kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Історія, Свято 

Заходи з нагоди Дня пам’яті та примирення і 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі

8 травня в День пам’яті та примирення в парку Слави відбулося покладання квітів до пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні та меморіалу Слави, проведено урочистий мітинг і молебень за участю священників УАПЦ та УПЦ КП. На мітингу виступили: Олександр Скорина, секретар Канівської міської ради; Віра Носенко, поетеса, голова канівської ВУТ «Просвіта імені Тараса Шевченка»; Олександр Корнєєв, координатор Канівськкого ГО «Майдан»; Олег Вовченко, ветеран АТО, учасник боїв у складі 80-ї Львівської окремої аеромобільної бригади;  Георгій Стрітенко, поет, активіст національно-патріотичних рухів на Канівщині.

 

У читальному залі музею «Літературна Канівщина» (науково-дослідному відділі Шевченківського національного заповідника) відбувся дискусійний «круглий стіл» на тему: «Визволення Канівщини і сучасність» за участю працівників освіти і культури, учнівської і студентської молоді. Захід вела В.В.Носенко. Учасники круглого столу: М.Є.Іщенко, почесний член Національної спілки краєзнавців України, нагороджений відзнакою та  грамотою імені М.І.Пирогова за встановлення більше як двох тисяч імен «невідомих солдат», що загинули в роки Другої Світової війни на Канівщині; В.М.Дубнянський, учасник Другої світової війни, зв’язковий УПА, політв’язень радянських таборів; К.Е.Андрієнко, почесний член Національної спілки краєзнавців України, провідний спеціаліст відділу культури і туризму виконкому Канівської міської ради. Ініціаторами заходу виступили міські організації МПО та РПО ВО «Свобода», ОУН та ГО «Майдан».

В міському Будинку культури відбулася зустріч учнівської молоді Канева з військовим льотчиком, учасником бойових дій, ветераном Великої Вітчизняної війни полковником запасу Леонідом Федоровичем Тітовим та показ художнього фільму  «В бій ідуть одні старики». В цьому році Леонід Федорович відсвяткував свій 90-річний ювілей. З напруженням школярі слідкували за перебігом подій в бойових буднях радянських льотчиків, що героїчно захищали землю України і Молдавії, віддавши свої молоді життя за мирне небо майбутніх поколінь. Режисером та сценаристом фільму був українець Леонід Биков, який зіграв головну роль.  Це одна з найкращих картин про війну де майстерно переплелися біль і кохання, радість і сльози.

Тематичні заходи в музеї «Літературна Канівщина» та міському Будинку культури дійсно підкреслили значимість перемоги у Другій світовій війні для підростаючого покоління канівчан. Молодь сьогодні виховується на прикладі подвигу українського народу як під червоними прапорами радянської армії так і під жовто-блакитними і червоно-чорними стягами національних збройних формувань проти загарбницької політики тоталітарних режимів.

 

Державне свято – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні було ухвалено 9 квітня 2015 року Верховною Радою України як проект закону № 2539 «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років».

 

9 травня з нагоди 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі по вулиці Героїв Небесної Сотні до Соборної площі у стройових колонах вишикувалися ветерани Другої світової  війни, учасники бойових дій в АТО та юноармійці навчальних закладів міста.

Відкрив парад міський голова Ігор Ренькас. З його наказу командування парадом прийняв військовий комісар, підполковник Віталій Орел. Урочистий марш розпочали полковник запасу Леонід Тітов, підполковник запасу Володимир Маркін,  учасник битви за Дніпро Володимир Ядловський, внук Івана Ядловського, який 50 років охороняв могилу Тараса Шевченка. Ветерани пронесли Прапор Перемоги, саме таке знамено було встановлено над Рейстагом під час Берлінської операції 1 травня 1945 року. За ветеранами крокували нинішні захисники України, учасники бойових дій в зоні АТО. Це – Сергій Білянський, боєць третього полку спеціального призначення,  три місяці захищав Донецький аеропорт, виводив війська з «Іловайського та Дебальцевського  котла», отримав два поранення, представленний до урядової нагороди; Віталій Бічук, боєць 95-ої окремої аеромобільної бригади, учасник звільнення Слов’янська, Краматорська, Добропілля, Шахтарська, Красного Лиману, Піски, Саур-могили та інших нас елених пунктів Донбасу; Віталій Якубець, воїн 14-го територіального батальйону, захищав Маріупольський напрямок, по звільненню в запас займається волонтерською діяльністю. За ними жовто-блакитний прапор винесли учасники Народного хору Канівського коледжу культури і мистецтв.

Міський голова відкрив парад та передав командування військовому комісару, підполковнику Віталію  Орлу.

Під звуки духового оркестру КККіМ (керівник Ростислав Близнюк) Соборною площею рушили юноармійці загальноосвітніх  шкіл міста, майбутні захисники Вітчизни. Прапор міста Канева виніс відмінник з предмету «Захист Вітчизни» Максим Бузницький (загальноосвітня школа № 4, викладач майор запасу Сергій Вдовіченко). Далі пройшли армійці загальноосвітніх шкіл:  № 1 імені ТГ.Шевченка, викладач – прапорщик Георгій Кривіцький;  № 3, викладач – майор запасу Михайло Підвисоцький;  «Канівської загально-освітньої санаторної школи інтернат  Черкаської обласної ради», викладач – майор запасу Сергій Вдовіченко; № 6 з поглибленим вивченням іноземних мов, викладач – капітан Михайло Калашнік. Колони лінійних сформував державний навчальний заклад Канівське вище професійне училище, викладач – капітан Валентин Болдовський; в почесній варті стояли учні гімназії імені Івана Франка.

Після урочистостей  біля меморіалу Слави відбувся мітинг-реквієм «Вам пам'ять, герої…» за участю ветеранів війни, представників трудових колективів міста, учнівської молоді. З гордістю і пошаною учасники параду поклали квіти та гірлянди до пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні і Меморіалу Слави віддавши данину пам’яті героям сучасності, українським військовослужбовцям,  які в нинішній нелегкий для України час стали на захист кордонів своєї Батьківщини.

Захід відкрили солісти міського Будинку культури Євген Литвин і Таїсія Гончаренко піснею «Спасибі вам, фронтовики» та діти Канева з світлинами своїх прадідів-фронтовиків пам’ять про яких не згасає в їхніх родинах вже понад сімдесят років. Після хвилини мовчання панахиду за загиблими в роки Другої світової війни провів настоятель Успенського собору отець Георгій. Перед учасниками заходу з вітальним словом виступив міський голова Ігор Ренькас. Тридцять три учасника бойових дій у Другій світовій війні отримали від міського голови ювілейні медалі виготовлені Канівською міською радою з нагоди  70 річниці Перемоги над нацизмом у Європі. Далі до слова були запрошені: голова міської організацій ветеранів Василь Тулін; заслужений будівельник України,  військовий  льотчик, ветеран  Другої світової війни полковник запасу Леонід Тітов; заслужений будівельник України, підполковник запасу Володимир Маркін,  який брав участь у будівництві Канівської ГЕС. Після виступів прозвучали пісні у виконанні народного аматорського чоловічого хору ветеранів війни і праці «Ой Дніпро, Дніпро» (керівник заслужений працівник культури України І.Дробот, концертмейстер А. Кондратенко) та пісня «Дети земли – мир без войны» у виконанні зразкового дитячого театру естрадної пісні «Невгамовні» міського Будинку культури (керівник В. Воюцька).

Охорону громадського порядку та перекриття руху автотранспорту забезпечили міліціонери міського відділення УМВС України в Черкаській області (начальник підполковник міліції Олексапндр Штейман). Також свою допомогу міліції надали учасники канівських військово-патріотичних організацій: Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) (голова Анатолій Сахно), ГО «Союз ВДВ» (голова Костянтин Анісімов), ветеранів прикордонних військ (голова Віктор Тимченко) та «Канівський полк» МГО «Міжнародний союз козацтва» (отаман Василь Спіжовий).    

          Благоустрій міста та створення належних санітарних умов в місцях проведення заходів, зокрема біля музею військової техніки та прилеглої території в районі пам’ятного знаку Броніпоїзду № 56 забезпечило КП «Місто» (директор Дмитро Шайдаров).

 

Відділ культури і туризму виконкому
Канівської міської ради

WayBe

13 травня 2015, 11:51

Теги статті:
перемога  заходи  
Голосів:
1
01

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"