kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > GINKA 

Один в полі воїн. Як «Наша ряба» і мільярдер Косюк жінку з села до Лондона довели

Одна жінка самотужки намагається навести лад у своїй громаді і бореться із свавіллям курячого монстра - холдингу «Миронівський хлібопродукт», підконтрольного мільярдеру Юрію Косюку

Аеропорт Гетвік, Лондон. «Ласкаво просимо до Великобританії, мадам». Пані Катерина Онопрієнко з села Мошни приїхала У Велику Британію. У неї важлива справа - їй треба зустрітися не аби з ким, а з експертами Європейського банку реконструкції і розвитку. Щоб вони почули, що діється там, дома в Україні.

Катерина переїхала до села Мошни Черкаської області 27 років тому. Переїхала з надією: Мошни було процвітаючим селом і обіцяло якісне життя і хороші можливості молодим спеціалістам. Але в 90-х хлібне, сирне, консервне підприємства позакривались.

Менше з тим, хто хоче працювати сьогодні, той працює і заробляє на своїх приватних господарствах. Місцеві покладають великі сподівання на розвиток туризму в Черкаській області. Катерина хоч і була науковим співробітником, але завзято взялась до приватного бізнесу в Мошнах, потім була депутатом в Раді Черкаського району.

Її спокійне життя перетворилося на постійну боротьбу 26 листопада 2014 року. Того дня велика компанія, монополіст у галузі виробництва курятини, «Миронівський хлібопродукт» (торгова марка «Наша ряба») оголосив депутатам сільради села Мошни, що збудує в їхньому селі 144 промислові пташники.

МХП – вертикально інтегрований агрохолдинг, монополіст у виробництві курятини. За рік на промислових фермах компанія виробляє більше 500000 тон курятини (60% виробництва курятини в Україні). МХП працює на внутрішній ринок, та на експорт, в тому числі до країн ЄС

Здавалося б, треба радіти, адже це - нові робочі місця для місцевих і «соціалочка» у вигляді відремонтованої дороги і нового дитячого садка. Але вже 29 листопада село зібралося, щоб висловити протест проти такого будівництва. Люди знали, що промислові пташники таких розмірів - це в першу чергу гори посліду на полях і нестерпний сморід вдень і вночі, загроза забруднення води. А що стосується робочих місць, так їх майже немає для місцевих. Бо освіта треба, і взагалі там все автоматизоване. До того ж в селі пані Катерини вже є значно менший пташник МХП.

У травні 2015 року після чергових акцій протесту проти будівництва під Верховною Радою у Катерини з’явилася надія. Вона потрапила на особисту зустріч із Юрієм Косюком, Головою правління ВАТ «Миронівський Хлібопродукт». Він запевнив, що без згоди населення будівництва не буде. Проте, у квітні 2016 року, під час зустрічі з Віктором Гринюком, директором дочірнього підприємства «Перемога Нова» (с. Будище Черкаський р-н Черкаської обл.), стало зрозуміло, що плани на будівництво в Мошнах досі актуальні. Підприємство активно працює над отриманням дозвільної документації. Для цього вони розробили Детальний план території.

Розроблення детального плану території є передумовою зміни цільового призначення земельної ділянки. Тобто землі сільськогосподарського призначення переведуть в категорію «під забудову». План має бути у вільному доступі на сайті Черкаської районної державної адміністрації. Однак знайти його там не можливо.

На карті, яка висить на стіні кабінету Віктора Гринюка, можна помітити розташування можливих об’єктів будівництва птахоферми. Фото: Нільс Акерманн

А головне, на думку селян, компанія уперто ігнорує українське законодавство і не вважає за потрібне, консультуватись з місцевими жителями щодо будівництва своїх об’єктів на їх землях. І навіть високі вимоги Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), який надав компанії три кредити на загальну суму 205 млн долларів США, які дали змогу компанії розвиватись, не схилили керівництво МХП до того, щоб дослухатись до скарг людей і оприлюднювати життєво важливу для них інформацію. Національний екологічний центр України, до якого звернулись по допомогу Катерина і інші ініціативні мешканці села, неодноразово наголошував на цих проблемах в українській та міжнародній пресі та повідомляв про них ЄБРР.

Нарешті банк вирішив провести перевірку діяльності компанії, і диво, банк почав радити компанії змінити і процес надання інформації, і проведення консультацій, і оцінку запасів води, і те, як курячий послід треба складувати. Якщо продертись крізь обтічні формулювання звіту консультантів, то стане ясно, що МХП дійсно не оприлюднює інформацію і має непрозорі схеми оренди земельних паїв. Дійсно, курячий послід у сховищах потрібно накривати, щоб шкідливі речовини не просочувалися до грунтів та вод, а запаси води в області варто підрахувати до того, як планувати нові черги виробництва. Крім того, ЄБРР наполегливо рекомендує менеджменту компанії, передивитись свій підхід до вирішення скарг місцевого населення.

Промислові пташині ферми пов’язані з ризиком для довкілля та здоров’я через значний водозабір (одна промислова ферма споживатиме води біля 300 куб. м. на годину, що дорівнює водоспоживанню невеликого селища), велику кількість посліду який треба десь зберігати і ризик потрапляння азоту, фосфору, важких металів до навколишнього середовища, викиди в атмосферу – аміаку, метану, сірководню, ароматичних вуглеводнів, пилу, експозицію населення до запаху.

Пані Катерина виступила перед директорами ЄБРР. Розказала, на що перетворюється життя тих, кому доводиться жити поруч з проектами, на які вони дають гроші. «В банку багато кажуть про права людей. Я та мої односельчани також мають право жити в чистому та безпечному довкіллі», – так закінчила вона свою доповідь. Пані Катерина з села Мошни виходить після зборів схвильована і сповнена надії, що її почули і тепер щось зміниться на краще.

Чи дослухається МХП до висновків та рекомендацій своїх кредиторів? Чи буде міжнародний банк стояти на захисті простих людей в Україні та жорстко наполягати на виконанні своїх вимог? Чи навчаться великі компанії поважати права людини в реальному житті, а не тільки на папері?

Поки ці питання залишаються відкритими для Катерини Онопрієнко. Але вона вірить, що її маленькі, а часом відважні кроки одного дня перетворяться на перемогу! Вона продовжує боротися. Щодня. І не тільки за свою громаду, а й за громади Чигиринського району, в якому МХП планує розширити потужності своєї птахофабрики.

Євгенія Кравченко, для «Главкому

GINKA

11 серпня 2016, 15:09

Теги статті:
наша ряба   косюк  
Голосів:
4
22

Всього коментарів: 3

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"