kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > Angelina* 

Два способи зменшення витрат на компослуги від Старікова

Триває кампанію з інформування жителів Черкас про приведення з лютого тарифів на квартплату до економічно обґрунтованих. Щодня комунальники проводять зустрічі у дворах будинків. Їх «ходіння» у двори триватиме до 22 січня. Черкасці мають право надати до виконавчого комітету свої пропозиції та побажання щодо коригування цін.

Про це повідомляє прес-служба Черкаського міськвиконкому і подає роз’яснення в.о. директора департаменту житлово-комунального комплексу Василя Старікова. Через прес-службу головний комунальник міста дуже детально пояснюєпричини зміни тарифів, розповідає про нові послуги, про те, хто «постраждає» від нових тарифів та як зменшити витрати на компослуги.

Про причини зміни тарифів

– Які причини вплинули на коригування цін на квартплату?

– Причин дуже багато. Усі вони мають економічну складову. Тарифи на квартплату востаннє коригувалися близько двох років тому. За цей час дуже багато змінилося в складових тарифу. Наприклад, заробітна плата. Не секрет, що найбільша питома вага витрат в СУБах – це заробітна плата працівників: двірників, слюсарів, електриків, пічників. А заробітна плата працівників комунальних підприємств «прив’язана» до мінімальної заробітної плати, встановленої Верховною Радою. Так от якщо два роки тому тариф розраховувався, виходячи з мінімальної заробітної плати у 525 грн., то вже зараз вона складає 922 грн., а до кінця 2011 року – 1004 грн. Фактично зростання відбулося на 60%.

– За новими тарифами працівники СУбів отримуватимуть вищі зарплати?

– Так. За нашими підрахунками, наприклад, двірник отримуватиме 1300-1500 грн. Щоб черкасці розуміли, ставка працівників СУБів вираховується за простою формулою: мінімальна заробітна плата помножена на галузевий коефіцієнт. Тобто, якщо ми маємо зараз «мінімалку» на рівні 922 грн., то, помноживши на галузевий коефіцієнт 1,25, двірник отримуватиме 1115 грн. А додайте надбавки та преміальні. Подібна арифметика застосовується і до інших спеціальностей, але там вищі коефіцієнти. За законодавством, ці «формули» прив’язують до мінімальної заробітної плати. Тому, коли говорять, що «мінімалка» зростатиме, знайте, це впливатиме на формування тарифів на комунальні послуги.

– Які ще причини вплинули на зростання тарифів?

– Змінили свої тарифи і стороні організації, які через СУБи надають свої послуги. Наприклад, «Черкаська служба чистоти» (за вивезення сміття) та «Черкасиліфт» (робота ліфтового господарства). Кошти на послуги цих організацій закладені у тарифі на квартплату. Вони транзитом проходять через рахунки СУБів.

– А на скільки зросли послуги цих організацій?

– Тарифи «Черкаської служби чистоти» зросли на 65%. Причин тут дві. Перша: змінилася норма накопичення. Раніше вона складала 1,5 м3 на рік на одну особу, нині майже – 2 м3. Норму накопичення вираховував спеціалізований інститут. Я думаю, ніхто не заперечуватиме, що люди смітять більше. У вжитку з’явилося усе більше ПЕТ-пляшок, ПЕТ-упаковок тощо. Вони додають «об’ємності» сміттю. Через це збільшується норма накопичування. Друга причина: ріст цін на пальне та запасні частини. Черкаське сміттєзвалище розташоване за 20 км від обласного центру. Думаю, не треба пояснювати, скільки витрачається пального, щоб доставити сміття на це сміттєзвалище?

– Усі ці послуги у своєму збільшенні не перевищують і 65%. То чому квартплата зростає удвічі?

– Одна із найбільших складових тарифів – це також поточний ремонт. До цього ми вираховували вартість робіт із поточного ремонту за Наказом нашого профільного міністерства. Нині за вимогою прокуратури ми маємо вираховувати цю послугу за Державними будівельними нормами. А це майже утричі здорожчує цю послугу. Крім того, за пропозицією Департаменту економічної політики був збільшений рівень рентабельності по СУБах з 1% до 10%. Мотивація – підприємства мають розвиватися, а не жевріти і накопичувати борги. Нині по СУБах склалася невтішна ситуація. Комунальники через збитковість тарифу завинили «Черкаській службі чистоти» за вивезення сміття 1,6 млн. грн., ліфтовому господарству – 1,7 млн. грн., за обслуговування водонагрівачів – 378 тис. грн., до бюджетів усіх рівнів – майже 2,4 млн. грн. податків.

Про нові послуги

– Кількість послуг залишається та ж сама?

– Ні. За Постановою Кабінету Міністрів була збільшена кількість обов’язкових послуг. «Старий» тариф розрахований на 15 послуг, у новому ж їх 17. Додані такі послуги, як прибирання прибудинкової території від снігу та послуга з оновлення номерних знаків на будинках. До нас в управління дуже часто звертаються черкасці з проханням поновити таблички з назвами вулиць та номери на будинках. Тому ми передбачили цю послугу у квартплаті. Вона не значна у загальному «котлі» квартплати. Але ефект від її запровадження ми побачимо вже за рік, коли почнуть замінювати таблички на будинках.

– Чи залишаються у нових тарифах послуги, від яких мешканці можуть відмовитися?

– Так. Ми залишили одну послугу, від якої мешканці можуть відмовитися, взявши її виконання на себе. Це – прибирання сходових клітин. У структурі тарифу ця послуга займає близько 10%. Тому черкасці, щоб зменшити собі квартплату, можуть відмовитися від неї. Але вони зобов’язані будуть прибирати під’їзди і сходові марші самостійно.

 Про інформування громади

– Працівники СУБів розпочали обговорення з жителями Черкас. Чи є якісь результати?

– Результатів два: позитивний і негативний. Негативний полягає у тому, що на ці збори приходять люди напідпитку, погрожують працівникам СУБів. Словом, зривають зустрічі. Позитивний – люди збираються, проявляють активність. З досвіду скажу, що там, де активний старший будинку, який здатен підняти народ, буде результат. По деяких будинках до нас надійшли звернення про перерахунок, скажімо, прибудинкових територій, перегляду деяких площ прибирання та інше. Кожне таке звернення буде розглянуте після того, як працівники СУБів обійдуть усі двори у Черкасах. І я впевнений, що по більшості звернень будуть ухвалені позитивні рішення. Обговорення з громадою триватиме до 22 січня. Після цього будуть розглянуті усі звернення жителів Черкас і буде ухвалене остаточне рішення щодо тарифів. Орієнтовно нова квартплата вступить у дію з 1 лютого 2011 року.

– Черкасці скаржаться, що під час зустрічей представники СУБів не можуть пояснити, з чого складається тариф на квартплату. Як ви оцінюєте ці зустрічі?

– Тарифне законодавство досить важке для сприйняття. Тому реакція черкасців зрозуміла. Але ми будемо працювати над цим. Можливо, такі зустрічі СУБів з жителями стануть обов’язковими. Адже в такий спосіб налагоджуються партнерські зв’язки між городянами і комунальниками. За моїми спостереженнями, саме після цих зустрічей чимало городян стали по-іншому ставитися до СУБів і їхньої діяльності.

Хто «постраждає» від нових тарифів?

– Нові тарифи на квартплату суттєво вдарять по сімейних бюджетах черкасців.

– Найголовніше, що малозабезпечених це підвищення не зачепить, оскільки майже усі вони користуються субсидіями. До того ж Уряд зменшив відсоток, за яким можна отримати субсидію. Зменшення відбулося з 20% до 15%. Тому я впевнений, що з Нового року чимало черкаських родин зможуть оформити субсидії і «перекрити» витрати на комунальні послуги. Існує і інший спосіб зменшити комунальні послуги.

– Який?

– Черкасці можуть створити об’єднання співвласників багатоповерхових будинків. Це дозволить як мінімум зменшити рівень плати за комунальні платежі на 20%. Адже ОСББ, на відміну від СУБів, не сплачують ПДВ. Більше того, в ОСББ мешканці самі визначають той тариф на квартплату, який їх влаштовує.

 

http://procherk.info/all-news/1336-dva-sposobi-zmenshennja-vitrat-na-komposlugi-vid-satrikova

Angelina*

9 січня 2011, 12:12

Теги статті:
Тарифи  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 1

Сторінка коментарів: 1
WayBe

9 січня 2011, 19:02

IP: 91.124.107.xxx
Рейтинг: 0
Шановна Ангеліна, дуже Вам вдячний за підтримку розділу щодо влади.

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [1]

Про що зараз спілкуються:

Rima752
Пишаюсь такими людьми! Українці - сильна нація!!! Слава Україні!!
Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [1]

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Травень
НдПнВтСрЧтПтСб
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"