, сучасну, відкриту й ефективну сферу освіти. У Туреччині вже щонайменше два десятиліття діють закони, які стимулюють провідні бізнес-холдинги вкладати гроші в освіту (витрати на університети списують їм із податків) і серед найпрогресивніших шкіл – університети Коч і Сабанджі. В Україні впродовж десятиліть намагалися переконати олігархів витрачати гроші не на яхти й палаци в Монако, а на дослідження й розробки. Але навіть приклад Skype, коли початкова інвестиція у 200 тис. дол. принесла за три роки 10 000% прибутку, їх не переконав…

       У XXI столітті час плине інакше. Схоже, що світ наближається до точки біфуркації, коли ті, хто розуміє, що відбувається, й готується до технологічного експонентного ривка, підуть у відрив, а ті, хто не зумів вчасно скористатися моментом, застрягнуть у петлі минулого. Найліпшою відповіддю на формулу Штайнмайєра стане стратегічне співробітництво, приміром, із США, з видобутку літію та випуску літієвих батарей для електромобілів, із Японією – зі складання електромобілів і робототехніки, з Німеччиною – щодо водню, із Великою Британією – щодо стартапів і технологій. Звісно, ці країни названо умовно, серед потенційних інвесторів і партнерів – Китай, Ізраїль, Туреччина, країни Перської затоки та, звісно ж, ЄС.

      І якщо при всьому цьому захистити наш національний інтерес, тоді (трохи перефразовуючи Воланда) нічого ні в кого не доведеться просити, особливо в тих, хто сильніший за нас. Самі запропонують і самі все дадуть.

Повний текст читайте тут: https://glavcom.ua/columns/korsunsky/tochka-bifurkaciji-yak-nam-oblashtuvati-ukrajinu-774674.html

Анті-гоблін

16 серпня 2021, 20:12

Теги статті:
#   Україна   АТО   ООС   війна   диктатура   Росія   СРСР   NATO   USA  реформа  
Голосів:
1
01

Всього коментарів: 1

Сторінка коментарів: 1
Анті-гоблін

18 серпня 2021, 20:28

IP: 176.67.28.xxx
Рейтинг: 1

Про особливості капіталістичного зарплатоутворення.

То тут, саме тут, то там (а там, це саме ось тут - Коболєв пояснив величезні премії в «Нафтогазі» на тлі збитків компанії, 126 мільйонів на чотирьох. Економіст оцінив премії на держпосадах -"Ніхто сам собі виписати премію немає права. Правління не може цього робити. Керівник державної установи також. Виписувати премію має той, хто стоїть над органом, якому її видають. Тому абсурдними є виплати міністрів від них самих. Чи коли уряд виписує собі") виникають незрозумілі з точки зору здорового глузду зарплати, премії слуг народу при зовсім ніяких, а то і катастрофічних наслідках, результатів їх «праці».

Але мені завжди ж цікаво, а як там у них, на Дикому Заході?

Ну Lehman Brothers не беремо до уваги, а перейдемо ось до цього найвідомішого

Маск

І що маємо - Зарплата Маска в Tesla склала $0, але він усе одно — найвисокооплачуваніший гендиректор.

"Нульова зарплата Маска пояснюється схемою, за якої його доходи потенційно будуть високими й без офіційної зарплати.

На початку 2018 року акціонери Tesla затвердили 10-річний план розвитку компанії, згідно з яким Маск має досягти 16 цілей. Якщо хоча б 12 із них буде виконано, а капіталізація Tesla досягне $650 млрд, то Маск отримає винагороду у вигляді опціону на право купівлі великого пакета акцій за фіксованою ціною, яка буде значно нижчою за ринкову."

Маск собі не платить, не призначає сам собі зарплату і премії.

Він працює відповідно до плану, а в разі його виконання( це визначають інші люди), отримує ЗАРОБЛЕНІ гроші.

А результат такого адекватного підходу, адекватних зарплат і працівників, і керівництва ми знаємо.

І це відбувається, судячи з реультатів, не тільки у Маска.

Зрозуміло, не обходиться без важкої експлуатації найманих працівників

30-ті роки

Швидкий і розумний. Інженери створили робота-таргана, якого не можна розчавити

Компанія Arcflash Labs представила гвинтівку Гауса GR-1 Anvil

Агророботы с ИИ от FarmWise сделают всю сложную работу за фермеров

Або ось так

Carbon Robotics представила новий робот, що знищує бур'яни лазером

І куди ж без Boston Dynamics

Просто разючий контраст з нашою реальністю

"Міністри побули рік-два в Кабміні і катаються на яхтах, а для ветерана АТО навіть роботи немає"

важко бути Богом

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"