kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Офіційно > Влада 

Експерти Черкаського національного дослідили електоральні симпатії мешканців 197 виборчого округу

Упродовж 1 - 7 лютого 2021 року Центр аналітичних досліджень «Pragma» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького провів власне опитування громадської думки в межах 197 одномандатного виборчого округу.

Про це повідомляє пресслужба ЧНУ ім. Б. Хмельницького з покликанням на експертку Центру аналітичних досліджень «Pragma» Олександру Дем’яненко.

Дослідженням було охоплено 1000 респондентів — жителів населених пунктів 197 в. о. у віці від 18 років і старших.

За старим адміністративно-територіальним устроєм 197 в.о. включає міста Золотоноша, Канів, частину Соснівського району міста Черкас, Золотоніський район, частину Канівського та Черкаського районів. Центр округу — м. Канів.

Дослідження було здійснено шляхом вуличного опитування в ході інтерв’ю face-to-face.

Теоретична статистична похибка репрезентативності соціологічного дослідження не перевищує 2%.

При відборі респондентів інтерв’юери дотримувалися квотного плану за віком і статтю, складеного на основі даних державної статистики. За сферою зайнятості респондентів була забезпечена повна перевага пенсіонерів і працюючих.

Рейтинг кандидатів у президенти України

Серед потенційних кандидатів у Президенти України лідером продовжує залишатися Володимир Зеленський — 23,7%. Для порівняння, варто сказати, що на президентських виборах 31 березня 2019 р. він отримав 31,3%, а за результатами повторного голосування (у другому турі президентських виборів) —78,5% голосів виборців 197-го в.о..

За результатами дослідження з’ясовано, що електорат Володимира Зеленського практично рівномірно розподілений у вікових категоріях 30-45 р. та 46-60 р. (майже 60% його виборців). Найнижчий рівень підтримки чинного Президента — серед людей у віці понад 60 років. До того ж, у структурі електорату переважають жінки. Вони складають 56% прихильників Володимира Зеленського.

Друге місце за рівнем електоральних симпатій розділили Петро Порошенко та Юлія Тимошенко — по 12% кожен. При цьому під час президентських виборів 2019 р. за Юлію Тимошенко проголосували 17,2% мешканців 197 в.о., а за Петра Порошенка — 11,83%. Тобто, за цей час рейтинг Юлії Тимошенко опустився, тоді як у Петра Порошенка залишається практично таким самим.

Суттєво серед виборців 197 в.о. зріс рівень підтримки Юрія Бойка — з 5,49% у 2019 р. до 10,4% у 2021 р.. Базовий електорат цього кандидата — вікова група понад 60 р. (50,5% його прихильників). 56,2% виборців опозиціонера — жінки.

Якщо врахувати спільність політичної позиції, то до рейтингу Юрія Бойка умовно можна додати рейтинг Віктора Медведчука. Він хоч і не високий — 3,5%, але так само має переважну більшість прихильників серед виборців, старших 60 років (51,4%), при цьому за статевим розподілом на 51,4% — це чоловіки.

Щодо антирейтингів, то лідером тут також є Володимир Зеленський — 18,7%. Хоч він і не перевищує рейтинг, проте є досить значним, що зменшує можливість активного нарощення позитивного ставлення до політика. Найбільший відсоток незадоволених його політикою — серед виборців, старших за 60 років (44,7% антирейтингу перебуває саме у цій віковій категорії), 55,9% — це жінки.

Антирейтинг Петра Порошенка дорівнює його рейтингу, тоді як у Юлії Тимошенко цей показник удвічі менший. Конкретизуючи дані, варто відзначити, що антипатія до обох цих політиків переважає у віковій категорії 46-60 років (27,5 та 32,8% відповідно). Проте, також в значній мірі вона представлена і в групах 30-45 років та понад 60 років (від 23 до 27%).

У Юрія Бойка та Віктора Медведчука антирейтинг однаковий. Зважаючи на дані рейтингу, у Віктора Медведчука антирейтинг удвічі більший — 7,2%. Найбільше противників у Юрія Бойка — серед виборців 30-45 років (37,5%), а у Медведчука — 46-60 та понад 60 років (по 30% у кожній віковій категорії). За статевим розподілом не підтримують Юрія Бойка на 57% чоловіки, Віктора Медведчука — на 51,4% жінки.

Рейтинг політичних партій

Лідером симпатій серед мешканців населених пунктів 197 в.о. є політична партія «Слуга народу» — 16,7%. Хоча на позачергових виборах народних депутатів України ця політсила отримала 52,67% голосів виборців округу. Антирейтинг цієї політсили досить високий — 13,8%.

Друге місце займає партія «Батьківщина». Її рейтинг 12,9%, що більше, ніж удвічі, перевищує антирейтинг (5,4%). У 2019 році за результатами парламентських виборів ця політсила також була другою в 197 в.о. з результатом 9,5% голосів виборців.

Третє місце у рейтингу посідає «ОПЗЖ» — 12,3%. Ця ж партія є лідером антипатій серед виборців 197 в.о. — 14%. Вона зміцнила свої позиції порівняно з попередніми парламентськими виборами. У 2019 році політсила була п’ятою і отримала 5,88% голосів виборців 197 в.о.. Водночас антирейтинг «ОПЗЖ» в 197 в.о. перевищує рейтинг. Така ситуація створює для перелічених політсил певні труднощі із розширенням кола своїх прихильників та нарощенням електоральної підтримки.

Рейтинг та антирейтинг «Європейської солідарності» практично однаковий (10,7% проти 10,6%). Хоча порівняно з тим же 2019 роком рівень підтримки політсили суттєво зріс (партія мала 6,2% голосів виборців на парламентських виборах).

П’ята в рейтингу — партія «Черкащани». Зважаючи на досить успішний результат на виборах до місцевих рад 25 жовтня 2020 р. — Черкаської обласної ради (1 місце, 28,13% голосів виборців), Черкаської районної ради (2 місце, 16,67% голосів виборців), Золотоніської районної ради (1 місце, 23,81% голосів виборців), Звенигородської районної ради (1 місце, 30,95% голосів виборців), партія має потенціал для суттєвого збільшення свого рейтингу в межах округу.

Долає прохідний бар’єр у 197 в.о. партія «Сила і честь» — 5,8% (5,96% у 2019 р.).

Водночас майже 7% опитаних не змогли визначитися при відповіді на це питання, ще 12,9% висловили неготовність підтримати будь-яку з перелічених партій.

Майже 20% респондентів, як свідчать результати опитування, не мають явної антипатії до жодної з політичних сил. При цьому ще майже 13% не підтримують жодну з запропонованих у переліку партій. 13% опитаних відмовилися дати відповідь на запитання щодо наявності в них антипатії до певної партії.

Отже, за майже 1,5 роки суттєво знизився рейтинг провладної партії «Слуга народу». Водночас, зріс рейтинг «ОПЗЖ», «ЄС» і «Батьківщини».

Партія «За майбутнє» в 197 в.о. не долає 5%, незважаючи на певний успіх на місцевих виборах. Хоча її результат у межах Черкаської області був пов'язаний із тим, що дана політична сила отримала значну кількість голосів в округах, де високим був рівень підтримки стейкхолдерів у регіоні — Антона Яценка та Анатолія Бондаренка.

Базовий електорат «Батьківщини» традиційно перебуває у віковий категорії понад 60 років (56,2%). Такого ж віку й переважна кількість виборців партії «ОПЗЖ» (46,8%). Прихильники «Слуг народу» — вікові групи 30-45 років та 46-60 років (по 30% кожна). Підтримку «ЄС» та «Черкащан» забезпечують виборці у віці 46-60 років та понад 60 років (близько 30% у кожній із вікових груп).

При цьому найбільша кількість тих, хто не визначився з вибором політичної партії — у віці 46-60 років (37,7%).

У структурі електорату «ЄС», «СіЧ» та «Українська стратегія» переважають чоловіки.

Отже, якби президентські вибори відбулися найближчої неділі і в них брали участь зазначені в Таблиці 1 кандидати, відносно найбільше голосів виборців 197 в.о. отримав би Володимир Зеленський (23,7% серед усіх виборців). Друге місце розділили б Петро Порошенко та Юлія Тимошенко — по 12% голосів виборців кожен. Третє місце — в Юрія Бойка (10,4%).

За умови проведення парламентських виборів найближчої неділі, відносно найбільше голосів виборців 197 в.о. із запропонованих у таблиці 2 політичних партій отримали б «Слуга народу» (16,7% серед усіх виборців), ВО «Батьківщина» (12,9%), «Опозиційна платформа — За життя» (12,3%), «Європейська солідарність» (10,7%). Далі йдуть партія «ВО «Черкащани» (7,8%) та «Сила і честь» (5,8%). Близька до прохідного бар’єру «Радикальна партія Олега Ляшка» (3,4%).

WayBe

17 лютого 2021, 13:34

Теги статті:
влада  вибории  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"