kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > Анті-гоблін 

B Росії помпезно відсвяткували 80-у річницю вбивства Троцького

80 років тому, 20 серпня 1940 року, було скоєно замах на Льва Троцького, на наступний день він помер.

20 серпня 2020 року було отруєно росийского націоналіста Навального. Він вижив.

Якщо останній на всіх шпальтах, то про першого декілька слів для зацікавлених історією.

                              Троцький

       Річниця вбивства Троцького. Як пройшла ліквідація

 

              Лев Троцький родом з України, він народився в 1879 році в українському селищі Янівка (нині - село Береславка Кіровоградської області) в сім'ї заможного землевласника з числа єврейських колоністів. Шкільні роки провів в Одесі і Миколаєві.
 
             До 1917 року Троцький встиг пожити в Австро-Угорщині, Болгарії, Румунії, Франції, Іспанії і США, ведучи активну марксистську пропагандистську діяльність.
 
            Троцький був членом Російської соціал-демократичної робітничої партії, прародительки партії більшовиків, де спочатку критикував в майбутньому головного комуністичного вождя Володимира Леніна. У травні 1917 року Троцький одним з останніх серед ватажків більшовицького руху приїжджає в Петроград, де на той час царський режим знаходиться на межі краху.
 
           Після захоплення влади більшовиками Троцький формує Петроградський військово-революційний комітет, його заяви стають все більш радикальними. Саме Троцький був одним з головних ідеологів червоного терору. Також він вважається засновником і першим головнокомандувачем Червоної Армії.
                                 Троцький цитата
 
            З відходом Леніна від справ Троцький веде запеклу боротьбу за владу в партії і всій країні з Йосипом Сталіним. Троцький цю боротьбу програв, в 1928 році Троцького відправляють на заслання в Алмати, перед цим виключивши з Більшовицької партії. Не погодившись з ультиматумом з боку Сталіна, який зажадав від нього відійти від політики, верхівка комуністів приймає рішення вислати Троцького за кордон. У 1932 році його позбавили радянського громадянства.
 
            Спочатку радянський революціонер, потрапив в опалу, вирушає до Франції, потім до Норвегії, а в 1937 році - в Мексику, де живе в будинку легендарних художників Фріди Кало і Дієго Рівери. У Мексиці його і вбили.
                                   Троцький цитати 1
 
 
План ліквідації
 
            Дістати Троцького на іншому кінці світу виявилося важкувато. Але Сталін вважав, що ненависний їм недавній член політбюро повинен бути знищений.
 
             План ліквідації Троцького, представлений начальником 5-го відділу Головного управління держбезпеки НКВС старшим майором Павлом Фітіним, Сталін схвалив в серпні 1939 року.
 
             Ліквідувати вигнанця переконали групу мексиканських комуністів, серед них був художник Давид Альваро Сікейрос, якого з тих пір особливо полюбили радянські керівники. Наприкінці травня 1940 року два десятки осіб у поліцейській формі закидали гранатами й обстріляли з кулеметів будинок Троцького. Але промахнулися.
 
             Знайшли іншого виконавця - іспанця Рамона Меркадера. Він працював офіціантом в готелі Ритц в Барселоні. Його мати, Карідад дель Ріо Ернандес, народила п'ятьох дітей, потім залишила чоловіка і захопилася анархістськими ідеями. Вона стала агентом НКВС і запропонувала радянським товаришам звернути увагу на сина.
 
              20 серпня 1940 року Меркадер прийшов до Троцького. Незважаючи на спеку - в плащі і капелюсі. І попросив прочитати його статтю. Коли Лев Давидович взявся за читання, Меркадер, який стояв у нього за спиною, вийняв льодоруб з укороченою ручкою і, закривши очі, з усією силою обрушив його на голову Троцького. Він сподівався вбити Троцького одним ударом і втекти. Але смертельно поранений Троцький вступив в боротьбу. Від розгубленості Меркадер навіть не зумів скористатися пістолетом. Почувши шум, вбігли охоронці і схопили вбивцю.
 
                                   
Льодруб, яким вбили Троцького // AFP
 
        На наступний день Троцький помер в лікарні.
 
У ці ж дні в радянській Правді з'явилася стаття без підпису під назвою Смерть міжнародного шпигуна, яку Сталін правив власноруч.
 
 
Доля вбивці
 
          Учасників операції відзначили орденами. Одне прізвище було відсутнє в списку - безпосереднього виконавця. Меркадер не отримав тоді нагороди, тому що не знали, як він поведе себе на суді і в тюрмі. Нелегалам заборонялося визнавати, що вони працюють на радянську розвідку.
 
          Меркадер провів в мексиканській в'язниці 20 років, а на суді відкидав будь-який зв'язок з СРСР: він наполягав на тому, що Троцький перешкоджав його наміру одружитися на Сільвії Аґелофф і намагався залучити до таємної терористичної організації, члени якої ставили своєю кінцевою метою вбивство Сталіна. Вбивця стверджував, що смерть Троцького була єдиним способом цього уникнути.
 
           Перші шість років Меркадер провів в камері без вікон і регулярно піддавався побоям. Згодом умови його утримання змінилися, і Меркадер став жити в якійсь подобі VIP-камери, ні в чому собі не відмовляючи і навіть одружившись. Влада Мексики намагалася встановити його особу і національність, але змогла прийти лише до висновку про те, що Меркадер не є ні бельгійцем, ні французом, ні канадцем. Його вдалося викрити лише до початку 1950-х, але визнати істинні мотиви, що спонукали його вбити Троцького, Меркадер відмовився.
  
           Повністю відбувши термін ув'язнення, Меркадер відправився на Кубу, звідки був таємно переправлений в СРСР, де тодішній глава КДБ особисто вручив йому орден Леніна - вищу радянську державну нагороду - і медаль Золота Зірка.
 
           Згодом Меркадер був зарахований на посаду старшого наукового співробітника в Інститут марксизму-ленінізму, де він займався історією громадянської війни в Іспанії. Крім того, він отримав пенсію від КДБ, а також квартиру в Москві і державну дачу. У середині 1970-х років Рамон Меркадер переїхав на Кубу, де працював в Міністерстві закордонних справ.
 
           Помер Меркадер в 1978 році на Острові свободи, і його прах був з почестями похований в Москві, а Троцький був реабілітований навіть під час перебудови. Рішення про його реабілітацію було прийняте вже в 1992 році, коли країни, у створенні якої Троцький брав безпосередню участь, вже не існувало.
 
           Льодоруб, за допомогою якого був убитий радянський діяч, вважався втраченим більше 70 років, поки не був виявлений у дочки мексиканського поліцейського, яка в 2000-х виставила його на торги. Знаряддя вбивства придбав американський колекціонер Кіт Мельтон, в 2018 році передавши його в Міжнародний музей шпигунства у Вашингтоні.
 

Анті-гоблін

22 серпня 2020, 23:01

Теги статті:
#   NATO   Україна   АТО   ООС   війна   диктатура   Росія   СРСР  USA  реформа  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 1

Сторінка коментарів: 1
Анті-гоблін

28 серпня 2020, 17:32

IP: 212.55.95.xxx
Рейтинг: 0

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"